Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Något skaver med SvFF-domen mot Blåvitt

Malmö FF står som segrare med 3-0 efter knallskottet på Gamla Ullevi.
Ett beslut som inte känns hundra. Är regelverket bra nog?

Efter en dramatisk cupfinal inför drygt 22 000 får man återigen läsa om knallskott som kastats in av publik. Har fått uppgifter om att det skedde på olika ställen men bara läst en artikel om att en Häcken-supporter fick lämna matchen efter en smäll nära henne.

Så förbannat tröttsamt med knallskott. Nej, det är inte nytt utan har kommit och gått inom svensk fotboll. De är oerhört svåra att hitta när folk vill ta in dem och därmed blir det ett tufft uppdrag att sätta stopp för dem. 

Blir det några följder för klubbarna efter knallskotten på Swedbank Stadion i Malmö? Nej, skulle inte tro det eftersom det inte var spelare eller några andra direkt inblandade i matchen som blev påverkade.

Logiskt på sitt sätt men att det ramlar in knallskott både här och där i svensk fotboll gör det svårt att ta rätt beslut. Det var ett steg i rätt riktning att inte bötfälla klubbar som gjorde allt för att stoppa pyroteknik, men om någon nu förstör ska det slå mot klubben?

Var på Gamla Ullevi för en dryg vecka sedan när matchen mellan Blåvitt och Malmö FF bröts då Tobias Sana i det närmaste blev träffad av ett knallskott. Smällen skakade även om assisterande domaren Mathias Klasenius som inte kunde döma vidare.

Under torsdagen kom domen från SvFF:s Disciplinnämnd. Som väntat fick Malmö FF segern med 3-0 eftersom det var en Blåvitt-supporter som låg bakom att matchen bröts. Man förlitar sig på huvuddomaren Jonas Erikssons rapport om att det inte gick att spela vidare.

Huruvida säkerheten på arenan var äventyrad går att diskutera men jag kan förstå att man väljer att bryta matchen. Däremot så är det problematiskt att SvFF via beslutet ger klartecken för andra knallskott som kastas på andra runt arenan.

Vi som stod vid Malmö-klacken på Gamla Ullevi hörde flera knallskott från den och dessutom var det andra knallskott på andra ställen på arenan. De passerar utan åtgärd så länge klubbarna har gjort sitt yttersta för att garantera säkerheten.

Så egentligen gjorde bägge klubbarna sig skyldiga, och det är det många som gjort i Allsvenskan. Om man alltid ska ansvara för sina supportrar så är det svårt att gå helt fri. Därför att det TYVÄRR finns människor som struntar i att många andra drabbas.

Ingen tror väl att Blåvitt velat ha det här scenariot. Ansvaret ligger på den person som kastar in knallskottet. Även om han är Blåvitt-supporter och att klubben inte försökte komma undan den delen utan erkände det så känns det fel att straffa klubben så hårt.

Bäst hade varit att spela om matchen, men det kan bli ett problematiskt prejudikat om man kan få matcher omspelade via inkastade grejer. Så därför hade man kunnat frysa matchen vid resultatet när man bröt matchen eller spela klart den.

Inser naturligtvis svårigheten i att spela klart 13 minuter plus tillägg en annan dag. Schemamässigt. Publikmässigt. Och så vidare,. Ändå hade det varit en bättre lösning än en dom som framstår som väldigt trubbig, när det är så många knallskott som kommer in på svenska arenor och det utan att man vidtar någon åtgärd.

Domen ökar också frustrationen och avståndet mellan SvFF och både klubbar och fans. Att SvFF:s jurist Anders Hübinette dessutom inför domen yrkade på 3-0 till Malmö FF och att Tobias Sana skulle gå helt utan straff gör det inte bättre.

Har följt SvFF under rätt många år och måste ha missat sådana offentliga ställningstaganden tidigare. Har det verkligen skett? Förvånar i så fall, eftersom det späder på att SvFF är långt från fotbollens vardag och det försvårar dialogen.

Sedan anser jag att det är rätt att Tobias Sana går fri. Utan knallskottet hade inte hans reaktion följt. Däremot betyder inte det att jag inte förstår frustrationen från dem som vill se MFF-spelaren straffad, men det finns olika sätt att se på det.

Risken för fotbollen nu är att myndigheterna tröttnar och sätter in rätt hårda tag. Att vi får mer engelska åtgärder med krympt eller indragen ståplats, hårdare bevakning och allt mindre dialog vilket hade varit ett hårt slag mot svensk fotboll.

Hur man ska lösa knallskott? Ja, man måste ju först och främst gå efter dem man griper. Om mannen man grep i Göteborg döms så bör klubbarna gå efter honom med skadeståndskrav. Det finns en stor kostnad förknippad med det här.

Likadant med Häcken-supportern i Malmö. Tyvärr är det enda vägen att se till att de får känna av straffen och kostnaderna för att kasta knallskott. Sedan handlar det väl om dialog, maskeringsförbud och kameraövervakning för att ta dem som kastar.

SvFF borde även se över ett trubbigt regelverk. För även det naturligtvis är skillnad på när Tobias Sana blir träffad av ett knallskott eller när en bollkalle, åskådare eller maskot så är det fel signal att låta vissa gå ostraffade och andra bli väldigt hårt straffade.

Veckans...

Helgens måste

Fotbollssöndag och Fotbollsmåndag i C More med Allsvenskan. Älskar det.

Helgens avstå

Långhelg.

Veckans ”åh fan”

Hammarby fick dispens för kontraktslöse David Boo Wiklander men Jönköping Södra fick nobben för Davor Blazevic. Skälet: att SvFF bedömde att Blazeviz inte uttömt alla möjligheter att skaffa ett avtal under transferfönstret. Hur gör man det? Måste vara enklare regelverk, är man kontraktslös så är man.

Veckans depp

Mona Sahlin. Varför snurra in sig i en sådan historia? Återigen ekonomiskt strul. Sorgligt.

Veckans formulering

”Här vaknar plötsligt HC Andersen till liv och ropar från sin grav på Assistens Kirkegård på Nørrebro i Köpenhamn: ”For hilvede mand, när det danska landslaget vann EM i Sverige började de med att bo på ett vandrarhem.””

HD:s Stefan Lindqvist är en personlig favorit. Hans krönika om SvFF:s nya sängavtal var kul.

Veckans förvåning

Att Radiosporten inte hade en extrasändning för cupfinalen mellan Malmö och Häcken. Förklaringen var att man körde den i princip direkt i Sportextra. Vad hjälpte det när SR gick över till Dagens Eko 16:45-17:00 när matchen vände och Häcken gick från 2-0 till 2-2?

Veckans rättvisa

Leicester vann Premier League. Kan inte se mig mätt på sekunden när det är klart. Symboliserar mycket av fotboll för mig.

Veckans låt

”Låta Bli” – Cherrie.

Veckans journalistik

Aftonbladets granskning av skillnaderna längs med röda linjen. Klassisk och bra journalistik men digitalt utgjort som gör den tydlig och skrämmande.

Veckans citat I

Vem trodde att Leicester som stod i 5000 gånger pengarna skulle klara av att vinna Uefa-cupen?

Förre boxningsvärldsmästaren Oscar De La Hoya apropå att Amir Khan har en chans att slå Saul ”Canelo” Alvarez. Vet inte vad som överraskar mest: att han ens känner till Uefa-cupen som gick i graven 2009 eller att han tror att Leicester vann den?

Veckans Leeds United

Äntligen är säsongen snart över. Då kan man börja lura sig själv igen om att nästa säsong går vi upp.

Kommande veckas poddgäst

Avsnitt 102 är med Jimmy Thelin. Jönköpings succétränare om när han startade egen klubb för att få göra på sitt sätt, om Lagrell-bråkens påverkan och hur det är att träna sin egen bror. Podden finns ute i gryningen på måndag och alla 101 tidigare avsnitt finns här.

Publicerad 2016-05-06 kl 10:03
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons