Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Nära VM i Ryssland - och ändå så långt borta

SOFIA. Landslaget är så nära en VM-plats att man nästan kan ta på den.
Men ett misstag kan innebära att kvalsegrarna tappar betydelse.
Sabba nu inte det här, Sverige.

I kväll springer Sverige ut på Vasil Levski-stadion i Sofia för VM-kval mot Bulgarien och det lär vara ett avslaget mottagande. Långt från den häxkittel som det var när Sverige spelade VM-kval här 2005 och 1993.

Man hoppas på 15 000 åskådare och då är nästan 1000 av dem svenska fans. Det bulgariska förbundet har delat ut flera tusen gratisbiljetter till ungdomar, enligt lokala journalister. Allt för att få lite drag kring landslaget.

Det är verkligen omvända världar för Sverige och Bulgarien. Där ett pånyttfött svenskt landslag efter segern mot Frankrike kan ana ett VM-slutspel i Ryssland. För Bulgarien handlar det om att bygga nytt igen, för att hoppas på EM-kvalet till 2020.

Inte sedan 2004 har Bulgarien spelat ett stort mästerskap och tiden när man var en kraft att räkna med i världseliten är långt borta. Man kan i dag bara leva på minnena av Hristo Stoitjkov och fjärdeplatsen i USA-VM. Vilket på något sätt också speglar landet i stort.

Sofia är hett och varmt så här i augustis slutskede. På något sätt gör den flämtande sommaren staden ett behagligare sken. Även om det är slitet, nergånget och till viss del fattigt blir det inte lika tydligt när solen skiner och alla är lättklädda.

Att promenera runt i Bulgariens huvudstad är till vissa delar som att ha gjort en tidsresa bakåt. Graffittin finns överallt. Trots en del nya skrytbyggen kan man inte dölja att man stått stilla på många områden, och det under lång tid.

EU-medlemmen Bulgarien är knappast det som dominerar det svenska nyhetsflödet men det krävs inte många knapptryck för att läsa in sig på en nation som har problem. Det är inte länge sedan landet utnämndes till mest korrupt i EU.

Trots att Bulgarien kom med i EU för över tio år sedan har landet gjort väldigt lite för att bekämpa kriminalitet och korruption, enligt EU. Man har svårigheter att få politisk stabilitet och rättssystemet är påverkat av rötan.

Så sent som i mars var det ett framtvingat nyval och premiärminister Bojko Borisovs konservativa center-höger-parti Gerb utropade sig som vinnare utan att ha fått majoritet. Vilket betydde att Borisov sitter kvar som premiärminister.

Den i dag 58-årige Borisov var en gång i tiden livvakt till en av de sista kommunistledarna men har på 2000-talet blivit en av Bulgariens starkaste politiska krafter. Folkliga protester mot hans korrupta styre fick honom att avgå 2013 men han studsade tillbaka. Precis som den typen av personer brukar göra.

Anklagelserna mot honom är många, och det är allt från pengatvätt, journalisthot, maffiakopplingar, rasism och det finns bandade samtal där han kräver att en tullverket ska lägga ner efterforskningar kring hur ett bryggeri fuskade med skatten.

Vad har det med fotboll att göra? Jo, Borisov är även gammal fotbollsspelare och är den äldste att spela elitfotboll som 54-åring och har tydliga kopplingar till fotbollens värld. Han blev utsedd till årets spelare i Bulgarien 2011, före Dimitar Berbatov

Korruptionen har givetvis också påverkat den inhemska fotbollen och talangfabrikerna är inte som förr. De klubblag som går bra i Europa gör det med utländska spelare. Men man ska heller inte glömma att den bulgariska ligan är rankad lägre än allsvenskan, enligt Uefa.

Egentligen är det bara en sak som signalerar hopp i Bulgariens fotboll och det är deras nyöppnade nationella träningsanläggning. Fina gräsplaner. Flott hotell. Rätt pampiga kontor. Åtminstone med Sofia-mått mätt.

Ändå signalerade varken förbundskapten Petar Hutjev eller Ivelin Popov något hopp när de gav en presskonferens inför VM-kvalet. De talade om för lite tid för förberedelse, viktiga spelare borta, att deras dåliga spel gett lite publik och hoppades bara på en annan matchbild än på Friends Arena.

I frågan om vem som skulle ersätta avstängde lagkaptenen Svetoslav Djakov – som även är petad då han kunde spelat matchen på söndag – så hamnade Hubtjev i en konstig utläggning om att många spelare gjort skit. Inklusive Popov som satt bredvid honom.

Även om Janne Andersson är krasslig och kanske saknas på bänken är det en helt annan harmoni i Sverige. Det ser nästan för bra ut för det svenska landslaget med ett uppgivet Bulgarien på dekis och ett VM-slutspel inom räckhåll.

Bulgarien är hyfsat starkt hemma och på sina 13 senaste kvalmatcher på hemmaplan - till VM 2014, EM 2016 och det pågående VM-kvalet - har man sex segrar, fyra kryss och tre förluster. Norge var här och vann för två år sedan.

Samtidigt passar ofta de här gamla ryskinspirerade landslagen Sverige. Facit för resorna i de forna öst är, enligt Sportbladets sammanställning, 17 segrar på 26 matcher och blott fyra förluster: Ryssland 2015, Ungern 2011, Kroatien 2005 och Ungern 1995.

Jonas Thern var inne på att svensk organisation och disciplin mot man-man-markerande fotboll brukar gå bra. Lägg till att Bulgarien är långt ifrån i slag och dessutom saknar stödet från hemmafansen. Ja, det ska bara kunna gå på ett sätt.

Givetvis är fotboll mer komplext än aså, men efter ett år med Janne Anderssons landslag verkar man ha funnit en tro på sitt sätt att spela och jobba. Man har trots allt imponerat och leder kvalgruppen efter sex omgångar.

Man sitter i ett guldläge att nå Ryssland, eller åtminstone få spela playoff. All vet givetvis att om man snubblar eller gör ett misstag så kan det straffa sig. Då kan alla triumfer på vägen hit snabbt bli betydelselösa.

Så en liten vädjan bara; sabba nu inte det här, Sverige. Det var länge sedan det var svenskt deltagande i ett VM-slutspel för herrar. Det är dags nu och då krävs det tre poäng i Sofia.  

Publicerad 2017-08-31 kl 15:31
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons