POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Lundh: ÖFK har gjort en mäktig resa – även med kommunens hjälp

Efter att Östersund vann cupen och nådde Europa kom nya reaktioner.
Arga och avundsjuka fans påpekade att klubben är ett ekonomiskt fuskbygge – och vi i media blundar.

Östersunds FK vann svenska cupen och klubben som nådde allsvenskan så sent som i fjol har kvalificerat sig för kvalspel till Europa League. Precis som ÖFK-basen Daniel Kindberg utlovat och som ofta blivit utskrattat.

Skrev en tweet om framgången och direkt fick jag några reaktioner som påpekade att det är ett kommunsubventionerat bygge och frågor av typen: ”Varför utreder ingen deras ekonomiska fusk? Hur kan hela supportersverige känna till det men media fattar ingenting?”

En del lyfte fram Offsides och Anders Bengtssons bra reportage om ÖFK från våren 2016  som gick tvärs emot den gängse bilden av kultursatsningar, spelare med brokiga bakgrunder och att man ville få dem att växa som människor. 

Lägg till att lokala Östersunds-Posten varit i fejd med ÖFK-basen Daniel Kindberg för att man ställt frågor på olika vis. Vilket givetvis är helt rätt av en lokaltidning, men det är inte alla som klarar av det i Sverige.

Kan även nämna att Aftonbladet i början av april granskade ÖFK som haft skulder hos kronofogden ett gäng gånger efter 2014.  Dessutom tog man fram att Östersunds kommun sponsrar klubben med 700 000 per år och investerat i arenan.

Lägg till att kommunala Östersundshem, där ÖFK-basen Daniel Kindberg är vd, sponsrade klubben med en halv miljon kronor under 2016 och man har varit sponsor till ÖFK sedan 2014 och finns med som sponsor även 2017 tillsammans med kommunen.

Givetvis förstår jag att det sticker i en del supportrars ögon, men det vore naivt att tro att inte de flesta klubbar i allsvenskan fått hjälp på ett eller annat sätt. Kanske har 08-klubbarna hamnat i kläm på senare år och fått betala höga hyror.

För att ta några exempel så fick IFK Norrköping fick kommunal mark i närheten av Östgötaporten och sålde den vilket gav en intäkt på 40 miljoner kronor. Örebro SK har fått hjälp med köp av namnrätt till arenan, omvandling av skuld, mark såldes och överskott till klubben och så vidare. Helsingborgs IF är ett annat exempel.

Blåvitt och Malmö FF har tidigare haft bra kontakter med kommunerna och på så sätt fått stöd. Länge sponsrade Ica klubbarna för att få hjälp med att etablera kontakter för att få rätt till mark, vilket MFF blev beskattade för i efterhand.

Det finns många fler exempel runt om i Sverige och det är givet att vi i media ska skildra det. Ofta vill man på olika sätt dölja det och sponsring är åtminstone öppen. Däremot är det rätt och riktigt att ifrågasätta det.

Vill egentligen bara belysa att Östersunds FK inte är ensamma i fotbolls-Sverige om att ha fått hjälp på vägen av kommunen.  Rättvisa är omöjligt att uppnå. Förutsättningar skiljer på olika vis i Sverige, allt från geografi och klimat till traditioner och framåtanda.

Exempelvis har Göteborg alltid varit vassare än Stockholm på att ordna evenemang och för sina klubbar. Ta bara att staden räddade Frölunda Hockey från konkurs i slutet av 90-talet för att man behövde en hyresgäst till Scandinavium. Det är Göteborgs-andan.

Den finns på många ställen i landet, och det är väl bra att klubbarna får hjälp för de göra stora insatser. Innan någon kastar sig på tangentbordet och rasar mot att jag inte fattat att IFK X eller Y AIF blivit illa behandlad av staden eller kommunen så inser jag givetvis att de exemplen finns.

Sedan är det viktigt att påpeka att pengar inte heller är en garant för framgång, bara för att man får 1,4 miljoner kronor om året så är det inte givet att man vinner. Därför är Östersunds resa imponerande oavsett om man fått hjälp eller ej, och det måste vi kunna hylla.

Sedan är det viktigt att vi media också vågar göra som Offside, Östersunds-Posten eller Aftonbladet, att inte bara hylla utan även kritiskt ifrågasätta. Där kan vi säkert bli bättre, det vet jag.

Dock finns det inget som hindrar oss från att göra både och, att både beundra Graham Potters lagbygge och en satsning på kultur som fått spelare att ta steg som människor och samtidigt ifrågasätta Daniel Kindbergs dubbla stolar.

Själv har jag lärt känna ÖFK:s kulturcoach Karin Wahlén, efter att hon fått PR-ansvaret för min bok, men jag har också fått ilskna mejl av ÖFK-basen Kindberg efter att jag skrivit om klubbens skulder hos fogden. Så att alla vet mina kopplingar, när jag nu både hyllar både klubb och granskningen av den.

Helgens...

Helgens måste
Championship-dramatik med Leeds på lördag, allsvenskan i C More på söndag och Ystad-Lugi måndag.

Helgens avstå
Shopping.

Veckans Norge-historia
Det har blossat upp ett jättebråk inom fotbolls-Norge efter att TV2 börjat utöka sina nyhetssändningar för att utnyttja nyhetsrätten och därmed kunna visa bilder från den norska ligan. Bakgrunden är att Discovery i år tog över sändningen av matcherna och att TV2 då tappade dem, men att man nu försöker gå runt det med att hänvisa till nyhetsrätten.  

Veckans lottning
Champions League: Real Madrid-Atlético Madrid och Monaco-Juventus.

Europa League: Ajax-Lyon och Celta Vigo-Manchester United.

Finaltips: Real Madrid-Juventus samt Lyon-Manchester United.

Veckans sponsor
Möbeljätten Conforama kliver in i fransk fotboll och köper namnrätten till Ligue 1 för 90 miljoner kronor årligen i tre år

Veckans diskussion
Real Madrid slog ut Bayern München i Champions League efter några domslut som gick att diskutera. Det ledde till att diskussionen om att domarna ska kunna ta hjälp av video blossade upp. Är helt klart för att domarna ska kunna få mer teknisk hjälp eftersom de ofta inte hinner med, men det är komplicerat. Ta bara att Vidal fick ett felaktigt gult kort och därmed rött, men att han egentligen borde ha fått ett gult tidigare. Fifa har experimenterat med assisterande videodomare och här finns en del fakta om det. Något bör ske, men det gäller att man tänker igenom det ordentligt. Det är redan på gång i en del nationella ligor och det är en naturlig väg att gå.

Veckans krönika
Bladets Ehsan Fadakar var tydlig om hur Facebook och andra avstår från att ta ansvar.  Tänk att Facebook, Instagram och andra är snabba på att ta bort bilder på nakna bröst men terroroffer kan ligga ute flera dygn.

Veckans tecken på att det är nya tider
Patrick Ekwall och Claes Andersson startar nyhetspodd inriktad på fotboll.  Även Lasse Anrell startar en podd, dock om musik, med Annah Björk.

Veckans påminnelse
I veckan framkom att AFC har en skuld hos kronofogden på runt 400 000 kronor. För övrigt inte första gången klubben fastnade där, och AFC är inte ensam syndare. Har inte svensk fotboll en elitlicens? Jo, men det kan vara värt att påminna om hur det fungerar via Västerås-fansen Anno 1904 och VSK Swish som gjort en brutalt bra sammanställning.

Veckans besked som gläder tv-branschen
Netflix har tippats ta klivet in och köpa sporträttigheter. Tidigare har Amazon, Twitter och Facebook rört sig i den riktningen, men Netflix tror inte att det går att tjäna mer pengar på det än på att satsa pengar på filmer och tv-serier.

Veckans siffra
85. Antalet miljoner dollar som Fox News betalat efter en rad stämningar gällande sexuella trakasserier.

Veckans lärdom
Under mitt besök i USA slog det mig att många butikslokaler var tomma. I New York trodde jag att det berodde på en fortsatt gentrifiering och att man skulle ersätta dem med bättre butiker och kedjor som kan betala högre hyror efter renovering. Men så ramlade jag på en artikelserie i New York Times och det visade sig vara en butiksdöd som näthandeln ligger bakom. Dessutom visade det sig att fler hade blivit av med sina jobb den vägen än i gruvindustrin som Donald Trump ofta lýfter fram som exempel när han pekar på var han ska fixa nya jobb.

Veckans insikt
Jetlag sliter.

Veckans skadade varumärke
VM i fotboll i Ryssland är ett drygt år bort i tiden, men Fifa har problem att hitta sponsorer. Endast tio av 34 planerade avtal är på plats. Klart är att skandalerna kring Fifa och att VM går i Ryssland och sedermera Qatar har sänkt varumärket.

Veckans deppiga öde
I veckan tog livstidsdömde före detta NFL-stjärnan Aaron Hernandez livet av sig i fängelset. Hela hans livsöde är så tragiskt och sorgligt. Även deppigt att läsa om hur Prince gjorde allt för att dölja sitt missbruk som till slut bidrog till att han förlorade livet.

Veckans dokumentärer
Klämde dubbelavsnittet om PG Gyllenhammar som var ett strålande tidsdokument om ett Sverige som inte finns längre samt en skakande film om ett Supermax-fängelse i Virginia.

Veckans knä
Zlatans. Läskiga bilder när han böjde knät åt fel håll efter en landning. Hade aldrig räknat bort honom oavsett skadans allvar eller hur lång rehabtiden är.

Veckans nya tider II
FC Barcelona körde tifo på engelska: ”More than a club”. Precis som Alexandra Jonson skriver så är det tecknet på att man inte är det längre.

Veckans Leeds United
Utanför playoff efter hemmaförlust mot Wolverhampton och nu återstår tre omgångar. Ångest. Dessutom tilltar rykten om att Leeds-spelare som Chris Wood, Pontus Jansson och Kyle Bartley är högaktuella för andra klubbar.

Veckans sponsor II
Liverpools damlag bryter ny mark när man tecknar avtal för tröjreklam med egen sponsor. Under den kommande säsongen står det Avon på tröjorna.

Veckans låt
”Psalm för skolgårdar” – Oskar Linnros.

Veckans podd
Björn Andersson som i sommar går i pension som scout för Bayern München ger sin syn på hur jobbet går till, skumma erbjudanden, talangutvecklingen i svensk fotboll och mycket annat. Sedan tidigare finns över 145 poddintervjuer här.

Veckans citat
Det var tuffare att åka ur Let´s dance än att förlora matchen mot Klara.”

Boxaren Mikaela Laurén chockar när hon berättar om sin depression efter att ha åkt ut Let’s Dance.

Publicerad 2017-04-21 kl 16:50
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto