Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Olympia behöver en haverikommission – för att lära oss

Scenerna efter slutsignalen på Olympia lämnar mig inte.
Maskerade huliganer. Upploppsstämning. En avdragen tröja. Henrik Larsson stridsklar.
Rädd att vi aldrig får veta sanningen av vad som skedde.

Två dagar innan Helsingborgs kvalmatch mot Halmstads BK talade jag med en vän som bor i Helsingborg. Biljett var köpt till avgörandet på Olympia, det var nervöst efter 1-1 i första matchen men förhoppningen var att det skulle gå bra för favoritlaget.

Efter en stunds samtal så kom vi in på Henrik Larsson och då nämnde min vän att snacket gick på stan. Om inte HIF klarade sig kvar så skulle Henrik Larsson få se upp och vara beredd att ringa efter hjälp för då skulle det smälla. Det talades öppet om det.

Får tillägga att min vän inte tillhör några kretsar utan bara går på Olympia då och då, men att snacket gick. Vet även från egna förstahandskällor att polisen under söndagen i förväg blivit informerade om att det kommer att hända något om HIF åkte ur.

Vi vet alla hur det slutade och det var sorgliga scener som följde. Givetvis är grundfelet att det finns personer som tycker det är rätt att agera på detta vis. Det är en kultur som finns kring betydligt fler klubbar än bara HIF och den är ett hot mot svensk fotboll.

Naturligtvis kan man uttrycka sitt missnöje från läktarplats men där går gränsen. Tyvärr har den gränsen flyttats framåt och för mig är det svårt att förstå varför spelare och ledare ska gå fram till en läktare och bli utskällda som är vanligt att se.

Fotboll innebär tyvärr att någon måste förlora. Självklart ska man ha en dialog med fansen men kan inte se någon vinning av att det sker när alla är upprörda och arga. Möjligen någon eller några dagar senare, men i stunden är det inte konstruktivt.

Hot och hat är tyvärr alltmer en självklar del. Det är inte öppet för en klubb att värva vem som helst längre. Inte heller kan man byta arbetsgivare som man vill om man är spelare eller tränare. Ens förflutna ska vägas in.

Här är det alltid viktigt att flika in att publiksiffrorna är historiskt höga i svensk klubbfotboll, att det är mycket positivt kring tryggheten på matcher, att det är fest på många ställen och att man jobbar för fullt med baksidan av engagemanget och passionen.

Håller med om det ovan, men det är också en del av absurditeten kring alla sådana här oroligheter att det är lika uppdelat och polariserat som väldigt komplexa konflikter. Alla är måna om sina rättigheter och slåss för dem och fotbollen drar till sig många olika personer. Få kliver fram och tar ansvar. 

Om vi återvänder till Olympia så är grundfelet att folk anser sig ha rätt att hoppa in på planen och dra tröjan av Jordan Larsson. Då måste ansvariga arrangörer se till att det finns en beredskap för att stoppa dem som bryter mot lagar och regler. Som i övriga samhället.

Här är det uppenbart att det brast. Vems ansvar det var går inte att reda ut för tyvärr har vi hamnat i en cirkel av beskyllningar där man trycker runt ansvaret. Ingen kliver fram och säger att vi gjorde fel. Vilket är tråkigt men vanligt i fotbollssammanhang.

Värst har det varit att höra HIF:s klubbdirektör Mats-Ola Schulze som fick jobbet i april och då laddade på med att orden transparens, tydlighet och konstruktivitet som skulle ta klubben tillbaka till en attraktivare kultur för att locka fler.

Undra hur många som blir lockade av en klubbdirektör som på allvar påstår att de som hoppade inte har något med HIF att göra och det som hände inte ska klistras på klubben. För de sitter ihop vare sig de vill eller ej.

Polisen och säkerhetsansvariga säger att i grunden har inget gått snett. Även om polisen till slut säger att man var för få så skjuter polischefen Sven Holgersson in att det inte är säkert att fler hade hjälpt utan det behövs fler ordningsvakter.

HIF:s säkerhetsansvarige Frederik Ericsson lägger i en intervju i HD en del skuld på Henrik Larsson och Jordan Larsson som inte gick in i omklädningsrummet. Deras agerande hjälpte inte arbetet att se till att lugna ner situationen och de stramas upp.

Under en kort tid talas det dessutom om att Larsson skulle anmälas till SvFF:s Disciplinnämnd. Även om man kan kritisera honom är det svårt att inte förstå hur han gör sig stridsklar i den hotfulla situationen som rådde på Olympia efter slutsignalen.

På håll så undrar jag hur mycket är en del av att det skurit sig mellan Henrik Larsson och allt från spelartrupp till ledning, styrelse och lokal media. HIF-ikonen går sin egen väg på gott och ont och är inte alltid lätt att handskas med. Jag vet det av egna erfarenheter.

Dessutom blir det mindre tid och kraft att lägga på att tala om just Henrik Larssons eventuella brister och förtjänster som tränare för HIF under 2016. Han har givetvis en del i det sportsliga misslyckandet, och stor del, men han har knappast ensamt ansvar.

Ett par dagar efter matchen går det att läsa skakande skildringar i HD om vad som skedde på Olympia men det är klart att jag i efterhand undrar om sanningen i den när man ändrar formuleringar efter att flera påpekat det. En viktig granskning som sker där.

Det är så många frågetecken kring vad som skett efter HIF:s haveri. Vi i media är givetvis också en del av det hela och även om många slentrianmässigt avfärdar oss med att vi skriver att fotbollen är död så har jag inte läst några sådana texter eller hört det i tv.

Och är det något vi har lärt oss under många år är det att fotbollen inte dör. Inte ens nära. Fotbollen är stark och reser sig alltid. Kanske tilltufsad och en aning skakad men det kommer alltid nya som tar stafettpinnen och tror sig få ordning på det hela och kör på. Vilket är en oerhörd styrka.

Jag skulle vilja se en haverikommission för att utreda vad som skedde på Olympia. Hela händelseförloppet Var det organiserade attacker på fler ställen? Eller är det påhittat? Fanns det personer med kopplingar till FC Köpenhamn som deltog? Hur många är identifierade?

Vad visste HIF i förväg? Vad visste polisen? Varför resonerade man som man gjorde? Mest handlar det om att kunna reda ut i den ryktesflora och härva av uppgifter som figurerar och kan grassera på sociala medier och i dess undervegetation.

Tror att svensk fotboll och många runt om kring kunnat lära sig mer om processerna och var ansvaret ska ligga. Tycker inrikesminister Anders Ygeman och RF-basen Björn Eriksson har fel när de vill belasta klubbarna med ännu större ansvar för det är tveksamt om klubbarna klarar det. Polisen måste stoppa idioterna, oavsett om det sker vid entrén eller från att gå in på planen.

Tror och hoppas mycket på forskningsprojektet Enable som under 2017 ska kunna komma med skarpa rekommendationer. Allt för att förbättra arbetssätten kring svenska fotbollsarenor och kunskap är naturligtvis den allra bästa vägen för att förstå och kunna handla på rätt sätt.

Skulle vara en styrka att kunna komplettera det med att veta vad som hände före, under och efter kvalmatchen på Olympia. För att kunna sätta stopp på konspirationer och få klart var det brast mer än på planen där HIF inte var bra nog. Det sista får man leva med, det är en del av att spela fotboll.

Helgens...

Helgens måste
Ingenting. 

Helgens avstå
Det mesta. 

Veckans glädje
Att Karin Thunberg på Svenska Dagbladet fick Lukas Bonniers Stora Journalistpris. Finns få som förtjänar det mer. En briljant journalist och skribent. Gillar ju även att DN:s Niklas Orrenius fick Årets Röst på Stora Journalistpriset och att SVT:s Bosse Lindquist vann Årets Avslöjande. Dock borde sportjournalistiken kunna ta större plats bland de nominerade och prisade framöver utan att det för den skull faller någon skugga över tidigare nominerade och prisade.

Veckans ångest
Rapporterna från Nordpolen och ”rekordvärme” och långsamt växande isar

Veckans middagsdiss
Under Fotbollsgalan i måndags fanns statsminister Stefan Löfvén på plats i Globen under middagen precis som idrottsminister Gabriel Wikström och en rad fotbollshjältar likt Kim Källström, Andreas Isaksson och Sundhages landslag. En av kvällens huvudpersoner, Zlatan Ibrahimovic, avstod dock middagen och kom precis innan tv-sändningen av galan drog i gång. 

Veckans affär I
I veckan blev det bekräftat att norrmannen Rune Hauges bolag Profile Partners ska sälja tv-rättigheterna gällande Allsvenskan och Superettan från 2020 och framåt, vilket vi avslöjade på Fotbollskanalen. Ska dock rätta vad Hauge tar betalt av de svenska klubbarna. Det hette när Sef-ledningen presenterade det för klubbarna att Hauge tar tre procent över 460 miljoner kronor om året (dubbelt upp mot tidigare tv-avtal) och inget under det. Fakta är att om Hauge o Co når 461 miljoner kronor så tar man 14 miljoner kronor i arvode, det vill säga att man då tar betalt för de första 460 miljonerna. Så det blir bara noll om man inte når 460 miljoner. 

Veckans tecken på att det går åt rätt håll
Premier League-klubbarna hakar på en kampanj som började med regnbågsfärgade skosnören. I alla helgens matcher kommer man att visa sitt stöd på olika vis.

Veckans tv-tittande
SVT har köpt in dokumentären om OJ Simpson som är fem avsnitt på drygt 90 minuter styck. Oerhört intressant skildring av Simpson givetvis men främst det amerikanska samhället från 1960-talet fram till i dag med rasismen, kändisskapen, mediautvecklingen och rättssystemet. Det tragiska dubbelmordet och dess följder byggs ut något enormt av ESPN som ligger bakom den. 

Veckans skakande läsning
Den tidigare spelaren Andy Woodward berättade för Guardians Daniel Taylor om hur han blivit sexuellt utnyttjad av tränaren Barry Bennell och det har lett till flera berättelser av liknande karaktär som skakat om i engelsk fotboll. Det är otroligt att sådant kan få fortgå utan att någon reagerar eller att folk vågar berätta. Samtidigt vet jag väl att det kan hända, i min uppväxtstad Lund och min handbollsklubb Lugi pågick det länge även om jag aldrig själv blev utsatt men det förekom snack. Det kom egentligen först fram 2011 när Sydsvenskan skrev om det när tre generationer spelare berättade

Veckans staty-bråk
Kan på många sätt gilla att SvFF reser en staty av Zlatan vid den svenska nationalarenan. Det är han verkligen värd. Även om han slog igenom i Malmö och det var hans hemmaplan på klubbnivå så har han spelat under betydligt längre tid för Sverige och betytt mycket för fler än bara Malmöbor. Dessutom är det bra att vi hyllar hjältar, och att man inte ska resa statyer över folk som inte gått bort är lite mycket jantelag. Så tummen upp för det. Däremot gick SvFF bort sig när de släppte nyheten på Fotbollsgalan i direktsänd tv och inte hade informerat i förväg. Kan inte heller förstå varför man skulle begränsa sig till Zlatan. Kunde man inte passat på och resa några statyer till? Fotbollshistorien innehåller många stora svenskar och alla statyer behöver inte vara 2,7 meter höga. Då hade man kunnat hylla fler och göra det till en angelägenhet för fler och verkligen en grej för den svenska nationalarenan. 

Veckans affär II
Efterspelet från Kentaros konkurs 2014 slår mot de allsvenska klubbarna under 2017. Man får två miljoner kronor mindre per klubb på grund av den smällen. 

Veckans Leeds United
Marcus Antonsson
briljerade med hattrick i reservlaget. Vänsterfoten, högerfoten och huvudet. Se målen här. Startaktuell mot Rotherham i helgen.

Veckans låt
”Det Var Du” – Ana Diaz.

Veckans podd 
Kim Källström
tog sig tid och pratade om nya tv-karriären, synen på Allsvenskan, schweiziska ligan, klubbvalen, om hur det är när rampljuset börjar slockna och vad han vill göra framöver och en massa, massa annat. Ute i gryningen på måndag. Alla tidigare 125 avsnitt finns samlade här.

Veckans citat
"Den arenan borde de döpa om till mitt namn också. Med tanke på allt jag dragit in, med tanke på att det är tack vare mig den arenan lever så borde de ändra namnet till Zlatan. Och då skojar jag inte, jag menar allvar.”

Undrar hur AIK-fansen reagerar då? Klart är att Swedbanks avtal gällande namnet löper ut 2022 (man skänkte namnrätten till Friends) och då kan man byta namn på arenan. Om det blir Zlatan? Tveksamt då man behöver alla pengar man kan få in.

Publicerad 2016-11-25 kl 11:51

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER