Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Om Sverige har VM-ambitioner är sex poäng det enda som gäller

Lundhs Krönika

Kosovo kommer till Friends Arena och har allt att vinna. Sverige? Ja, det är klart att man kan vinna och ta tre poäng, men det är en match där det finns mer att förlora för landslaget än matchen.

Foto: C More

Sverige kraschlandade mot Grekland efter det många hade upplevt som ett nytt landslag i samband med den imponerande segern mot Spanien några dagar tidigare. Insatsen på den bedagade Olympiastadion i Aten var smärtsam att bevittna. Nu är frågan om vinsten mot spanjorerna var en falsk gryning? 

På något sätt ligger det i idrott att det är tvära kast. Vinst eller förlust. Himmel eller helvete och inget där emellan. Ena dagen heter det att Alexander Isak och Dejan Kulusevski landslagets anfallspar tio år framåt och ingen behöver Zlatan för att nästa dag heta att med Zlatan hade det aldrig sett ut som det gjorde på planen i Aten. 

Annons

Den försynte Viktor Claesson hade en poäng när han under fredagens presskonferens påpekade att landslaget även gjort insatser liknande den mot Grekland när Zlatan och andra veteraner varit med. Ändå är det lätt att fara med när det går uppåt eller neråt och det gäller tyvärr fler än bara journalister och supportrar. 

Klart att det går att måla upp Kosovo och Grekland som svåra motståndare. Där det finns skickliga spelare. Ändå är det väldigt enkelt att konstatera att om Sverige ska ha några seriösa VM-ambitioner som gruppvinnare är det sex poäng som gäller lördag och tisdag. Endast då utmanar man om förstaplatsen, men risken är att man tappade den i och med förlusten i Aten. 

Kosovo är en ung fotbollsnation som först 2016 släpptes in i den internationella fotbollsfamiljen av Uefa och Fifa. På hösten tog man sin första poäng när man kryssade borta mot Finland i VM-kvalet och ett par år senare nådde man EM-playoff via Nations League. Under VM-kvalsamlingen i september slog man Georgien och tog poäng mot Grekland i en match man borde vunnit. Så utväxlingen är snabb. 

Annons

I mötet med Sverige kan vi räkna med att Kosovo får ett rejält läktarstöd. Kopplingen mellan länderna är given i och med att många som flydde krigen när det forna Jugoslavien föll samman kom till Sverige. En hel del av spelarna har fått sin utbildning i svenska klubbar som Astrit Selmani och Ibrahim Drešević och skadade Arber Zeneli. 

Janne Andersson har under sina fem år som förbundskapten bara upplevt tre kvalmatcher på hemmaplan med poängtapp. Nederländerna i VM-kvalpremiären samt Norge och Spanien i EM-kvalet. Annars har man klarat av de flesta länder och sett till att kunna räkna in tre poäng. Ibland har det sprudlat spelmässigt, andra gånger har spelet knappast gjort avtryck men segrar har det blivit. 

Annons

Blandar vi in Nations League är facit på Friends Arena sämre då man förlorat mot Turkiet, Portugal och Frankrike men det är något annat än kvalmatcherna. Det är även relativt få plumpar när det handlar om svagare landslag på bortaplan. Grekland senast och Bulgarien 2017 sticker ut plus ett kryss i Oslo efter en sen norsk kvittering.  

Anderssons landslag kan kvala. Åtminstone fram till nu. Om något halvår eller år kommer vi nog höra Janne Andersson beklaga sig över hur jobbigt läget var i landslaget i oktober 2021 med skador, brist på speltid och där Victor Nilsson Lindelöf skulle bli pappa. Sedan i måndags har det nästan låtit från alla som om det är bättre att spelarna bara tränar och inte spelar matcher.  

Under veckan har vi journalister suttit dag efter dag i ett makalöst köldhål i Friends Arenas inre som man undrar om de mer mediafientliga på fotbollsförbundet drömde om. I så fall kan jag bekräfta att de lyckades få ner temperaturen kring Sveriges VM-kvalbevakning. Även om det naturligtvis inte bidragit till att färre journalister än tidigare hakar på. Det är en tydligt nedåtgående trend. 

Annons

Däremot är det drag på biljettförsäljningen. Runt 45 000 kommer till Nationalarenan i Solna under lördagen för att se vilket landslag Janne Andersson skickar ut. Är det Spanien-dödarna? Eller haveristerna från Aten? Så här på förhand är det okej med tre poäng. Skit samma hur det ser ut, det är bara tre poäng som gäller.

Helgens...

Helgens måste 
Sverige-Kosovo lördag kväll. Nations League-finalen Frankrike-Spanien söndag. Inser att det är lätt att racka ner på den svårfattade Nations League, men Belgien-Frankrike var en otrolig match.

Helgens avstå 
Popaganda.

Veckans skygglappar 
Klart att det går att förstå glädjen hos Newcastles supportrar över att slippa Mike Ashley som ägare. Han har sedan 2007 varit ägare av klubben och det har varit tunga år när han söndrat och härskat. Under torsdagen gav Premier League klartecken till Saudiarabiens investeringsfond (PIF) att ta över Newcastle ihop med några brittiska aktörer. Bakgrunden till skiftet är att dels Saudiarabien slutat blockera Qatars Bein Sports (något som hotat Premier Leagues rättighetsintäkter i Mellanöstern), dels att köparna lyckades övertyga att den statliga fonden inte har något med den saudiska staten att göra. Hur de lyckades med det senare är en annan fråga när kronprinsen Mohammed bin Salman är ordförande i PIFSaudiarabien är en monarki som saknar demokrati, pressfrihet och där homosexualitet är förbjudet och kvinnors rättigheter är starkt begränsade. Vill ni veta mer om varför bin Salman går att ifrågasätta så se SVT:s dokumentärer, men det var PIF som stod för flygplanen i samband med mordet på journalisten KhashoggiMed tanke på Saudiarabiens tillgångar har Newcastle numera den rikaste ägaren i Premier League. Det talas om en våldsam satsning från den nya ägaren och att man bland annat ska skicka in pengar via saudiska företag. Övertagandet av Newcastle United ledde till ett oerhört firande av en del supportrar till klubben och den del supportrar är i det perspektivet del av ett märkligt släkte som helt kan titta bort från vad nya ägare står för. Alla från Alan Shearer till klubbens supportersammanslutning välkomnar de nya ägarna. Det är onekligen nya tider kring Newcastle United och i dag talar man åtminstone om problematiken och nämner sportwashing vilket inte skedde i samma omfattning när Roman Abramovitj köpte Chelsea eller när Abu Dhabis Schejk Mansour köpte Manchester City.

Veckans nya tider 
I veckan gick Champions Leagues gruppspel för damer i gång och det gick att följa alla matcher gratis. Bakom satsningen står Dazn som köpt de globala rättigheterna och distribuerar via Youtube. Något som ger fyra miljoner kronor till varje deltagande klubb. BK Häcken-Lyon gick att följa med kommentering på svenska, franska och engelska. Måste säga att det var en bra sändning och strömmad produktion. Dagen efter att Lyon kört över det svenska mästarlaget gick det att utläsa att 14 000 följt den svenska sändning, 30 000 den franska och 59 000 den engelska. Det var den match som lockade mest titt i tisdags tätt följd av Barcelona-Arsenal som drog 88 000 (21 spansk, 67 engelsk). Kanske har det ökat på ännu mer efter det? Blir intressant att följa den här satsningen om det växer här för det är givet att det tar tid innan folk hittar till Youtube och sändningarna. Sedan kan man undra om det blir problem att börja ta betalt för sändningarna framöver? Svenska tidningar har märkt att det är svårt att få folk att ändra beteende när man länge fått innehåll gratis och sedan ska ta betalt för det. 

Veckans panik 
Örebro SK sparkar Vítor Gazimba och ersätter honom med Marcus Lantz. Åtta matcher kvar i en klubb där det mesta fallerat under året.

Veckans reality check  
Nyhetsappen The Athletic har tagit mark med sin sportjournalistik men ekonomiskt sliter man. Totalt har man tagit in 1,2 miljarder kronor i riskkapital men modellen att köra reklamfritt men med abonnemang har ännu inte gett någon lönsamhetNu räknar ägarna med att visa vinst 2023 och är i dagsläget uppe i över 600 anställda. Det finns planer på att utöka till att även täcka Skandinavien och man hade konsult inne som kollade av Sverige, Danmark och Norge. Återstår att se om prenumerationstjänsten tar klivet hit. 

Veckans moderna fotboll 
Ett riskkapitalbolag köpte upp Burnley i våras. Nu erbjuder man sig att köpa ut supportrarna som äger sex procent av klubben och lockar med hälften pengar, hälften som tillgodohavande att använda till biljetter, supporterprylar och käk.  Att inte vilja ha supportarna kvar som minoritetsägare känns inte hundra.

Veckans icke-friande i en rättsprocess 
Cristiano Ronaldo vann en delseger kring anklagelserna om våldtäkt i Las Vegas 2009.  En domare kräver att visst bevismaterial kring en civil process ska kastas ut för att Kathryn Mayorga och hennes advokat kommit över det för att det är stulet och läckt. Det lär knappast vara slutpunkten för den här sorgliga affären som kastar mörka skuggor över Ronaldo.

Veckans frågetecken 
I veckans avgörs slutspelet i Nations League och även om det varit två kanonmatcher i form av Spanien-Italien och Frankrike-Belgien så har Uefa en viss uppförsbacke kring sin nyskapelse. När Nations League tydligare hänger ihop med EM och verkligen kan ge platser i ett mästerskap går det lättare att få ihop, men som nu när två möjliga gruppvinnare ska in i VM-playoff i mars är det något helt annat. Slutspelet kommer i oktober när ingen riktigt fattar det och det är givetvis så att Nations League behöver mer tid. Får Uefa det? Om Fifa lyckas få igenom VM vartannat år är det tveksamt det blir mer tid. Något som kan avgöras senare i år och där det räcker att två tredjedelar av Fifas 211 medlemmar är för. Europa och Sydamerika har 65 röster ihop och inte ens om alla nationsförbund röstar emot räcker det. Nästa Nations League då? När spelas det? Det avgörs juni-september 2022 och lottas i december. Pandemin har inte gjort det lättare för Uefa, även om alla nog är överens om att det är bättre med tävlingsmatcher i stället för träningsmatcher.

Veckans långbänk 
Det var 2015 som Fifa-skandalen exploderade i maj och sedan framkom i oktober samma år att Michel Platini fått betalt av Sepp Blatter 2010 i något som var oklart. Herrarna hävdade att det var en muntlig överenskommelse om ersättning för Platinis insatser inom Fifa, men en del hävdade att Blatter betalade fransmannen för att inte ställa upp i presidentvalet i Fifa. Nu väntar en rättegång i Schweiz. 

Veckans Zlatan-seger 
EA Sports verkar vara på väg att dumpa Fifa gällande sitt fotbollsspel. Officiellt så ser företaget över namnrättigheterna som man köper från Fifa vilket man berättade när man släppte FIFA 22. As we look aheadwe’re also exploring the idea of renaming our global EA Sports football games. This means we’re reviewing our naming rights agreement with FIFA, which is separate from all our other official partnerships and licenses across the football world.” Spelet genererar runt 17-18 miljarder kronor till EA Sports och det var en del av de pengarna som Zlatan samt en del andra spelare var ute efter häromåret. Ser ut som om de fått EA Sports att vakna.

Veckans Ballon d’Or-nomineringar 
Trots ett svenskt OS-silver i Tokyo fick bara Magdalena Eriksson och Stina Blackstenius plats bland de 20 nominerade till det finaste priset i fotbollsvärlden. 

Veckans författare 
Det går givetvis att kritisera Jonas Eriksson för att han först knappa fyra år efter att han blev petad från VM ger sin bild av hur det går till i domarvärlden. Det är också något som kommer att användas mot honom, men det är ändå intressant att ta del av en del inslag av boken Korthuset. Poddade 90 minuter med Eriksson om innehållet i boken där han går hårt åt Ceferin, Collina och en del andra men även om varför han höll tyst i alla år, om hans relation till Qatar, VAR, allsvenska domare och om tystnaden från det svenska förbundet.  Humor att Uefas officiella svar handlar om att försöka slå ner på att Jonas Eriksson vill sälja böckerSaknade bara att Ceferin skulle påpeka att han bara läser faktaböcker och inte läser Kalle Anka.   

Veckans läsarbrev  
Är ni fega.  År ut och år in skriver ni om tränare. Sparkade tränare. Dumma domare. Men ni skriver aldrig om överbetalda mediokra spelare.  Spelare som inte lever upp. Varför. Jo ni är inte granskare utan ni skriver om det läsarna vill läsa. Jag kan räkna upp en mängd spelare som inte färgar.  Käll nämnde en av 20. Ni har inte nämnt en. Gör ert jobb. har man 100 000 i månaden så ska man prestera.  Mao börja granska spelarna. Tror fyra spelare i MFF tjänar mer än hela Mjällby. Kan ha fel inte mitt jogg. Ert. Skickat från min iPad med hälsningar och ha det bra Peter

Svar: Vi har inte betygsättning i allsvenskan men väl i landslaget. Inte alla spelare som delar din bild, men du har givetvis rätt till din upplevelse. Sedan är det väl tyvärr en följd att tränaren lättare får skulden som i fallet med Örebro SK och inte spelarna.

Veckans rop på vargen 
Spelarfacket Fifpro vill att klubbar, ligor och förbund skyddar spelarnaRisken är att man kör slut på dem i en alltmer pressad matchkalender. Rädd att ingen lyssnar på det. 

Veckans oväntade svingare 
Lars Lagerbäck överraskade med att ge nytt bränsle kring bråket med Alexander SörlothUndrar hur den gamle förbundskaptenen upplevt situationen om någon annan släppt en bok på det viset precis i samband med en landslagssamling. Nu är det inte Lagerbäck som släpper bok utan hans tidigare assisterande, Per Joar Hansen, men Norges tidigare förbundskapten är med och ger sin syn på Sörloth.

Veckans gästspel 
Var med i Malou efter 10 och pratade om min nya bok Sporten och livet enligt Lundh. 

Veckans skifte 
Efter fyra år samarbete med Sportlib i form av FollowUsAIK så går AIK en egen väg för sin klubb-TV. Tidigare hade Sportlib långt gångna planer på att få Sef att haka på så att alla klubbar skulle få en liknande verksamhet, men när det krävdes 50 miljoner i kapital från klubbarna föll det. Nu ser Sportlib ut att vara minst sagt pressat och man har sedan starten förlorat över 30 miljoner kronor. 

Veckans långbänk II 
Hovrättsförhandlingarna kring förre ÖFK-basen Daniel Kindberg är nu avslutade, men det dröjer till domen kommer. Först den 17 november klockan 11 kommer domen. Polisrazzian skedde i april 2018 och om en eventuell dom i hovrätten blir slutet återstår att se.

Veckans låt 
Gävle” – Solen. Kör repris för den är så förbannat bra. Läs även intervjun med Solen här.

Veckans Leeds United 
Leeds brasse Raphina hoppade in direkt efter paus mot Venezuela när Brasilien låg under med 0-1 på bortaplan. Slutresultatet blev 3-1 till Brasilien och Raphina stod för två assist.

Veckans poddintervju  
Anfallaren Mikael Ishak som stått för sju mål på tio matcher i serieledande Lech Poznan talar om sina tio år i utlandet, om chocken i Parma där han bröt kontraktet, om att ladda om i lilla Randers, om att äntligen nå Bundesliga och om varför han inte funderar på landslaget längre. Sedan tidigare finns över 320 avsnitt och ni hittar alla via länken.

Publicerad 2021-10-09 kl 10:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto