Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Öppna och digitala val måste vara framtiden i svensk fotboll

Blåvitt och Elfsborg ska välja nya ordföranden i vår.
Valberedningarna jobbar på i det tysta.
Vore det inte bättre om medlemmarna fick rösta – och fick veta vad kandidaterna ville göra.

I veckan som gick har både Frank Andersson och Bosse Johansson aviserat att de lämnar sina uppdrag som ordförande i Blåvitt respektive Elfsborg. I vår ska föreningarnas medlemmar välja en ny ordförande.

Den gängse gången är att föreningarnas valberedningar sonderar terrängen i klubben, pratar med olika parter och tar reda på vilka som kan tänka sig uppdraget och vad man vill. Därefter presenterar man ett förslag på en ny ordförande.

Historiskt sett är det ytterst sällan som inte valberedningens förslag blir valt. Om valberedningen gjort sitt jobb så ska man ha förankrat namnet bland viktiga grupper i föreningen. Då ska själva valet när medlemmarna ska säga sitt vara en formalitet.

Det är så konstigt att medlemmarna knappast får tid på sig att bilda en egen uppfattning om vad en ny ordförande vill. Inte heller får man koll på några alternativ, då de har blivit bortstädade på vägen i en sållningsprocess.

Man kan lugnt säga att valberedningen har en oerhörd makt och oavsett om det är tre, fem eller sju personer så kan de sätta en prägel på en förenings ledning. Även om valberedningen är vald av årsmötet och därmed medlemmarna är det ett stängt sätt att välja de som ska leda föreningen.

Inte sällan sker det saker i det fördolda och det är inte lätt att skaffa sig ett grepp om vad som sker. Ta bara när svensk fotboll skulle välja en ny ordförande efter Lars-Åke Lagrell 2012. Då var det en hel del distrikt som höll fast vid Karl-Erik Nilsson i ett tidigt skede och stoppade motkandidaten Lars-Christer Olsson att berätta vad han ville.

Ganska få av svensk fotbolls medlemmar hade koll på vad Karl-Erik Nilsson ville och vilka visioner han hade när han blev vald i mars 2012. Tyvärr är jag osäker på om de blivit mycket klokare på fem år, men valberedningen gick på Nilsson-linjen.

I Blåvitts fall är det uppenbart att Frank Andersson har haft svårt att klara uppdraget. Skandaler från tiden i Gunnilse har hängt efter honom. Hans valhänthet i maktkampen mellan Mats Gren och Jörgen Lennartsson har varit märkbar.

Därför är det givetvis rätt att han lämnar in, men det är också ett syndrom på föreningens kris. När man i mars ska välja en ny ordförande är det Blåvitts åttonde ordförande efter Gunnar Larsson som klev av i mars 2001 efter 19 år som var de mest framgångsrika i klubbens historia.

Att ersätta Larsson – som var för Blåvitt var Daniel Kindberg är för ÖFK i dag – visade sig tufft. Givetvis försvann inte Gunnar Larsson helt utan satt kvar i valberedningen till 2013 då han åkte ut i kölvattnet av missnöjet med utvecklingen för Blåvitt.

Naturligtvis blir det svårt att hitta en intresserad kandidat för att axla ansvaret att leda IFK Göteborg. Inget lätt uppdrag och det är svårt för yrkesaktiva i ledande positioner att kunna lägga tillräckligt med tid och kraft för att få klubben stark igen.

Ändå är det klart att det kommer att finnas intresserade och det måste väl vara bättre att man reformerar hur man väljer en ny ordförande. Bäst vore om de som är intresserade presenterar vad de vill göra för att Blåvitt ska kunna utmana i toppen igen.

Sedan skulle det vara upp till medlemmarna att rösta och det digitalt för att få med så många som möjligt. Även om Blåvitt på senare år haft relativt välbesökta möten med 5-600 så är det inte ens var tionde som kommer och deltar i valet på ett årsmöte.

Vet att RF inte löst den här frågan men det borde ligga i allas intresse att se till att fler deltar i den demokratiska processen och att den blir öppnare och tydligare. Förstår inte vad som håller bort denna reform som skulle ge fler makt snarare än ett fåtal.

Dessutom skulle en sådan röstprocess ge fler en känsla av delaktighet i valet av en ny ordförande och de som tar klubben i en viss riktning. Då kanske man drar sig för att hissa banderoller mot en sittande ordförande som gör rekryteringen av en efterträdare svårare?

I den bästa av världar får man i ett val fler kandidater och man får som medlem reda på vad de vill göra med ens förening. Vilka steg väntar. Vilket förhoppningsvis skulle innebära att man inte får några hemska överraskningar i inriktning.

I Elfsborg har inte missnöjet fällt Johansson även om det gnällts en del på senare år. Blir intressant om man klarar skiftet när en stark ledare slutar efter många och totalt sett framgångsrika år. Samtidigt kan det vara nyttigt med en nystart.

För det är rätt uppenbart att kontinuitet på ledande positioner i en förening är en faktor för att få framgångar. Det är givetvis inte allt i den komplexa fotbollsvärlden men om man får trygghet där så smittar det troligen av sig på resten av föreningen. 

Samtidigt kan i slutändan bara en klubb vinna SM-guld och två klubbar måste trilla ur. Vilket gör det till ett tufft uppdrag att leda föreningar, men om man tydligt och öppet berättat vad man vill så blir det lättare att få fäste för det när man blivit vald.

FAKTA

Helgens...

Helgens måste
Ska den allsvenska toppstriden få liv? Malmö FF-Hammarby i C More på söndag. Givetvis ett öga på Millwall-Leeds och ett på Mjällby-Landskrona. Samt att jag ska försöka hinna i kapp på biofronten: Dunkirk, Superswede om Ronnie Pettersson och Borg. 

Helgens avstå
Erik Skoglunds fajt i World Boxing Super Series. 

Veckans lag
Östersunds FK saktar inte ner och inledde Europa Leagues gruppspel med att vinna borta mot Zorya Luhansk med 2-0. Målen var inte dumma heller, som Saman Ghoddos 0-1 och Alhaji Geros 0-2. Graham Potters lagbygge fortsätter att imponera och även om klubben i dag betalar högre löner än vad den gängse bilden gör gällande så är det knappast de starkaste korten man värvat. Tom Pettersson? Johan Bertilsson? Knappast så att hela allsvenskan slogs om dem. Och sättet hur man förädlat spelare som Brwa Nouri och Ghoddos. Ja, det är inget annat än oerhört starkt jobbat och fler borde kolla in ÖFK och se vad man kan lära sig. Det är helt osannolikt att man gått från division 2 2011 till spel i Europa 2017.

Veckans moderna fotboll
Moneyball-gurun Billy Beane – som stöpt om amerikansk baseball med sin fokus på viss statistik och som beskrivits i både bokform och film - är på väg att köpa Championship-klubben Barnsley med hjälp av kinesiskt och amerikanskt kapital. Chien Leee och Paul Conway som står för större delen av kapitalet är också involverade i franska klubben Nice och har tidigare försökt förvärva Hull och Middlesbrough. Nu verkar det bli Barnsley vars ägare Patrick Cryne är svårt sjuk och i ett brev till klubbens fans skrev att han lever på lånad tid.

Veckans filmkritik
Nu går även Lennart Bergelins änka Rose Marie Bergelin hårt åt hur man skildrar Björn Borgs förre tränare i filmen ”Borg”. En ursäkt från Stellan Skarsgård är inget, enligt henne när hela världen får fel bild av Lennart.

Veckans moderna fotboll II
Robert Lewandowski om fotbollens kommersialisering och vem en klubb är för.

Veckans comeback
Roy Hodgson tar över Crystal Palace som är klubben han strävade efter som ung och som har sin bas där han växte upp. Fin läsning från Daily Telegraph om Hodgsons unga år som spelare och gympalärare. 

Veckans kris
GIF Sundsvall vet inte om man har pengar nog till att betala lönerna i oktober. Knappast första gången som klubben är i ekonomisk knipa och grundfelet är att kostnaderna är för höga. Sedan är det ytterst sällan som en klubb går i konkurs, någon kliver alltid in och räddar klubbar i kris. Rätt eller fel? Ja, det är naturligtvis fel att ofta hamna i liknande situationer och det behöver man åtgärda. För budgeterade intäkter blir sällan verkliga intäkter. Återstår att se vem som kliver in med miljonerna klubben behöver? Att tala om att man har en stram kostnadsram som man håller och istället hänvisa till ett intäktsproblem är bara löjligt. Visst, det finns en möjlig intäkt i en eventuell försäljning av Emil Forsberg men det är onekligen en hög risk förknippat med den då RB Leipzig kanske inte säljer utan fortsätter att förlänga kontraktet eller så dröjer. Istället för att låna med det som säkerhet borde man sälja den rättigheten. Sedan hade det varit snyggt om man kollat med Forsberg innan man lade fram skisser på hur mycket pengar det kan bli.

Veckans insikt för Qatar
Qatar har under många år plöjt ner miljarder i idrott av olika slag, allt från Paris SG till satsningar på världsmästerskap i fotboll, handboll och friidrott. Ovanpå det har man startat en sportkanal, beIN Sports, och köpt rättigheter för enorma summor. Nu har dock beiN Sports fått problem när Qatar blivit politiskt isolerat för sitt påstådda stöd till olika terroristgrupperingar. New York Times skildrar det väl.

Veckans moderna fotboll III
Paris SG:s lönebudget är fem gånger så hög som Celtics apropå veckans Champions League. För övrigt är Celtics lönebudget åtta gånger så hög som den genomsnittlige rivalen i den skotska ligan.

Veckans ärligaste
US Open-vinnaren Sloane Stephens svar på frågan om hon har motivation att jaga ytterligare titlar. Kolla klippet här. Underbart.

Veckans mejl
On behalf of JSC Russian Railways and football club "Lokomotiv" we are pleased to invite you to participate in the 2018 FIFA World Cup introduction press tour! The tour is completely free for you. Together with us you will go through the same trip as the fans will make at the World Cup, and you will be able to share with your subscribers unique advices and observations from traveling around Russia.

You will be one of the first to visit the stadiums, where the games will be held. Among them the legendary "Luzhniki" in Moscow, where the 1980 Olympics were held, which is now reconstructed for the World Cup. You will meet Russian football players and coaches on your way. We will show you where to stay and how to get to the stadiums, how to move around free of charge between the cities, where to dine, what to see and how to spend your evening. We will show you the best football bars where you can talk to Russian football fans.

You will visit four Russian cities located on the Trans-Siberian Railway, which runs across Russia from the West to the East. You will see our cities from non-tourist side. You will see a real Russia. Each of the tour cities is special. Our tour will begin in Moscow. Then we will get on the high-speed train to Nizhny Novgorod, the old Russian merchant city. Next stop is Kazan, the cultural center of the Tatar people. This city combines the best of Orthodoxy and Islam cultures. The journey will end in Yekaterinburg, the industrial center of the Soviet era. The participants of the press tour will return home by air.

At each stage of our journey, you will receive a printout of the invoices, and you will be able to find out how much it would cost fans if they were on such a journey themselves. We can guarantee that after this tour you will at least slightly reveal the mysterious Russian soul for yourself and become a real expert in Russian football.

Overview

Dates 
Sep, 25, 2017 - Oct, 01, 2017 – 7 days

Cities 
Moscow - Nizhny Novgorod - Kazan - Yekaterinburg

Our journey includes

 The FIFA World Cup 2018 tour: 
Moscow: Luzhniki Stadium, Otkrytie Arena (Spartak Stadium); 
Nizhny Novgorod: Nizhny Novgorod Stadium; 
Kazan: Kazan Arena; 
Yekaterinburg: Central Stadium; 

 Meetings with representatives of FIFA Local Organizing Committee, Russian professional football players, trainers and fans.

 Exploring cities public transport system and routes to the sport objects. 

 Friendly match on RZD Arena (ex-Locomotiv) stadium. 

 Sightseeing and ethnography tours with English-speaking guides in every city on our route.

 Accommodation at the hotels in the historical center; style and concept of all the hotels brilliantly represents the local culture and traditions; 1 guest per room.

 Full board.

 Local SIM-cards with 16gb Internet.

 Airport transfers.

 City transportations according to the tour itinerary.

 Train tickets according to the tour itinerary; you will explore the same trains and the same class which the fans will get for free in 2018.

 International flight tickets from your city to Moscow and from Yekaterinburg back to your city (economy class). 

 Full Russian visa processing service. 

This tour is free for you! We only kindly ask you to share your thoughts and impressions with your subscribers and tell them about Russia and the FIFA World Cup 2018. If you have any questions don't hesitate to ask me in reply or via Facebook.

Please tell me about your decision even if you are not interested or you can't be in Russia on these dates.

Best regards,

Mikhail Surkov

G3 Communication Group

Gillar framförallt att det tidigt framgår att allt är helt gratis. Ryska järnvägen och klubben Lokomotiv vill flyga in mig och andra journalister för att vi ska kunna ge en bild av nästa sommars kommande VM i fotboll.

Veckans Fifa-skandal
I veckan var portugisen Miguel Maduro inbjuden till det brittiska parlamentet i egenskap av sparkad som ansvarig för Fifa:s kontrollorgan efter åtta månader. Han målade upp en deppig bild av nye Fifa-basen Gianni Infantino som böjde sig för ryssarna. Vilket även Navi Pillay stämde in i, och juristen har också hoppat av.

Veckans glädjande siffra
Att det redan är sålt över 41 000 biljetter till VM-kvalet Sverige-Luxemburg. 

Veckans Leeds United
Segrar mot Burton och Birmingham tog upp Leeds i serieledningen av Championship. Och för första gången sedan tiden i Premier League hade man över 30 000 åskådare på en veckomatch. Mycket pekar uppåt.

 Veckans låt
”Hitchhiker” – Neil Young.

Veckans podd
Häckens Ahmed Yasin är måndagens poddgäst. En allsvenskans hetaste spelare berättar om varför det lossnat i klubben på Hisingen, om hur han ställer sig till en återkomst till AIK där han har kontrakt, om att han hjälpte till att värva Brwa Nouri till Irak och vad han köpte till föräldrarna efter sitt halvår i Qatar. Sedan tidigare finns över 160 andra poddintervjuer med olika fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
Are you going to continue to be a bunch of soft, underperforming, tattooed millionaires? You are a soccer generation that has been given everything; you are a soccer generation who’s on the verge of squandering everything.So now it’s time to pay it back. Make us believe again. You don’t owe it to yourselves, you owe it to us.”

Tidigare spelaren Alexi Lalas gick hårt åt USA:s landslag efter en förlust mot Costa Rica och ett kryss mot Honduras i VM-kvalet som innebär att jänkarna troligen måste spela playoff mot antingen Syrien eller Australien för att nå VM i Ryssland. Lalas sänkte både spelare och förbundskaptener innan han sågade i princip alla inblandade. Mitt minne av Lalas är att han lade en del kraft på sitt utseende…

Publicerad 2017-09-15 kl 12:54
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons