Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Östersund har åkt ur allsvenskan - men svårt att förstå ilskan mot allt med klubben

Lundhs Krönika

Östersund är ute ur allsvenskan. Spelarflykten har påbörjats och snart kommer domen mot Daniel Kindberg. Arvet från ÖFK lever dock vidare, inte minst i England.

Saman Ghoddos skickade in sitt första mål i Premier League häromveckan. Även om Brentford förlorade var det givetvis ett bevis på hans framfart. Malmö-killen som kom att symbolisera Östersunds FK. Där han gick från att vara sparkad mobilsäljare och utan kontrakt till att utvecklas till en toppspelare som Iran och Sverige slogs om. Frankrike-flytten följdes av England.

Parallellt med Ghoddos tilltar hyllningarna kring Graham Potter. Brighton-tränaren placeras både i större klubbar och som en tänkbar efterträdare till Gareth Southgate. Vad hade Potters karriär varit om han inte lämnat sin roll som assisterande tränare till Leeds Metropolitan Universitys fotbollslag och åkt till Östersund för elva år sedan?

Annons

Troligen hade Potter ändå slagit sig fram men det är bara att kolla in Premier League och se svart på vitt att av 20 managers är fortsatt fyra engelska om nu Eddie Howe tar jobbet i Newcastle. Det var alltså nära att gå ner till tre engelska tränare och då är Östersund-fostrade Potter den som det går bäst för och hans väg gick via Jämtland.

Även om Ken Sema haft svårare när Watford tagit klivet upp i Premier League är landslagsspelaren ytterligare ett arv från Östersund. Killen som IFK Norrköping inte trodde på och som hamnade i Ljungskile. Sedan tog ÖFK hand om honom och utvecklingen tog honom till Serie A, Premier League och EM med Sverige.

Det finns fler som studsat vidare från ÖFK. Brwa Nouri gick till Bali och Irak. Sotirios Papagiannopoulos var i FC Köpenhamn och är nu i AIK och har testats i landslaget. Fouad Bachirou hade framgångar i Malmö innan det blev Nottingham Forest och numera Omonia Nicosia. De är givetvis inte ensamma när arvet från ÖFK lever vidare på olika sätt runt om i Europa och världen.

Annons

Östersund åkte alltså ur allsvenskan efter 0-3 mot Varbergs Bois. Frågan är om klubben överlever. Redan i samband med polisräden mot Daniel Kindberg och klubben i april 2018 var det givet att undra om det var ett nytt Tyresö FF. Ännu så länge har man hållit sig flytande, men när VD:n Michael Schahine hoppade av i början av september var det en varningssignal då han antagligen vill slippa personligt ansvar.

Ändå sedan Östersund kom upp i svensk elitfotboll har klubben varit ifrågasatt och kritiserad. Det får ÖFK och dess supportrar acceptera, det är en del av fotbollsverkligheten. När Daniel Kindberg visade sig ha fuskat ekonomiskt tilltog ilskan som redan innan det var kraftfull.

Den 26 november kommer domen i hovrätten mot den tidigare ÖFK-basen Daniel Kindberg. I tingsrätten fick han tre års fängelse efter att ha ansetts ha gjort sig skyldig till skyldig till två fall av trolöshet mot huvudman, ett fall av grov trolöshet mot huvudman, två fall av medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Annons

ÖFK har knappast gjort allt rätt även efter att Daniel Kindberg klev av. Det har varit rörigt och stökigt med konstiga sponsoravtal. Det har inneburit att ifrågasättandet av klubben fortsatt. Skadeglädjen från en hel del supportrar i andra svenska lag var därför rätt stor när Östersund till slut åkte ur allsvenskan vilket varit ganska väntat.

Klart att det går att köpa rivaliserande hugg mellan klubbars supportrar, men det troliga är att majoriteten av de som arbetar professionellt eller ideellt i ÖFK inte hade en aning om vad Daniel Kindberg gjorde eller inte gjorde. Inte heller ÖFK-supportrarna som snarare fastnade för en klubb som åstadkom något med relativt små medel trots det ekonomiska fusket.

Därför är det lite svårt att förstå ilskan mot allt som handlar om ÖFK. Det är ganska osmakligt att se den. Det är knappast så att alla andra svenska klubbar har enbart rent mjöl i sina påsar. Nu är det inte två fel ett rätt, men det har förekommit konstigheter i betydligt fler föreningar än ÖFK och ilskan och upprördheten har inte varit lika stark.

Annons

Många svenska supportrar är kritiska till polisens kollektiva bestraffning kring hur man hanterar storleken på publiken för att komma åt bengaler. Man pekar på att individer som inte tänt bengaler eller maskerar sig blir lidande. Vilket är en sund inställning sett till hur man ser på rättsfrågor. Ändå har man en annan syn kring Östersund och kollektivets skuld.

I det här fallet är det Daniel Kindberg och möjligen någon eller några till som gjort fel. Rättssystemet verkar bara ha hittat Kindberg när det gäller ÖFK. Andra klubbledare har inte åtalats. Nu är rättsapparaten på väg att pröva Kindberg och eventuellt straffa honom. Vilket väl är väl hur de flesta supportrar vill att man ska hantera bestraffningar, eller

Fotbollsförbundets licensverktyg är knappast optimalt men återigen är det knappast något man kan beskylla de ÖFK-involverade för. Det är i så fall upp till svensk fotboll och dess medlemmar att åtgärda elitlicensen om den missar konstigheter kring hur föreningar presenterar en plan på hur man ska finansiera sin verksamhet.

Annons

Jag är naturligtvis väl medveten om att många supportrar tycker att jag och en del andra journalister inte gjort vårt jobb att granska ÖFK. Det får vi ta och försöka bli bättre. Jag hyllar verkligen Östersunds-Posten och Linda Hedenljung och Offside och Anders Bengtsson som i olika skeden gick in med andra ingångar och belyste andra sidor av ÖFK.

Sedan kan det ändå vara på sin plats att påpeka att medier inte bara kan skriva rakt ut att något är fel eller fusk utan att ha källor, uppgifter eller annat som vidimerar det. Lägg till att polisräden mot Kindberg hade sin grund i att Skattemyndigheterna i Jämtland granskade företag i flyttbranschen vilket gav myndigheterna en insyn som inte journalister kan få.

Oavsett vad som sker med Östersunds FK framöver så kommer arvet att leva vidare. I Premier League. I landslaget. Samt på en massa andra ställen. Och jag kan önska att alla som på olika sätt jobbat inom ÖFK eller stöttat klubben och inte gjort något fel slapp känna av ilskan som riktas mot Östersund. Men det är nog en fåfäng förhoppning. 

Annons

Helgens...

Helgens måste
Manchester United-Manchester City, Blåvitt-Malmö och Milan-Inter i Fotbollssöndag Europa. Träning. Poddintervju lördag morgon.  

Helgens avstå
Squid Game. När finns tiden till alla dessa serier man måste se?

Veckans snabba handlande
Tottenham sparkade Nuno Espírito Santo och tog in Antonio Conte på bara några dagar. Fascinerande att Nuno var månadens manager för augusti men av med jobbet två månader senare. Visar sig att både Danny Wilson och Brian McDermott fick sparken från Sheffield W och Reading ännu snabbare efter att ha blivit månadens manager. Tålamod är onekligen en bristvara och det går bara snabbare och snabbare.

Veckans konkurrens
Sverige har ihop med Danmark, Finland och Norge anmält intresse för att arrangera EM för damer 2025. Nu visar det sig att det nordiska alternativet får konkurrens från fyra andra länder. Frankrike, Polen, Schweiz och Ukraina har alla uttryckt intresse för att arrangera EM på egen hand. Uefa tar beslut i december 2022. Klart att Norden ligger bra till efter att man först av alla stöttat Uefa-basen Alexander Ceferin inför valet 2016. Dessutom kan man misstänka ett förhandsbesked när Norden bytte från planen att söka VM för damer 2027 till EM 2025. Det är Uefas exekutivkommitté som bestämmer vem som får EM och där är Karl-Erik Nilsson medlem och förste vicepresident.

Veckans 1,00 gånger pengarna
Xavi tar över FC Barcelona.

Veckans gästspel
Var i veckan gäst i SVT:s Utrikesbyrån och under ledning av Rebecca Randhawa pratade Sofia Ulver, Musse Hasselvall och jag om sportswashing. Programmet ser ni här. Bland ämnena fanns Saudiarabiens köp av Newcastle, VM i Qatar och OS i Peking och att en del diktatorer uppskattar kampsportare. Det kan låta som en lätt fråga att ta ställning i, men det är mer komplext. Självklart vill ingen att diktaturer ska arrangera mästerskap eller köpa klubbar, men vi säger förvånansvärt lite om att vi handlar med länderna och att Sverige säljer vapen till Förenade Arabemiraten. Eller att många turister gärna är i Dubai som har ett liknande upplägg med migrantarbetare som Qatar. Kina är Sveriges åttonde viktigaste exportpartner, Ryssland är på 15:e plats, Saudiarabien är 27:a. De tre länderna står för närmare 7 procent av Sveriges export.

Veckans jackpott
Premier League är på väg att sälja rättigheterna i Nordamerika. Just nu betalar NBC 1,8 miljarder kronor per säsong vilket var en rejäl höjning när man kapade åt sig rättigheterna i kamp med ESPN och Fox. Nu är det en våldsam kamp när fotbollens popularitet ökar i USA och det talas om en ökning på minst 50 procent, vilket betyder närmare 3 miljarder kronor om året.

Veckans moderna fotboll
Representanter för Serie A har varit i Saudiarabien och förhandlat om den italienska supercupen mellan Inter och Juventus ska spelas i landet i januari. Man har ett tidigare avtal om det, men enligt Tariq Panja på New York Times hänger matchen på om saudierna köper rättigheter till Serie A.

Veckans annonshot mot The Athletic
Den hajpade appen med vass sportjournalistik som försöker leva på prenumerationsintäkter är på väg att säljas. Tidigare har riskkapitalisterna bakom The Athletic försökt sälja hela eller delar till Nye York Times och även gå ihop med mediasajten Axios. Nu talas det om att spelbolaget Draftkings lagt ett bud på The Athletic. Appen som grundades 2015 har gjort en snabb resa och har över en miljon prenumeranter.

Veckans bonusfajt
Skatter har inneburit att Englands landslagsspelare bara får 2,5 miljoner kronor istället för 3,75 miljoner. Det visade sig att det engelska förbundet trott att man kunde betala lägre skatt, men det gick inte. Det ska sägas att spelarna ändå skulle skänka pengarna till landets sjukvård.

Veckans comeback
Leeds Rodrigo är med i den spanska landslagstruppen inför VM-kvalen mot Grekland och Sverige. Rodrigo var den som gjorde Spaniens mål i 1-1 matchen på Friends Arena. Sedan har han inte ens varit nära att leva upp till prislappen på 300 miljoner kronor som Leeds köpte honom för.

Veckans långbänk
Nu åtalas tidigare Fifa-basen Sepp Blatter och tidigare Uefa-basen Michel Platini kring betalningen på 12-13 miljoner kronor som upptäcktes 2015 men som skedde för närmare tio år sedan. Platini har avtjänat sin avstängning från fotboll men Blatter är fortsatt avstängd. Sepp Blatter är för övrigt även involverad i ytterligare en rättsprocess, men har också vacklande hälsa. Grunden till betalningen från Fifa till Michel Platini som nu hamnar inför rätta ska vara en muntlig överenskommelse mellan herrarna för 20 år sedan om ersättning från Fifa, men teorin är att Sepp Blatter i själva verket betalade honom för att inte ställa upp i ett presidentval och utmana Blatter. Min tilltro till det schweiziska rättsväsendet som tagit sex år för att få detta till åtal är begränsad och frågan är om det går att bevisa.

Veckans läsarbrev
Hej! Läste din krönika i Fotbollskanalen om landslagets försvararproblem. Jag har några ytterligare tips på mitt- och ytterbackar, som Janne A känner väl. Det är Filip Dagerstål och Linus Wahlqvist, som båda var med i IFK Norrköpings mästartrupp 2015. Filip är proffs i Ryssland och Linus gör sin bästa säsong på länge i IFK, efter att ha återvänt efter en proffssejour och är nu dessutom lagkapten. Båda ingår, vad jag förstår, i U 21-laget. Om Janne A hade Andreas Johansson i tankarna inför uttagningen igår kunde väl även dessa ungdomar få komma ifråga?! Hälsningar Per 

Svar: Klart att du har en poäng men ingen av herrarna spelar i U21-landsalaget längre. Det var ett tag sedan de blev för gamla. Wahlqvist har testats av Janne Andersson men uppenbarligen inte övertygat. Övervägandet kring Andreas Johansson har onekligen fått fäste.

Veckans quick step
Unai Emery var klar för Newcastle men när den saudisk klubben läckte uppfterna inför Villarreals Champions League-möte med Young Boys då backade han.

Veckans aktivist
Thierry Henry har inte deltagit på sociala medier sedan i mars och han fortsätter sin kamp mot nätjättarna. Den tidigare Arsenal-stjärnan vill se mer handlande från företagen och det går onekligen att förstå Henry.

Veckans klimatkupp
Danska radion DR avslöjade att Uefas löfte om att plantera 600 000 träd för att väga upp för EM-uppläggets klimatpåverkan blev bara 60 600 träd. Uefa skulle plantera 50 000 träd per värdstad men bara Baku har nått 50 000 och sedan är det 10 000 i Amsterdam. Skandal.

Veckans lyssning
Sportbladets Linus Norberg och Marcus Leifby har fått loss en ljudfil när klubbarna i Hockeyettan motiveras att försöka blöda ut utbrytarna Boden och Karlskrona. Bakgrunden är att de två klubbarna inte velat skriva på ett centralt avtal kring matchrättigheter där Hockeyettan sålt rättigheterna till ATG. Riksidrottsnämnden har gett de två klubbarna rätt men det är inte accepterat i en kartelliknande verksamhet. Det här är inte ovanligt i idrottens värld och även i fotbollen var det bråk när Svenska Fotbollförbundet tecknat ett sponsoravtal med Svenska Spel som gällde all svensk fotboll, men bara förbundet och de två högsta serierna på herrsidan fick betalt. Idrotten har ofta svårt att hantera den här typen av konflikter och ibland hyllas solidariteten och lojaliteten men när det blir så här är idrotten inte vacker. Dessutom sitter SHL-basen Anders Källström i styrelsen för ATG och i ishockeyförbundets styrelse, vilket Marcus Leifby påpekat, och med tanke på hur hockeyförbundet endast verkar slå sarg ut i frågan är det inte heller vackert.

Veckans läsning
Johan Anderberg skriver i Sydsvenskan om Sverige och pandemin. Måsteläsning oavsett om man är för, emot eller neutral kring Anders Tegnell. Guardians Marina Hyde är en av de vassaste och hennes krönika om prins Andrew och hans nya och hårda advokater är som vanligt av högsta klass. Även det är måsteläsning. Intervjun och berättelsen om hur Brian Clough tog sig an några ungdomar i Sunderland och hur det utvecklade sig är otrolig. Imponerad av Clough som var så generös. Stark och sorglig läsning.

Veckans långbänk
Neil Warnock gjorde i veckan sin match 1602 som manager. Rätt imponerande av 72-åringen som dock fick se sitt Middlesbrough få stryk med 1-3 mot Luton.

Veckans boksläpp
Scottie Pippen släpper nu sina memoarer och går hårt åt de flesta inklusive Michael Jordan. Pippen är besviken över dokumentären The Last Dance och uppger att många av spelarna i dåtidens Chicago Bulls känner likadant kring Jordan.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof Du kan ju skriva och håller normal standard bland journalister men inte när det kommer till MFF och CL. Även om ni tycker att MFF har sååå mycket pengar är det marginellt i förhållande vilka spelare man kan locka och vilken i internationella sammanhang lön de kan få i MFF är inte jämförbar. Att allsvenskan har ett lag som får möta Juventus o Chelsea är väl fantastiskt inte ens vårt landslag skull där ni idag använder er av rubriken ”allsvenska stjärnor ”?? Hur rimmar det. Mange platsade i USA men inte i de andra lag han gick till Milosevic platsar inte i Championship. Jag får inte ihop det med att höja med ena hand och sen bara slå med andra. Är det bättre att allsvenska lag aldrig når CL??  Jag anser att MFF ger Uefa ett slag på käften varje gång de når CL eller för den del EL. Uefa vill exkludera allsvenskan och liknande ligor och tydligen du med. Allt annat än 3 4 5-0 är en bedrift med de förutsättningar som MFF har f..n dessa siffror blir det i allsvenskan och då är det ibland  de ”rika” lag som åker pumpen. Nej sluta vara så negativ till MFF o CL och se det som ngt fint att lilla allsvenskan har ett av 32 lag. Kom igen gläds. Mikael

Svar: Det är uppenbart att Malmös deltagande i Champions League varit påfrestande för supportrar, spelare och ledare. Ovan mejl fick jag efter tisdagens krönika. När jag efter förlusten borta mot Chelsea skrev att MFF inte behövde skämmas fick jag också mothugg av MFF-fans. Kom igen, gläds!

Veckans kinesiska rekyl
Fjolårssäsongens mästarlag Jiangsu FC lade ner i våras. Krisande fastighetsjätten Evergrandes klubb Guangzhou Evergrande är under tryck. Nu visar det sig att Hebei FC kanske inte kan slutföra säsongen då ägaren, ett fastighetsbolag, har skulder på över 300 miljarder kronor och det är oklart hur man ska tackla dem. Norrmannen Ole Selnaes spelar för klubben efter att ha gått dit på lån.

Veckans genomgång av böteslistan hos Fifa
På många sätt deprimerande läsning och många exempel när över 50 länder straffas på olika vis. Kazakstan fick böta 40 000 kronor för att supportrar höll upp banderoll till stöd för rysk soldatgrupp som slogs för nazisterna.

Veckans moderna fotboll II
En amerikansk investeringsfond som redan har kontroll över Serie A-klubben Genoa har försökt kasta ut Sevillas styrelse. Fonden 777 Partners som är från Miami har gått ihop med tidigare ordföranden Jose Maria del Nido, men stoppades från att rösta på ett möte i veckan. Det verkar vara en stökig strid om makten i Ludwig Augustinssons klubb.

Veckans läsarbrev III
Hej! Apropå Jonas Thern upplägg så är det väl sånt som inte går hem hos förbundet lika lite som Torbjörn Nilssons idéer! Mvh Per-Axel 

Svar: Det är korrekt. Tyvärr är förbundet inte öppet för visionärer likt Thern och Nilsson.

Veckans låt
”English Civil War” – The Clash.

Veckans Leeds United
Efter 2-1 borta mot Norwich går det att andas en aning, men det blir en lång och prövande säsong med en tunn trupp. Marcelo Bielsa vill ha det så och det är på något sätt sympatiskt att han inte vill ha en gigantisk trupp som många andra managers. Visar sig att San Francisco 49:ers fortsätter att öka sitt ägande av Leeds. Ja, det är inte Saudiarabien i varje fall, men det är en utveckling som verkar omöjlig att stoppa.

Veckans läsarbrev IV
Så var sagan nästan över. ÖFK nedflyttning. Turgott och Ali Keita köps upp. Plus ett par till. Andra flyttar hem. Några blir kvar och slåss för att överleva superettan. Media gäspar. Brighton spelar 2-2 med Liverpool, nästan samtidigt. Det var en fin saga om ett fotbollslag med eldsjälar (och en genial tränare) som bluddrade med byggbolag och fastighetsbolag. Som om konstiga sponsorsöverenskommelser vore en självklarhet för att konkurrera. Är det inte så? Men på grund av Graham Potter fortsätter ÖFK att vinna respekt på grund av social kompetens och taktisk skicklighet. Jag tror inte att ni fotbollsjournalister fattar hur betydelsefull denna berättelse är.Med vänliga hälsningar, Danne

Svar: Jo, det tror jag visst det. Den har dessutom skildrats på många sätt. Sedan är ÖFK-fallet inte något medierna har en del i, lika lite som uppgången.

Veckans poddintervju
En intervju som ska ske i helgen och jag hoppas att den ligger ute i gryningen på måndag. Sedan tidigare finns närmare 330 avsnitt och ni hittar alla via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2021-11-05 kl 17:01

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto