Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Östersunds klättring är något att lära sig av

Nästa

Avbryt
Försök igen

I klippet ses Östersunds segermål mot Hertha Berlin.

Östersund fortsätter att imponera.
Ny seger i Europa League.
Hoppas att konkurrenterna följer ÖFK – för att lära sig och bli inspirerade.

Scenerna från Jämtkraft Arena var sådana att det gjorde ont att inte vara på plats när Östersund fortsatte att skriva fotbollshistoria. Det är dags att sluta bli överraskad över att ÖFK tar sig förbi hinder på hinder i Europa League.

Visst, det var en lite billig straff och Hertha Berlin som inledde starkt verkade underskatta hemmalaget. Men det var ändå fjolårets Bundesliga-sexa som kom till Jämtland för att spela Europa League. Och åkte hem med en förlust. Och Östersund leder sin grupp efter två raka segrar.

Egentligen ska det inte vara möjligt att åstadkomma vad Graham Potter, Daniel Kindberg och de andra i klubben gjort på så kort tid. Kliven upp i seriesystemet har gått snabbt och redan har man bärgat en titel och spelar i Europa – och gör det bra.

Ta bara en spelare som Tom Pettersson som knappt fick känna på en tröja i IFK Göteborg. Plötsligt spelar han match efter match och excellerar i backlinjen, och det oavsett vad det är för motstånd som finns i andra laget.

Det finns dessutom en hel rad motsvarigheter till Tom Pettersson i Östersund. Nästan varenda spelare har haft en minst sagt krokig väg till elitfotbollen, och nu uppträder de med ett imponerande lugn och som om de har mer erfarenhet än vad de har.

Potter måste ha en speciell förmåga att ingjuta mod i spelare, och särskilt sådana som haft det tungt tidigare, och sedan få dem att blomma upp på planen. Sättet som Pettersson o Co visar mod planen är smittande och hoppfullt.

Graham Potter har också visat att han är pragmatisk. När ÖFK behöver spela mer cyniskt och enkelt så gör man det. Man uppträder klokt. Samtidigt finns hela tiden ett spel som både är framgångsrikt och underhållande och som plockas fram vid rätt lägen.

Hade gärna sett att andra svenska klubbar försökte studera Östersund och tog intryck och se vad man kan lära sig. Det handlar inte om att kopiera något, men det är lärorikt att studera hur andra jobbar och ta med sig en del för att utvecklas.

Östersund har sina förutsättningar precis som de andra elitklubbarna, men något måste man göra rätt. Då kanske man kan sno något eller inspireras av något annat. Allt för att utveckla sin egen verksamhet och göra den bättre.

Tänker ofta på hur det fanns en slags rädsla i svensk fotboll, och då främst på förbundsnivå, och det stoppade intresserade av talangutveckling från att besöka Jonas Thern i Värnamo. Något gjorde han rätt, och det hade väl varit intressant att se om det fanns något att lära.

Hoppas att det inte finns en likadan rädsla för att studera hur ÖFK och Graham Potter jobbar. Han kanske inte bjuder på allt, men det är klart att det finns en del att lära bara av att försöka följa upp rekryteringar, träningsmetoder och matcher.

Bakom ÖFK står ordföranden Daniel Kindberg som knappast håller igen med utspel. Han är naturligtvis en person som retar folk och som knappast skaffar sig vänner när han går hårt fram. Han vill nå sina mål och ger sig aldrig…

Vet hur det gnisslades både här och där när vi på Fotbollskanalen gav honom priset som Årets Röst i fjol. För han stryker aldrig medhårs och är en person som tar plats och inte ber om ursäkt. Och emellanåt gör fel.

Priset betyder inte att jag backar allt han gör eller står för. Absolut inte. Tycker exempelvis det var fel när Brwa Nouri, efter att ha blivit avkastad från ett flyg, bara gav en intervju till klubbens egen sportsajt.

Men det går inte att komma ifrån att Kindberg bidragit till att lyfta ÖFK med arbete, visioner och en del pengar. Det är rätt häftigt att se hur man fortsätter att växa och ta för sig i svensk fotboll. Med pengarna som strömmar in kan man utmana än mer.

Om klubben är demokratisk styrd? Nej, tyvärr inte till hundra procent. Det är något ÖFK delar med rätt många föreningar och inte minst det svenska fotbollsförbundet. Öppenhet och demokrati är inte alltid det som genomsyrar svensk fotboll, och det ska kritiseras.

Men det är också rätt historielöst om man tror att Gunnar Larsson, Anders Bernmar, Stig Svensson, Stig Nilsson, Eric Persson, Lennart Johansson, Hans Cavalli-Björkman och andra starka och framgångsrika fotbollsledare bara hade vänner och bara agerade demokratiskt.

Var häromveckan nere i Lund och höll föredrag för Lunds BK. En klubb som ligger i division 2. Efteråt gick vi och kollade Östersunds premiär i Europa League. Och bara tanken på att ÖFK för sex år sedan var i samma läge som LBK var rätt svindlande.

Något fick Potter och Kindberg att tro att det var möjligt. Vilket få människor hade gjort. Därför finns det en del att lära av bägge dem utan att man för den skull ska ta efter allt. Hoppas bara att en del försöker lära sig av dem, det hade svensk fotboll tjänat på.

FAKTA

Helgens...

Helgens måste

Allsvensk slutstrid i C More-studion på söndag. Både topp och botten är i full gång. Kanske hinner jag se en halvlek på Sheffield W-Leeds United?

Helgens avstå
Roligheter. Martin Luther styr.

Veckans wow, liksom
En sammanställning av Idrottens analysinstitut i Danmark visar att de danska klubbarna som spelat minst en säsong i högsta ligan under de senaste 20 åren fått sammanlagt över fyra miljarder kronor i tillfört kapital. Mest har FC Köpenhamn tagit in, en bra bit över en miljard kronor via försäljning av aktier, aktieemissioner eller kapitaltillskott. Tätt efter är Bröndby med över 800 miljoner kronor följt av Ålborg, Midtjylland, AGF och OB. Den danska ligan omsätter nästan dubbelt så mycket som allsvenskan, men ekonomiskt är det lika illa i den danska ligan där hälften av klubbarna går back, fem behövde kapitaltillskott och överskottet för ligan var på ynka fem miljoner kronor.

Veckans försmak av en strid i svensk fotboll
I Premier League kräver de sex största klubbarna en större del av de utländska tv-pengarna. Man vill ändra på upplägget att alla delar jämnt på pengarna som kommer från utländska tv-marknader. Nu har inte svenska klubbar det problemet, men det är uppenbart att de fem största svenska klubbarna (AIK, Malmö, Blåvitt, Hammarby och Djurgården) gärna vill se en annan fördelning i framtiden. Från 2020 gäller ett nytt tv-avtal värt runt 540 miljoner kronor årligen. Återstår att se om de fem stora har kraft att ändra på upplägget?

Veckans minst överraskande nyhet
I veckan slog FBI till mot en del amerikanska universitet och grep dessutom en Adidas-höjdare. Skälet är dubbelmoralen kring amerikansk universitetssport som är en miljardindustri men där spelarna ska vara amatörer. Vilket innebär att de flesta fuskar när man tävlar om spelare. Läs artikeln från New York Times om att följa pengarna och skorna.

En som åkte fast och ser ut att få sparken är legendariske tränaren Rick Pitino och beskrivningen av honom är minst sagt målande om hur han ville ha kontroll och att det blev en skandal för mycket.

Veckans inte så överraskande spark
Magnus Haglund fick lämna Elfsborg. Varit uppenbart ett bra tag att han förlorade kontrollen över spelarna och att det gått ut över resultaten.

Veckans överraskande spark
Carlo Ancelotti fick gå från Bayern München. För första gången sedan 1991 sparkar den tyska klubben en tränare redan på hösten. Då var det Jupp Heynckes.

Veckans glädje
Alla idrottare i USA som kliver fram och inte bryr sig om Donald Trumps hot när de försvarar rätten att uttrycka sin åsikt. Även glädjande att en hel del ägare till olika lag står på spelarnas sida. Tidigare NFL-stjärnan Colin Kaepernick startade en del av det vi ser från amerikanska arenor. Hade gärna sett något liknande i Sverige.

Veckans siffra
3 780 000. Antalet euro som Östersund spelat in i prispengar från Uefa. Hittills.

Veckans siffra II
1,0. Vad Östersunds två segrar i Europa Leagues gruppspel betytt för den svenska Uefa-koefficienten gällande säsongen 2017-18. Man får två poäng per seger i gruppspelet och delar med antalet lag från landet. Två segrar innebär fyra poäng och det var fyra svenska lag i kvalet till Champions League och Europa League. 

Veckans mejl
Hej Olof!

 Som en av de viktigaste makthavarna inom svensk fotboll så förväntar man sig att du ska ta avstånd från allt fusk, av vad slag det än må vara. Ditt ”försvar” av Jonas Olssons grova fusk vid Hammarbys 2-1 mål gör mig väldigt ledsen och bedrövad. Inte bara därför att jag har mitt hjärta i Hammarby som genom fusket förlorade två viktiga poäng. Du kallade fusket för Jonas Olssons erfarenhet, eller liknande, men det är bara rent och uppsåtligt fusk, som alla också kan se i efterhand.

Naturligtvis borde Jonas Olsson stängas av ett stort antal matcher för sitt uppsåtliga fusk. Det var dubbelt uppsåtligt då han ”preparerade” domaren (som vi inte ska belasta) före hörnan. Hammarby borde också tilldelas segern i matchen. Du säger säker att om vi hade ett sådant regelverk så skulle vi förlora nerven inom fotbollen och aldrig riktigt veta hur matcherna slutade. Det är naturligtvis riktig, men det ska bara tillämpas när det är 100% uppenbart, som i detta fall. Nåja, en bra början skulle vara att stänga av fuskare vid en efterhandsgranskning. Jag är jurist så jag förstår bevisproblematiken och självklart ska man fria i tveksamma fall. Det får inte heller vara så att makthavare slätar över fusk när fusket sker av gamla polare, men det är ju en självklarhet, eller hur PS. Jag har alltid tyckt illa om Jonas Olsson och nu bevisade han att jag hade rätt i det.

Med vänlig hälsning, Sture

Klassiskt att juristen Sture tog fel på mig och en skäggig Alexander Axén som satt i C More-studion ihop med Hasse Backe och Lasse Granqvist och diskuterade Jonas Olssons filmande vid Hammarbys bortdömda mål, och kallade det rutinerat.  Det blåste även till kring Jonas Olsson som svarade med att kalla Hammarby för #grinbajen (bilden var ett montage).

Veckans Leeds United
Tung smäll i veckan mot Cardiff och tappad serieledning. Verkligheten är tillbaka inför Yorkshirederbyt mot Sheffield Wednesday på söndag.

Veckans låt
”Disco Tits” – Tove Lo.

Veckans podd
Östers sportchef Matias Concha talar om drömmen att ta tillbaka Växjö-klubben till allsvenskan, om benbrottet som i princip satte stopp för karriären spelare, om varför han lämnade Malmö FF för Djurgården och vad som gör att en spelare lyckas. Sedan tidigare finns över 160 andra poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
Du kommer in i slutet och avgör, och då är det bara att köra upp med skorna!

Hasse Borg till Mats ”Masse” Magnusson inför Sverige-Västtyskland, vilket Masse berättar om i veckans podd. Mycket riktigt, Masse hoppade in och fixade 2-2 i ett klassiskt mål som ni ser via länken till Stopptid, och då blev det bra reklam för företaget som Borg jobbade för. Podden med Mats ”Masse” Magnusson finns här.

Publicerad 2017-09-29 kl 08:49
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons