POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Östersunds resa ska inte vara möjlig 2017

2:02

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkter från Östersunds match mot Paok i spelaren ovan.

Östersunds FK är klart för Europa Leagues gruppspel.
Sanslöst.
Borde inte vara möjligt i den moderna fotbollens tidevarv.

Slutsignalen gick på Jämtkraft Arena och Östersunds FK hade tagit nästa kliv på sin tydligt utstakade resa. Europa Leagues gruppspel väntar efter 2-0 i returen mot PAOK. Skrällen och bragden var ett faktum.

En klubb som för sex år sedan spelade i division 2 och gjorde sin första allsvenska match 2016 är klar för spel i Europa under hela hösten. Det borde inte vara möjligt att klara av en sådan snabb och bestämd klättring.

Det är svårt att jämföra prestationer ute i Europa för svenska klubbar. Kartan har ritats om inte bara en gång utan flera och med Bosman-domen i mitten av 1990-talet så blev det än svårare för svenska klubbar att lyckas.

Under 2000-talet har Sverige skickat ut fem klubbar i gruppspel i Europa och några har ju varit med flera gånger som Malmö, Elfsborg och HIF, men det är endast tio svenska deltaganden 2000-2017. Inget sedan MFF spelade i Champions League 2015.

Att då Östersund helt utan erfarenhet och vana skulle vinna Svenska Cupen i våras och sedan slå ut både Galatasaray och PAOK är inget annat än en bragd. Det är också fotboll och idrott när de är som bäst. Att drömmar blir verklighet.

Man kan vända och vrida på allt från att Galatasaray knappt tränat och var nonchalanta till att Saman Ghoddos antagligen var offside när det blev 1-0 i den andra matchen mot PAOK. Oavsett invändningar är det fruktansvärt starkt.

Den store regissören måste vara Graham Potter som fått spelare man lite elakt kan klassa som skadat gods att prestera på hög nivå. Vem hade exempelvis trott att Tom Pettersson, som hade svårt att få speltid i Blåvitt, skulle kunna stänga till bakåt i ÖFK?

Det finns så många exempel på spelare som fått en andra chans i Östersund och tagit den. Ghoddos, Nouri, Sema, Keita och så vidare. Sättet de tagit sig an kvalspelet i Europa League tyder också på hur väl skolade de blivit under Potter.

Klart att även ÖFK har sina begränsningar och det har synts i allsvenskan som i sommar blivit lidande av kvalspelet. Så det kan innebära att klubben inte får kvalspela till Europa nästa säsong. Samtidigt ger detta en möjlighet att ta in intäkter på ett sätt man inte nått på annat sätt.

Svårigheten för ÖFK-basen Daniel Kindberg blir att försöka behålla spelartruppen eller att sälja till rätt pris och samtidigt se till att pengarna från Uefa inte försvinner direkt. Det finns många exempel på det i svensk fotboll, där man inte klarat av den balansen.

Tog inte långt från slutsignalen till att man får reaktioner på att ÖFK på något skumt sätt tagit sig till toppen. Man har egentligen få bevis och hänvisar till Offsides kritiska artikel av Anders Bengtsson eller till hörsägen om Potters  höga lön och spelare som tackat nej till etablerade klubbar för att gå till ÖFK.

Klart är att det givetvis är så att ÖFK ska granskas. Har man några skulder hos kronofogden? Man hade rätt många ett tag och hänvisade till snabb tillväxt. Visst, man jobbar tätt med kommunen och ÖFK-basen Kindberg är vd för det kommunala bostadsbolaget som sponsrar ÖFK.

Dessutom är Kindberg rätt hård mot journalister när han är missnöjd med skriverier och har ju drivit fram en egen sajt som ska bevaka klubben. Även jag har fått mejl från Kindberg när jag just skrev om de tidigare problemen med kronofogden.

Samtidigt får man vara fruktansvärt naiv om man tror att inte andra klubbar i Sverige har A) jagat granskande journalister B) gjort allt enligt regelboken C) fått hjälp av sina kommuner i olika grader D) haft starka ledare som utverkat pengar på olika visa. Det är en slags avundsjuka som slår till hos andra fans.

För mig är det rätt uppenbart att Kalmar FF inte kunde skriva en hel del korttidskontrakt med nya spelare och byta tränare om inte kommunen lovat att ta hand om arenan framöver. Det kanske är något värt för Kalmar kommun precis som det betyder något för Östersund med ÖFK?

Nu kan aldrig två fel vara ett rätt. Vi journalister ska givetvis även ge en annan bild än den vanliga av ÖFK med kultursatsning och en Buster-liknande historia. Det utesluter inte att man kan hylla den resa klubben gjort från division 2 till Europa League.

Så här några dagar efter Janne Anderssons VM-kvaltrupp så undrar jag om Saman Ghoddos inte varit med i truppen om han skjutit Elfsborg eller IFK Norrköping till Europa League? Han har verkligen visat klass i Europa-spelet och väljer väl Iran.

Inför ÖFK-PAOK var det mycket diskussioner om varför ingen tv-kanal sände matchen. Det är givetvis en relevant fråga, men är lite trött på den givna vinkeln om att tittarna blåses på matchen. Det är ingen mänsklig rättighet att ALL fotboll ska sändas.

Dessutom så sändes matchen, även om det var ÖFK som valde att göra det på egen hand när man inte fick pengar nog av Mittmedia som sände första matchen. Man kanske ska sluta tänka linjär tv, många ser det ändå strömmat, och det gick att se matchen om man hade rätt länk…

En annan vanlig invändning är att om det varit AIK, Hammarby eller Malmö FF som spelat så hade det sänts. Sannolikheten är naturligtvis större men då har alla som påstår det glömt att ”bragdens mamma” när AIK slog ut CSKA Moskva inte tv-sändes. Det är inte givet att sända dessa kvalmatcher.

Naturligtvis får Discovery/Eurosport svara på varför man inte sände de här matcherna i och med att man har Europa Leagues gruppspel och även sände kvalmatcherna mot Galatasaray. För det hade trots allt varit den mest naturliga lösningen.

Varför kommersiella tv-bolag inte hakar på hänger i grunden på att det är en osäker affär. Dessutom är det helt obudgeterade utgifter – ingen vet ju hur många svenska klubbar som går långt - med kort om tid mellan kvalmatcherna vilket gör det svårt att sälja tv-reklam knutet till just de här matcherna.

Sedan vet man inte hur många som köper matcherna. Där är det givetvis krasst så att om det är AIK, Hammarby, Malmö FF och IFK Göteborg så har man fler fans än Östersund. Det gör att det finns större möjligheter till en affär när större klubbar spelar. Livet är inte rättvist.

Om det hade varit en affär som inte innebar en möjlig förlust så hade något tv-bolag givetvis sänt matcherna. Men det är svårt att tvinga kommersiella bolag att sända, och är man missnöjd som kund får man försöka visa det med plånboken och inte köpa tjänster framöver.   

SVT då? Ja, man satsar inte på fotboll på det sättet längre och satsar mer långsiktigt att köpa enstaka matcher. Om det är av nationellt intresse så att SVT ska göra det? Nej, det är rätt tveksamt, men man ska givetvis nyhetsbevaka det.

Trots allt har både klubbar och ligor också ett ansvar. Att Bundesliga ännu inte blivit sålt hänger på att säljarens pris inte möter köparens och köparen vet ju trots allt om man tjänat pengar eller ej. Så det är mer Bundesliga som blåser tv-tittarna än någon annan.

Även ÖFK har ett ansvar, vilket man tog genom att visa matchen på egen hand. ÖSK-basen Kindberg insåg att man inte attraktiv nog, men fortsätter framgångarna så kommer det. Då kan man kanske till och med få till auktion kring sina kvalmatcher till Europa?

Helgens..

Helgens måste

På söndag återvänder vi in i studion i C More och det är en tung allsvensk söndag med två tungviktsmöten i form av AIK-Djurgården och Malmö FF-Blåvitt.

Helgens avstå

Floyd Mayweather-Conor McGregor. Orkar inte gå upp mitt i natten för det jippot utan tar det via klipp på sociala medier. Räknar med en kort fajt innan de delar på fyra-fem miljarder i intäkter. Vinnare? Mayweather.

Veckans comeback

Zlatan Ibrahimovic är nu överens om ett kontrakt på ett år med Manchester United. Även om han utifrån sociala medier återhämtat sig snabbt från knäskadan i våras – ännu lite oklart exakt vad det var – så lär det dröja med speltid för anfallaren som fyller 36 år 3 oktober. Samtidigt är det kul att han jobbat sig tillbaka efter sin knäskada på ett sådant sätt att United vill satsa på honom. Han får en möjlighet till ett värdigt avslut jämfört med när han linkade av efter skadan i Europa League. Agenten Mino Raiola slog ganska tidigt fast att Zlatan ville stanna i Europa och Zlatan har garanterat haft en bra dialog och relation med José Mourinho och United. Med tanke på att klubben tagit ytterligare kliv i form av starka värvningar och dessutom spelar Champions League så var det väl få klubbalternativ som kunde konkurrera på allvar. Det är givetvis så att han gått ner i lön. Han är skadad och kan inte spela hela säsongen och ingen vet vilken form han är i den dagen han kan spela igen och vilken möjlig form han kan nå. När han skrev på för United sommaren 2016 var hans marknadsvärde mycket högre. Varför gör United detta? Främst för att man anser att han har något att erbjuda klubben i form av erfarenhet, kunnande och driv samt att han är ett starkt varumärke. Det är inte någon välgörenhet som United sysslar med. Han har varit ett föredöme för de unga spelarna när det gäller disciplin och han ger klubben ett anfallsalternativ när man spelar mång matcher och det vill United ha kvar. Sedan spelar det säkert en liten roll att han blev skadad och att man vill ge honom möjligheten att jobba sig tillbaka. Han kommer säkert att vara en slags backup i anfallsväg men United spelar många matcher och det dyker upp både skador och avstängningar så om han bara blir hel så kommer han att få spela.  

Veckans tips

Nya deckaren ”Patrioterna” av tidigare Expressen-journalisten Pascal Engman är en aktuell thriller med driv och korsflätade historier som lockar till läsning. Kunde inte lägga den ifrån mig och läste klart den på ett knappt dygn. Ville verkligen veta hur den slutade.

Veckans reträtt

I mars 2014 presenterade ägarna av Friends Arena det franska bolaget Lagadère och det hette att man skulle få fart på verksamheten i nationalarenan. Efter ett tag växlade man upp och skulle hjälpa flera allsvenska klubbar med försäljning och marknadsföring och man satsade på ett flott kontor på Östermalm och den tidigare sportjournalisten och sedermera golf-vd:n Fredrik Hellkvist skulle se till att lyfta affärerna i svensk fotboll. Nu blir det inte så, tidigare i år så fick man lämna Friends Arena och dessutom har inte verksamheterna i de allsvenska klubbarna funkat. Inom Lagadère har det funnits irritation och frustration över att förlusterna tilltagit och i veckan framkom att man packar ihop. Nu blir det fokus på tennis och golf istället. Fredrik Hellkvist ska enligt uppgifter fortsätta att jobba med Sirius via ett eget bolag för att hjälpa Uppsala-klubben att få bättre intäkter. Återstår att se hur det går.

Veckans moderna fotboll

Manchester Citys ägarbolag City Football Group köper in sig i den spanska klubben Girona. Klubbens andra storägare är fotbollsagenten Pere Guardiolas bolag. Jepp, det är Pep Guardiolas brorsa och Pep är manager för City. För övrigt har Manchester City lånat ut fem spelare till Girona som är nykomling i den spanska förstadivisionen.

Veckans återblick

Den 23 juni 2016 lämnade Erik Hamrén idrottshallen i Saint-Nazaire efter sin sista presskonferens som förbundskapten för Sverige. Sverige hade då åkt ur EM och Hamrén talade om att han kände suget efter en paus som tränare. Därefter har han inte jobbat som tränare, men väl som författare. När man i november i fjol släppte nyheten om att Josefine Lindén skulle skriva Hamréns memoarer hette det att den skulle komma ut hösten 2017. Häromveckan mejlade jag med förlaget Polaris PR-representant som meddelade att den kommer först nästa år. När? Ännu inget satt utgivningsdatum, enligt Polaris, som tog över bokprojektet från Natur & Kultur-ägda Pinxto som lades ner i somras. Kanske är författandet ett skäl till att Hamrén inte återkommit som tränare?

Veckans investerare

Pontus Jansson och Robin Olsen plöjer in en del av sina proffspengar i en startup i Skåne. Studybee utvecklar mjukvara för lärare som ska göra det lättare att återkoppla till elever. Jansson och Olsen gör sin investering via sitt gemensamma bolag PJ & PL Invest.

Veckans lottning
Champions League. Kul med en svenskgrupp med Manchester United, Basel och CSKA Moskva och dessutom Benfica som blir speciellt för Victor Nilsson Lindelöf. Det blir väl United och Benfica som tar sig vidare.

Så här tippar jag:

Grupp A: 1. Manchester United 2. Benfica 3. CSKA Moskva 4. Basel

Grupp B: 1. Bayern München 2. Paris Saint-Germain 3. Anderlecht 4. Celtic

Grupp C: 1. Chelsea 2. Atletico Madrid 3. Roma 4. Qarabag

Grupp D: 1. Juventus 2. Barcelona 3. Sporting 4. Olympiacos

Grupp E: 1. Liverpool 2. Sevilla 3. Spartak Moskva 4. Maribor

Grupp F: 1. Napoli 2. Manchester City 3. Sjachtar Donetsk 4. Feyenoord

Grupp G: 1. Monaco 2. RB Leipzig 3. Porto 4. Besiktas

Grupp H: 1. Real Madrid, 2. Tottenham 3. Borussia Dortmund 4. Apoel

Veckans pseudonym

Filip och Fredrik är i gång med Breaking News och inledde säsongen med att avslöja att Leif Kihl på Instagram egentligen är Zlatan och att det är superstjärnans hemliga konto. Han skriver gärna på Alexander Östlunds konto och kör mycket emojis. 

Veckans målvakt

Viktor Prodell spikade igen när Elfsborg slog ut Landskrona i Svenska Cupen efter att Kevin Stuhr Ellegaard blivit utvisad. Ska dock sägas att Bois inte satte honom på större prövningar, men man kan inte mer än hålla nollan. Det gjorde Prodell med den äran.

Veckans Leeds United

Skyttekungen Chris Wood såldes för mellan 15 och 18 miljoner pund – olika uppgifter – och Leeds vann ändå borta mot Sunderland med 2-0.

Veckans sommarjobb
Att landslagschefen Lasse Richt stått nära Zlatan Ibrahimovic är ingen nyhet. Även efter tiden i landslaget har Richt hjälpt Zlatan och var bland annat med i logen när den tidigare landslagskaptenen såg finalen i Europa League på Friends Arena. Nu visar det sig att Richts son Rickard Richt jobbar som kock åt Zlatan. Inget dåligt sommarjobb, men de som kan Zlatan vet att han har höga krav på kockarna. Bland annat fick kocken i Paris SG sluta, vilket Le Parisien rapporterade om.

Veckans låt
”Bröllop i Bolivia” – Eldkvarn. Har fått ett återfall.

Veckans lottning II
Den tredje omgången av den engelska ligacupen som numera heter Carabao Cup. Man höll lottningen i Kina av sponsorskäl och den skedde vid 04:15 engelsk tid. Dessutom blev den försenad 20 minuter och sköttes endast via twitter. Naturligtvis har många gått i spinn och det är svårt att fatta att man inte bara lade lottningen senare i Kina så det kunde vara en morgonsändning i England. Tro nu inte att detta är något nytt påfund. Under säsongen 1991-92 så åkte man till New York och lät Donald Trump lotta den femte omgången.

Veckans podd

Bronshjälten Kennet Andersson är gäst 160 i podden Lundh. Den tidigare anfallaren berättar varför han nobbade Juventus, Barcelona och Bayern München, om läkarundersökningen på ett hotellrum i Detroit under VM 1994, om lösningen på Blåvitts kris och när landslagsledningen ville att han skulle göra ”en Henrik Larsson” och återvända till landslaget. Sedan tidigare finns 159 poddintervjuer med olika fotbollsprofiler via länken. 

Veckans citat

En spelare som Messi måste testa på en annan erfarenhet med en annan klubb och bevisa hur stor han är."

Zlatans agent Mino Raiola ger sin syn på Lionel Messi och FC Barcelona. Rätt intressant att Messis kontrakt med den katalanska klubben går ut nästa sommar. Manchester City nästa?

Publicerad 2017-08-25 kl 12:13
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto