Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Överklaga domen, Karlsson – eller sluta göra dig till offer

Ulf Karlsson dömdes för förtal av Zlatan Ibrahimovic.
I veckan bestämde sig Karlsson för att inte överklaga, och målade samtidigt upp bilden av sig själv som ett offer vilket bara blir löjligt.

Fick i veckan ett upprört mejl från en läsare som jämförde alla svenska sportjournalister med de tyska journalisterna under Weimarrepubliken. Det statsskick som följde i Tyskland efter första världskriget och ledde fram till nazisternas övertagande av makten.

Läsaren efterlyste stöd för Ulf Karlsson efter hans utspel om Zlatan Ibrahimovic och insinuationerna om att anfallaren dopades i Juventus. Ingen har grävt eller granskat kring Zlatan, enligt min mejlare och vi är lika fega som journalisterna under Weimarrepubliken.

Bakgrunden är det numera välkända panelsamtalet på Värmländska idrottshistoriska sällskapets idrottscafé i april i fjol. Då Ulf Karlsson insinuerade att Zlatan Ibrahimovic knappast bara tränat sig till de tio kilo som den förre förbundskaptenen i friidrott läst sig till att anfallaren gått upp.

Sedermera uttryckte Karlsson sig ännu tydligare om det i NWT och det hela ledde till en förtalsrättegång i Värmlands tingsrätt. Domen kom i veckan och Karlsson blev fälld på en punkt för grovt förtal och fick böter på 24 000 kronor.

Häromdagen skrev Karlsson ett inlägg på Facebook där han förklarade att han inte skulle överklaga domen utan betala och gå vidare i livet. Det hade väl varit okej om det stannat vid det, även om Zlatan fortfarande har en möjlighet att överklaga.

Men det är tramsigt att Karlsson gör sig till ett offer i samma inlägg och skriver att han ”naturligtvis förlorade målet mot den store”, ”att han numera är en brottsling enligt tingsrätten” och att han ”inte tänker överklaga även om även om det i tidningen 'Dagens Juridik' finns experter som tror att jag har goda chanser att få resning i hovrätten.”

Dessutom skjuter Ulf Karlsson in sig på den svenska yttrandefriheten. Verkligheten är sådan att det finns en massa begränsningar kring yttrandefriheten och bland annat gäller det att man inte kan peka ut någon som "brottslig eller klandervärd" eller om det ”är ägnat att utsätta personen för missaktning”.

Visst kan man anklaga oss sportjournalister för att inte ha gjort vårt jobb. Juventus systematiska dopning har inte varit dominerande i svensk press men man har skrivit om det och Offside hade ett långt reportage om klubben 2005 och där man tog upp det.

Där finns turerna kring läkaren Riccardo Agricola beskrivna, men inte att han 2005 friades för anklagelserna om dopningsbrott. Han kom till Juventus i mitten på 1990-talet och det handlade om några år där spelarna åt olika preparat för att orka mer och växa mer, men även bloddopning.

Åklagare Raffaele Guariniello var den som drev fallet och redan i slutet på 90-talet förhörde han spelare och ledare i Juventus men hade inte tillräckligt med information. Till slut hade han över 40 000 sidor material efter att ha gått igenom tester, journaler och tagit mediciner hos klubben.

Rättegången mot Juventus drog i gång redan 2002 och det var en rad Juve-stjärnor som Zidane och Vialli som var kallade ihop med de anklagade som var läkaren Agricola och Juve-höjdaren Antonio Giraudo. Det tog några år men när den första domen föll, i november 2004 så fälldes Agricola och fick fängelse i 22 månader men Giraudo friades.

Så när domen faller i en mycket uppmärksammad rättegång gällande dopning i Juventus då har Zlatan tillhört den italienska klubben i knappa tre månader. Han är kvar i den när Agricola frias ett år senare.

Man kan konstatera att även om mycket tyder på att Juventus och många andra lag sysslade med en del i utkanten av vad som var medicinskt tillåtet på 1990-talet så är det sannolikt att man inte var lika aktiva under en pågående rättegång.

Sedan kan man även konstatera att trots att en åklagare med alla hans resurser i närmare sex år granskade Juventus så kunde man inte få någon fälld. Domstolen slog fast att det inte gick att bevisa att det fanns tillräckliga fakta som styrkte brott.

Naturligtvis har även vi journalister ett ansvar att granska men samtidigt handlar det också om att veta vad som är okej att säga och att skriva. För det finns gränser för vad man kan säga, tycka och skriva trots yttrandefrihet.

I det fallet är det naturligtvis helt okej av Ulf Karlsson att måla ut sig som ett offer. Ändå hade det varit snyggare att antingen smyga i väg och medge fel i vad han sa, eller så får han överklaga och ta striden om han nu är övertygad om att det är rätt och riktigt att säga så.

Helst hade jag naturligtvis sett nummer ett, då man givetvis kan tala om att fotbollen inte sköter kontrollen av dopningen på ett adekvat sätt. Däremot kan man inte peka ut enskilda utan att ha en aning om vad som ligger bakom.

FAKTA

Helgens...

Helgens måste

Manchester United-Liverpool söndag eftermiddag. Även ett öga på fredagens Leeds-Derby. Två klassikermatcher i England, men i dag på olika nivåer.

Helgens avstå

Arbete.

Veckans bistra nyhet

Sajten Alltid Fullsatt som haft järnkoll på fotbollen i nordvästra Skåne har tyvärr fått packa ihop. Torbjörn Dencker har drivit den i nästan fem år, men trots att många besökt den har det varit svårt att få intäkterna att möta utgifterna. Lider med Dencker och det är en brutal påminnelse om att journalistik kostar pengar, och att man måste kunna finansiera den.

Veckans rätt man på rätt plats

Stefan Alfelt bevakar Badou Jack åt Aftonbladet och även om jag har svårt att inse storheten i Jacks framgångar så gillar jag när Alfelt är på fältet. Stor respekt för hans kunnande, och litar på hans hyllning och haussning av Badou Jack inför helgens titelfajt i New York.

Veckans högkonjunktur

Annonseringen kring Super Bowl har redan genererat över 50 miljarder kronor.

Veckans läsning

Alla hyllningar av Graham Taylor som avled i veckan. Gjorde stordåd med Watford men ingen lycka som engelsk förbundskapten, men han verkar ha varit en fin man. Minns mest att han bytte ut Gary Lineker under EM i Sverige och anfallaren gick miste om chans att sätta målrekord i landslaget.

Veckans ekonomiska realitet I

Kalmar FF klarar ett plusresultat tack vare försäljningen av Marcus Antonsson till Leeds United. KFF-basen Mattias Rosenlund säger att ”siffrorna i media ofta är saltade” apropå uppgifter i Yorkshire Evening Post om att Leeds betalade 23 miljoner kronor. Enligt mina uppgifter gjorde KFF precis som IFK Göteborg med Gustav Engvall, det vill säga gav mandat till försäljning med en prislapp och sedan kan skickliga försäljare se till att få ut ytterligare miljoner som inte går till klubben utan till mellanhänderna.

Veckans målsnitt

Sebastian Andersson. Två mål på två landskamper.

Veckans norsk-svenska strid

Norska TV2 är inte nöjda med att kunder kan köpa abonnemang via Viaplay. Skälet: det svenska alternativet är mycket billigare och då får man dessutom mer fotboll. Nästan 4000 norska kronor mer per år och ansvaret för detta ligger hos Premier League.

Veckans elakaste
Michael Owen som twittrade om att han trodde han hade problem med viktökning…och sedan jämförde med Ronaldo.

Veckans festförstörare

Dimitri Payet som vägrar spela för West Ham mindre än ett år efter att han skrev nytt kontrakt med klubben. Förstår managern Slaven Bilic som berättade om det, men för att få ut max av att sälja Payet borde han legat lågt.

Veckans ekonomiska realitet II

Uefa har i en ny rapport pekat ut nio klubbar som ryckt åt sig ett ekonomiskt försprång som är nästan omöjligt att ta in. Klubbarna är Barcelona, Real Madrid, Bayern München, Paris SG, Arsenal, Liverpool, Manchester United, Manchester City och Chelsea. Dessutom kan man tillägga att Uefa:s regelverk Financial Fair Play befäster den världsordningen.

Veckans tips till agenter

I USA brukar man vara steget före och New York Times berättar om hur baseballspelaren Yoenis Cespedes agenter Brodie Van Wagenen och Kyle Thousand såg till att använda hans mediagenomslag för att trycka upp värdet på kontraktet med New York Mets. Ibland passar det sig att använda sig av media.

Veckans spekulationer

Turerna kring Victor Nilsson Lindelöf är inte svensk sportjournalistiks finaste stund. Även om engelsk och portugisisk press dansar, kan vi tacka nej.

Veckans tecken på nya tider

En tysk bank köpte de tyska rättigheterna till VM i handboll. Man ska sända mästerskapet via Youtube. Gratis.

Veckans utmaning i kreativ bokföring

Lionel Messis kontrakt med FC Barcelona går ut om 18 månader. Klubben har förlängt med både Neymar och Suarez till 2021 och nu får man svårt att göra liknande med Messi. Skälet är en regel i La Liga att max 70 procent av budgeten får gå till lön.

Veckans mästerskap

Afrikanska mästerskapet drar i gång inom kort och är i Gabon och förutom fotbollen är det annorlunda mot VM och EM som är mer strukturerade. Fortfarande det roligaste jag gjort när jag följde mästerskapet på plats i Mali 2002.

Veckans Leeds United
Efter segern i FA-cupen mot Cambridge – klassisk brittisk brottarfotboll - väntar ligamatch mot Derby fredag kväll utan Pontus Jansson. Tionde varningen gör att han är avstängd två matcher. Tyvärr. Klubben har även nobbat bud på 85 miljoner kronor på Charlie Taylor. Nya tider.

Veckans låt
”Rondellen” – Zacke.

Veckans podd

Alexander Isak är nu Sveriges nästyngste landslagsman och yngste målskytt. I podden talar han om chocken att bli uttagen i landslaget, om kampen mot Joel Asoro när de var unga, om vilka som tog hand om honom i AIK:s A-lag och vad som viktigt för att kunna nå långt. Ute i gryningen på måndag. Sedan tidigare finns 132 avsnitt av podden Lundh och de är samlade här.

Veckans citat
"Jag tycker inte det är roligt helt enkelt. Svårare än så är det inte. Jag har ingen lust. Många har vetat att handboll aldrig varit mitt kall. Det gick helt enkelt jäkligt bra som ung och så blev det så här. Jag hade inga tankar på att bli proffs. Jag minns när jag sa det 2009 och Kim Andersson blev förbannad på mig. Han kunde inte riktigt förstå det”.

Kim Ekdahl Du Rietz, 27, förklarar i Aftonbladet varför han lägger av trots att han är bättre än någonsin och avstår en massa miljoner. Onekligen förvånande men det är uppfriskande med folk som följer vad de känner snarare än vad folk förväntar sig.

Publicerad 2017-01-13 kl 19:47