Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Potters tränarresa är som en saga - och kul för svensk fotboll

Lundhs Krönika

Tänk att två av de främsta engelska tränarna på 2000-talet startade karriären i Sverige.
Säger en del om England. Om sedan Graham Potter verkligen får tid i Chelsea är en annan fråga.

Foto: Fotbollskanalen

Ännu har ingen engelsk tränare vunnit Premier League. En rad britter har hissat pokalen men senaste engelsman som tränade ett mästarlag i England var Howard Wilkinson. Han tog Leeds United till titeln 1992 ­ jag minns det som i går ­ och det var sista säsongen innan Premier League tog över.

Det är inte ovanligt att engelska tränare gnäller över att de inte får några chanser när den alltmer internationella Premier League ofta plockar de bästa från andra länder än just England. Spanskt, tyskt, italienskt, portugisiskt och nederländskt. En och annan skotte finns där också.

Bryter Graham Potter trenden och vinner ligan med Chelsea? Efter att London-klubbens nya ägare tröttnade på Thomas Tuchel och skickade honom sju matcher in på säsongen vände man blicken mot Brightons manager som tagit klubben till de högsta höjder man varit på i både poäng och placering.

Annons

Kanske är Brighton Englands mest välskötta klubb? Kanske i kombination med Brentford? Klubbar som drivs av två tidigare vänner och kollegor som sedermera blev ovänner. Tony Bloom som äger Brighton drog in stora pengar på spel och har därefter glidit in på entreprenörskap och köpte till slut sin favoritklubb.

En gång i tiden anställde Bloom en ung fysiker från Oxford United som var matteintresserad. Matthew Benham har aldrig varit spelintresserad men kunde räkna och efter ett antal år hos Bloom startade han eget. De forna kollegorna möttes i rätten och har aldrig varit vänner efter det. Benham köpte inte bara Brentford utan äger även Midtjylland.

Tony Bloom har precis som Benhman skapat en klubb som inte gör som de flesta andra och det har varit framgångsrikt. Bland annat anställde Bloom Dan Ashworth från engelska FA och han hade innan dess varit framgångsrik när han ledde West Bromwich. Och tillsammans identifierade Ashworth och Bloom en manager i Graham Potter efter en säsong i Swansea.

Annons

I maj 2019 fick Graham Potter tar över Brighton och skrev ett fyraårsavtal. Redan efter sex månader förlängde klubben med engelsmannen som då skrev kontrakt till 2025 och det var tydligt utstakat i kontraktet vad det skulle kosta att köpa loss engelsmannen. För precis som kring spelare är Brighton-ledningen medveten om sin plats i näringskedjan.

En klubb som på senare år fått se Marc Cucurella, Yves Bissouma, Neal Maupay, Ben White och Dan Burn flytta i utbyte mot närmare två miljarder kronor har också sett hur Newcastle United plocka Dan Ashworth. Nu var det Chelseas ägare som klev in och köpte loss Potter och delar av hans tränarstab som tar över en klubb som är något helt annat.

Det är svårt att fatta att en tränare som ledde Östersund i allsvenskan så sent som sommaren 2018 nu tar över Chelsea som vann Champions League våren 2021. En klubb som bytte ägare för närmare 30 miljarder kronor i våras och där ägarna skickat in närmare tre miljarder kronor för nyförvärv bara i sommar.

Annons

Hur sannolikt är det att någon av allsvenskans nuvarande tränare är i Premier League om fyra år? Roy Hodgson är en annan som fick starta sin karriär i Sverige och sedan gick hela vägen till inte bara Premier League utan även förbundskapten för England. Rätt otroligt att vägen gick via Sverige, men både Potter och Hodgson visade mod när de tog en annan väg istället för att gnälla om uteblivna möjligheter.

Klart att Potter har hjälp att vara britt när han fick chansen i Swansea men utan framgångarna i Östersund och framför allt när han tog laget till Europa Leagues sextondelsfinal mot Arsenal. Där en radda storlag fälldes av Östersund som knappast bestod av några större stjärnor. Utan det var uppenbart att Potters metoder gav resultat på planen.

Fusket då? Ja, jag fattar att det kommer invändningar från bägge sidor av ÖFK-turerna. Både de som påpekar det ekonomiska fusket - läs Linda Hedenljungs bok Faktura luft för att se helheten - och som påpekar att allt inte var ekonomiskt fusk utan faktiskt något verkligt och vackert.

Annons

Numera är det väl nästan en klyscha att tala om två tankar i huvudet samtidigt, men det kanske till och med krävs fler än så kring ÖFK, Graham Potter och Daniel Kindberg. Och det är uppenbart att Potter är en oerhört skicklig tränare som kan få spelare att växa, att tro på hans idéer och inte är beroende av dyra värvningar.

Klart att det i viss mån är en saga som riskerar att dö när Chelsea-miljardärerna stormar in och köper loss Graham Potter. Det kan vara svårt att tacka nej. Inte bara för att ett femårskontrakt med Chelsea förändrar livet för inte bara Potter utan även hans barn och andra kring honom, utan även för de sportsliga möjligheterna.

Tyvärr är det inte ovanligt att höra spelare och tränare i efterhand förklara vad som gick snett i samband med ett klubbskifte. Det blev inte alls som utlovat. I den nykära processen när en klubb vill övertyga någon att skriva på regnar det inte sällan löften som inte håller i verkligheten.

Annons

Frågan är hur Chelseas jakt på framgångar ­ 17 riktiga titlar sedan Abramovitj köpte klubben 2003 - går ihop med Graham Potters arbete som bygger mer på långsiktighet? Där han ofta släppt etablerade stjärnspelare och fortsatt med någon annan talang eller billig rekrytering. Nu väntar en ny verklighet.

Såg Brighton-supportrar som beskrev skiftet som att bli dumpad av en kärlekspartner som antagligen var för bra för en själv och nu skiftat till en mer gangsterliknande typ. Det går verkligen att köpa den smärtsamma beskrivningen och det är svårt att värja sig för de flesta mot näringskedjorna inneboende kraft.

Ändå är det oerhört spännande att se en tränare som på många sätt kommit fram i svensk fotbollsmylla på kort tid nå de finaste arenorna och nu få resurser att växla upp. Bär hans filosofi? Taktiken? Träningen? Och framför allt ledarskapet för en annan typ av stjärnor och spelare?

Annons

Nej, jag tror inte det blir någon kultursatning. När jag poddintervjuade Potter våren 2016 var han rak om att det funkade i Östersund men det fanns absolut ingen garanti i andra miljöer. Utan att på något sätt ifrågasätta att de dansade eller skrev ihop var det tydligt att det inte skulle följa med honom om det blev ett skifte uppåt i klubbarnas hierarki.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Tåga i väg och rösta. Oavsett vad man lägger sin röstsedel på är det givet att delta och lägga valsedlar i kuvert. Jag gillar att göra det på själva valdagen. Ska vara med i TV4:s valprogram under söndagen och prata om idrotten i valrörelsen. Missar inte heller 08-derbyt på söndag.

Helgens avstå
Skärmfri tid.

Veckans läsning
Författaren Tom Malmquist skrev nyligen i tidningen Vi om hur det var när hans pappa Thomas Malmqvist på Expressen avslöjade spelskandalen kring riggade matcher. Den artikeln är stark, sorglig, brutal och en verklig måsteläsning. Särskilt om man kollar in Spelskandalen som kommer på SVT inom kort. Sonen Tom ger ett nyttigt perspektiv och beskriver hur ensam Thomas var och att följderna av avslöjandet knäckte honom. Vid sidan av denna artikel i tidningen Vi kommer en bok från Tom Malmquist om det hela under nästa år. Jag var inte aktiv journalist på den tiden, men det är för jävligt att Thomas Malmquist inte fått någon form av upprättelse. Årets sportjournalist postumt? Stora Journalistpriset? Jag vet att en del påpekat att han inte hade en hundraprocentig träffbild i sitt avslöjande, men det han drog fram visade något som tyvärr blivit vanligt och där en del erkänt när brottet väl var preskriberat. Ändå vände sig alla utanför Expressen mot Thomas Malmquist. Jag skrev en krönika om det här om året. Vet också att det inte ryms i stadgarna att ge honom ett pris i efterhand, men han förtjänade mer än vad han fick och framför allt är det tydligt i Tom Malmquists artikel att fler än Thomas betalade ett högt pris.

Veckans sunda förnuft
Tidigare i veckan avslöjade Sportbladet att allsvenskan för damer får flytta den sista omgången från fredag till lördag. Otroligt att man placerade sista omgången en fredag. Max Wiman skriver bra om det hela i Sydsvenskan. Som tur var har trycket varit stort nog för att få till ett skifte.

Veckans 1,0 gånger pengarna
Saudiarabien förbereder ett bud på att arrangera VM 2030. Däremot en aning överraskande att man har Grekland och Egypten ­ det är 80 matcher med 48 deltagande lag ­ med på arrangemanget som måste hållas under det som är vinter på norra halvklotet på grund av värmen i regionen. Enligt the Times kommer det att tillkännages inom kort. Sedan tidigare har Portugal och Spanien aviserat ett gemensamt bud med stöd av Uefa. Även Sydamerikas Conmebol är intresserat av VM med anledning av att det då är 100 år sedan tidernas första VM avgjordes i Uruguay. Fifa-basen Gianni Infantino har varit i Saudiarabien många gånger på senare år. Ska sägas att Saudiarabien var det land som föreslog VM vartannat år, men det var egentligen Infantinos förslag.

Veckans svaga norska effekt
Inhoppande tränaren Åge Hareide kunde knappast trolla med Malmö FF som stötte på ett Braga som var klart bättre än hemmalaget. Utan tvekan blir det en tuff höst i Europa League och det är väl som den erfarne norrmannen konstaterade, att allsvenskan och en plats topp tre är viktigare.

Veckans läsning II
Tariq Panjas intervju med Kylian Mbappé. Bara beskrivningen av hur den franska superstjärnan anlände till intervjun på Manhattan är talande. Sedan är det fascinerande att ta del av allt från de tidiga målen till hur han är aktiv och deltagande i affärerna som snurrar kring honom.

Veckans ovissa uttagning
På onsdag klockan 12:00 presenterar förbundskapten Janne Andersson truppen till avslutningen av Nations League. Skrev en krönika från London om att Dejan Kulusevski är ett av få ljus i landslagsmörkret. Sällan har det funnits sådant utrymme för överraskningar och skrällar i en trupp sett till skadeläge, brist på speltid och få som klivit fram.

Veckans missade möjlighet
Nej, Shamrock var verkligen inte svagt men det kändes som att Djurgården hade en möjlighet att ge sig en bättre start på gruppspelet i Europa Conference League. Tyvärr fick man inte till en seger och ett tag i andra halvlek var det irländska laget obehagligt nära att ta ledningen.

Veckans ryska sponsor
Röda Stjärnan är en av få klubbar och aktörer som håller fast vid Gazprom som sponsor. Den ryska statliga energijätten kastades ut av Uefa, Schalke 04 och många andra efter Rysslands invasion av Ukraina. Att Gazprom är kvar gick att se på nya tränarna Milos Milojevic och Poya Ashbaghis tröjor när de ledde lagets träning.

Veckans börskurs
Ett tag var ESMG, som äger driver Fotbolldirekt och SvenskaFans bland mycket annat, hett och på gång vilket speglade sig i en uppåtgående börskurs och för ett år sedan var man kring 60 kronor. Verkar som om satsningen på padel där man även köpt in sig i banor satt tryck på bolaget och på börskursen som rasat 80 procent och ner till 12 kronor.

Veckans Formel 1-kapning
Saudi-ägda golftouren LIV Golf kör Formel 1-stuk när vinnaren kliver upp på en prispall. Skumpasprut och pyro. Kommer det "grid girls" också? Ett sätt att modernisera golfen.

Veckans best. Igen.
Erling Braut Haaland. Vilken man.

Veckans svensksatsning i Premier League
Spelbolaget Leo Vegas har växlat upp från svenska profiler till Premier League och Manchester City. Man har gjort en uppgörelse med den Abu Dhabi-ägda klubben om att sponsra träningsdräkterna och att finnas på hemmaarenan Etihad Stadium. Man blir även officiell partner i Europa och Kanada. Det är uppenbart att Premier League inte lär lyssna på regeringens önskan om att begränsa spelreklam och att det finns fortsatt stora pengar i branschen.

Veckans svårgreppade
Att Dejan Kulusevski fått nöta bänk från start två matcher i rad.

Veckans när far super
EU-kommissionen har representanter i Qatar och förhandlar om att köpa gas för att lindra energikrisen.

Veckans räddare i nöden
Skrev i förra veckan om hur Uefa var nära att skriva avtal med Chrypto.com för Champions League som skulle ersätta Gazprom. Man har sedan i somras tagit in kinesiska telefontillverkaren Oppo och precis före avspark anslöt Turkish Airlines. Så nu har man fyllt den här säsongen med sponsorer. Kryptovärlden kanske studsar tillbaka?

Veckans läsarbrev
Tjena Olof, satt och kolla Malmö FF´s biljettpriser inför mötet med Hammarby. 635 för en sittplats (visserligen bästa platserna) hur i hela friden är det möjligt? Nästan 700 spänn för och se en allsvensk match, ska det vara så? Hur ska man ha råd med det? Det är ju inte barnen i Rosengård som är målgruppen för MFF, jag mår illa av priserna. Mvh Lars

Svar: Malmö har trots allt alternativ till de dyraste platserna och föreningarna är klämda av att supportrar vill se slagkraftiga lag parallellt med att man ska se till att alla kan gå på matcher. Malmö FF äger dessutom sin arena och även om starka insatser i Europa gjort att man har en bra ekonomi är arenor dyra och måste betalas. Det hela är en ekvation som nästan är omöjlig att lösa och det är knappast något tvång att köpa biljetter. I grunden är Malmö en förening som ägs av medlemmarna och det är ingen tvekan om att MFF-medlemmarna har inflytande (se bara på hur klubben pudlade kring den svarta Europa-tröjan) och även här kan medlemmarna gå in.

Veckans tuffa slag
Sverige klarade av Finland utan större problem i ett VM-kval som inte betydde något. Värre var beskedet att Hanna Glas missar hela säsongen och får kriga för att kunna vara med i VM nästa sommar. VM lottas 22 oktober och är då utökat från 24 lag till 32 jämfört med VM i Frankrike 2019.

Veckans låt
"Natural Blues" Moby.

Veckans Leeds United
Ödesmatchen mot storshoppande Nottingham Forest på måndag är uppskjuten efter drottning Elizabeths bortgång. Efter en lovande inledning på Premier League svajar det annars kring Leeds United till följd av förluster, poängtapp och ingen inköpt anfallare. När ska vi bara få vara lugna och lyckliga?

Veckans poddgäst
Blåvitts tränare Mikael Stahre är kommande gäst och talar om när det blir guldpytt på Kamratgården igen, om Sana-turbulensen, om det nya sportsliga rådet och varför svenska tränare har svårt att lyckas utomlands. Sedan tidigare finns över 350 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2022-09-09 kl 15:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto