Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Pressat Lagardère involverat i AIK-kamp

På torsdag håller AIK extra årsmöte.
Maktkampen är i full gång.
Ett pressat Lagardère är involverat för att rädda avtalet med klubben.

Med mindre än en vecka kvar till AIK:s extra årsmöte så pågår kampen för fullt om att ta makten. Frågan är hur stor uppslutning det blir på mötet? Hur många är villiga att ta del i den demokratiska processen?

Tror att man hade behövt modernisera själva röstandet för att få till ett större deltagande. En digital lösning borde vara en självklarhet 2016 för att på så sätt garantera att fler utnyttjade sin möjlighet att påverka vem som styr föreningen.

Klart är att strömhoppen från olika positioner knappast stärker klubbens position när det handlar om att hitta nya positioner. Att det var oklarheter på namnlistan som fick FF-styrelsen att kliva av gör inte det hela bättre.

På torsdag handlar det om att välja en ny styrelse till föreningen, men det är bara en början för det kommer naturligtvis att man tillsätter en ny styrelse i AIK Fotboll AB också. Det är kallat till extrastämma i slutet av december.

Det är möjligt att det bara blir en styrelse som är identisk, men det är många uppgifter i luften kring klubben i Solna. Gamle spelaren och tränaren Patrick Englund är ett namn som figurerar när det gäller en styrelseplats.

Vem som tar makten i styrelsen återstår att se. Förre AIK-basen Per Bystedt toknekade till att han skulle bli ordförande när Fotbollskanalen ringde honom i förra veckan. Några dagar senare drog Expressen på med ett avslöjande om att han är valberedningens förslag.

I så fall ser det ut att bli en oväntad allians med Bystedt-falangen och en annan del av AIK med Johan Segui i spetsen och där även Jonas Galotta finns med i bakgrunden. Vem som tar själva makten i styrelsen som består av sju ledamöter visar sig efter årsmötet.

Om det blir lugn i styrelsearbetet efter det? Ja, det är självklart vad AIK behöver, men det kan ingen sia om. Det är i alla fall en oväntad konstellation och efter Bystedts sista år i klubben trodde jag inte direkt på en återkomst för honom.

En som lär få det svårt att hänga kvar efter det är AIK:s vd Mikael Ahlerup. Han är ifrågasatt från en del håll inom klubben där Johan Segui är med och de ser olika på jobbet. Dessutom har Ahlerup satt hårt mot hårt mot franska Lagadère/Sportfive och krävt bättre sponsorintäkter.

Något som lett till en uppmärksammad konflikt mellan AIK och Lagardère som förutom avtalet om att styra försäljning och marknadsarbete även har hand om driften av Friends Arena. Bland annat lyftes Ahlerup bort från möten mellan AIK och Lagardère.

Uppgifter till Fotbollskanalen gör gällande att Modo, Halmstads BK och Örebro SK alla tvekar kring sina samarbeten med sportjätten. Lägg till att Helsingborgs IF också har svårt att vara den kraftfulla partnern till Lagardère så förstår ni att läget är pressat.

Flera uppgiftslämnare berättar att Lagardère och den ansvarige chefen Fredrik Hellqvist inte har råd att tappa AIK. Därför är man involverad i maktkampen kring AIK med stöd till den sida som inte har något emot att vd:n Mikael Ahlerup försvinner från vd-posten.

Franska Lagardère riskerar dels att få betala miljoner till AIK om man inte ordnar utlovade mål, dels riskerar man att tappa klubben helt. Något som egentligen skulle slå undan benen helt för den satsning man gjort i Sverige och skulle sätta Hellqvists position under tryck.

På torsdag kväll kommer krutröken att skingras kring AIK och då vet man vilka konstellationer som tagit makten. Därefter kommer det säkert att ske saker ganska snabbt för att de som tagit över rodret kan få skutan att segla sin väg.

Alexander Isaks framtid ska avgöras och det finns en hel del att ta tag i för att se till att AIK rör sig framåt och ta upp jakten på Malmö FF. Om det är en väg som leder till SM-guld återstår att se och Rikard Norling är van vid att det blåser.

Man kan lugnt konstatera att sportsliga resultat kan få de flesta att glömma vad som sker i styrelserummen. Så det viktigaste för de som kommer till makten är att få laget att vinna, då kommer de flesta att glömma vad som skedde vintern 2016.

Helgens...

Helgens måste
Poddinspelningar för att se till att de kommande helgerna kan fyllas upp med intervjuer. Brighton-Leeds fredag är dock ett givet inslag på något vis. Kan bli i mobilen. 

Helgens avstå
Tredje advent. Sparar mig till julafton. 

Veckans lyssning
Emil Persson på Café kom på ett annorlunda sätt att göra intervjuer och det handlar om fördomar om folk. Väldigt underhållande lyssning med bland andra Jan Guillou, Patrick Ekwall och en hel del andra.

Veckans att inte bli profet i sin egen hemstad
Hade missat att Jämtland-Härjedalen hade egen Fotbollsgala och trots att Östersunds FK gjorde en stark debut i Allsvenskan så imponerade inte det på juryn. Istället tog IFK Östersund hem titeln som årets lag för en serieseger i division tre. Graham Potter då? Nej, han fick se sig slagen av Ben Smith som tränar IFK Östersund. Alex Dyer var ensam ÖFK:are att prisas på galan. 

Veckans citat I
”Det är som om Zlatan alltid skulle vinna alla priser vid den svenska Fotbollsgalan”.

Torgny Röhdin är ordförande i Jämtland-Härjedalen och förklarade för Ö-P att det var viktigt att Fotbollsgalan var en gala för hela länet och att han inte ville ta risken att ÖFK skulle sopa rent varje år.

Veckans motion
Åsebro IF fick efter fem års kamp till slut till en överenskommelse med IFK Göteborg om pengarna för Sebastian Eriksson som flyttade till Cagliari, vilket jag skrev om i somras. Nu har Åsebro IF lämnat in två motioner till Dalslands FF och därmed till Svenska Fotbollförbundet för att föreningar framöver ska ha rätt till insyn i avtal vid spelartransfers samt att SvFF ska meddela berörda föreningar vid en ny övergång. Bara hoppas att SvFF lyssnar och ser till att ändra på upplägget för det är galet som det är att små klubbar kan bli förda bakom ljuset.

Veckans stämning
En del fackföreningar stämmer nu Fifa i schweizisk domstol för att man tilldelat VM 2022 till Qatar utan att försäkra sig om att gästarbetarna har grundläggande mänskliga rättigheter och adekvata arbetsföhållanden.

Veckans svårlösta ekvation
Alla konfederationer i världen vill ha fler platser i VM och ingen vill avstå några platser. Ingen lätt uppgift för Fifa-basen Gianni Infantino att balansera det hela. Om 48 lag är rätt väg går att diskutera men hellre det och trelagsgrupper än playoff mellan 32 lag. Däremot gillar jag inte förslaget att alla matcher i gruppspelet ska avgöras på straffar om det är oavgjort. 

Veckans fina hyllning
Älskar att Philadelphia Flyers och dess fans inte glömmer Pelle Lindbergh.

Veckans julrusch
Signerar min bok ”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll” i nästa vecka enligt följande schema:

Tisdag 13/12
Akademibokhandeln Väla, Helsingborg, 12:30-13:30
Akademibokhandeln, Landskrona, 16:00-17:00
Akademibokhandeln Center Syd, 17:30-18:30

Onsdag 14/12
Akademibokhandeln Gleerups, 16:00-17:30
Akademibokhandeln Nova Lund, 18:00-19:00

Fredag 16/12
Akademibokhandeln Ringen, 14:00-15:00
Akademibokhandeln Liljeholmen, 16:00-17:00

Lördag 17/12
Akademibokhandeln i Nyköping, 13:00-14:00 

Veckans positionsbyte
SvFF:s chefsjurist Krister Malmsten, som bland annat styrt avtalen med Rune Hauge och jobbat för Fifa, lämnar inom kort förbundet och går i pension. Man kan misstänka att Malmsten tar med sig en hel del hemligheter då få andra har haft insyn i en del av de kontroversiella avtalen med norrmannen. Anders Hübinette som redan jobbar på SvFF tar över Malmstens position. 

Veckans läsning
Rapporteringen som kommer från Football Leaks och som gett intressanta inblickar i fotbollens värld. 
Gillade även Patrik Brennings upplysning om Zlatan och intervjuerna med utsända barn från SvD Junior och Lilla Aktuellt som efter lång väntan äntligen fått till en intervju.

Veckans Leeds United
Leeds-ägaren Massimo Cellino stängs av FA i 18 månader och får böta tre miljoner kronor för att felaktiga ha betalat ut två miljoner kronor i samband med en spelaraffär. Fortfarande är Pontus Jansson glödhet, så glödhet att när han skulle köpa en ”magic hat” som Leeds-shopen tagit fram efter fansens sång om honom så var de slutsålda.

Veckans låt
”Flickering Lights” – Amanda Bergman.

Veckans podd
Den spelas in efter att krönikan kommit ut så vill inte lova något men hoppas på intervju med en ordförande i en svensk storklubb för att reda ut vad som hänt – och vad som sker framöver. Alla tidigare 127 avsnitt av podden finns samlade här.

Veckans förslag
Smålands FF har föreslagit till Svenska Fotbollförbundets styrelse att ordförandekonferensen med ordföranden i distrikten samt representanter för Sef och EFD ska förläggas i Sverige 2017. Senaste ordförandekonferensen hade svensk fotboll i Paris i samband med EM-premiären 2016. Även om den tidigare har ordnats i Sverige har det ofta varit legio att vara på plats i utlandet i samband med ett större mästerskap. I sommar är det både U21-EM i Polen och EM för damer i Holland, men Smålands FF har tagit intryck av debatten kring att svensk fotbolls styrande åker utomlands och bett om en konferens i Sverige.

Veckans citat II
"Jag har skickat brev till honom och jag har hans personliga telefonnummer och fick höra att det var rätt nummer. Men aldrig, aldrig något svar – aldrig.”

Förre Fifa-basen Sepp Blatter är besviken på att efterträdaren Gianni Infantino inte svarar när han ringer och talar om brist på respekt.

Publicerad 2016-12-09 kl 17:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons