POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Självbedrägeri att tro att nya intäkter löser problemet

Våren 2020 blir de allsvenska klubbarna rika.
Då klickar ett nytt tv-avtal och ett nytt sponsoravtal in och då kommer pengarna som löser problemen.
Jo, tjenare, tror ni på tomten också?

GIF Sundsvall är en av allsvenskans stora överraskningar. Inte bara spelar klubben en fin fotboll utan den är effektiv också och att ligga på sjunde plats efter två tredjedelar är starkt. Lägg till att man dessutom sålt spelare och räddat ekonomin.

Det är ingen tvekan om att sportchefen Urban Hagblom gjort ett strålande arbete under tuffa omständigheter. Precis som tränaren Joel Cedergren som fått ut mycket av en spelartrupp som ligger långt efter de flesta när det gäller resurser.

Tänk så snabbt det kan svänga i fotboll. Förra hösten försökte GIF Sundsvall sälja rätten till eventuell avkastning från Emil Forsberg som kunde flytta i en stor affär. Bakgrunden är att klubben levt över sina tillgångar under lång tid.

I våras försökte GIF-basen Johan Nikula vädja om förståelse från licensnämnden och önskade två år på sig att återställa det egna kapitalet. Vid årsskiftet låg det på minus 6,3 miljoner efter en förlust på 6,9 miljoner kronor 2017 och det ska vara positivt.

Ordförande Nikula var befriande ärlig om att det vore katastrof för GIF Sundsvall att åka ur allsvenskan nu när räddningen finns om två år: ”Då fördubblas tv-intäkterna som Svensk Elitfotboll förhandlat fram. Istället för tolv miljoner brutto är det 24 miljoner brutto som vi får in. Det är precis de pengarna vi behöver.”

Den sista meningen är bäst: ”Det är precis de pengarna vi behöver.” Precis som att allt annat förblir lika när intäkterna går upp för klubben. Som om inte anställda i klubben, spelare och agenter tar del av uppgifterna om att det rusar in mer miljoner i klubben.

Och vad talar för att GIF Sundsvall kan göra ett bättre budgetarbete bara för att man har mer pengar? Vinterns ekonomiska kris i klubben är knappast den första i klubbens historia. Snarare är det så att det är en ständig kamp för att överleva och få budgeten att gå ihop.

Att då tro att ökande intäkter från tv och ett spelbolag är lösningen är på många sätt ett självbedrägeri. Kanske kan man redovisa ett överskott 2020 och möjligen även 2021 men verkligheten hinner i kapp. Det gäller för betydligt fler klubbar än bara GIF Sundsvall.

Det kan tyckas elakt att skriva bara om GIF Sundsvall när i princip alla elitklubbar i fotboll haft ekonomiska kriser utom möjligen BK Häcken. Hisingsklubben har skickligt byggt upp en sidoverksamhet (Gothia Cup) som ser till att man får ihop affärerna oavsett hur det går på plan.

Snarare är det legio att klubbar går back. Under 2017 var det sju av allsvenskans 16 klubbar som redovisade ett underskott. Det sammanlagda resultatet för allsvenskan var 30 miljoner kronor plus trots att man gjorde ett netto på spelaraffärer på en kvarts miljard.

Naturligtvis är det fantastiskt att klubbarna i allsvenskan och superettan från och med 2020 årligen får dela på runt 700 miljoner kronor när det nya tv-avtalet och sponsoravtalet med Unibet börjar gälla. Frågan är bara hur man ska se till att det blir annat än spelarlöner?

Historiskt har ökade intäkter lett till ökade spelarlöner – numera är snittlönen 104 000 i allsvenskan - och den trenden gäller inte bara allsvenskan utan även internationellt. Förre Tottenham-ägaren Alan Sugar var tidigt ute och talade om att de ökande tv-pengarna var som laxermedel då inget blev kvar utan allt försvann.

Även om Sef-ledningen vill behålla en del av de nya intäkterna centralt för att kunna bygga upp den gemensamma verksamheten – allt från IT-system till biljetthantering - blir det en dragkamp med klubbarna. För inom klubbarna är man inte alltid övertygad om att miljonerna används rätt att Sef.

Dessutom är det så att fler än GIF Sundsvall sneglar mot 2020. Helsingborgs IF kan knappt betala hyran för Olympia men har fått externa parter att hjälpa till att värva in spelare som Rasmus Jönsson och Wanderson för att nå allsvenskan, och då hoppas man kunna bära satsningen. För om 18 månader kommer det nya pengar.

Vågar knappt tänka på kampen under 2019 då alla ska slåss för att vara en del av allsvenskan 2020. Inget lag har råd att åka ut då gapet upp ökar och topplagen i superettan vill upp. Alla kommer att satsa därefter. Vi talar liten julafton för agenterna och julafton för spelarna.

Att ett nytt tv-avtal och nytt avtal med ett spelbolag ger mer pengar är givetvis välkommet. Samtidigt vore det självbedrägeri att tro att de intäkterna kommer att lösa de ekonomiska problemen för de allsvenska klubbarna. De löser man bara genom att lära sig att det inte går att göra av med mer än man tar in.

FAKTA

Helgens...

Helgens måste
08-derbyt Hammarby-Djurgården på söndag. Gör då comeback i C Mores allsvenska sändningar och ser fram emot det.

Helgens avstå
Friluftsliv.

Veckans trista besked
Lotta Schelin berättade under torsdagen att hon slutar med fotbollen. Nackskadan från i fjol har inte gett med sig och huvudvärken gör sig påmind alldeles för ofta och därmed tvingas en av svensk fotbolls giganter lägga av. Sista matchen blev i EM i fjol. Det är alltid sorgligt när en spelare inte får skriva sista kapitlet själv och det hade varit en värdig kröning om Schelin fått leda Sverige i VM nästa sommar, men så blir det inte. Den 34-åriga anfallaren har tagit medaljer i VM, EM och OS och är tidernas svenska målskytt i landslaget och att hon fick Diamantbollen fem gånger är ett tecken på hur stor hon är. Lägg till tre Champions League-titlar och en radda franska ligatitlar. Dessutom har hon varit en stark förebild för svensk fotboll och blivit en viktig idol i en tid när fotbollen för damer fortsatt att växa. Tack för insatserna både på plan och utanför, Lotta Schelin har verkligen gjort skillnad.

Veckans ekonomilektion
Bloggaren Osynliga Handen förklarar eget kapital. Pedagogisk och nyttig läsning.

Veckans spelare
Markus Rosenberg var inblandad i förspelet till Malmö FF:s 1-0 borta mot Midtjylland och han skickade själv in 2-0 när MFF tog sig vidare till Europa Leagues gruppspel. Naturligtvis gjorde inte Rosenberg det själv men det är svårt att inte bli imponerad av hans insats och hans driv i en så viktig match för klubben. Han måste vara tidernas hemvändare som under sina senaste fem år i Malmö FF vunnit tre SM-guld och deltagit i tre gruppspel i Europa, två i Champions League och ett i Europa League. Överlag en stark insats av Malmö FF och Uwe Rösler har lyckats piska i gång laget som dessutom klättrat rejält i den allsvenska tabellen. Nu får man återigen spela i Europa med allt vad det innebär i form av att spelare växer och utvecklas och dessutom tar in nya intäkter som täcker en fortsatt satsning. Man har onekligen tagit en del dyra felbeslut på senare år, både när det handlar om spelarvärvningar och tränarrekryteringar men med Europa League och försäljningen av Mattias Svanberg ser 2018 ut att bli ett starkt år. Frågan är bara vem som ska leda klubben den dagen Markus Rosenberg lägger av?

Veckans skivsläpp
Pubrockbandet Helikoptern släppte i veckan albumet ”One More Before We Go” med gästartister som Dregen, Nisse o Jalle från Wilmer X, Chips Kiesbye och Billy Bremner. Bra drag både på skivan och på releasen. Bästa med projektet är att överskottet från albumet går till Idrott utan gränser som Admir Lukacevic startat och driver.

Veckans besök i verkligheten
New York Times Tariq Panja – en favoritreporter - har varit i Litauen för att följa en del av spelarna som befinner sig på proffsfotbollens baksida. Fotbollen är inte bara vacker.

Veckans tar aldrig slut
Även Östersunds vice ordförande Hasse Carlsson är inblandad i oetiska affärer. Fast vi lär få vänta på eventuella åtal. Hela härvan har långt kvar.

Veckans dramatik
Väntar på Viborg Arena på tisdag. Då gör Sverige och Danmark upp om en plats i VM i Frankrike nästa sommar. Efter Sveriges klara 3-0 mot Ukraina och danskornas poängtapp mot Kroatien så räcker det med ett svenskt kryss för att vinna gruppen. Annars väntar playoff om en plats mot tre andra tvåor. Vore ett fiasko om Sverige inte gick till VM även om konkurrensen vässats, särskilt med tanke på att man fick 3-0 mot danskorna efter deras strejk.

Veckans läsning
Visade att Liverpool anlitat en dansk som inkastkonsult och att Offside gjort ett reportage om Thomas Grönnemark. Rätt kul med en sådan specialist. Våldsamma kravaller i den tyska staden Chemnitz och det fanns kopplingar till fotbollsläktare.

Veckans kvalkonsekvens
Sverige slog ut Italien i VM-kvalet och det har fått konsekvenser för M&P Silva som är en rättighetsagentur. Bolaget satt nämligen på rättigheterna till VM i Italien och hade inte sålt dem och när det italienska landslaget missade VM så beräknas M&P Silva ha tappat en miljard kronor i intäkter. Något som lett till ekonomisk kris för bolaget som hamnat i flera tvister med flera ligor (serie A, La Liga och skotska ligan). Nu varnar det tyska handbollsförbundet för att VM i handboll 2019 är i fara. Skälet är att M&P Silva inte sålt rättigheterna till handbolls-VM inom Tyskland och att arrarrangörerna därför inte kunnat bestämma matchtider och börja sälja biljetter. M&P Silva betalade 150 miljoner euro för rättigheterna till VM 2019-25, och bland annat har NENT (tidigare MTG) köpt rättigheterna av M&P Silva i Skandinavien för perioden.

Veckans ”time out”
Det är löjligt att brottsmisstänkte ÖFK-basen Daniel Kindberg påstås ha tagit en time out. Han är i högsta grad aktiv och det är givetvis en fråga för ÖFK:s medlemmar, men det vore bättre att säga att han kör på till en eventuell dom.

Veckans kommande boksläpp
Grunden Bois kommer med boken ”Här är alla vinnare – historien om Grunden Bois!” Håller den samma klass som intervjuerna i föreningens tidning så blir det mycket bra läsning.

Veckans läsarmejl
Hej! Du har varit kanon i dina rapporter från VM tillsammans med din kvinnliga kompis! MEN; varför har du/ni inte fastnat att kolla upp varför SvFF fick böter för felaktig utrustning? Jag har varit fotbollsledare och varit på många turneringar och det första jag läste och kollade på var TÄVLINGSBESTÄMMELSER! Hur kan det komma sig att SvFF missat detta? Hur många ledare fanns på plats? Vem av dom är ansvarig för att sätta sig in i dessa bestämmelser? Vice ordföranden som jag upplever som nitisk och korrekt borde ta på sig denna uppgift. I vart fall skall den som hittills haft detta uppdrag avskiljas denna uppgift!!! Dessa pengar hade varit guld värd för svensk ungdomsfotboll tex!

PS! Har själv författat ett antal tävlingsbestämmelser i min tidigare fotbollgärning! Roland.

Svar: Du har rätt att vi inte fördjupade oss i det. Man visste ju dessutom om det inom SvFF eftersom man upprepade felet och det var något varumärke som syntes. Samtidigt kanske det fick en del av spelarna att prestera och det gav i slutändan mycket pengar till SvFF som kan komma ungdomsfotbollen till gagn.

Veckans lottning
I dag lottas Europa League och det blir intressant att se vad Malmö FF får för motstånd. Det finns en del att välja på och det är klart att det hade varit kul med Arsenal, Milan eller Chelsea.

Veckans siffra
2 920 000. Antalet euro som Malmö FF kan räkna in för att man nådde Europa Leagues gruppspel.

Veckans Leeds United
Även om Leeds United åkte ur Ligacupen i veckan och Marcelo Bielsa fick vara med om att förlora en match så har argentinaren försatt staden i trans. fredag kväll väntar Middlesbrough i en tidig toppmatch och det är onekligen olika filosofier som möts när Bielsas Leeds tar sig an Tony Pulis Boro.

Veckans skräll
Luxemburgs F91 Dudelange består av halvproffs men man slog ut Cluj och nådde Europa Leagues gruppspel.

Veckans pågående haveri
Svårt att förstå att allsvenskan som strävar efter att bli Nordens bästa liga bytte sätt att redovisa statistik och tog bort ett fungerande och ersatte med ett mycket, mycket sämre system. Hur kan det ha gått mer än halva seriespelet utan att det är åtgärdat?

Veckans guldläge
Roland Nilssons U21-landslag leder kvaltabellen och har två hemmamatcher mot Ungern och Turkiet den kommande samlingen. Två segrar där så blir det ett direkt avgörande i Kalmar mot Belgien 16 oktober. Där kan ett kryss räcka men det hänger på resultatet då lagen spelade 1-1 i första matchen i Belgien. Gruppettan går direkt till nästa sommars EM i Italien och grupptvåan får troligen kvala (de fyra bästa grupptvåorna av de nio spelar playoff om två platser) och just nu toppar Belgien en tabell med grupptvåor. För övrigt klokt om SvFF och SOK väljer att bojkotta ett eventuellt OS i Tokyo om inte förutsättningarna blir bättre.

Veckans lottning II

Champions League är redan lottat och klart och här är mitt tips:

GRUPP A: Atlético de Madrid, Borussia Dortmund, Monaco, Club Brügge

Kommentar: Atlético de Madrid och Borussia Dortmund är favoriter även om Monaco brukar kunna skaka om.

GRUPP B: Barcelona, Tottenham, PSV Eindhoven, Inter

Kommentar: Svårt att se att något andra lag än Tottenham och Barcelona går vidare, även om Inter rustat rejält. PSV Eindhoven får svårt.

GRUPP C: Paris Saint-Germain, Napoli, Liverpool, Röda Stjärnan

Kommentar: Blir mäktiga publikmatcher när alla ska till Belgrad och kanske kan Napoli utmana både PSG och Liverpool en aning men det vore en överraskning om de två lagen inte gick vidare.

GRUPP D: Lokomotiv Moskva, FC Porto, Schalke, Galatasaray

Kommentar: En öppen grupp där Schalke och Porto ligger bäst till men där egentligen alla fyra lagen kan tråckla sig vidare.

GRUPP E: Bayern München, Benfica, Ajax, AEK Aten

Kommentar: Bayern München är ohotat vidare men det står mellan Ajax och Benfica att ta andraplatsen. Eller kan AEK Aten trycka sig vidare? Tveksamt och tror mest på Benfica.

GRUPP F: Manchester City, Sjachtar Donetskt, Lyon, Hoffenheim.

Kommentar: Manchester City är vidare och sedan är det öppen kamp om andraplatsen. Lyon snäppet före i min ranking.

GRUPP G: Real Madrid, Roma, CSKA Moskva, Viktoria Plzen

Kommentar: Real Madrid kommer att hantera det här och sedan slåss CSKA Moskva och Roma om andraplatsen. Viss fördel Roma.

GRUPP H: Juventus, Manchester United, Valencia, Young Boys

Kommentar: Kan Valencia få United i gungning? Juventus tar sig vidare och Manchester United borde gå vidare men svajigheten kan öppna för Valencia.

Veckans låt
”Big God” – Florence + The Machine.

Veckans poddintervju
Den dröjer. Tyvärr. Fått en del nej och inte fått in den i schemat, men hoppas vara tillbaka 10 september. Sedan tidigare finns 199 poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler via länken. https://blogg.fotbollskanalen.se/lundhpod/

Veckans citat
I morgon är ni återigen invandrare i er egen stad.

 

Midtjyllands fans banderoll i samband med mötet med Malmö FF. Räcker att läsa Carsten Jensen i DN för att förstå en del av inställningen i Danmark. 

Publicerad 2018-08-31 kl 10:14
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto