Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Skäms över smärtan i att Bielsa fick sparken

Lundhs Krönika

Under knappa fyra år har Marcelo Bielsa tagit hand om Leeds.  
En tid med framgång. 
Fast det som gjort starkast intryck är hans sätt att leda klubben och vara mänsklig.

Foto: C More.

Kriget i Ukraina har pågått en dryg vecka och det är inte lätt att sortera känslorna det väcker trots att jag inte ens är nära det. Sorg. Oro. Ilska. Frustration. Maktlöshet. Skam. Det är en blandning där det är uppenbart av skildringarna från olika städer att det inte går att förstå vidden av vad som sker. 

Parallellt pågår livet mer eller mindre som vanligt på många ställen runt om i världen. Idrottens värld är inte undantagen, även om vi ser starka manifestationer och protester mot kriget från lag, individer och åskådare. Inte sällan får det oerhört spinn i sociala medier och ger avtryck den vägen. 

Annons

Man skulle kunna tro att fotbollen skulle tappa i kraft och värde i tider av oro. Att ännu en match borde vara fel. Det är givetvis olika för olika personer, men för egen del är det som om jag behöver rikta blicken mot något annat då och då. Allt för att inte tappa hoppet. 

Det är ingen hemlighet att mitt lag är Leeds United. Det är ganska precis 46 år sedan som jag och mamma var i London på sportlov (min första utlandsresa bortsett från någon tur till Köpenhamn och att vi bodde i Philadelphia när pappa jobbade där). Då köpte jag en halsduk och fastnade för Leeds United. 

Klart att intresset skiftat genom åren, men mestadels har det varit starkt. Det har gått från att dammsuga engelska tidningar på Stadsbiblioteket i Lund och på engelska institutionen på universitet, köpa Shoot, lyssna på BBC på kortvågsradio och sluka allt i Rothmans Football Yearbook till dagens massiva utbud där allt går att följa. 

Annons

Under uppväxten drömde jag varje vecka om att Leeds skulle vara med i lördagens match i Tipsextra. Det var tyvärr sällan. Teknikskiftet tidigt 1990-tal innebar att fler matcher visades och numera kan jag se alla Leeds insatser. Det går till och med att se U23-laget, damerna och vad man nu är intresserad av. 

Jag vet givetvis att Alex Schulman som är en skicklig krönikör skriver för att provocera och väcka känslor. Det är några år sedan han skrev om det pinsamma i att svenskar håller på utländska lag. Att han skämdes över dem. 

I krönikan i Expressen slog han fast: ”Man kan bara säga ”vi” om sitt lag om man vuxit upp med det, levt med, om tusen versioner av en själv stått på läktarna, genom vinster och genom förluster. Är då det enda lag jag kan hålla på Lunds BK? Eller Lugi? Säger jag ens vi om mig och mina lag? 

Annons

Även om jag sett Landskrona Bois och Leeds på plats flera gånger och vuxit upp med lagen så kan jag inte påstå att jag varit på läktaren varje vecka. Det enda jag uppfyllt är att jag varit med genom vinster och förluster och tyvärr betydligt mer av det senare. 

Jag kan naturligtvis inte stoppa mina känslor för Leeds, men invändningen sitter som en tagg. Intellektuellt sätt går det att argumentera emot det och om supportrar bara skulle kunna knyta an till lag på en ort där de växer upp, eller i ett land. Kan man bli AIK:are i Skåne?  

Mindre än ett år efter Schulmans krönika var jag utsänd på VM i Ryssland. Då det började ryktas om att Leeds efter ännu en misslyckad säsong skulle rekrytera Marcelo Bielsa. Det har etsat sig fast i och med att det blev en snackis med kollegor och skämt om att han slutar innan han börjat. 

Annons

Argentinaren gjorde sig ett namn för mig när han var förbundskapten för sitt hemland och hade tagit laget till VM 2002. Då Sverige var i samma grupp som Argentina, England och Nigeria. Få trodde att det svenska laget skulle överleva dödens grupp, men efter 1-1 mot Argentina trots en brutal utspelning så åkte Bielsa och Co hem snarare än Sverige. 

Därefter gjorde han avtryck genom att vinna OS-guld med Argentina, ta hand om Chile under några år där man vann segrar man aldrig tidigare gjort och nådde VM 2010 där Brasilien blev för svårt i åttondelen. Efter det följde några starka år i Athletic Bilbao. Turerna i Marseille, Lazio och Lille var betydligt stökigare och korta. 

I mitten av juni 2018 tog Marcelo Bielsa över ett rätt mediokert Leeds United. Ligapremiären mot tidigare Premier League-laget Stoke som var favorit att gå upp var en signal om vad som hänt med Leeds-spelarna under sommaren. Inte nog med att Leeds vann med 3-1, det var en bländande och kreativ fotboll. 

Annons

Det var svårt att förstå hur han förvandlat ett gäng spelare som inte ens klarat av att ta sig upp på övre halvan av Championship några månader tidigare. Jag vet givetvis att många utanför Leeds ifrågasätter Bielsa och en del kallar honom en bluff och så vidare.  

Klart att resultaten på sistone som fick ägarna att sparka honom i söndags inte varit bra. Målen har rasslat in. Kanske är det så att spelarna tröttnat på hans taktik med man-man-markering? Kombinerat med hans fysiska krav. Jag vet inte tillräckligt, och inte särskilt mycket har läckt ut. 

Däremot är jag övertygad om att jag aldrig tidigare sett en sådan tydlig tränareffekt på ett gäng spelare. Fortfarande är en stomme i laget som numera är i Premier League spelare som inte klarade av att ta en plats på övre halvan i Championship våren 2018. 

Annons

Inte nog med att Marcelo Bielsa fick dem att jobba stenhårt och löpa mer och intensivare än de flesta andra. Han fick dem även att utveckla spelet och det var svårt att tro att Liam Cooper, Luke Ayling, Stuart Dallas och Kalvin Philips plötsligt hade utvecklat sitt spelsinne och sin förmåga att kombinera med löpningar och passningar. 

Marcelo Bielsa misslyckades första säsongen när Derby vann semifinalen över två matcher. Där var argentinaren för envis och hade han startat Pontus Jansson tror jag det hade räckt, men något lirade inte mellan dem på slutet. Andra säsongen däremot vann Leeds Championship och tog sig till Premier League för första gången på 16 år. 

Första säsongen tillbaka gjorde Leeds avtryck även om laget hade en period med många insläppta mål. Till slut hamnade klubben på nionde plats och det var det bästa resultatet av en nykomling på över 20 år. Klart att det var imponerande. Hans besatthet och hans stab har sett till att göra allt för att förbättra laget. 

Annons

Andra säsongen har varit jobbigare. Det är som om motståndarna vet vad som väntar och med fortsatt många skador och det på tongivande spelare är det inte underligt att klubben sladdar. Leeds har inte resurser att värva hejvilt och Marcelo Bielsa tar hellre en smalare trupp och ger unga spelare chansen. Kanske kostade det honom jobbet? 

Ändå är det inte resultaten som imponerar mest på mig. Utan det är hans sätt att axla ansvaret för uteblivna resultat. Han har aldrig skyllt på domarna. Han lade sig platt kring när han skickade en praktikant som kollade på Derbys träning och visade hur noga man kartlagt motståndarna på en klassisk presskonferens. 

Eller ta när han beordrade sitt lag att släppa in ett mål mot Aston Villa efter att motståndarna upplevde att Leeds utnyttjat en skada till att göra mål. Det var bara Pontus Jansson som hade svårt att lyda Bielsas order, men det blev 1-1 oavsett vad svensken gjorde. Ett beslut som gav Bielsa Fifas Fair Play-pris. 

Annons

För en klubb med smeknamnet Dirty Leeds och där det handlat om hårda män som gjort allt för att vinna var Bielsa något annat. Kombinerat med framgångar och spelet så enade han klubben och staden. Bielsa har gjort en oerhörd insats och även om han sällan bjudit på känslor räcker det att se scenerna från när Leeds-truppen firar avancemanget till Premier League för att bli rörd.  

Tyvärr slutade inte Bielsas tid i Leeds så som alla hoppades. Att han skulle kliva av efter en avslutad säsong och med klubben kvar i Premier League. I stället fick han sparken, om än med fina ord, och det smärtade. Helst hade jag sett att han skulle få fortsätta, men verkligheten och resultaten hann i kapp honom. 

Kärleken han fått efter att han fick gå var otrolig. Tack vare sociala medier kunde man nästan följa det IRL. Hur han talade med supportrar, signerade saker och tackade för stödet. Det är märkbart på filmsnuttarna som rasslade ut på Twitter och Instagram hur tagen han var och rörd över reaktionerna från supportrar. 

Annons

Älskade att se hur piloten James Rowlands som flugit mycket till Sydamerika och då sett till att ta med te och kakor som Bielsa gillade tillbaka. Deras överenskommelse var att han skulle hänga det på dörren och knacka innan han gick. Innan Bielsa lämnade Leeds tog han kontakt med Rowlands för att tacka och säga adjö. 

Det kryllar av liknande historier om hur Marcelo Bielsa gjort avtryck i Leeds. Jag har bara älskat att ta del av dem och inte velat att Bielsas tid i Leeds skulle ta slut. När jag i lördags kväll hade kontakt med lokala journalister och förstod att han skulle få sparken gjorde det ont. Något i det gjorde att jag skämdes. Särskilt nu med ett våldsamt krig pågående i Europa 

Men det fanns något vackert i Bielsas tid i Leeds som jag fastnade för. Något hoppfullt. Något värdigt. Klart att resultaten hjälpte till, men inte ens efter 2-4, 0-6 och 0-4 på en vecka var jag irriterad på Marcelo Bielsa och ville ha bort honom. Jag önskade bara att det skulle fortsätta. Kanske var det bortryckandet av något mänskligt och hoppfullt som gjorde extra ont?

Annons
Publicerad 2022-03-04 kl 19:12

Helgens...

Helgens...

Helgens måste 
Ta del av nyhetsflödet från Ukraina. Svenska Cupens sista gruppspelsomgång. Leicester-Leeds. Skriva klart en essä om sportjournalistikens utveckling till en bok som Institutet för Mediestudier ger ut med deadline tidigare i veckan. Brukar hålla mina deadlines, men det har varit en intensiv vecka sedan Ryssland tågade in i Ukraina.  

Helgens avstå 
Helg.   

Veckans utförsäljning 
Roman Abramovitj gör allt för att snabbt sälja Chelsea. Efter att i lördags försökt placera klubbens styrning i en välgörenhetsfond kom ett skifte i veckan. Nu ska Chelsea säljas och den ryske oligarken efterskänker skulderna på 19 miljarder kronor. Det behöver gå undan med tanke på att eventuella sanktioner kan frysa alla tillgångar och därmed affärer. Även om bankiren som har försäljningsuppdraget säger till Reuters att det får ta sin tid. Det är för övrigt fascinerande att Abramovitj ännu inte finns på någon sanktionslista. Eller har han några bra hållhakar? Han har en bataljon av advokater och PR-människor som ser till att styra maskineriet. Som att överskottet från försäljningen ska gå till krigets offer. Det visade sig att det var offer på bägge sidor. Även om Abramovitj använde det i Ryssland förbjudna ordet krig i sitt PM om försäljningen så fördömde han inte invasionen. Han försöker väl manövrera sig ut från ett trångt läge som en av människorna som varit eller är nära Vladimir Putin. Det finns mycket att läsa i ärendet som David Conn i Guardian. Eller Simon Kuper i Financial Times som beskriver en hel industri som vuxit fram kring rika ryssar i London. Simon Kuper skrev redan för sex år sedan om Abramovitj i OffsideReuters-texten om hur London på 30 år blev Londongrad är också fascinerande. Storbritanniens nuvarande premiärminister Boris Johnson spelade tennis med en rysk kvinna i utbyte mot två miljoner kronor till det konservativa partiet. Känslan är att man inte ska skrapa för mycket för att veta hur ryska pengar köpt inflytande och makt i London. Det blir för deprimerande. 

Veckans rättsprocess 
Rysslands fotbollsförbund kräver att få tillbaka sin plats i kommande VM-playoff. CAS i Schweiz får avgöra. Alla utkastade ryska förbund, klubbar och idrottare får stöd av landets olympiska kommitté att utmana besluten juridiskt. Kan bli en stökig tid när man utreder om det finns laglig grund att kasta ut olika representanter från Ryssland från idrotten. 

Veckans beslut som ger framtida svårigheter 
Moraliskt är det givetvis rätt att kasta ut både Ryssland och Belarus från idrottsvärlden. Det är ett unikt och historiskt beslut när idrotten utan stöd av FN-sanktioner går i denna riktning. Samtidigt öppnar det för svåra framtida avväganden. Hur gör man kring Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som krigar i Jemen? När USA gick in i Irak var det väldigt lite tal om att blockera landet från idrott. Varför fick Azerbajdzjan anordna EM-matcher förra sommaren med tanke på kriget mot Armenien? Veckans historiska beslut kommer att ställa IOK, Fifa, Uefa och en rad andra förbund inför svåra frågor framöver. 

Veckans läsarbrev 
Hej Olof! Nu kring mina tankar kring Vasyutin. Är det inte obegripligt att Djurgården avslutat deras ekonomiska samarbete som det är med Gazpromägda Zenith st.Petersburg? Borde inte rapporteringen kring kanske den för dagen mest etablerade rysk-svenska relationen inom svensk fotboll stå högre upp på agendan? Jag ser det även som ohållbart i längden att ha en spelare i truppen som av förståeliga skäl inte kan ta avstånd gentemot sitt hemland genom att aktivt delta i Djurgårdens protester och även dess supportrar. När djurgården spelade mot BP så sitter Vasyutin på bänken. Det är självklart att Vasyutin aldrig kommer kunna gå ut på en cup eller allsvensk fotbollsmatch med en ukrainsk flagga runt sin arm likt sina medspelare. Jag tänker även på ifall djurgården haft en ukrainsk spelare i laget hade det fortfarande varit okej att ha Vasyutin i truppen? /Philip 

Svar: Frågan om enskilda idrottare är svårare än kring lag. Vem vet hur Djurgårdens ryska målvakt står i frågan om kriget. Jag vet att det finns förslag från EU att utestänga enskilda idrottare, men jag är inte övertygad om det. Skulle man stänga av en rysk regimkritiker från spel? Det tror jag inte. Så jag kan inte känna att frågan om Djurgårdens målvakt ska högre upp på agendan. Frågan är om man ens ska tvinga någon att vara med och manifestera mot kriget? Jag tycker inte det. 

Veckans spioner 
Qatars regering betalade närmare 90 miljoner kronor till ett företag med tidigare CIA-agenter. Uppdraget var att spionera på tyska fotbollsförbundets dåvarande ordförande Theo Zwanziger som var mycket kritisk till landet och kallade dess rikedom en cancer för fotboll och idrott. Målet var att försöka tysta Zwanziger som var ordförande 2006-12. 

Veckans norska allians 
Norska TV2 och tidningskoncernen Ameida ska samarbeta för att få ut maximalt av TV-kanalens inhemska idrottsrättigheter. Uppenbart att detta är en trend och vi har sett hur Bonniers som jobbar ihop med Amedia i Sverige har köpt på sig rättigheter. 

Veckans moderna fotboll 
Miami-baserade 777 partners tar över majoritetsägandet i brasilianska Vasco da Gama. Det amerikanska investeringsbolaget axlar en dryg miljard kronor i skulder för att ta över 70 procent av ägandet av den klassiska klubben som numera är i andradivisionen. Affären blir bara verklighet efter att bolaget under 90 dagar går igenom räkenskaperna och att klubbens olika ägare röstar igenom affären. Sedan tidigare har man köpt Genoa och är delägare i Sevilla. 

Veckans lögn? 
Har inte sett en enda bild på att Roman Abramovitj varit med i fredssamtalen mellan Ryssland och Ukraina. Jag har letat eftersom jag skulle prata om det när jag gästade Nordengren & Epstein i veckan. Uppgifterna är att Ukraina ska ha frågat Abramovitj, men jag har svårt att tro på det. 

Veckans quick-step 
I måndags förklarade Karl-Erik Nilsson att Polen skulle gå direkt till final i VM-playoff. I onsdags hette det att Norge som kvalets bästa trea eller Slovakien som kom trea i Rysslands grupp kunde ta platsen. Återstår att se vad Fifa bestämmer sig för, reglerna slår fast att organisationen bestämmer hur det blir. Källor inom Fifa uppgav i måndags för Fotbollskanalen att det var klart att Polen skulle gå direkt till final där vinnaren av Sverige och Tjeckien väntar.  

Veckans läsarbrev II 
Om Ryssland stryks från VM kvalet, så borde det väl bli Ungern som får platsen på samma premiss som Österrike och Tjeckien från Nations League Jag läste att de skrev Slovakien och Norge, Tycker det är konstigt att säger Slovakien och Norge rakt av Om ett lag utgår eller utesluts så borde deras matcher strykas, Stryks Rysslands matcher och de annuleras så kommer Slovenien före Slovakien, Slovenien får 14 p och Slovakien 11p David 

Svar: I så fall är Slovakien eller Slovenien mitt val. Egentligen är jag mest för Slovakien sett till tredjeplatsen efter Ryssland. Förstår argumentet kring Norge också, men det är mer rimligt med lag från samma kvalgrupp. Att Fifa skulle ta Ungern från Nations League-rankingen, som är en Uefa-tävling, tror jag inte på och är även tveksam till det. Däremot är jag helt för att Polen får en motståndare. Det är rimligt. Ska Polen spela hemma? Lottningen var att Polen skulle spela borta. Vi får avvakta Fifas beslut. 

Veckans lånetillväxt 
Manchester United har det senaste året ökat på klubbens lån. En ökning med närmare 500 miljoner kronor till över sex miljarder kronor.  

Veckans värvning 
Expressen plockar in Fotbollskanalens förre Gbg-reporter Linus Petersson. Han har jobbat på Göteborgs-Posten de senaste åren. 

Veckans Kina-block 
I helgen tar klubbarna i Premier Leagueställning mot invasionen av Ukraina och för landets frihet. Då vägrar man att visa matcher i Kina.  

Veckans rättighetsköpare 
Många har brutit med ryska intressen och sponsorer men Premier League håller fast vid sitt avtal med ryska TV-kanaler. Kanske skiftar när rubeln inte räcker? 

Veckans markering 
Tysklands förre förbundskansler Gerhard Schröder har efter karriären som politiker jobbat för ryska intressen, har poster i både Nord Stream och Rosneft, samt är vän med Vladimir Putin. Nu drar Borussia Dortmund in hans hedersmedlemskap i klubben. Det har garanterat varit lönsamt att jobba för ryska intressen, men kostar annat. 

Veckans läsarbrev III 
Tjena Olof, Hoppas allt är bra! Jag undrar hur du ser på att i princip ingen fotbollsspelare tar ställning i Ukrainakriget? Förbundet har för en gång skull tagit tydlig ställning i ett tidigt skede dessutom, men det är i princip ingen fotbollssspelare som gjort något inlägg på sociala medier, varken svensk eller utländsk. Att spelare i Ryssland inte uttalar sig är ganska förståeligt men att alla andra håller käften är direkt sorgligt. Nyfiken på din tanke. Mvh, Nedeljko 

Svar: Utan att ha koll på alla herrspelares eller damspelares sociala medier så är det notabelt att det varit rätt lite, framför allt från herrspelarna. Såg att Albin Ekdal skickade vidare förbundets instagraminlägg om valet att inte spela mot Ryssland och han uttalade även sitt stöd till beslutet i Aftonbladet. Sedan är det givetvis så att en del av spelarna på olika sätt visar stöd via manifestationer i sina klubbar. Det går inte att kräva att någon ska ge sig in i det här om man inte vill. 

Veckans Super League 
Svårt att förstå att den studsar tillbaka så snabbt, även om det är i en modifierad form. https://www.fotbollskanalen.se/europa/agnelli-insisterar-super-league-var-inget-misslyckande-ar-i-desperat-behov-a/ Undrar om det går att få liv i projektet igen? Tveksamt till om det går så här snabbt. 

Veckans fallskärm 
Ole Gunnar Solskjaer fick närmare 100 miljoner kronor av Manchester United när han fick sparken. Norrmannen landar mjukt. 

Veckans signal 
I sommar går Discovery och Time Warner ihop och bildar världens näst största mediaföretag. Det är många som undrar vad det innebär för satsningarna på sport. Kommer mediagiganten köpa rättigheter? Skala tillbaka? Då letar man givetvis signaler och det är uppenbart att Discovery gjort en offensiv satsning i att gå ihop med BT Sport. Lägg till att Time Warner i veckan köpte rättigheterna till all landslagsfotboll i USA i åtta år för närmare två miljarder kronor. Matcherna ska läggas på HBO Max och man knuffade bort Fox och ESPN som tidigare hade rättigheterna. Skrev en krönika i Dagens Industri för några veckor sedan om rättigheterna till OS i Europa som kommer ut på marknaden nu. Klart är att agentbolaget IMG är rådgivare åt IOK som ska sälja 2026 och 2028 men även är öppet för att sälja 2030 och 2032. Discovery betalade 2015 13 miljarder kronor för rättigheterna till fyra OS i Europa och tre av dem är avverkade. Återstår att se om Discovery vill fortsätta satsa på OS? EBU där SVT ingår har visat intresse men IOK vill se rejält med intäkter. Kan Europas olika public service-bolag möta förväntningarna? Finns det andra aktörer i form av techföretag som vill ta en position. Hur påverkas försäljningen av det pågående kriget? Många frågor, få svar men det är uppenbart att man inte kan räkna bort Discovery som blir större och mäktigare i sommar. 

Veckans avhopp i raden av avhopp 
Adidas bröt med ryska fotbollslandslaget. Manchester United och Aeroflot. Uefa och Gazprom. Schalke 04 och Gazprom. 

Veckans låt 
"King" - Florence + The Machine. 

Veckans Leeds United 
Leicester borta. Jesse Marsch har ansvaret för första gången och det är svårt att tro på något. Tyvärr. 

Veckans siffror 
1,6. Antalet miljoner pund som Chelseas verksamhet för damer gick back. Motsvarande 20 miljoner kronor. Trots rekordintäkter på närmare 70 miljoner kronor. Naturligtvis små summor jämfört med herrarnas verksamheter men det visar sig att Chelseas damer närmar sig nedre halvan av de herrallsvenska klubbarna. Under 2020 var det nio klubbar som omsatte mindre än 70 miljoner kronor. I allsvenskan för damer omsatte Rosengård mest med 24 miljoner kronor 2020 med Eskilstuna tvåa med 14,5. 

Veckans poddintervju  
Arsenals Stina Blackstenius är gäst och talar om varför utlandsflytten passade bättre denna gång, om att tänka tillbaka på OS-finalen, om att ha blivit effektivare framför mål och om varför Sverige lyckas i sommarens EM. Sedan tidigare finns det 340 avsnitt via länken: Bara att lyssna på.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto