POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS KRÖNIKA
2v

Lundh: Spåren efter Peabs härjningar i fotbollens värld förskräcker

Byggbolaget Peab som bröderna Paulsson drog i gång har framgångsrikt satsat på idrottsanläggningar.
Efter att ha sett Uppdrag Granskning om turerna i Sigtuna borde flera kommuner vara nervösa - och undra vad som skett.

Kunde inte slita mig från Uppdrag Granskning om Sigtuna kommun. Om hur den styrande socialdemokraten Anders Johansson, Peabs chef Tomas Andersson och Ismet Karademir som var ordförande för fotbollsklubben Valsta Syrianska IK samkörde för att klia varandras ryggar.

Nu nekar de alla, men jag förstår Östersunds-Postens Linda Hedeljung som twittrade om likheterna med vad som skedde i Östersund när hon följde UG. Där Peab också var inne och byggde arena ihop med förre Peab-anställde Daniel Kindberg som blivit vd för det kommunala bostadsbolaget. Arenan byggdes dock när Kindberg jobbade för Peab.

Sveriges herrlandslag skulle ha laddat upp inför sommarens nu uppskjutna EM i Båstad. Kanske blir det likadant nästa år? I så fall är det fjärde sommaren som ett svenskt landslag förlägger sitt träningsläger där, trots att landslaget borde vara hela Sveriges lag och kanske vara på fler ställen.

Skälet stavas som så ofta pengar. Bröderna Erik och Mats Paulsson är från Bjärehalvön och har skapat stora bolag i byggbranschen. Sedan har framför allt Erik genom sina bolag på olika sätt gjort affärer i och kring förbundet men även i Båstad. Han vill gärna ta landslagen till sin hembyggd och det är onekligen fina förutsättningar.

Byggmiljardären Erik Paulsson som gick i SvFF-tröja innanför landslagets avspärrningarna inför EM 2016 är svensk fotbolls ekonomiska garant. Det är så lustigt att fotbollsförbundet som ställt sig bakom 51-procentsregeln för att förhindra rika investerare att få inflytande är beroende av en miljardär.

I dag har bröderna Paulsson delat på tillgångarna som man byggt upp genom decennierna. Erik samt familj har fastighetsbolaget Fabege och Mats och familj har Peab, men från början satt de ihop. Under åren gjorde man mycket affärer där Peab byggde och sedan var Fabege med och ägde en hel del. Som Arenastaden i Solna.

Nationalarenan Friends har som nu är väl känt dränerat fotbollsförbundet på pengarna från Råsunda samt de 100 miljoner som partnern Folksam stoppade in för att stoppa blödningarna. Men framöver har börsbolaget Fabege lovat att täcka upp förbundets förluster över ett visst belopp.

Naturligtvis ett tack för att Peab fick köpa Råsunda utan att förbundet tog in anbud från andra. Vem säljer sin lägenhet eller hus på det sättet? Dessutom fick Peab bygga nationalarenan och en hel del i arenastaden och det var ”win-win” för alla utom SvFF.

Kollar man snabbt runt om i Sverige så ser man att Peab förutom Friends Arena och Jämtkraft Arena byggt Tele2, Stadion i Malmö, fotbollsarenan i Södertälje plus att man byggde om Olympia och sköter området kring Värendsvallen. Är övertygad om att det finns fler exempel.

Det var också fascinerande att Paulsson-ägda Skistars tidigare vd Mats Årjes även var ordförande för skidförbundet och blev ordförande för Sveriges olympiska kommitté. Skistar hade en del att vinna på att Sverige fick vinter-OS… Där och då var det mycket bananrepublik över Sverige, även om Årjes slutade som vd några veckor före IOK:s besked.

Uppdrag Granskning kunde visa att det var en mindre lustig dans kring byggande, det lokala fotbollslaget Valsta Syrianska, en kyrka och röster på det lokala kommunalrådet. Alla vann under en tid och huvudpersonerna åkte på privat semesterresa ihop.

Peabs vägran att svara på UG:s frågor är direkt pinsam för ett börsbolag. Det är som att erkänna sig skyldig. Som aktieägare hade jag krävt att Peab svarade på varför man inte polisanmält det bolaget i en intern utredning upptäckt i form av misstänkta mutbrott.

Om ni inte sett UG om Sigtuna så gör det. Dels för att inse vad som även sker i Sverige, dels för att greppa att oberoende journalistik är viktig. Och att fotbollen kan vara ett verktyg för att göra fina affärer i fler kommuner än i Sigtuna.

Helgens...

Helgens måste
Lördag 18:30 väntar Liverpool-Leeds. Efter mer än 16 år utan Premier League-fotboll är det dags igen. Det toppar det mesta.

Helgens avstå
Naturen.

Veckans miljardrabatt
Europas fotbollsklubbar som är aktiva i Champions League och Europa League får lämna närmare sex miljarder i rabatt till tv-bolag runt om i världen. Inga små pengar. Något som givetvis ger effekt på sikt. Bloggaren Osynliga Handen pekade i veckan på att det köps spelare för mindre pengar i det här fönstret. Givetvis kommer det att på sikt påverka allsvenskan som de senaste åren levt på att sälja spelare. Bistra tider.

Veckans läsarbrev
Tjena, Lundh! Har du koll på vad fan det är som händer i Blåvitt? Jag får känslan av att det är problemen i klubbens ledning som smittar av sig på lagets prestationer, för ser man till spelarmaterialet så ska de omöjligt kunna ligga där de gör. Får lite Sunderland-vibbar, en storklubb som sköts väldigt illa och som det sedan går åt helvete för. Tror du de spelar i allsvenskan nästa säsong? Tomas

Svar: Jag tror att Blåvitt hänger kvar, konkurrenterna i botten är också rätt svaga. Nu har man klart med Roland Nilsson och jag ger mina fem cent om den utnämningen här. Där skriver jag också om att läckorna om att man är oense är ett tecken på att man är just oense. Maktkampen pågår. Tror inte SvFF hade så svårt att släppa Nilsson mot en peng med tanke på blandade resultat för U21-landslaget och där man exempelvis inte hade koll på att man bara behövde ett reduceringsmål mot Belgien för att ha en chans att gå vidare.

Veckans tydliga tecken
New York Times slutar med tv-tablåer i tidningen. Något man faktiskt haft med sedan i slutet av 1930-talet då man klassade tv som en slags radio.

Veckans inbördeskrig
De allsvenska klubbarna är oense sedan AIK och Häcken fått matcher flyttade på grund av landslagsspelare trots att man inför corona-säsongen kom överens om att man skulle spela på oavsett. Skälet till beslutet var givetvis det redan tajta spelschemat utan några direkta luckor. Kalmar-tränaren Nanne Bergstrand samt MFF-duon Daniel Andersson och Jon Dahl Tomasson tillhör de som blivit förbannade och uttryckt det. Kan förstå klubbarna som reagerar över hur Häcken och AIK gjort med tanke på vad man gemensamt beslutade i våras. Det är dåligt att man inte respekterar vad man kommit överens om. Det är uppenbart att parterna hade behövt stadfästa det här ännu hårdare än vad man gjorde inom Sef i våras. För om det finns genvägar och kryphål så är det rätt givet att en del kommer att utnyttja dem i trångt läge. När Malmö FF dessutom förlorade mot Örebro så kommer det att kunna bli hett 27 september när MFF tar emot BK Häcken. Extra värme i omklädningsrummet? Inga handdukar? Dåligt pumpade bollar? En bra sak av alla turer kring hur man löste Helsingborg-Djurgården som fick spela trots att smittskydd Skåne avrådda är att man  öppnat upp för att ett lag kan lämna ”walk over” utan att man blir uteslutet. Något som följde efter att förbundet tvingats ha ett möte med fotbollsläkarföreningen. Läkarna var inte nöjda med tävlingskommitténs beslut kring att ge klartecken för Helsingborg-Djurgården.

Veckans läsning
Intervjun med Anders Nettelbladt som var en av pionjärerna bakom SvenskaFans som fyller 20 år. Inget snack om att sajten som samlade många supportrars olika klubbsajter under ett namn betytt mycket för både fotbollen och journalistiken under 2000-talet. Inte minst för att den visade både hur man kunde arbeta digitalt men även att ge röst åt supportrar och att de inte behövde gå via traditionella medier. Lägg till att SvenskaFans gett en rad personer möjligheten att visa vad de kan och där de sedan tagit kliv till olika traditionella medier. Just 2000 var ett speciellt år för svensk sportjournalistik och dess utveckling med tanke på att förutom SvenskaFans så lanserade Aftonbladet Sportbladet och dessutom kom magasinet Offside som i början faktiskt kunde innehålla fler sporter än bara fotboll. De tre krafterna påverkade svensk sportjournalistik på ett positivt sätt.

Veckans läsarbrev II
God morgon! Att en verksamhet, som tjänar pengar kan betala hösgre löner än den som går back och måste leva på bidrag, begriper de flesta! Tala ur skägget och var inte så PK att du inte kan stå bakom en sådan självklarhet. Du är inte korkad! Eller....? Mvh Göran

Svar: För mig är det skillnad på ett fotbollsförbund som är en folkrörelse och som inte har några aktieägare och exempelvis börsbolag eller andra kommersiella aktörer. Dessutom har Svenska Fotbollförbundet tagit tydlig ställning för jämställdhet och då är det naturligtvis slående att DO kritiserar SvFF och att det skiljer så mycket mellan förbundskaptener. I min värld borde förbundet agera på ett sätt där man signalerar att man lever som man lär och man kunde ta kostnaden för det.                        

Veckans medieraket
Amerikanska The Athletic nådde nyligen en miljon prenumeranter runt om i världen. Nu lägger man dessutom till breaking news till sina längre reportage och artiklar. Onekligen en fascinerande resa som den riskkapitalfinansierade appen gjort och där tanken är att man enbart ska leva på prenumerationsintäkter. Ännu är den inte hemma för det har varit dyrbart att köpa positionen man nu tagit, men det är klart att det ljusnat. Bara det att man tagit sig igenom coronautbrottets inledande månader när all idrott avstannade.                       

Veckans läsarbrev III
Precis som Tegnell  -  nästan 6000 döda men berömmer sig för att strategin är rätt. Helt fel att du utnämner dig själv till nån slags guru av Niva-snitt. "Allvetande" om fotboll och talandes von oben. Läs här: Ronaldo, Khedira, Higuain, Mandzukic, Dybala och snart Suarez. Klubben som redan har dessa spelare värvar Kulusevski! Du skriver: "Det är fascinerande hur snabbt folk glömmer att Anderssons sätt att bygga landslaget både gett sportsliga resultat och utvecklat spelet. Bara att le och se glad ut – och vara tacksam över att han har konkurrens om platserna." I Juventus väntas Kulusevski konkurrera med några av ovannämnda världsspelare och i svenska landslaget är han inte självskriven p.g.a. föredettingen Marcus Berg och Palermo/Mainz-"storheten" Robin Quiason! Hur i helvete kan du hylla Janne A. för att Dejan fick bara 20 min. och 3 förlorade poäng för Sverige? PINSAMT  Lundh! Kim

Svar: Tegnell, Niva och hylla Janne A... Ja, det är möjligen att det är pinsamt i dina ögon men jag har A) inte blandat in Tegnell B) utnämnt mig till guru C) hyllat Janne A. Däremot försöker jag se på uttagningen i en match med perspektiv och ta in de resultat landslaget gjort under de fyra år som Janne Andersson varit förbundskapten, men uppenbarligen gillar du inte vad jag skriver eller tycker. 

Veckans tapp
Nent kommunicerade i förra veckan att man tar över herrlandslagets kvalmatcher från och med Nations League 2022 och kvalet till EM 2024. Alltid tråkigt att tappa rättigheter, men det är tyvärr en del av verkligheten i den här branschen. Norden är numera en av de mest konkurrensutsatta marknaderna i världen när det handlar om tv-bolag. Något som inneburit att både Premier League och Uefa i år inlett sina försäljningsrundor gällande nya rättigheter i just Norden för att visa att det finns drag i marknaden samt signalera till förbund, ligor och klubbar att man ökar intäkterna. Ekstrabladet hade insyn i vad Uefa och indirekt DBU fick för kvalpaketet som såldes nyligen.  

Veckans dokumentär
BBC har gjort tre delar om mediamogulen Rupert Murdoch som ligger på SVT Play. Ett absolut måste att se den. Hittar den via länken. Skildringen av hur det engelska etablissemanget länge inte ville ta tag i avlyssningsskandalen är rätt talande för makten som Murdoch hade. Dessutom får man en annan bild av tidigare premiärministern Tony Blair.

Veckans läsarbrev IV
Tyckte inte om Zlatans ton i uttalande efter Frankrikematchen..även om han är sur för att Janne Andersson inte bönar o ber om hans tjänster så får man visa någon form av respekt. Däremot har han rätt i sak. Nations Leauge är för mig någon sorts pseudoturneting där man borde ta chanchen att pröva unga spelare mot tufft motstånd och i tävlingssituation istället för i vinterturneringar av ringa värde och träningslandskamper utan nerv. Kent

Svar: Hade varit roligare om Zlatan varit en del av en positiv kraft för svensk fotbollen, men det finns något i den uteblivna relationen mellan honom och förbundskaptenen. Pseudoturnering? Trots allt VM-finalisterna från 2018 och EM-vinnare i Sveriges grupp och dessutom styr det VM-kvalet. Lägg till att herrlandslagets prispengar från Nations League för två år sedan var mer än vad damlandslaget fick för ett VM-brons. Dessutom kan man väl inte dra slutsatsen efter en av sex matcher utan vänta in fler matcher.

Veckans moderna fotboll
Italienska serie A närmar sig en försäljning av en del av ligans framtida tv-rättigheter och marknadsrättigheter till riskkapitalister.

Veckans politik-ekonomi-idrott-diskussion
Norska Josimars ledare inför Premier League-säsongen är tänkvärd. Att det kan bli följdfrågor när man vill ta ställning i vissa saker men inte andra. Som att norska VG fick höra av Liverpool när man frågade Jurgen Klopp om laget skulle åka till Qatar. Nej, det är inte lätt. Likadana diskussioner som följt i USA där NBA-stjärnor velat vara passiva kring Kina och mänskliga rättigheter för att inte störa den marknaden. Sedan är jag för att man tar ställning som Danmark och England gjorde inför tisdagens landskamp. Något som lett till hårda diskussioner i Danmark där en del politiker ifrågasatt om landslagsspelare ska blanda sig i politik.

Veckans öppning för mer maktspel mellan RF och SvFF
Susanne Erlandsson lämnar i vår sin plats i Riksidrottsförbundets styrelse efter tolv år. Skälet är att SvFF numera har en begränsning på tolv år och Erlandsson som tidigare satt i fotbollsförbundets styrelse och utmanade om ordförandeposten efter Lars-Åke Lagrell nått i taket. Något som gör att fotbollen ska placera en ny person i RF:s styrelse i vår. Lägg till oklarheterna kring RF-basen Björn Eriksson som hade sagt att han skulle avgå, men efter corona öppnat för att fortsätta. Blir en intressant höst och vår när det ska dras i trådar. Klart är att corona har gjort att det är mycket ansträngt mellan SvFF och RF och det talas även om att kulturdepartementet varit irriterat på SvFF som kör sitt eget rejs. SvFF är det största specialförbundet och inte sällan har man velat styra vem som är RF-bas. Ta bara striden när Karin Mattsson och Lars Liljegren slogs om att efterträda Gunnar Larsson (också en fotbollsman) och det var riktigt hätskt, men där Lagrell såg till att fotbollens kandidat (Mattsson) vann. Läs den gamla Aftonbladet-artikeln för att fatta hur det kan gå till när det är kamp om makten. Idrotten är inte bara vacker.

Veckans läsarbrev V
Hej Hur kommer det sig att sällan/aldrig tar upp det orimliga i att Israel ska konkurrera med Europeiska länder? Förutom avskyvärda krigsbrott m.m så borde det geografiska läget vara tillräckligt för att väcka intresse hos en journalist med integritet. Mvh Mathias

Svar: Ingen eller få i Asien (främst arabländer) vill spela fotboll mot Israel. Landet blev helt enkelt utkastat från Asiens fotbollskonfederation på 1970-talet. Under 20 år tillhörde man ingen men Fifa lät landet VM-kvala via Europa. Tidigt 1990-tal kom man med i Uefa och då spelade både klubblag och landslag i cupturneringar och kval där. Med Israel följer en rad problem med tanke på hur landet agerar, men världssamfundet har valt att låta de flesta länder delta idrottsligt. Ett av få undantag är när Sydafrika stoppades från deltagande under åren när  apartheid rådde i landet.

Veckans frispark
Cristiano Ronaldos hundrade landslagsmål.

Veckans läsarbrev VI
Tycker inte att han är värd 6 miljoner om året när han tar ut tröge Gustav Svensson mot snabba portugiser, dålig värdering. /Lennart

Svar: Kan inte bedöma Janne Anderssons värde utefter en uttagning och ingen förbundskapten har varit i närheten av att generera de intäkterna som han gjort.

Veckans VAR
Danska ligan inför VAR när ligaspelet går i gång i kväll. Premiären för både den danska superligan och för VAR blir i matchen Sönderjyske-FC Midtjylland. Intressant att följa reaktionerna kring VAR i en mindre liga som naturligtvis är mindre påkostat än jämfört med Premier League, Bundesliga och Champions League.

Veckans låt
”Mår så jävla bra” – HON.

Veckans Leeds United
Marcelo Bielsas kontrakt är klart och signerat och argentinaren lovade att han stannar över hela säsongen. Ligapremiär väntar lördag 18:30 mot Liverpool och på Anfield. Bielsa fick frågan om han gillade Jurgen Klopps ”heavy metal football” men kunde inte svara på det då hans kännedom om musik var begränsad.

Veckans läsarbrev VII
Hur jävla bitter är du som människa? Bara för att det går bra för Ronaldo så försöker du svartmåla honom genom våldtäkt händelsen, vilket han inte blev dömd för! Vet du han våldtog Sverige igår! Skriv det istället! /Rick

Svar: Nu är det skrivet via dig. Mejlet kom apropå min krönika efter Sverige-Portugal. Den går att läsa här

Veckans siffror
22823177538. Antalet pund som Premier League betalat ut till klubbarna från starten 1992 fram till och med säsongen 2018-19. Det är dryga 275 miljarder kronor och sju klubbar har fått mer än tolv miljarder var.

Veckans läsarbrev VIII
Hej Olof. Vad tycker du om munskydd? Är det inte märkligt att Uefa tvingar på munskydd när landet och Tegnell inte förespråkar munskydd? Lars

 Svar: Jag har ingen åsikt om munskydd då jag inte kan nåågot om det, jag gör vad de säger till mig. Att sedan Uefa är en stat i staten och bestämmer sin inriktning är inget nytt.

Veckans poddintervju
Hammarbys sportchef Jesper Jansson är gäst och talar om corona-säsongen, om drömmen om SM-guld, om att sälja talanger och om vinnarkulturen. Sedan tidigare finns 275 avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken och lyssna.

Publicerad 2020-09-11 kl 18:45
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto