Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Superliga eller ej, Uefas framtid är hotad

Lundhs Krönika

Transferfönstret drog igen i veckan.
Då visade det sig att Premier League handlat för nästan lika mycket som de fyra andra stora ligorna tillsammans.
Det kokar i Fotbolls-Europa - och Uefas framtid är hotad.

Foto: Fotbollskanalen.

Sammanställningarna av sommarens spelarvärvningar är givna när fönstret drar igen och man kan se vilka som handlat och för hur mycket. Det är givetvis ingen nyhet att Premier League är rikast och starkast och därmed dominerar spelarhandeln.

Förklaringarna till Premier Leagues dominans är flera. Man var tidigt ute med att kommersialisera verksamheten när man blev Premier League och fick statlig hjälp (via lotterier) när arenor moderniserades efter Hillsborough. Lägg på det att kombinationen av Skys framväxt och teknikutvecklingen bidrog till att rättighetspriserna ökade.

Under 2000-talet har antalet utländska ägare växt och från Roman Abramovitj satsningar på Chelsea har det följt inflöde av kapital även från Kina, Mellanöstern och USA. Vilket spätt på utvecklingen och hastigheten och även om de andra ligorna steppat upp sin verksamhet är de distanserade av Premier League.

Annons

De engelska klubbarna köpte under sommaren spelare för runt 24 miljarder kronor. Då tillkommer rejäla löner till spelarna under många år. Sedan ska det sägas att man även sålde spelare och nettoutgifterna var närmare 15 miljarder kronor och där Chelsea, Manchester United och Nottingham tillhör de som lagt ut mest.

I de andra fyra stora ligorna i Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike har man också shoppat på, och tillsammans når man över Premier League med dryga 25 miljarder i spelarköp. Mest har serie A-klubbarna lagt ut med dryga åtta miljarder kronor följt av Frankrikes Ligue 1 på sex miljarder, Spaniens La Liga med 5,5 miljarder och sist av topp fem är Bundesliga med 5,2 miljarder.

Sedan är det annat när man kollar nettot. Bundesliga drog in mer på försäljningar än man lade ut. Även La Liga sålde många spelare och hade en ettoutgift på några hundra miljoner och där Barcelona såg till att ligan gjorde avtryck. Serie A hade inte heller någon större nettoutgift utan sålde mycket och tog in många lånespelare. Ligue 1 drog in mer pengar än vad man lade ut och som vanligt var PSG ledande, men även Marseille.

Annons

Klart att det är problematiskt för fotbollen i Europa att skiktningen består och till och med ökar. Och det är härifrån jakten på en superliga kommer och att frustrationen med Uefas makt växer fram. De stora klubbarna i Italien har svårt att haka på. I Frankrike och Tyskland finns en klubb i varje land som kan utmana. I Spanien är det två även om Barcelona tar stora risker när man belånar framtida intäkter.

Ligorna i de här länderna jagar alternativa lösningar för att få in pengar. I Spanien har 18 av 20 klubbar sålt rätt till framtida mediaintäkter, i Tyskland undersöker man samma sak och i Italien var man också på väg att göra det. Pressen är hård på ligorna och på de stora klubbarna som får se sig frånsprungna.

Nu går en del kritiker så långt att peka på Premier League som en superliga. Frustrationen blev inte mindre när Uefa under fredagen bötfällde en rad klubbar för brott mot det finansiella regelverket, men där Chelsea, Manchester City och andra Premier League-klubbar klarade sig. I stället var det Paris SG, Roma, Inter, Juventus, Milan, Besiktas, Marseille och Monaco som alla kom överens med Uefa om att betala böter från PSG:s dryga 100 miljoner kronor och neråt.

Annons

Fotbollens superliga försvann väl, eller? Ni vet den där ligan som tolv storklubbar lanserade i april 2021 men där avhoppen duggade tätt efter bara ett par dagar. Då protester från supportrar och fördömanden från politiker, kungligheter samt rader av spelare och ledare fick några av Europas största klubbar att skamset lägga ner och be om ursäkt.

Faktum är att projektet lever och i somras drog Real Madrid, Barcelona och Juventus Uefa inför EU-domstolen i Luxemburg. Även om det inte fått mycket uppmärksamhet var det förhandlingar i juli. I mitten av december kommer besked från EU-domstolen.

Tolv av Europas största klubbar ville alltså dra i gång en egen superliga för 20 lag men samtidigt vara kvar i sina inhemska ligor. De 15 grundarklubbarna skulle inte kunna åka ut, men tanken var att släppa in fem klubbar på årliga gästspel. Allt handlade om pengar och kontrollen över dem.

Annons

Klubbarna ville behålla större delen av intäkterna och inte som i Champions League där Uefa har kontrollen, även om större delen av pengarna ändå går ut till klubbarna. Lägg till att ligan skulle kontrollera hur mycket klubbarna kunde göra av med. Något som skulle jämna ut förutsättningarna mellan Abu Dhabi-ägda City, Qatar-ägda Paris SG och exempelvis Real Madrid, Juventus och Barcelona.

De tre klubbarna som tagit fallet till EU-domstolen driver linjen att Uefas hot om straff och böter mot klubbarna som ville starta något eget innebär att organisationen bedriver ett monopol. Något som strider mot EU:s fria rörlighet som gäller varor, tjänster, personer och kapital.

Uefa däremot hävdar att idrott har en särskild vikt och därför inte ska ställas inför de lagar som gäller vanliga företag och man upplever sig ha stort politiskt stöd till försvar för den europeiska sportmodellen.  Ändå behöver man bara gå tillbaka till mitten av 1990-talet när Uefa var övertygat om att man skulle få rätt i ett fall som då nått EU-domstolen.

Annons

Det handlade om den rätt begränsade belgiske fotbollsspelaren Jean-Marc Bosman som i början på 1990-talet stoppats från att lämna RFC Liège för franska Dunkerque trots att hans kontrakt löpt ut. Då kunde klubbar kräva att få betalt för spelare även om de saknade kontrakt.

Bosman blev arg när han inte fick flytta och stämde klubben, Belgiens fotbollsförbund och Uefa och fallet vandrade hela vägen till EU-domstolen. Där hävdade Bosman och hans advokat att fotbollens regelverk stred mot Rom-fördraget om fri rörelse.

Den 15 december 1995 kom beskedet från EU-domstolen och man gav alla idrottare som inte hade kontrakt fri rätt att flytta. Fotbollen fick en chock som hade trott att man var skyddad. Följderna blev stora, och då inte bara för fotbollen utan alla idrotter. Plötsligt fick idrottarna makten och det har gynnat dem. I dag låter det fullt logiskt att ingen ska äga ens rättigheter om man inte har ett kontrakt som ger en ersättning, men då hävdade Uefa och alla organisationer inom fotbollens värld att det skulle förbli så. Vi ser fler och fler utmaningar av den här typen inom idrottens värld.

Annons

När det handlar om Uefas mål att stoppa fotbollens föreslagna superliga är det en sak med politiskt stöd och att de flesta supportrar är emot utbrytningen och en annan sak vad som står i lagboken. Kan man hävda att idrott och fotboll är ett specialfall? Att det finns en speciell idrottsmodell för Europa? Inte ens alla länder och ligor i Europa är med i EU och framför allt inte Storbritannien.

Även om Uefa utåt signalerar lugn är det garanterat nervöst för president Alexander Ceferin och de andra herrarna i toppen. Samt för andra idrotter. Om EU-domstolen ger utbrytarklubbarna rätt i att Uefa bedriver ett monopol faller en modell och det lär flöda in kapital till nya satsningar i Europas idrottsvärld. Och det oavsett vad politiker och supportrar önskar.

Men det är klart att den europeiska modellen som styr nu är begränsande och vissa finansiella regelverk hos Uefa emellanåt motverkar sitt syfte när det inte går att pumpa in kapital fritt. Då blir det de redan starka och rika som får till en modell som skyddar dem. Frågan är hur länge Uefa kan hålla emot? Inte så länge är ganska troligt.

Annons

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Fotbollslördag Europa drar i gång med Milan-Inter och Sevilla-Barcelona och det blir ett inhopp där. Sedan handlar det om att styra mellan en rad matcher där Sirius-Djurgården och Häcken-Degerfors på söndag sticker ut i allsvenskan. Everton-Liverpool lördag och Manchester United-Arsenal.

Helgens avstå
Skärmfri tid.

Veckans läsning
Har nu plöjt Linda Hedenljungs Faktura luft : bluff, mygel och korruption : så skapades det jämtländska fotbollsundret och det är bara att lyfta på hatten för ett imponerade arbete. Hedenljung går metodiskt, skickligt och kronologiskt igenom turerna och allt möjligt material - från intervjuer till förundersökningar, kommunala handlingar och sociala medier - kring Daniel Kindbergs framfart som berör mer än bara Östersunds FK. Det är inget lätt arbete att hålla koll på alla turer i grunden, men Hedenljung klarar av det och känslan är att det är ett gediget journalistiskt hantverk som blottlägger något större och mycket mer än bara vad som rörde den lokala fotbollsklubben. Även om det är uppenbart att det fanns ett upplägg för att pumpa in pengar i klubben. Linda Hedenljung har som reporter på Östersunds-Posten följt Daniel Kindberg och affärer kring honom under många år och hon ställde frågor och belyste problematiken kring en markaffär på ett förtjänstfullt sätt redan innan den här boken. Nu kan hon fördjupa och berätta mer och kolla sådant som Kindbergs uppgifter om att han blivit kidnappad eller om hans militära utlandsuppdrag. Sedan är det väldigt uppenbart att journalistik kan ta oss en bit, men att det är något annat när myndigheter med andra möjligheter till tvångsåtgärder kommer in. Ta bara att det är omöjligt att ta reda på affärerna mellan Kindbergs bolag DAKI och ÖFK i och med att polisen inte ägnat sig åt det. Som Hedenljung själv skriver när klubben inte hittar avtal och inte orkar leta i verifikationer: "De två brottsutredningarna runt Daniel Kindberg fokuserar aldrig på hans företag Daki, så det finns ingen information att hämta där. Daniel Kindberg säger själv att han satt in pengarna från Daki i ÖFK." Någon gång hade det väl turerna tagit slut oavsett, men det är Skatteverkets insatser nationellt mot flyttfirmor som leder till att man kollar närmare på ett flyttföretag som är ÖFK:s största sponsor som blir början till slutet. Beslutet att göra det tas två år före polisräden i april 2018. Daniel Kindberg blev friad i åtalet kring ÖFK och ekobrott men är fälld för mutbrott i något som inte rör klubben och dömd till fängelse i två år och sex månader. Han har överklagat till hovrätten och vi får se hur det slutar. Klart att man kan tro att detta bara berörde Östersund och Daniel Kindberg, men just sörjan med affärer i gränslandet där det offentliga möter näringsliv i form av byggbolag och där idrott är en parameter kan hända i fler kommuner. Ta bara Uppdrag Gransknings program om Sigtuna. Eller bygget av Friends Arena. Av den anledning borde man läsa Hedenljungs bok, men för alla som varit kritiska eller intresserade av ÖFK är det givet att skaffa boken för att få en oerhörd inblick i hur det kan gå till när en kraftfull visionär kör på med full kraft. Klart att även vi i nationella medier kan lära oss av det hela, men det är också uppenbart att det är lokaljournalistiken på plats som kan göra riktig skillnad. De kan tidigare än någon annan se mönster, ifrågasätta och belysa problemområden. Sedan ska de stå pall också, vilket inte är lätt, och boken är också en påminnelse om hur illa det kan gå om lokaltidningar tvingas dra ner eller försvinner helt. Så teckna även en prenumeration på er lokaltidning om ni vill ha fler Linda Hedenljung runt om i landet.

Veckans debut
Alexander Isak på Anfield. Avtryck direkt.

Veckans deppigaste
De våldsamma scenerna efter derbyt mellan AIK och Hammarby. När villkorstrappan är borta och fotbollen jobbar på dialogen med polisen för att bevara det unika med allsvenskan så är det ett kliv tillbaka. Går det ens att stoppa? Klart att det går att stoppa inne på arenorna och det är ett måste för att inte utvecklingen ska gå åt fel håll för svensk fotboll. Diskussionerna och debatten som följde var inte heller rolig och om medier skulle ignorera det som hände hade det varit märkligt. Klart att supporterrörelsen är viktig men det finns flera typer av supportrar till fotbollsklubbar och man måste rimligen ta in fler perspektiv. Klart att inte våldet är ett måste för inramningen. Simon Bank skrev en stark krönika i ämnet. Han pekade just på att våldet var det som ledde till utvecklingen i bland annat Premier League där man bytte ut publiken.

Veckans siffror
EM för damer lockade sammanlagt 365 miljoner tittare, enligt Uefa. Upp från 178 miljoner för EM 2017 och 116 miljoner från EM 2013. Det är rekord för mästerskapet och finalen mellan England och Tyskland nådde mer än tre gånger så många tittare runt i världen än EM-finalen 2017. Man ska givetvis ta sådana här siffror med viss försiktighet men tillväxten är där och även om det är långt till herrarnas sammanlagda tittarskara på 5 miljarder för EM 2020. Också de siffrorna från Uefa.

Veckans best
Erling Braut Haaland.

Veckans kryptofall
Uefa var nära att sluta ett sponsoravtal kring Champions League med Crypto.com enligt värt en miljard kronor per säsong, enligt Sportbusiness. Plattformen för handel med kryptovalutor skulle ersätta Gazprom och det var ett avtal för fem säsonger. När kryptovalutorna kollapsade under sommaren så föll också avtalet. Uefa har dock plockat in kinesiska mobilföretaget Oppo. Man har tappat Gazprom och även Expedia.

Veckans Qatar-affär
Bein Sports köpte till slut även Bundesliga för att visa i Mellanöstern och norra Afrika. Bundesliga har inte haft något avtal där på flera år och i jakten på intäkter är alla marknader viktiga. Pengarna från Qatar kommer på många ställen.

Veckans kristall
Champions League-sändningarna på C More fick Kristallen för bästa sportproduktion. Kul att vårt jobb premierades.

Veckans läsarbrev
Hej Olof Jag tycker du kommer med kloka input gällande mänskliga rättigheter men jag anser att länder inom EU har också brutit mot mänskliga rättigheter Ta Exempelvis Macrons Frankrike som har bedrivit folkbrott i afrikanska länder ostraffat och inrikespolitik där poliser tvingar av kvinnor deras klädsel Deras stöd till Libyens Haftar, kaoset i Mali osv. Men det är knappt bevakning av SVT sida som jag kallar för selektiv hantering av mänskliga rättigheter. Grekland som samma sak som har angripit flyktingar och turkiska minoriteter i Thrakiken. Jag kan också nämna stormakter också Mvh Ibbe

Svar: Du har givetvis en poäng, men det är omöjligt att rapportera om allt som sker och ge synpunkter kring det. Mitt fokus har legat på länder som på olika sätt har varit involverade i främst fotboll, men även idrott i stort. Tar med dig dina synpunkter.

Veckans cupnostalgi
Gillade Marcus Leifbys besök i gamla hemorten Älmhult för cupmatchen mellan Älmhults IF och Häcken. Cupen när det är som bäst. Vet att även Torn satte publikrekord mot IFK Göteborg. Även om det var ont om skrällar var det en smäll för Elfsborg att åka ut mot Oskarshamn. I många klubbar hade tränaren riskerat sparken, men Borås-klubben brukar hålla i.

Veckans grepp
Radiosportens Bengt Skött har i tre avsnitt i P2 gått igenom hur klassisk musik finns i idrottens värld. Från Champions League-hymnen till konståkning.

Veckans låt
"En dikt, en bok, ett band" - Jonas Lundqvist. Fin platta som är släppt.

Veckans Leeds United
Obegripligt avslut på transferfönster där spelare nobbade och ingen etablerad anfallare kom in. I stället en 18-årig talang (Willy Gnonto). Dessutom skickade man i väg Daniel James på lån till Fulham. Spelaren man värvade för 25 miljoner pund för ett år sedan ansågs redan vara passé och man ville ha in en annan spelare. Nu tappade man en spelare och fick inte in någon ny.

Veckans poddgäst
AIK:s ordförande Robert Falck är gäst och talar om tränarjakten, om spelartruppens sammansättning, om synen på var klubben befinner sig och hur han ser på damlaget. Sedan tidigare finns över 350 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2022-09-03 kl 12:24

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto