Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Svårt att dra gräns för hån – det blir lätt hat och hot

Sören Rieks val att spela på Malmö FF ger bränsle till rivaliteten med Blåvitt.
Och lite hån får han tåla, men det är svårt när gränsen till hat blir flytande och det öppnar för hot.

Sören Rieks kom inte överens om ett nytt kontrakt med IFK Göteborg och valde till slut att skriva på för Malmö FF. Dansken har spelat för Blåvitt sedan augusti 2014 och var fri att byta klubb. Då måste han få göra det också.

Även om det är svårt att acceptera till fullo när man är supporter så är spelare arbetstagare och klubbar arbetsgivare. Då måste det vara okej att skifta arbetsgivare när lönen är för låg och förutsättningarna inte är de man drömmer om.

Det är inte helt ovanligt att arbetsgivare säger ”tack och hej” när de inte anser att en spelare håller måttet. Det finns hela tiden en osäkerhet i relationen mellan klubben och spelaren och det är ingen välgörenhet dem emellan.

ANNONS

Inte heller kan man kräva av en dansk, som även spelat i Holland, att han ska vara Blåvitt trogen resten av karriären. Eller att han i brist på alternativ ska rata andra klubbar i Sverige bara för att han spelat under tre och ett halvt år i en annan svensk klubb.

Spelare har faktiskt gått från Blåvitt till Malmö FF också. Även om Peter Ijeh knappast var den succé man hoppats på så gick det att gå den vägen. Viktigare var väl Thomas Olsson som först vann SM-guld med MFF och något år senare gick till Blåvitt och var med och vann SM-guld där 2007.

Joakim Persson kunde komma från Atalanta när han var ett jättelöfte och Christian Karlsson anslöt direkt från Malmö FF i en tid när han testat på landslaget. Detta var i en tid då Blåvitt var en gigant i svensk fotboll och MFF var på dekis. Precis tvärtemot hur det är i dag, då Rieks går andra vägen.

ANNONS

I en drömvärld så vill alla vi supportrar att det ska vara som förr, att spelare ska vara trogna klubben och bara spela för den hela karriären. Ta bara Markus Rosenbergs uttalande i en intervju i veckan, där han talar om att kunna ta en kula för Malmö FF.

Det är den typen av spelare som supportrar brinner för. Nu har Rosenberg varit ute i Europa, men det är klart att man vill ha en spelare som helst spelar hela karriären i ens favoritklubb och det för att spelaren älskar klubben.

Samtidigt är verkligheten någon annan. Många spelare talar snarare om hur flyktiga karriärerna är, om hur fans bara bryr sig när det går bra och att det är ingen som tänker på en om det går dåligt och man står utan kontrakt.

Det är snart 30 år sedan som Malmö FF började med att professionalisera sin verksamhet och att spelarna kunde börja satsa till fullo på fotboll. Något som varit vanligt i 20 år i allsvenskan och då får man acceptera en större rörlighet, vare sig man vill eller ej.

ANNONS

Efter övergången så lade några av Sören Rieks tidigare lagkompisar ut bilder på Sir Väs i sociala medier och det tolkades som om de hånade dansken. Vilket jag tycker att han får tåla, om det nu var så, och det var dessutom med humor och ganska oskyldigt med en Disney-figur.

Självklart får Sören Rieks även acceptera burop om han springer in på Gamla Ullevi i MFF-tröjan och det tror jag han gör. Problemet är bara att de här enklare hånen och jargongen spiller över i både hat och hot hos en del som inte accepterar klubbskiftet.

Ta bara Tobias Sana som fick ett knallskott kastat mot sig när han var på Gamla Ullevi i MFF-tröja. Den tidigare Blåvitt-spelaren lämnade Ajax efter några år och då var inte hans tidigare klubb ett alternativ. Istället blev det Malmö FF och det fick han känna av.

Eller Simon Thern som fick se en docka med en snara runt halsen och en banderoll med ”Simon Thern ska dö” skrivet på den när han valde att lämna Helsingborgs IF för Malmö FF. Hot mot spelare är tyvärr alltför vanligt och det finns många exempel.

ANNONS

Fotbollen bygger mycket på den här rivaliteten och att man hugger på varandra. Vem har inte tjafsat med någon som håller på ett rivaliserande lag? Något som präglar retoriken kring fotbollen, både på planen och utanför.

Det finns mycket humor i det och det mesta som skriks och sägs är inte på allvar, men risken är tyvärr alltid att några inte klarar av att sluta på rätt sida gränsen. Där finns faran i hånen, även om jag har svårt att reagera på att Blåvitt-spelare skojar med Rieks.

Utan de här känslorna kring fotbollen och många andra idrotter så blir det inte riktigt samma sak. Om man tar bort passionen och rivaliteterna så blir det inte en likadan laddning. Det är svårt, för det är inte svart eller vitt.

Givetvis vill man inte underblåsa hatet som kan leda till våldsamheter. Samtidigt kan man inte ta bort rivaliteterna som finns och som fotbollen lever på. I slutändan ligger ansvaret hos individen och det är upp till rättssamhället att stoppa dem som går för långt.

ANNONS

Givetvis undantar inte det varken spelare, ledare eller supportergrupperingar ansvar, men de måste få reagera när en stjärna går från ett lag till ett annat. Och det utan att de bär ansvar för att andra människor inte kan sätta gränser.

Helgens...

Helgens...

Helgens måste
Förutom att göra klart allt inför måndagens poddavsnitt och se Ipswich-Leeds är det få måsten när jag dimper ner från vinterturnén.

Helgens avstå
Allt.

Veckans avslut
För landslagschefen Lasse Richt var det sista januariturnén. Han vet inte hur många det blivit. Efter fyra år i rad i Abu Dhabi lär det knappast bli på samma ställe om ett år. Asiatiska mästerskapen ska spelas där 5 januari-1 februari och tre av arenorna i Abu Dhabi används då. 

Veckans läsarmejl
Hej, Vill bara informera om att du har direkta felaktiga uppgifter i din krönika. Det var alltså inte så att ”IFK Norrköpings damlag” fick betala för gymmet, när detta skedde så var IFK Norrköping DFK en helt egen förening, och samtliga föreningar vars spelare inte tillhörde IFK Norrköping fick betala, vare sig man var herrspelare i Sleipner eller damspelare i IFK DFK. Det var först i Oktober 2017 som man beslutade att starta ett IFK Norrköping (dam), och när man då tillhörde samma förening så fick man givetvis också träna gratis. Mvh John

Fick ett mejl efter min krönika i förra veckan om lika lön i fotbollsvärlden apropå att jag bland annat skildrade att en sponsor hoppat av från IFK Norrköping.

Rätt ska vara rätt, givetvis, men det är också så att IFK Norrköping DFK var en följd av att kommunen satsat på arenan. Dessutom kände IFK Norrköping uppenbarligen trycket från uppmärksamhet och en missnöjd sponsor och ändrade upplägg. Finns en hel del bra information i SvenskaFans-artikeln från i januari i fjol och där vd:n Stefan Steen berättar om varför han byter från herr till dam.

Veckans snurriga turer
Landskrona Bois anställde Peter Swärdh som manager och lyckosamme tränaren Agim Sopi skulle degraderas, men det slutade med att Swärdh gjorde sig till sportchef. Ni kan läsa om turerna i denna artikel, och det är inte utan man undrar hur en klubb ganska ofta kan fälla sig själv.

Veckans planeringsmiss
Att Idrottsgalan på måndag har en nomineringsperiod som tar slut två och en halv månader innan själva galan är svårt att förstå. Därmed finns varken landslaget, Janne Andersson eller Östersund med bland de nominerade. Man borde försöka tajta till det, för på så lång tid kan det hinna hända mycket och som det är nu ser det konstigt ut.

Veckans läsning
Sportbladet har på sistone haft flera långa och läsvärda intervjuer, som med Markus Rosenberg och Franz Brorsson men även serien med gamla hockeyspelare plöjde jag, som denna med Daniel Rydmark. Måste även lyfta intervjun med Daniel Kristoffersson på Expressen som speglar jobbet som nyhetsjägare i fotbollsbranschen.

Veckans chock
Att Formel 1 kan lägga ett lopp i Köpenhamn senast 2020.

Veckans uppförsbacke
Albin Ekdal är skadad igen och det är förståeligt att det blir reaktioner i Hamburg som inte kunnat använda honom tillräckligt. Den svenske mittfältaren har verkligen inte haft flyt, och verkar inte riktigt ha en kropp som klarar belastningen. Illavarslande inför Sveriges VM-resa i sommar.

Veckans läsarmejl II
Hej Olof! Vad snackar DMK om att IFK Norrköping måste hålla i pengarna för att man inte har så bra ekonomi? Förmodligen ren och skär ungdomlig okunskap. Efter alla spelarförsäljningar de senaste åren är Norrköping en av de rikaste klubbarna i landet detta efter att man sålt av i princip allting någon velat köpa och ersatt med klart sämre och billigare spelare samt mest juniorer! I år tillexempel har man värvat en juniormålvakt från Halmstad och en junior från Costa Rica! Lägg där till en budgetvärvning som Lars Krog som Janne Andersson ratade redan för tre år sedan samt ett stort jävla oskrivet blad i den unga visserligen lovande men väldigt tveksamma värvningen av Jordan Larsson så är det allt som kommit in! Då har man bara sedan i somras sålt Niklas Bärkroth. Sebastian Andersson, samt Eliasson. Tre spelare som skulle vara ordinarie i de flesta allsvenska lagen! Vi har en ordförande i Peter Hunt som jag sedan ett par år tillbaka kallar för Joakim Von Anka, detta då han precis som Von Anka älskar att samla pengarna på hög och vägrar att använda dem utan sitter på sin penningsäck och älskar att bara räkna pengar. Denna Joakim Von Anka har dessutom för vana att gråta ut i pressen med jämna mellanrum inte minst lokalt och beklaga sig över hur dyrt allting är med spelarlöner och nyförvärv osv. samt mästra allt och alla. Lägg därtill en mycket svag tränare i Jens Gustafsson som går helt i ledband från Joakim Von Anka och inte på något sätt har den kompetens och pondus som Janne Andersson har så går det också som det har gjort. Du ska också veta att här i Norrköping är vi sedan länge mycket tveksamma till denna Jens Gustafsson. För övrigt tror jag som följt Norrköping länge år att värvar man inte minst en helst två etablerade spelare till som går rakt in i laget kommer Norrköping fortsätta kanan utför i tabellen i år. Tyvärr tror jag inte att det blir så utan att det är färdigvärvat för i år, ja om det inte kommer en billig junior till förstås. Detta enligt Joakims devis "billigt är gott". Måste också nämna att Joakim gått ut i lokalpressen och sagt att nu ska Norrköping vara ett topplag i år, och trenden neråt ska vändas och att Norrköping är ett av bara 5-6 lag i allsvenskan som kan vara med och värva etablerade spelare. Oh faan trot! Så här långt som vanligt vad gäller Joakim mycket snack och lite verkstad.

Måste även gå tillbaka till en intervju du gjorde med Jens Gustafsson i halvlek i somras mins inte vilken match det var men du kände på honom angående målsättningen för året då svarar denna Gustafsson att det är att säkerställa allsvenskt spel nästa år?!!! Detta kommer från en tränare för ett lag som vunnit SM guld 2015 och placerat sig som trea 2016!  Man bara tar sig för pannan. Jag kommer ihåg att du starkt ifrågasatte detta minst sagt uppseendeväckande svar varpå Gustafsson rodnande börjar stamma och mumla något då han säkert först då förstod vad han svarat. Det som Janne Andersson så framgångsrikt byggde upp i IFK under ett antal år håller Joakim Von Anka och denna koppelhund i Gustafsson på att helt rasera.

Min intervju med IFK Norrköpings David Moberg Karlsson gav ett ilsket brev kring klubbens ”satsningar”. Återstår att se om Peking-supportern får sina farhågor besannade eller om Peter Hunt och Jens Gustavsson kan få klubben att bli ett topplag?

Veckans ansvarsfråga
Malmö FF lät den spelare som varit avstängd från all verksamhet på grund av brottsmisstanke att återvända till klubbens verksamhet. Spelaren är fortsatt misstänkt för brott och en hel del fans reagerade när klubben agerade så här, och det vid flertalet tillfällen. Klubbens argumentation är att det är ett svårt beslut men att det inte håller arbetsrättsligt att hålla spelaren borta. Knepigt fall för Malmö FF som är arbetsgivare men man borde kunna vänta till det klarnar kring brottsmisstankarna. Om de läggs ner är det förståeligt att han kan återvända i verksamheten.

Veckans marknadssnack
Talas om att det finns svenskt intresse att köpa Hartlepool United som är på ruinens brant. Senast den 25 januari ska bud vara inne på klubben. Sägs vara ett liknande upplägg som när klubbar som Nottingham, Reading och Leyton Orient sålts. De enda svenskar som jag känner till som talat om att köpa klubben är spelmiljardären Anders Ström och ÖFK-basen Daniel Kindberg, men när jag intervjuade Ström sommaren 2016 sa han att tåget kring att göra bra affärer i engelsk fotboll hade gått.

Veckans tecken på nya tider
Facebook ser till att ge mindre utrymme till traditionella medier och mer till innehåll som engagerar. Kommer minst sagt skaka om i mediabranschen där många är både arga och oroliga.

Veckans spekulationer
Hammarby höll tätt till någon timme innan presskonferensen där Stefan Billborn presenterades som ny tränare. Innan dess spekulerades det rätt vilt på sociala medier. Allt från Olof Mellberg till Andreas Brännström och Alexander Axén placerades i klubben.

Veckans diskussion
Zlatan intervjuades av sin tidigare lagkamrat Olivier Dacourt för franska Canal Plus och jag hade gärna sett hela dokumentären för att få en bättre helhet. Har bara följt vissa klipp och utdrag som kommit ut och gett rubriker. Gällande Zlatans åsikt om att rasismen i svensk journalistik har han givetvis rätt att ha den, men jag delar inte den. Att han stött på rasism av olika slag i Sverige är givet och det är möjligt att det finns exempel att ta fram från hur han bevakats av journalister. Klart är att han inte uppskattat all bevakning och reagerat på den, men för mig skiljer det sig inte från konflikter som Björn Borg, Tomas Brolin och Patrick Sjöberg och en del andra stora idrottsprofiler haft genom åren. Förstår inte heller ilskan hos Zlatan kring att någon skulle ifrågasätta att han är tidernas största svenska fotbollsspelare. Vet inte någon sportjournalist som gör det. Finns det? Klart att han är nummer ett genom alla tider och att ingen är nära honom.

Veckans Leeds United
Säsongen är minst sagt i gungning efter respass i FA-cupen mot Newport och sex matchers avstängning för Samuel Saiz för att han spottade på en motståndare i den matchen. Lägg till en ankelskada på högerbacken Luke Ayling som nu är borta resten av våren. Men draken lyfter i motvind….eller inte? Ipswich nästa.

Veckans låt
”Lucky Ones” - Loverboy. Håller än.

Veckans poddintervju
Östersunds senaste landslagsman Sotirios Papagiannopoulos berättar om hur han funderar när nu både Sveriges landslag och Greklands drar i honom, om Graham Potters storhet, om varför AIK aldrig gav honom chansen och drömmen om utlandsflytt. Sedan tidigare finns 176 andra poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Jag tycker att när en person förolämpar en annan så kan man förvänta sig ett svar. Eller så kan man förvänta sig förakt och tystnad. Den första gången han förolämpade mig hade jag ett svar, ett svar jag vet träffade en öm punkt hos honom. Sen förolämpade han mig en andra gång, men den här gången ändrar jag mig och nu känner jag förakt. Och när jag känner förakt betyder det en sak: slut på diskussion. ”

José Mourinho efter den senaste tidens hårda ordväxlingar med Chelsea-tränaren Antonio Conte. Det är både lite sorgligt och lite underhållande att följa hur två giganter svingar mot varandra trots alla framgångar de upplevt.

Publicerad 2018-01-13 kl 15:10

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto