Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Svårt att inte bli förälskad i Degerfors framfart

Superettan

Degerfors är på väg mot allsvenskan.
Igen.
Älskar att klubben gör det nästintill omöjliga.

Ett självmål gav i veckan Degerfors tolfte segern i superettan. Klubben leder serien och har åtta poäng ner till kvalplatsen med tolv omgångar kvar och det är klart att man börjar snegla uppåt. Kan inte tro att det är 23 år sedan Degerfors var i allsvenskan senast. 23 år? Var tar tiden vägen?

I mitten av 1990-talet hade Degerfors ett oerhört starkt lag med en kombination av lokala profiler och importer från det forna Jugoslavien som då fallit samman. Milenko Vukcevic. Henrik Berger. Dusko Radinovic. Ola Svensson. Vujadin Stanojkovic. Man gjorde några allsvenska säsonger och vann cupen.

Minns fortfarande cupfinalen i Göteborg 1993. Landskrona Bois som då låg i division 1 Södra (dåtidens andradivision) hade tråcklat sig till final och jag stod på läktaren på icke-ombyggda Gamla Ullevi. Det var på den tiden cupen hette Skandia-cupen och finalen var inte direkt glödhet då heller.

Annons

I finalen väntade Degerfors som förvisso var allsvenskt men nykomling. Klart att det betydde något för både Degerfors och Landskrona att slåss om en titel. Innan finalen hade Bois en cuptriumf från 1970-talets början och Degerfors hade ingen. Det var i slutändan inte någon match, Degerfors vann med 3-0.

Till hösten väntade spel i Cupvinnarcupen och efter att ha skickat ut ett maltesiskt gäng tog sig lilla Degerfors an AC Parma med Tomas Brolin, Faustino Asprilla och Gianfranco Zola. Över 10 000 på Stora Valla jublade när Henrik Berger ordnade 1-0 efter 72 minuters spel i det första mötet. Där och då var allt möjligt.

Colombianen Asprilla fixade både 1-1 och 1-2 några minuter före slutsignalen. Nere i Italien hade man svårare och det blev 2-0 till Parma efter att Brolin gjort mål för Serie A-laget som då tillhörde Europa-eliten. Man hade vunnit Cupvinnarcupen året före och nu nådde man återigen finalen men föll mot Arsenal.

Annons

Det var inte svårt att bli förälskad i brukslaget som i olika perioder spelat allsvenskt och tagit fram profiler i svensk fotboll. Från Gunnar Nordahl och Bertil Nordahl via Tord Grip, Ralf Edström, Sven-Göran Eriksson, Ulf Ottosson, Andreas Andersson, Ola Toivonen och då har jag garanterat glömt något.

Som Landskrona-supporter har man tyvärr fått ta del av beskrivningarna av kvalet i slutet av 1950-talet då man fick spela en tredje och avgörande match. Som Degerfors vann på Råsunda och tog sig upp i allsvenskan återigen. På något sätt har Degerfors tagit sig in och etablerat sig i svensk fotbollshistoria.

Bruksorten har andats fotboll och levt på fotboll och i takt med att globaliseringen ritat om kartan för den typen av ställen så har alltid fotbollen funnits kvar. Det är därför jag blir varm i hjärtat av tanken på Degerfors i allsvenskan 2021. För det är en påminnelse om var svensk fotboll växte fram en gång i tiden. 29 allsvenska säsonger med några medaljer på vägen.

Annons

En annan klassisk bruksklubb är Åtvidaberg. I dag är man nere i division 2 och det är sorgligt att den fallit samman och i år får spela enkelserie med lag Tyresö, Kumla och Trosa-Vagnhärad. Med bolaget Facit i ryggen var ÅFF dominant i Sverige tidigt 1970-tal. Man vann dubbla SM-guld och dubbla cuptitlar samt skakade storlag i Europa. Åtvid spelade allsvenskt för fem år sedan, men har rasat utför därefter.

När jag läste Johan Orrenius reportage från Degerfors i Offside i början av året så slukade jag det. Kanske är det något med att man växt upp med klubben och historierna om hur Degerfors trotsat fotbollens naturlagar som gjort att fascinationen växt. Vi kan väl alla identifiera oss med klubben som ett socialt nav och en plats där drömmar formas.

Det är inte heller konstigt att det går upp och ner för en klubb som Degerfors. Klart att man inte kan mäta sig med större klubbar med större plånböcker, arenor och scener. De flesta tar chansen att lämna för ett annat äventyr och där finns Degerfors i näringskedjan. Inte har det blivit lättare med åren med tanke att jobben blivit färre och befolkningen minskat.

Annons

För ganska precis sju år sedan skrev jag min första fredagskrönika. Det handlade om målvakten Otto Martler och att aldrig ge upp drömmen. Det finns något härligt med historier om spelare som reser sig trots motgångar och går hela vägen fram. Att inte ge upp trots petningar, dumpningar och tider på låg nivå.

Det finns en styrka i att läsa om hur Saman Ghoddos vänder på tillvaron som arbetslös mobilsäljare och utan kontrakt till att i dag vara iransk landslagsman på väg till hårdsatsande Brentford. Eller vem trodde vintern 2016 att Djurgårdens Sebastian Andersson fyra år senare skulle vara landslagsman och såld för 50 miljoner kronor.

Rent krasst är inte Degerfors en klubb för visionen om allsvenskan 2021. Nordens bästa liga. Högre omsättning. Fler loger. Wifi överallt. En härlig upplevelse för kunden. Ja, ni fattar. Det är just därför så härligt att se en humla lyfta och flyga med riktning mot allsvenskan. Vill ju uppleva ett fullknökat Stora Valla i vår när AIK, Malmö FF eller Blåvitt kommer till Degerfors för match.

Annons

Om det sedan blir rubriker som Ulf Ottosson och Co bjöd på under den senaste storhetstiden så inte mig emot. Det enda jag vet är att det är hoppfullt att en liten klubb som Degerfors kan resa sig gång på gång. Okej för att det tagit några år, men Degerfors kommer alltid tillbaka. Håll ut hela vägen nu.

Helgens...

Helgens måste
Premiären för Fotbollssöndag Europa på Cmore Fotboll med start 19:30 på just söndag. Både Juventus-Sampdoria med svenskmötet Kulusevski-Ekdal samt Real Sociedad-Real Madrid (Sportkanalen) med Alexander Isak ramas in. Det är en ny satsning som rullar varje söndag framöver. Det blir mer än bara La Liga och serie A när vi tar oss an fler av Europas ligor på söndagar. Givetvis får jag in Leeds-Fulham på lördag och AIK-Hammarby söndag.

Helgens avstå
Träningen kommer i kläm. Tyvärr.

Veckans Europa-resor
Under onsdagen åkte Hammarby ut i Europa League-kvalet mot Lech Poznan. Nej, det var ingen rolig match att följa. Först kunde man inte utnyttja de chanser man skapade, sedan föll man på eget grepp efter missar. Självklart går det att förstå frustrationen med det andra av två gula kort på Jeppe Andersen, men kraven på prestation är högre om man ska vidare. Under torsdagen åkte Blåvitt ut efter att ha skakat om FC Köpenhamn med ett ledningsmål med 17 minuter kvar. Tyvärr följde byten som innebar att FCK snabbt vände på resultatet och tog sig vidare. Nu har Sverige förvisso två lag kvar i form av Djurgården och Malmö FF, men man kan inte påstå att det svenska mästarlaget övertygade mot Europa FC från Gibraltar. Det var darrigt när man gick vidare med hjälp av 2-1. Man måste upp några snäpp om man ska kunna gå ännu längre med tanke på att Cluj från Rumänien väntar. Malmö FF vann borta mot ungerska Honved med 2-0 efter en solid insats och man har kroatiska ligatvåan Lokomotiva Zagreb i nästa omgång. Det är inte bra för den svenska rankingen att två lag redan är borta.

Veckans läsarbrev
Hej Olof. Tack för artikel om Peab:s olika byggen och kopplingar till svensk fotboll i allmänhet o Svenska fotbollsförbundet i synnerhet. Jag undrar över varför Du kallar Östersunds Arena för Jämtkraft Arena, DIF o Hammarbys arena för Tele2 men Malmös arena för enbart Stadion när den heter Eleda Stadion? En petitess? En miss? Eller om det finns en tanke bakom? Med vänlig hälsning, Björn MFF Supporter.

Svar: Finns ingen tanke, mer att det namnet inte satt sig riktigt.

Veckans överkörning
Sverige-Ungern i EM-kvalet. 8-0! Viktigaste matchen väntar på tisdag då det är Island borta. Seger där och Peter Gerhardsson och Co kan boka en plats i EM-slutspelet 2022. Landslaget för damer gick ner på knä för att markera till skillnad mot landslaget för herrar.

Veckans stjärna
Armand Duplantis som passerade Sergej Bubkas världsrekord. Imponerande.

Veckans anspänning
På onsdag kommer min nya bok Landslaget enligt Lundh. Klart att det är lite nervöst och det blir en digital release på Facebook Live på tisdag kväll 20:00. Fredrik Wikingsson intervjuar mig om boken och det är bara att haka på om ni vill följa utfrågningen.

Veckans känslighet
Nederländska Emmen med Simon Tibbling hade klart med en tröjsponsor i form av Easytoy som gör sexleksaker men klubben fick nej av landets fotbollsförbund. Förvånande att nederländarna är så känsliga.

Veckans omvända verklighet
Allsvenskt spel när det samtidigt är kvalspel till Europa. Sverige har länge följt Uefas rekommendation om att inhemskt ligaspel inte ska krocka med Europa-spel, men pandemin har ändrat på det. Därav Elfsborg-Mjällby och Falkenberg-Varberg.

Veckans valarbetare
LeBron James. Jobbar aktivt för att få fler att rösta i USA. Trots allt hoppfullt när han agerar.

Veckans väntan på besked
Ännu har det inte kommit något besked kring hur man förändrar regelverket gällande folksamlingar. Två olika idrottsförbunds representanter har uppgett för mig de senaste dagarna att det lutar åt att regeringen följer Folkhälsomyndigheten och nöjer sig med att höja från 50 personer till 500 personer. Och att man inte tar i beaktande att det är skillnad på vad Friends Arena kan ta emot och vad en mindre arena kan ta emot. Återstår att se hur det slutar. Det är nu fyra veckor sedan regeringen kallade till pressträff för ge besked och därefter har det dröjt.

Veckans återkomst för den förlorade sonen
Gareth Bale tillbaka till Tottenham på lån.

Veckans inblick i Fifa-världen
Just nu pågår en rättegång i Schweiz där Fifas tidigare generalsekreterare Jerome Valcke är åtalad för att ha tagit emot diverse mutor i utbyte mot att ”rätt” tv-bolag eller agent fått köpa rättigheterna till VM. Den stackars Valcke som åkte ut från Fifa uppgav bland annat i rätten att han hade det tufft och varit tvungen att sälja både sin lyxjakt och smycken. Han riskerar fem års fängelse precis som Paris Saint-Germains president Nasser Al-Khelaifi som är en av dem som gett Valcke förmåner. Bland annat såg PSG-presidenten, som även är ansvarig för Qatars sportkanal Bein Sport, till att Valcke fick disponera en 70-miljonersvilla på Sardinien.

Veckans moderna fotboll
Den amerikanska familjen Krause som är miljardärer närmar sig ett övertagande av Parma. Därmed skulle klubben bli den fjärde i serie A med amerikanska ägare. Klubben värderas till runt en miljard kronor. Onekligen en comeback med tanke på att det bara är fem år sedan Parma gick i konkurs, dåvarande ägaren greps för korruption och klubben flyttades ner till fjärdedivisionen.

Veckans comeback
Kul att se Peppe Eng i TV4-Sporten igen. Evigt ung!

Veckans sågning
Los Angeles Clippers ledde med 3-1 i matcher mot Denver Nuggets i NBA:s slutspel. Det såg ut som om Clippers skulle få möta Los Angeles Lakers i final i Western Conference. Men Clippers klappade ihop och tjärnan Kawhi Leonard blev totalt slaktad av Stephen A Smith. Även en del andra fick en hel del hårda passningar. Ja, herregud, ibland inser man hur försiktiga svenska sportjournalister är.

Veckans läsarbrev II
Hejsan Lundh! Skickar Dig ett par " klipp" från Sveriges Radio samt från en pressrelease från Eskilstuna Kommun / PEAB angående PEAB's verksamhet i Eskilstuna.  Detta var under början av 2000-talet. Kommunen gjorde en bytesaffär med PEAB , som gick ut på att -PEAB  övertog mark där dåvarande B och C plan låg - PEAB fick överta intilliggande mark söder om Tunavallen - PEAB fick överta marken där dåvarande speedwaystadion låg - PEAB fick möjlighet att bygga bostadsrätter på alla dessa områden -PEAB fick i anslutning till ombyggnation av Tunavallen bygga fyra hus, ett vid varje hörn av Tunavallen fotbollsplan. Mot detta skulle PEAB genomföra -en ombyggnation av Tunavallen, -bygga ett nytt speedwaystadion utanför Eskilstuna i Gröndal -bygga ett friidrottsstadion  vid Ekängen. Det positiva i denna affär var väl att kommunen fick en byggare som kunde bygga och uppdatera idrottsanläggningar som låg inom Eskilstuna kommun. Hur mycket av detta som kom ut till offentlig upphandling vet jag inte men med tanke på att ombyggnationen av Tunavallen och byggandet av bostadshhus drevs till länsrätten på grund av utebliven offentlig upphandling. Eskilstuna Kommun har tecknat avtal med PEAB om ett antal byggprojekt i Eskilstuna Kommun. Allt detta har jag  ”googlat fram”, så inget är hemligt. Hälsningar Bertil

Svar: Uppenbart att Uppdrag Gransknings två program om Peab i Sigtuna och den efterföljande krönikan jag skrev engagerar. Tyvärr verkar det vara svårt att få fram klarhet i vad som hänt runt om i Sverige och det är naturligtvis fler byggbolag än Peab som använt idrotten som vägen in.

Veckans lyssning
Ramlade över en podcastintervju med Michael Jordans tidigare agent David Falk som var uppdelad i två delar: 1 och 2. Det är Falks tidigare anställde Andrew Brandt som intervjuar och även om det är en del om hur nöjda de är med sig själva så var det kul lyssning. Särskilt efter ”The Last Dance” och den här är inspelad samtidigt som dokumentären om Jordan gick i USA. Bland annat får man reda på att det var en speciell sorts tequila som Jordan drack under intervjuerna, men även oerhört mycket annat om en av tidernas stora idrottare. Agent Falk försvarade Jordans hårda tag mot både ledare och lagkamrater. Väl värt två timmar.

Veckans läsning
Genomgång i The Athletic om hur intäkter men även kostnader ökar för klubbarna som går från Championship till Premier League. Sanslöst lyft pengamässigt men lätt att ändå gått bort sig när allt blir dyrare. Expressens Torbjörn Nilsson är en skicklig skildrare av det svenska politiska livet. Oerhört initierade texter som dessutom är lättlästa då de är skickligt skrivna. En av de främsta politiska journalisterna i Sverige.

Veckans försök att flytta fokus
Fifa-presidenten Gianni Infantino är brottsmisstänkt i Schweiz efter att ha träffat riksåklagaren Michael Lauber (som själv är under tryck och ska lämna uppdraget) och där man tror att Infantino försökt påverka utredningar kring brottslighet inom Fifa. Häromdagen åkte Infantino till USA för att träffa president Donald Trump och tacka för engagemanget inför VM 2026. Dessutom passade Infantino på att besöka USA:s justitieminister William Barr och tacka för insatserna mot brottsligheten inom Fifa som ledde till en polisräd mot en rad höjdare 2015. Dock kan man notera att Barr inte hade tillträtt då utan det var under Barack Obama som man agerade mot korruptionen inom Fifa. I samband med att Infantino träffade Barr så lyfte han fram att både han och andra inom Fifa ständigt träffar representanter för rättsvårdande myndigheter i Schweiz. Återstår att se om detta kan flytta fokus.

Veckans läsarbrev III
Hej Olof, Läste ditt inlägg om Roland Nilsson idag – och där är du och jag inte överens. Jag är en hard-core Malmö FF supporter. Ser allt – går på träningar när jag hinner – har varit engagerad i diverse supportergrupperingar. Såg min första MFF-match 1970. Och har därmed hunnit följa och se väldigt många tränare. Och Malmö har ju verkligen haft några fullständigt fantastiska sådana – Duran, Houghton, Hodgson, Rössler (om än inte riktigt kompatibel med svensk ledningskultur 😉!) etc. I modern tid är det min uppfattning att ingen har betytt så mycket för Malmös framgångar - utifrån ett tränarperspektiv - som Roland Nilsson (möjligtvis i jämn konkurrens med Frans Thijssen första år i Malmö i mitten på 90-talet). Roland kom till Malmö 2008 – det hade varit en ökenvandring ett par år under Åkebys regi med rätt sunkigt spel. Jag kommer väl ihåg hur Roland redan då formulerade sin målbild – ”Ge mig 4 år – så tar vi guld sista året” (väldigt ovanligt att Malmös ledning accepterade detta resonemang- allt ska ju ske omgående ). Det tog bara 3 år innan Malmö tog guld. Roland var väldigt systematiskt och uthållig när det gällde att få Malmö att spela med mycket bollinnehav och gediget försvarsspel. Jag såg många träningar under denna tid – han lade enormt mycket tid på att instruera och förklara hur han tänkte. Han var för övrigt fortfarande så pass bra som fotbollsspelare att han även då lätt kunde gått in i A-laget – hans passningsspel var delikat 😊! Dom två först åren var dock sådär – men man kunde redan då se vad som komma skulle. År 2010 fick Malmö betalt för denna tålamodskrävande strategi – ett år för ”tidigt”. Vi hade plötsligt ett lag som dominerade många matcher – inte mist unga spelare som fostrats av Roland spelade en stor roll – Hamad, Durmaz, Mehmeti, Pekalski, Sudic etc. Jag påstår rakt av att det som Roland byggde upp under dessa 3,5 år som han befann sig i föreningen lade grunden för Malmö FF:s sanslösa 2010-tal. 5 guld – 2 CL slutspel – 3 EL slutspel. Inget lag kommer någonsin att matcha den raden – inklusive MFF. Allt kan inte tillskrivas Roland – men jag råkar veta att många i föreningen delar min uppfattning – Roland lade grunden för det MFF vi ser idag. Därutöver en väldigt sympatisk och ödmjuk personlighet – såg honom aldrig tappa fattningen eller bete sig dumt mot domare och motståndare. En gentleman bland allt för många koleriska fotbollspersonligheter. Därför tycker jag att din text och kommentarer om Roland Nilsson – ”Förvånade – har haft svårt att övertyga” – är direkt missvisande och mycket orättvis. Han gjorde ett fantastiskt jobb med GAIS och MFF – han lade också grunden för FCK:s framgångar under denna period – även om danskarnas tålamod var så mycket mindre än Malmös….. Ordet och tyckandet är ju fritt – men ibland tycker jag att dina generaliseringar och snabba uttalande blir lite väl spekulativa. Jag – och många med mig som var med på den tiden (inklusive stora delar av MFF:s ledning) - skulle rakt av ta emot Roland som tränare igen. Önskar dig en trevlig helg, Per

Svar: Tack för mejl. Min bild är en annan och jag har också hört från folk som var i klubben, men det är ofta komplexa processer. Att hans arbete skulle spelat så stor roll för MFF:s 2010-tal ställer jag mig lite frågande till. Trots allt var det så att MFF-ledningen tvingade Nilsson att skifta assisterande och Hasse Gren fick sluta och in kom Pep Clotet Ruiz och då vann man SM-guld. Jag köper inte heller att han lade grunden för FCK:s framgångar under en så kort tid. Men det är okej att vi har olika syn på det och även om Roland Nilssons Blåvitt förlorade mot FC Köpenhamn så verkar han redan fått bättre styr på klubben.

Veckans låt
”Dying Breed” – The Killers.

Veckans Leeds United
En hedersam förlust mot Liverpool i premiären som fick många att hylla Leeds trots noll poäng. Därefter respass mot Hull i Ligacupen efter straffar och svagt spel över 90 minuter. Visst, det var reserverna men ändå. Kniven är på strupen inför lördagens möte med Fulham och det är fullt påslag på ångesten.

Veckans siffror
108. Antalet miljoner kronor som Premier League klubbarna tappat i sponsorintäkter. Första gången det sker ett hack i kurvan för klubbarna i Englands högstaliga. Något som kopplas till coronautbrottet. Småpengar om man ser till att Fifa bedömer att fotbollen världen över tappat över 100 miljarder kronor, enligt finske Olli Rehn som leder Fifa-kommittén för att hantera pandemin.

Veckans poddintervju
Svenska Fotbollförbundets ordförande och Uefa:s vicepresident Karl-Erik Nilsson är gäst och ger sin syn på allt från publikfrågan i svensk fotboll till DO-beslutet och kritiken mot brist på mångfald. Dessutom talar han om vad som händer med Champions League, EM 2021 och hur Sverige ska bärga VM 2027. Sedan tidigare finns 279 avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken för att finna tidigare avsnitt och lyssna på dem.

Publicerad 2020-09-18 kl 10:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto