Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Svårt val när de stora klubbarna kallar

Allsvenskan

Alexander Isak är nära att skriva på för Real Madrid.
En signatur som förändrar hans liv.
Ett oerhört svårt val och vad som är bäst vet egentligen ingen.

I veckan skulle Alexander Isak, 17, flyga till Madrid för att skriva på för Real Madrid. Hotellrum var bokade. Ett femårskontrakt låg klart för signering. Klubbarna skulle vara överens om en stor affär, i paritet med den största svenska försäljningen någonsin.

Återstår att se om det blir av innan transferfönstret stänger, men i Real Madrids fall kan det lika gärna dröja. Klubben kan inte värva förrän till sommaren. AIK vill låna tillbaka anfallaren och det är många bitar som ska falla på plats.

Inser att det måste vara oerhört svårt för Alexander Isak. Hur vet man vad som är bäst för ens utveckling? Det är så mycket tillfälligheter som styr. Klart att Martin Ödegaard inte haft en spikrak karriär men det går inte att räkna ut 18-åringen.

Annons

Den skola han gått i Real Madrid har säkert varit både nyttig och lärorik för den unge norrmannen. Om han får fart på spelet i holländska Heerenveen så kan det gå undan uppåt. Vi är ofta så snabba att dra slutsatser och peka på fiasko och succé.

Även om Real Madrid kanske inte har varit den bästa klubben på att ta talanger och få dem att nå A-laget så var man tvåa på en lista häromåret som listade klubbar vars talanger spelade i de fem stora ligorna. Enbart Barcelona var före.

Även om Stefan Lundin och andra representanter för svensk fotboll kan självantända när de förklarar varför man ska stanna i Sverige som ung talang så finns inga sanningar. Visst, man kan lyfta statistiken men det handlar om individer.

Den senaste månaden har jag pratat med både Sebastian Larsson, Emil Forsberg och Albin Ekdal om deras olika vägar och ingen ångrar något. Det har varit rött för dem, och oavsett väg är det ett litet nålsöga man ska igenom för att lyckas.

Annons

Bara det att Larsson är ensam kvar i elitfotbollen från sin årskull i Arsenal. London-klubben rekryterade talanger från hela världen och gav dem fina förutsättningar. Dessutom finns det en bra fallhöjd från Arsenal, och nu är Larsson ensam kvar.

Vem vet hur Sebastian Larsson lyckats om han varit kvar i Sverige? Hur många svenskar är det i Premier League? Ja, inte många och Larsson och Martin Olsson har just tagit vägen via en tid som ungdomsproffs. Sedan är det världsstjärnan Zlatan, Jonas Olsson och Kristoffer Nordfeldt som gick via Holland.  

Naturligtvis vill man att en ung spelare ska ta beslut utifrån hur han kan utveckla sin karriär. Fast en realitet för både talanger och de flesta människor är att pengar spelar en stor roll. Ytterst få människor klarar av att avstå den delen i ett beslut.

Annons

Norske talangen Ödegaards kontrakt läckte ut via Football Leaks och han fick 100 miljoner kronor för sitt avtal på tre år. Det är pengar som förändrar inte bara hans liv utan även hans familjs liv. Bara lockelsen med en halv miljon för varje insats i A-laget.

Ingen kan med säkerhet säga att Alexander Isak förstör sin karriär om man går till Real Madrid. Lägg till att han troligen säkrar sin ekonomiska framtid och dessutom får fantastiska möjligheter att utveckla sin talang på bästa sätt.

Helt övertygad om att alla skeptiker och ifrågasättare hade skrivit på snabbare än Isak om de haft möjligheten. Hur lätt är det att avstå när en av världens största klubbar kommer? Det går helt enkelt inte om man kommer överens så att alla blir nöjda.

Tror inte att AIK tar in mer pengar än vad Malmö FF fick för Zlatan Ibrahimovic 2001, men det blir i närheten av de 82,6 miljonerna som Ajax betalade. Om det är rätt pris? Det är vad marknaden är villig att betala.

Annons

Vad jag hör från AIK-håll är att man drivit hårt för att få en stor del direkt och inte uppdelat i klausuler som det var när Martin Ödegaard lämnade Norge. Om det lyckas återstår att se, men den summa på åtta miljoner euro som Marca haft är den som cirkulerar.

Dock är det många inblandade i dealen och agenten Vlado Lemic ska ha sin del precis som Alexander Isak. Så vad som trillar in på kontot hos AIK kan vara en helt annan summa. Det är så det fungerar i fotbollsvärlden och där är det inget nytt.

Även Malmö FF delade med sig till Zlatan som fick tio procent av köpesumman. Så förre sportchefen Hasse Borg tänkte en del på Zlatan, även om Ajax kunde betala sin anfallare en väldigt låg lön då han inte hade agent då utan representerades av MFF.

Inte så att jag tror att Isak når Zlatans höjder, men man måste vara ärlig och konstatera att AIK-anfallaren som 17-åring nått mycket längre än Zlatan hade i den åldern. Han fick debutera två veckor innan han fyllde 18 i ett Malmö FF som åkte ur Allsvenskan.

Annons

Efter sex inhopp och ett mål fick han en viktig roll i Malmö FF i Superettan och stod för tolv mål när klubben tog sig upp i Allsvenskan. Redan innan han spelat i Allsvenskan så var han såld till Ajax och gjorde tre mål på åtta matcher i ett MFF som slutade nia i tabellen.

Innan dess hade han hunnit med att debutera i ett ungt A-landslag mot Färöarna i Tipshallen i Växjö i januari 2001. Men hans insatser räckte inte för att få följa med till Kings Cup i Thailand nån månad senare och pressbevakningen i Småland var minst sagt begränsad.

På något sätt är det som om vi gör Zlatan större än vad han var den där våren. Om det är för att vi vill att det ska vara så eller inte vet jag inte. Även om det var hausse så var den inte så enorm och det var en överraskning när han såldes så dyrt till Ajax.

Tänk också att Ajax efter ett år ville sälja Zlatan som bara var reserv i VM-truppen. Han hade inte alls infriat förväntningarna. Fast Zlatan bet ihop och visade Ronald Koeman att han var rätt spelare och satsa på, och har knappast tittat tillbaka efter det.

Annons

Hur långt Alexander Isak når får vi vänta och se. Önskar att det gick att med viss säkerhet peka på var det kommer att sluta. Fast om inte ens klubbar som jobbar med det här 24/7 och har gjort under lång tid kan veta så lär ingen annan kunna göra det.

Fakta

Helgens...

Helgens måste

Barnsley-Leeds 18:30 lördag kväll. Skriva klart ett kapitel som ska läggas till i pocketupplagan av ”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll” som kommer ut i april. Ett vad hände sedan-kapitel, helt enkelt.

Helgens avstå

Nöjen.

Veckans bistra nyhet

Klimatet. Får ångest av nyheten att jorden satt nytt värmerekord för tredje året i rad och att 16 av jordens 17 varmaste år har inträffat efter år 2000.

Veckans läsning

Har nu tagit mig igenom stora delar av boken om Landskrona Bois första 100 år. Imponerad av författaren Åke Jönsson, sportchef och krönikör på Sydvenskan på 1980-ytalet, som lyckats väva samman stadens och klubbens historia som naturligtvis hänger ihop. Över 548 sidor får man verkligen allt – över 400 bilder och tabeller och resultat med de fina historierna - och den är att rekommendera för dem som har intresse av Bois och även av svensk fotbolls historia. 

Veckans mest obegripliga debatt

Efterspelet till att Peder Fredricson fick Jerringpriset. Herregud, hur kan man hetsa upp sig över det så mycket? Kulmen nåddes i SVT:s egna debattprogram Opinion Live där Jacob Hård gick loss.  Den som får flest röster vinner väl och bara diskussionen om att priset är för prestation och inte popularitet känns något överflödig.  

Veckans högkonjunktur

Expressen uppgav i veckan att Djurgården kunde sälja Michael Olunga, 22, för 30-40 miljoner kronor. Tolv mål och fyra assist och en stark utveckling under hösten är bra tecken men får man så mycket är det bara att sälja.

Veckans SVT-dubbelmoral

Hur kan SVT låta Svenskas Spels vd Lennart Käll dela ut en check och skryta om det statliga spelbolagets boksatsning ”Sportsvenska för invandrare” i direktsändning under Idrottsgalan? Kan varken klandra Käll eller bolaget, men att SVT låter det här sker år efter år är patetiskt. Samtidigt kan inte Brita Zackari berätta vad det är för klädmärke på en klänning i försnacket. SVT:s agerande är inget annat än patetiskt om man nu ska vara en licensfinansierad fri television och man visar gång på gång upp en dubbelmoral som är svår att förstå.

Veckans tveksamma rubricering

En gång om året släpper revisions- och konslutjätten Deloitte sin sammanställning av intäktsflödet i Europas fotbollsklubbar. Ofta får listan epitetet ”rich list”  men eftersom den inte innehåller något om kostnader så betyder det inte att alla klubbar är direkt rika.

Veckans grova Sef-skarvning

Inte nog med att Sef-ledningen lovade medlemsklubbarna att Rune Hauge bara skulle ta tre procent av intäkterna när man nådde över 450 miljoner kronor per år för tv-rättigheterna för Allsvenskan och Superettan, och då glömde att nämna att det innebar att han även tog tre procent på de första 450 miljonerna om det gick hem.  Man garanterade även att den ökände norrmannen inte skulle vara inblandad. Istället skulle det skötas av Profile Partners tyska äss Michael Gott, men i verkligheten har det varit Rune Hauge och hans norske hantlangare som representerat svensk fotboll - och inga tyska äss har synts till. Tendern för svensk fotboll som börjar gälla i april 2020 avgörs inom den närmaste månaden.

Veckans tränarjakt

Norska fotbollsförbundet jagar en ersättare till sparkade Per Mathias Högmo. En intressant reflektion av Lars Tjaernås i Aftenposten om att man bara söker ”namn” och inte har en tanke på egenskaper hos en ny förbundskapten.

Veckans Sef-smäll
Det schweiziska rättighetsbolaget Kentaro gick i konkurs hösten 2014, men det är först i år det känns i plånboken för de svenska klubbarna då Sef-ledningen lyckades få TV4/C More att betala lite extra i början av det nya tv-avtalet. Eftersom ersättningarna till klubbarna varierar så förlorar klubbarna olika mycket men kring två miljoner kronor försvinner för varje allsvensk klubb.

Veckans överraskningar

Juventus gjorde om sitt klubbmärke och presenterade sedan det i Milano. 

Veckans ekonomiska realitet

Efter VM 2014 och OS 2016 har inte Brasilien och Rio de Janiero råd att hålla i gång Maracana och den klassiska fotbollsarenan saknar hyresgäster.

Veckans tittartips

Den fantastiska dokumentären ”An impossible job” om Graham Taylors sista tid som förbundskapten för England finns i sin helhet på Youtube. En otroligt närgången skildring av VM-kvalet till USA och väl värd att lägga 90 minuter på. Taylor gick bort i förra veckan.

Veckans lyssning

Ekots Randi Mossige Norheim är skicklig på att skildra narkotikans värld. Otroligt deprimerande men starkt.

Journalistik som gör en glad över att betala licensen. 

Veckans mästerskap

Fotbollsförbunden i Sydamerika, Nord- och Mellanamerika utreder att dra i gång en ny turnering som ska spelas var fjärde år med start 2020. Där ska Brasilien, Argentina, Mexiko och USA göra upp i en turnering man tror ska omsätta tio miljarder kronor.

Veckans SvFF-polare
Den franska rättighetsjätten Lagadère – som driver Friends Arena och jobbar med en del svensk klubbar - har haft en tuff start på 2017 där avtalet med CAF (Afrikas fotbollskonfederation) som skulle gälla till 2028 har blivit ifrågasatt i Egypten och där CAF-basen Issa Hayatou (utpekad i tidigare mutaffärer) nu ska ha brutit mot konkurrensregler. I veckan tog dock Lagadère hem avtalet för Sydamerikas fotbollskonfederation.

Veckans Leeds United
Framtiden är så ljus att alla Leeds-fans bör utrusta sig med solglasögon. En tredjeplats i ligan, Sutton United från femte divisionen i FA-cupen och en ny ägare som både är rik och verkar vettig. Det här kan bara gå åt helvete.

Veckans låt
”Snooza” – Säkert.

Veckans podd

Albin Ekdal är gäst och talar om Hamén vs Andersson, flytten till Juventus som 17-åring, kampen i Hamburger SV och sin irritation över skämten när trillade över metallbord och skar upp ryggen och förlorade enormt med blod. Sedan tidigare finns 133 avsnitt av podden Lundh och de är samlade här.

Veckans citat
"Fifa ska hjälpa unga genom att skapa fotbollsplaner och se till att de är i bra skick. När en organisation har så mycket makt och resurser och där man bara släpper sitt ansvar för att berika sig själv…det var verkligen upprörande.”

USA:s avgående justitieminister Loretta Lynch som var åklagaren som drog i gång jakten på Fifa-bossarna förklarade att man inte kommer att slå av på takten.

Publicerad 2017-01-20 kl 12:35
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto