Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Svenska klubbar är maktlösa mot de som vill skjuta raketer

Lundhs Krönika

Efterspelet till cupderbyt mellan IFK Göteborg och Gais är en deppig uppvisning i maktlöshet.
Om supportrar vill skjuta raketer, då gör man det och struntar i att ta ansvar, och med ett svajigt regelverk så finns bara förlorare.

Det var säkert inte tänkt att raketerna som sköts på Bravida Arena skulle gå mot spelare och domare på planen. Snarare skulle de bara vara en del av pyrotekniken som en del av Blåvitts supportrar ser som en viktig del av att rama in favoritlagets matcher.

Att det dessutom finns inslag av en maktkamp, och då gällande vem som bestämmer på läktaren, är bara en extra krydda. Varje raket och bengal är ett långfinger mot de som inte gillar pyroteknik och en signal om vem som verkligen bestämmer på läktaren. Det här är inget nytt.

Nu är det inte jättevanligt att matcher bryts och det är naturligtvis bra, men när en spelare blir skadad och inte känner sig trygg finns inget alternativ. Därför slutade 031-derbyt med ett rejält antiklimax och blev ett nytt exempel på att det inte går att säkra svenska matcher.

Annons

Nu är det inget svenskt problem, det finns på många ställen runt om i världen. Ändå är det något som påverkar klubbarna och det räcker att höra vad rätt många sponsorer och supportar kring Blåvitt anser om det som skedde för att inse att det är ett problem.

Finns det någon lösning på det här problemet? Nej, jag tror inte det. Tyvärr. Det är så uppenbart att de som möjligen kunde försöka påverka är väldigt tysta och försiktiga. På supporterunionens hemsida eller twitter finns inte en reaktion.

Sef-basen Mats Enquist som förvisso inte är en del av förbundets cupspel har ändå en koppling via klubbarna som trots all är medlemmar i Sef. Han har bara RT:at projektet Enable budskaps på twitter. Det handlar om att det finns hög kompetens i svensk fotbolls säkerhetsarbete, bra arbetsmetodik och bara för att incidenter sker så ska inte allt underkännas.

Annons

Har själv skrivit om Enable och gillar insatserna i form av forskning, utbildning och samarbete men det är också lite sorgligt i svensk supporterkultur att respekten för de som INTE gillar pyroteknik är noll. Och trots dialog, bortplockade polisnotor, avskaffade böter för klubbar så dyker de här händelserna upp gång på gång.

JAG VET att det spelas mängder av matcher i svensk fotboll utan problem, men det tar knappast bort Marko Johanssons hörselproblem. Inte heller böket för alla som fick gå hem från derbyt på Hisingen utan att ha få upplevt en match över 90 minuter. Eller att andra lag i gruppen får andra förutsättningar.

Var själv på Leeds-Bolton förra helgen och trycket var mäktigt på ett utsålt Elland Road och det helt utan pyroteknik. Har inga problem att erkänna att bengaler ger en stämning, men kommer aldrig att förstå raketer och bangers som åker in mot plan. Om nu läktartaket var problemet, skjut inte raketer.

Annons

Räcker för mig att läsa kommentarerna på sociala medier vad ”riktiga supportrar” anser om oss idioter som inte tycker det är givet med pyroteknik på fotboll. På andra sidan finns de som verkligen vill ha bort det här och inte förstår hur det kan fortgå utan att polis och vakter sätter stopp.

Ja, det är klart att man kan undra hur flera hundra pjäser kan smugglas in på arenan och där ett helt gäng maskerade supportrar kan skjuta i väg pjäserna. Något som i slutändan blev ett väldigt dyrt fyrverkeri för Blåvitt som är raketskyttarnas klubb.

Har givetvis också tagit del av bagatelliserandet av Marko Johanssons hörselskada, att Gais minsann har sina problemsupportrar, att det var fel vinkel på läktaren på Bravida Arena, att man missbedömde skjutvinkeln mot taket och borde brutit och så vidare. Alltså i grunden noll ansvarstagande för ett handlande som straffade den egna klubben.

Annons

För efter en stökig vecka med många svängningar blev det sportsliga utfallet att Gais fick segern med 3-0 efter att disciplinnämnden tagit över ärendet. Bakgrunden var ju att Gais inte ville spela matchen dagen efter då målvakten Marko Johansson blev skadad. Sedan ville man inte heller spela matchen längre fram utan lämnade walkover.

Därmed föll också den handlingsplan som svensk fotbolls 32 elitklubbar och Svenska Fotbollförbundet gemensamt tog fram 2016 för att undvika skrivbordssegrar likt Gais. Det går givetvis att förstå Gais med tanke på målvakten Marko Johanssons hörselskada.

Samtidigt är det uppenbart att den handlingsplanen bygger på att klubbarna som var med och tog beslut om den också efterlever den. Man kan lika bra kasta den handlingsplanen som var tam och maktlös och istället förlita sig på regelverket då en klubb alltid kan hoppa av när det inte passar.

Annons

Det är ingen överdrift att skriva att både Blåvitt och Gais befann sig i pressade lägen redan före derbyt. Omsättning på ledarplatser, risig ekonomi och svårighet att värva har satt rejält tryck på de som försöker förbereda klubbarna inför seriestarten.

Att då behöva lägga så mycket tid och kraft och pengar på att rådda med efterspelet till derbyt är naturligtvis inte optimalt. Tuffast är det för Blåvitt som är i brygga och där klubbdirektören Max Markusson fått släcka den ena branden efter den andra de senaste dagarna.

När röken skingrats får man ändå konstatera att Markusson gett Blåvitt lite ryggrad. Att acceptera beslutet utan att överklaga är rätt i det här läget. Dessutom är det en bra signal att tydligt fördöma men samtidigt bjuda in till en kaffe på Kamratgården. Bara att hoppas att man hittar varandra och kan normalisera läget kring klubben.

Annons

Däremot lär vi inte slippa liknande incidenter framöver i svensk fotboll. Vissa supportrar anser att det hör till och att de har sin fulla rätt att elda så mycket de vill då de är klubben. Då är resten av klubben maktlös och kan bara titta på när bengalerna brinner.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Eftersom jag ska vara ledig i nästan två veckor med start måndag så är det full fart för att fylla på med poddintervjuer och även göra tv-intervjuer som ska gå i samband med herr- och damlandslagens matcher. Från och med i vår så frikopplas tv-intervjuerna från podden och det blir alltså inte så att poddintervjuer filmas, utan det blir fristående intervjuer. Åker bland annat till Algarve för att göra ett par intervjuer under lördagen.

Helgens avstå
Helgen. 

Veckans fotbollsdemokrati
Under fredagen är det årsmöte i Malmö FF och man får ge förre chefredaktören Jan Wifstrand att han gör sitt bästa för att få i gång en viktig diskussion. I sitt nyhetsbrev Rapidus skjuter han in sig på konstruktionen med valberedning och där är jag med honom till hundra procent. I teorin en bra konstruktion men tyvärr funkar det sällan och det leder till att valberedningen ofta blir ett verktyg för styrelsen eller de som på olika sätt styr. Har sedan tidigare bloggat om att jag vill se öppnare val och debatter. På tisdag väntar årsmöte i AIK FF och signalerna man får är att det bakom kulisserna pågår en rejäl maktkamp i den svenska mästarklubben.

Veckans bråk om tv-pengar
I den österrikiska ligan har en del klubbar varit missnöjda med fördelningen av pengarna från tv-rättigheterna. I veckan nådde man en kompromiss där man jämnar ut fördelningen, även om man inte vill avslöja exakt hur det ser ut. Då ska man ändå säga att Österrike ligger nära Sverige i fördelning av pengar och allsvenskan har jämnast fördelning av alla ligor i Europa.

Veckans ojämna VM-test
Förvisso är Schweiz svagare än för ett par år sedan och missade VM i Frankrike efter förlust i playoff mot Nederländerna. Samtidigt var det positivt att se Peter Gerhardssons landslag äntligen få fart på offensiven när Sverige slog Schweiz med 4-1 i Algarve Cup. Kosovare Asllani var central i anfallsspelet och Mimmi Larssons hattrick var en signal om Linköpings-anfallaren är ett alternativ till VM. Tyvärr var matchen mot Portugal, som inte ens var nära att nå VM i sommar, en lika tydlig signal om att landslaget är svajigt och att alternativen för Gerhardsson är få. Förlust mot Portugal var knappast det besked som förbundskaptenen ville ha.

Veckans oförändrade läge
Att polisen i Österrike tog en längdskidåkare med en nål i armen borde uppröra mer än det gör. Egentligen är det inte så förvånande och det är bara att konstatera att det knappast verkar skada skidsporten, åtminstone inte att döma av bevakningen i Sverige.

Veckans tv-rättighet
För en månad sedan skrev jag om att ingen svensk tv-kanal köpt rättigheterna att visa MLS med Zlatans LA Galaxy, efter att Eurosport avstått att förlänga. Då tippade jag att IMG, som äger de globala rättigheterna till MLS fram till 2022, skulle placera ligan hos agentföretagets egen nordiska satsning: Strive. Med några dagar till MLS-premiären så släppte Strive under fredagen nyheten om att man ”förvärvat rättigheten”. Gott så, men fattar inte varför IMG/Strive ska hetsa upp det hela med att påstå att man förvärvat en rättighet som IMG haft i sin ägo sedan 2014.

Veckans galnaste utspel
Belgaren Roland Duchatelet som tidigare ägde Standard Liège men nu koncentrerar sig på att äga engelska Charlton, tyska FC Carl Zeiss Jena, ungerska Upjest FC och spanska AD Alcorcon överraskade i veckan. Då krävde belgaren att den engelska fotbollsligan (EFL) ska köpa Charlton av honom för att EFL förstört klubben som nu befinner sig i League 1. Belgaren sägs vilja ha över 800 miljoner kronor för klubben som han köpte för 220 miljoner 2014.  

Veckans cuphjälte
Kul att se Alexander Isak ordna 1-1 för Willem II i torsdagens cupsemifinal efter att ha fått en lucka på kanten. Sedan skickade Isak även in sin straff i straffläggningen när den holländska klubben tog sig till sin första final sedan 2005. Willem II har inte vunnit en titel sedan man tog hem just cupen 1963. Nu väntar Ajax i finalen.

Veckans kontrakt
Philadelphia Phillies garanterar Bryce Harper 330 miljoner dollar över 13 år. Det är det största kontraktet i amerikansk proffsidrott om man inte tar med inflationen, då kommer det inte ens in på topp tio. För Phillies var det en boost, på ett dygn sålde man 100 000 biljetter till årets säsong efter att man bara hade sålt 200 000 på flera månader.

Veckans lågoddsare
Att de svenska stafettherrarna inte var nära medalj.

Veckans turneringsnobb I
Fifa-basen Gianni Infantino har med hjälp av japanska och saudiska miljarder velat förändra fotbollens tävlingskalender rejält. Inte nog med att Infantino vill bygga ut klubblags-VM, han vill även inför en ny turnering för landslag likt Uefa:s Nations League. Dessutom skulle Fifa sälja ut en mängd arkivrättigheter och en hel del andra affärsdrivande delar i utbyte mot 25 miljarder dollar. Uefa har varit emot och gjort allt för att visa missnöje med Infantinos förslag. Nu skriver Keir Radnedge, som har järnkoll på den här världen, att förslaget är tillbakadraget efter motståndet från Uefa. Klokt med tanke på fotbollens bästa.

Veckans envisaste
VM i Qatar 2022 kan fortfarande utökas från 32 deltagande länder till 48 och då med en spridning över regionen. Något Qatar är emot men som Fifa-basen Gianni Infantino driver och i veckan har han talat om deadline i juni. Skälet till det är att VM-kvalet påbörjas i höst och då måste man veta om det är 32 eller 48 länder.

Veckans moderna fotboll
Manchester City skrev ett tioårigt avtal med Puma värt över sju miljarder kronor. Därmed byter City ut Nike som i dagsläget betalar runt 240 miljoner om året. Dock är inte de sju miljarderna garanterade utan det handlar om att klubben måste nå vissa framgångar för att få ut alla pengar. En del av avtalet är att även Citys systerklubbar i Spanien, Kina, Uruguay och Australien ska ha del av pengarna.  

Veckans podcast
Spanjoren Guillem Balague jobbar för BBC och har besökt Leeds och tränaren Marcelo Bielsa. Vill man lyssna på podcasten om klubbens förvandling så finns den här, och här är en artikel om skiftena som argentinaren stått för.

Veckans turneringsnobb II
Den sydamerikanska fotbollskonfederationen, Conmebol, nobbar förslaget från USA:s fotbollsförbund om att delta i en ny turnering som skulle spelats i landet med start 2020. Detta trots ett löfte om ett par miljarder kronor att dela på för lagen som är med. Conmebol vill satsa på sin egna turnering, Copa América som går i sommar och varierat i när den spelats genom åren. US Soccer har inte lagt ner tanken på en turnering som spelas samtidigt som EM och det finns tankar på att bjuda in länder från Afrika och Asien.

Veckans högoddsare
Att de svenska stafettdamerna slog storfavoriten i form av Norge. Alltid gött att trycka till ett grannland.

Veckans läsning
Norska VG har gjort en fascinerande djupdykning kring ”The Tinder Svindler” som lurar kvinnor på pengar. 

Veckans siffror
158. Antalet miljarder kronor som spanska La Liga bidrog med till den spanska ekonomin. Det motsvarar 1,37 procent utav den spanska nationalprodukten, enligt PWC, och den spanska ligafotbollen genererade 185 000 arbetstillfällen 2016-17. Miljarderna var uppdelade i direkt påverkan från klubbarna (30 miljarder), indirekt påverkan via försäljning kring fotbollen (57 miljarder), hotell och restauranger (40 miljarder) och åskådarnas utlägg på transporter och annat rörande till och från matcher (31 miljarder). Utvecklingen sedan man senast gjorde en liknande genomgång är att den spanska ligafotbollens påverkan mer än fördubblats, från 76 miljarder till 158 miljarder.

Veckans låt
”Sound of da Police” – KRS-One.

Veckans Leeds United
Ångestmöte mot West Bromwich fredag kväll. Tung förlust i tisdags mot Queens Park Rangers vilket fick många att ifrågasätta om Marcelo Bielsas Leeds inte orkar slutspurten av ligaspelet.

Veckans poddintervju
IFK Norrköpings nyförvärv Sead Haksabanovic är gäst och talar om varför han valde Peking, om att Montenegros landslag inte är så prioriterat just nu, om det svåra med att nå hela vägen och vilka West Ham-spelare som försökte få honom att dricka alkohol. Sedan tidigare finns närmare 220 andra poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler som ni hittar via länken. 

Publicerad 2019-03-01 kl 20:34

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto