Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA
29v

Lundh: SvFF borde ta frågan om Ghoddos o Co på allvar

Svensk fotboll kan räkna med fler spelare som kan välja landslag.
Inte färre.
Då måste SvFF på allvar leva efter devisen ”Alla är olika – olika är bra”.

Janne Andersson har under tre dagar drillat en majoritet av de svenska VM-spelarna i gassande solsken på Stockholms Stadion. Man har varvat in en del förpliktelser till sponsorer och samarbetspartners för att kunna träna hårt i Båstad nästa vecka.

För det är på måndag som det börjar på riktigt. Uppladdningen inför VM i Ryssland. Då ska Victor Nilsson Lindelöf ha gift sig, John Guidetti varit toastmaster och Jimmy Durmaz, Ola Toivonen och Robin Olsen äntligen klarat av den inhemska säsongen.

Under den här perioden inför ett mästerskap är det ofta både glatt och öppet. Allt är möjligt och man skissar på en möjlig väg fram i VM-slutspelet. Drömmarna finns där. Kan det bli en magisk sommar som VM 1994? Ja, ingen drar upp 1-2, 1-2, 1-2 från Italien 1990…

Ännu är det inga svenska skador som oroar. Visst, ett gäng spelare har begränsat med speltid men förbundskapten Andersson ansåg under den inledande presskonferensen att man hade tid nog att få alla i slag. Även Robin Olsen som bara stått en match på grund av skada.

Parallellt med att Sverige VM-laddar i Stockholm befinner sig Saman Ghoddos i Istanbul. Östersund-spelaren är med Irans landslag och är en av 24 spelare som slåss om att få vara med de 23 som får åka till Ryssland och spela VM.

I måndags träffade jag Ghoddos, vilket kommer som en poddintervju på måndag, och det var då uppenbart att lite kommunikation från SvFF under våren antagligen hade räckt för honom att välja Sverige. Samtidigt hade han kanske inte fått plats? Naturligtvis är det hypotetiskt och svårt att veta.

Problemet är att varken landslagsledningen eller SvFF vill låtsas att det här är ett problem. Janne Andersson avfärdar alla sådana frågor och verkar inte riktigt förstå att de ställs. På förbundsnivå är det likadant – man ser inte det många andra ser.

Riktigt oroande är när man pratar med spelare som har en bakgrund som gör att de kan välja landslag. De känner att de inte har riktigt samma möjligheter och det är på sikt förödande, oavsett om det är så eller ej. För bara upplevelsen styr.

Zlatan Ibrahimovic har ofta pratat om att han behövde vara tio gånger bättre än en spelare med mer svensk bakgrund. Sant eller ej, han hade den upplevelsen och den gav honom en drivkraft men måste också ha varit jobbig att tampas med.

Därför vore det viktigt att svensk fotboll fick fram ledare med den erfarenheten och att de fick jobba på högsta nivå. Allt för att de kan förstå vad många spelare går igenom, och att de på olika sätt kan visa att det inte alls behöver vara så.

Naturligtvis är det ingen lätt fråga. När man väljer elva spelare i en startelva eller 23 spelare i en trupp så är det subjektiva bedömningar. Det finns inget exakt facit. Men svensk fotboll kan göra mer för att det ska vara öppnare.

En del av Tysklands framgång från mitten av 2000-talet handlar om att man fått spelare med rötter i flera länder att välja att spela för Tyskland. Likadant är det med Schweiz. Sverige har också lyckats men måste bli ännu bättre.

Visst, Kerim Mrabti tackade nej till Tunisien och spel i VM. Så det finns inte bara negativa besked. Men symboliken i att Ken Sema inte fick plats går hem hos många spelare med en utländsk bakgrund. Oavsett hur rätt Janne Andersson anser att han gjorde.

Fick för övrigt ett mejl från SvFF i veckan. Det handlade om ett nytt sponsorsamarbete med Sveriges största matvarukedja. Företaget har tagit fram 55 speciella blågula varor som säljs under ett gäng veckor under sommaren. Fantastiskt.

Inte nog med det, för varje såld vara går en liten del av pengarna till – TRUMVIRVEL – fotbollens integrations- och jämställdhetsarbete. Ja, SvFF:s kampanj ”alla är olika – olika är bra” då, alltså. Jag borde väl jubla, men jag är för cynisk och ser något annat. Man kapitaliserar på en viktig fråga.

Här har efterspelet till den svenska VM-truppens uttagning i förra veckan handlat om att möjligen landslagets ledning, och definitivt fotbollsförbundet, går i otakt med tiden och inte är anpassat för Sverige 2018. Att en del spelare som har möjlighet att välja andra landslag gör det.

Då skickar SvFF ut sitt nyhetsbrev Passningen med beskedet om samarbetet och det är kryddat av bilder på varor som kebabpizza, tortillachips och annat gott som man kan äta i samband med VM-matcherna. Lägg till en del käcka tillrop i brevet, som SvFF-vd:n Håkan Sjöstrands:

”Med XXX:s blågula insamling bidrar de till ett öppnare och mer jämställt föreningsliv runt om i landet, vilket i förlängningen bidrar till ett tryggare samhälle. Vi är otroligt tacksamma för samarbetet och hoppas nu på framgång både på fotbollsplanen och i butikerna i sommar”

Behöver knappast upplysa om att Sjöstrand innan han kom till SvFF var marknadsdirektör hos matvarukedjan. Nu har han knutit ihop det hela och förhoppningen är att två miljoner kronor flyter in till den här satsningen för mångfald.

Är det förresten inte konstigt att i det här fallet så är SvFF intresserat av att skriva ut två miljoner kronor? Men på frågor om VM-bonus till spelarna, fördyrningen av Europa League-finalen och vad Friends Arena kostat vill man inte ens andas om siffror. Nej, nej, nej – inga siffror.

Det är det vanliga hyckleriet, helt enkelt. Hade hopp om att Sjöstrand skulle förändra SvFF, men han har faktiskt stängt till ännu mer kring förbundet. Ja, då förutom när det gäller instagram-bilderna och den framlyfta vänskapen med Zlatan Ibrahimovic.

Jag har svårt att ta kampanjen på allvar och hade hellre sett att man gjorde något på riktigt. Ett exempel hade varit att man kunde få in mer mångfald i en ledarstab på nästan 20 personer och där amerikanskt och engelsk förflutet inte räcker.

Med en ledare som har en bakgrund som flera av dagens spelare som kan välja mellan landslag hade man kanske fått en större förståelse för hur man ska hantera det. Håkan Sjöstrand avfärdade det när han gästade min podd i april och talade om att allt fungerat bra nu… 

Kanske inte sådana här frågor som man ska störa SvFF inför ett VM. Ni vet det här med störningsmoment och störningsmoment. Om en spelare gör reklam där han driver om VM-spel så är det roligt och alla garvar.

Men det var både väldigt olyckligt och allvarligt att landslaget för damer hotade med att bojkotta Fotbollsgalan och det kom ut inför Sveriges VM-playoff mot Italien. Men nu får SvFF kanske några kronor till jämställdhet och integration via de 55 matvarorna…så nu vänder det.

Helgens...

Helgens måste
Finalen i Champions League. Kvalmatchen till Premier League. Allsvenskans sista omgång innan VM-uppehållet. Träna.

Helgens avstå
Skärgården.

Veckans Saida
Juventus ordförande Andreas Agnelli vill ha fler internationella matcher och färre inhemska. Låter som en superliga.

Veckans tecken på nya tider I
Telia förhandlar med Bonniers om att köpa hela eller stora delar av Bonnier Broadcasting som äger TV4, C More och Fotbollskanalen. Onekligen uppgifter som skakade om på jobbet, men Resumés Leif Holmkvist brukar vara hundraprocentig när det handlar om nyheter kring Bonniers. Därmed hakar Telia på en internationell trend där telekom-bolag vill köpa innehåll, antingen i form av tv-bolag eller i form av rättigheter till idrott. Svarade på en del frågor i Resumé om vad jag tror följderna blir.

Veckans intressanta projekt
Barcelonas Andrés Iniesta valde Vissel Kobe för att det är ett intressant projekt. 30 miljoner dollar i årslön hjälpte nog att göra det intressant… Sedan tidigare har alla spelare i den japanska klubben en sammanlagd årslön på 7,5 miljoner dollar. Dessutom är klubbens ägare en storsponsor till FC Barcelona. Men det är ett oerhört intressant projekt.

Veckans rakryggade
Mohammed Al-Hakim hade inga problem att erkänna att det blev fel kring Djurgårdens 2-0 mot Blåvitt. En vinnare att våga erkänna att man gör fel och alla gör misstag och det tar bort en del av laddningen.

Veckans ”show me the money”-match
Kvalet till Premier League mellan Aston Villa och Fulham är värt runt två miljarder kronor även om vinnaren åker ur efter ett år. Hela allsvenskan 2017 omsatte 1528 miljoner.

Veckans läsarmejl I
Hej! Jag undrar hur du ser på konstgräs? Det är frustrerande att som kalmarsupporter att återigen bli utspelade av ett konstgräslag. Dem har vunnit ett fåtal gånger de senaste 4 åren på detta underlag. Är konstgräs framtiden? Jag hoppas att det blir som i England att alla lag i högsta serien måste spela på naturgräs. Mvh Jonas

Hoppas precis som du på att elitklubbarna kan gå mot hybdridgräs. Man får till ett nytt tv-avtal från 2020 som ger helt andra pengar. Kanske då?

Veckans tränarjakt
Malmö FF har haft kontakt med Olof Mellberg, enligt de uppgifter jag fått av en källa med insyn i klubben. 

Kvällsposten rapporterar att man talat med norrmannen Ole Gunnar Solskjær som tränar Molde. Dessutom skrev SportbIadet att MFF träffat Solskjær. Apropå MFF, i måndags mitt på dagen på Arlanda syntes Graham Potter på ett ställe, när han var på väg mot flyget till Östersund, och sedan på ett annat ställe även MFF:s ledning med sportchef Daniel Andersson och vd Niclas Carlnén som skulle flyga till Malmö. Östersund spelade borta (Sundsvall) i lördags och hade hemmamatch på onsdagen och MFF hade spelat hemma i söndags och var spelledigt så det var inga transporter. Men Potter kan ha varit på väg hem från Swansea? MFF:s ledning kanske träffade någon annan på Arlanda? Oavsett vore det tjänstefel av MFF-ledningen om man inte förhörde sig med ett helt gäng kandidater för att hitta bästa alternativet att träna klubben. Det där snacket om att någon måste vara förstavalet är ett feltänk.

Veckans finalist
Håller extra på James Milner i Champions League-finalen. Han är fostrad i Leeds United och fick inte ha rött på sig som liten. När han skrev på för Liverpool så sa hans pappa att det var första gången han såg Milner i rött… 

Veckans Fifa-inblick
Erbjudandet om 200 miljarder kronor till Fifa för att överlåta en hel del av sina verksamheter och starta en del nya turneringar kvarstår, även om Fifa-basen Gianni Infantino inte fick ett besked redan nu. New York Times skildrar förutsättningarna för monsterbudet. 

Veckans läsarmejl II
Hej Olof! Fan, jag vill verkligen inte dela med mig av det här egentligen. Jag är boendes i Östersund och har slaviskt följt ÖFK senaste åren. Har varit oerhört stolt. Men...ja....läs själv. Och ta gärna del av kommentarerna som följer denna artikel på facebook så förstår du vad som hänt med folket i staden. Sorgligt.

Ha det. /C

Håller med om att ÖFK:s krig mot Östersunds-Posten är patetiskt och att det slår åt helt fel håll. Trist att en hel del hakar på det.

Veckans Leeds United
Det var San Francisco 49:ers som gick in som minoritetsägare, NFL-klubbens investeringsbolag (jo, ni lästa rätt) pumpar in runt 120 miljoner kronor för att bli delägare i Leeds United. En gnutta kapital för Leeds att börja satsningen mot Premier League och ägaren Andrea Radrizzani ska ha skickat in runt 100 miljoner kronor ytterligare.

Veckans ryggradslösa
NFL-ägarna som stoppar spelarna från att knäböja i samband med nationalsången, enligt en ny policy. 

Veckans motattack
Uefa-basen Alexander Ceferin slår tillbaka mot Fifa-basen Gianni Infantino och säger att fotbollen inte är till salu. Återstår att se hur det blir. Bra att Uefa står upp, men att fotbollen inte är till salu är knappast sant. Framför allt inte när Uefa rör runt i grytan.

Veckans läsarmejl III
Mellberg

Tänk tre vuxna karlar för att skriva c:a 200 ord

Sven

Inga konstigheter. En som får tipset, en som skriver artikeln och en som sedan tar över ringandet och skriver in kommentarer. Sedan går det att diskutera om vi är vuxna och karlar?

Veckans grävande journalistik
Filter flaggade i förväg för ett riktigt scoop och risken är att alltid att man då blir besviken när förväntningarna skruvas upp. Så blev inte fallet när Filter körde ut storyn om Skandiamannen och Palme-mordet. Läste den och en hel del av uppföljningarna vilket var första gången på länge när det gäller mordet på statsministern. Även om det förvånar att man i princip pekar ut honom som skyldig. Eller vet artikelförfattaren Thomas Pettersson mer?

Veckans intervju
Kollegan Lasse Granqvist intervjuas av Offside och drar en fin story från VM 1994 som innehåller straffdramatik, Ralf Edström och en PET-flaska.

Veckans tränartapp
Graham Potter placeras i Swansea av både Expressen och många brittiska medier. Om han drar blir det början på slutet för klubben som vi känner den. Då lär flera spelare försvinna i sommar och det blir tufft att studsa tillbaka.

Veckans låt
”Några gånger” – Ozzy. Fin intervju med Malmö-rapparen i DN. 

Veckans tecken på nya tider II
Ingen har väl missat att den svenska spelmarknaden ska omregleras. Räkna med stora skiften. ATG har redan köpt ett spelbolag i Danmark och snacket på marknaden är att man ska börja satsa på sportspel också och utmana Svenska Spel. Ett tecken är väl att svensk Travsports mediabolag TR Media som bland annat ger ut Travronden nu börjar ge sig in på verksamhet riktad mot fotboll.

Veckans poddintervju
Saman Ghoddos är just nu på VM-läger med Iran och hoppas nå den slutgiltiga truppen. Du ser den på Sportkanalen på måndag 21:15 eller lyssnar på den i gryningen. I intervjun berättar Ghoddos om tystnaden från den svenska landslagsledningen, om hur han sattes under tryck för att ändra sig när han valt Iran, om synen på misstankarna mot Daniel Kindberg och var han vill spela efter Östersund. Sedan tidigare finns över 195 poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler via länken. http://blogg.fotbollskanalen.se/lundhpod/

Veckans citat
”Jag vet inte om jag vill gå in på varför, man kanske får käka upp det, men … det finns så mycket lagstiftning som inte når de utländska spelbolagen och de tar inget ansvar för de som har problem. Det finns ett så himla stort mörkertal med spelmissbruk och är man stor måste man också ta ansvar.”

Charlotte Kalla om varför hon till skillnad från Sarah Sjöström, Zlatan Ibrahimovic och många fler vägrar jobba med spelbolag, i en intervju i Göteborgs-Posten. Rätt coolt att nobba och stå för det, om man nu kan och har råd.

Veckans tecken på nya tider III
Youtube sänder brasilianska ligan – i Europa och Asien.

Publicerad 2018-05-25 kl 16:55
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons