Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: SvFF har bara börjat skära – EM 2016 styr hur mycket

Lundhs Krönika 2015-08-28 kl 22:40

EM-kvalet går in i ett avgörande skede för Zlatan o Co. Det står jobb på spel. Ett ansträngt SvFF behöver öka intäkterna - och det blir svårt utan EM 2016.

På måndag anländer spelarna i fotbollslandslaget till Park Hotell i Stockholm för att inleda uppladdningen inför EM-kvalen mot Ryssland och Österrike. För Zlatan o Co finns ett EM-slutspel i potten där man får mäta sig med de bästa landslagen, och naturligtvis en eventuell pengabonus men inte mer än en eller ett par veckolöner för en majoritet av dem.

Få om ens några av landslagsspelarna drar på sig den gula tröjan av ekonomiska skäl. Det handlar om andra värden att spela för sitt land vilket är något man bör uppskatta i en tid då fokus inte sällan ligger på individen och att den ska nå maximal ekonomisk utdelning för sina insatser.

ANNONS

Så när Sverige springer in till EM-kval mot Ryssland i Moskva spelar man för att få delta i ett stort mästerskap och drömmen om att få uppleva vad bronshjältarna från 1994 var med om för 21 år sedan, eller känna en liknande eufori som U21-landslaget fick smaka på efter att ha vunnit sommarens mästerskap i Tjeckien.

Däremot är det garanterat flera som sitter på förbundets kansli, en Isaksson-rensning från Friends Arena, som är extra nervösa när de slår på Kanal 5:s sändning från Moskva. De vet att ett missat EM-slutspel kan innebära ännu värre hugg i verksamheten. Krasst nog står det jobb på spel.

De kommer bara kunna följa landslaget från sidan och be till fotbollsgudarna att Sverige når EM 2016. Det är naturligtvis inte så att man kan omsätta ett mål i x antal jobb, men jag vet ju hur VM-missen 2010 där Kim Källström brände straff mot Danmark i gula skor så innebar det att några fick avsluta sina projekt och söka nya jobb.

ANNONS

Inser att varken Erik Hamrén eller Zlatan Ibrahimovic har det i tankarna när de drar upp riktlinjerna för EM-kvalets sista fyra matcher och ett eventuellt playoff. De kan inte fundera på att fel gubbe som back eller ett felplacerat skott innebär att personen x eller y får sluta och leta efter andra arbeten.

Samtidigt går det inte att komma runt SvFF:s prekära ekonomiska läge. Friends Arena har dragit ner förbundet och bara de två senaste åren har man tappat en bra bit över 100 miljoner kronor i rena förluster och vinsten från Råsunda är borta. Nu kämpar man frenetiskt för att bli av med mer av sitt ägande.

Skrev om ämnet i våras när Sverige mötte Moldavien. På matchdagen mötte jag SvFF:s nye generalsekreterare Håkan Sjöstrand som var tydlig med att det var en korrekt bild, att förbundet är beroende av att gå till ett mästerskap för att få rejäl snurr på finanserna.

ANNONS

Prispengarna i EM-slutspelet i Frankrike 2016 väntas öka med 50 procent men det är fler lag med i turneringen så det slår inte igenom till fullo. Ändå får ett deltagande lag 120 miljoner kronor bara för att ta plats vilket är en ökning sedan 2012 och sedan finns det runt tio miljoner kronor per gruppseger.

Dessutom får SvFF betydligt lättare att sälja sponsorpaket, biljetter och tröjor om Sverige är med i Frankrike nästa sommar. Det blir helt enkelt ett helt annat drag kring ett EM-slutspel om alla fans kan drömma om en ny magisk fotbollssommar, och det blir till kronor och ören för förbundet.

Om det räcker? Nej, det behöver ändå hända saker på kansliet i Solna och det är av fler skäl än ekonomiska, men det är klart att om det strömmar in miljoner behöver man inte ha samma brådska och inte heller behöver man hugga lika brutalt. Det kan bli en snällare process.

ANNONS

I början av sommaren presenterade Håkan Sjöstrand en första plan för hur förbundet ska trimma verksamheten och generalsekreteraren hade då haft konsulter som gått igenom SvFF. Det hette då att minst tio tjänster skulle bort, 15 miljoner skulle sparas och att man dessutom skulle kompetensväxla - ett annat ord för att skicka en del anställda och ta in nya.

Syftet är att dels få in nya krafter och få till ett kulturskifte på förbundet, dels att spara och omfördela pengar så att mer kan gå till den sportsliga verksamheten som trots allt kan ge intäkter framöver. Samtidigt ska man under 2015-16 även se över den sportsliga verksamheten och räkna med skiften där också.

Under torsdagen inledde Sjöstrand det hela med att presentera en plan och redan har ett antal personer blivit vidtalade om att de får sluta. Bland dem finns SvFF:s kommunikations- och marknadschef Camilla Hagman som kom in under förre generalsekreteraren Michael Santoft och även personalchefen försvinner vid årsskiftet.

ANNONS

Det är bara början av en omstöpning av en av de sista skyddade bastionerna i det gamla svenska folkhemmet. Även om vi alla säkert längtar efter tryggheten som det gav så har världen snurrat i väg och det har många gånger varit uppenbart att SvFF är både otidsenligt och mossigt, och det krävs nya tag.

Aldrig roligt för folk att bli ombedda att sluta och det blir tufft för många på kansliet i Solna. Där har SvFF länge varit som en statlig myndighet och där man blivit kvar om man lyckats ta sig in till en anställning, och inte sällan har man rekryterat bland vänner och kontakter och urvalet har blivit smalt.

Samtidigt är det ett måste att avreglera även på SvFF, en institution som inte följt med tiden. Inget roligt arbete för Håkan Sjöstrand men det är något hans företrädare skjutit på och till viss del lyckats med tack vare så många mästerskap i rad som gav ett rejält flöde av intäkter som höll skeppet balanserat.

ANNONS

Den tiden är över och även om det kommer att smärta för en del så måste SvFF agera för att dess medlemmar ska få ut maximalt av vad man skickar in. Det är som ett fotbollslag, alla elva måste ge allt för att det ska funka och av olika skäl så kan inte alla på SvFF ge allt och då är det Sjöstrands jobb att skaka liv i laget slash förbundet.

 


 

Helgens måste
70-talsklassikern Derby-Leeds lördag 13:05. Får njuta så länge resultaten räcker till tv-sändningar av Leeds matcher. Skånederbyt HIF-MFF och Monaco-Paris lockar på söndag.

Helgens avstå
Fotbollskanalen Europa. Tyvärr. Denna söndag och alla därefter.

Veckans Leeds United
Klubben är överens med Watford om att betala 40 miljoner kronor för den offensiva kraften Fernando Forestieri men den Argentina-födde italienaren vill inte gå till Leeds United. Nu ryktas det om att Sheffield W snor honom.

ANNONS

Veckans skribent
Den har ett par veckor på nacken men Simon Hughes skildring av Mario Balotellis tid i Liverpool är underbar. Bara beskrivningen av hans ständige polare som sov i Balotellis Ferrari på parkeringen under träningspassen.

Veckans twittrare
Norska journalisten Tonje Steen vars tweet om Åge Hareide från januari 2014 återigen slog tillbaka. Bara älskar sådant, även om det är tamt att hon varken käkat skor, simmat över Atlanten eller köpt en häst.

Veckans ”åh fan”
Att Mario Balotelli hittar en klubb som vill ha honom, förvisso efter att Liverpool lovat stå för större del av lönen, och att Milan fått in klausuler om att han ska sköta sig. Fortsättning följer.

Veckans journalistik
Älskar att danska Politikens Jes Stein Pedersen drar en lans för journalistiken och nobbar Norstedts gällande kraven för att intervjua David Lagercrantz om hans Stieg Larsson-uppföljare. Borde vara självklart att agera så men så är inte fallet.

ANNONS

Veckans låt
”Tabanja” - Cherrie. Om att bli som Zlatan eller inte.

Veckans citat
I går var jag med i Aktuellt och blev angripen som jag vore den värsta kriminella någonsin.”

David Lagercrantz, som skrivit en fortsättning till Stieg Larssons bokserie om Lisbeth Salander var gäst i TV4:s Nyhetsmorgon och visade där att han helt tappat fattningen apropå denna intervju i Aktuellt.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto