Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Synen på Malmös säsong är talande för bristen på tålamod

Lundhs Krönika

Malmö FF har ett hemskt år.
Bara en cuptitel, ett Europa League-misslyckande och sålda spelare för närmare 100 miljoner.
Nog rätt många svenska supportrar som hade velat uppleva sådana år.

Foto: Bildbyrån

SM-guldet kommer inte ”himm” i höst. Lennart Johanssons pokal ser ut att hamna på Hisingen men det går inte att utesluta Östermalm eller Södermalm. Det är fem omgångar kvar och BK Häcken har ett rejält försprång, ett starkt lag och hoppet om en första ligatitel lever.

Annat läge i Malmö som ända sedan Champions League-avancemanget 2014 och 2015 skaffat sig ett ekonomiskt försteg framför resten av de svenska klubbarna. Visst, man har två raka SM-guld men 2022 är mest krisrubriker, sparkade tränare och både cuptiteln och en plats i Europa Leagues gruppspel har drunknat.

Sett till förutsättningarna borde Malmö FF jogga hem SM-guldet år på år. Eller? Och nu ser man ut att till och med missa Europa. Om man inte vinner cupen till våren förstås. Klart att det är ett hemskt år för Malmö FF som kan värva som få andra och har förutsättningar som inga andra.

Annons

Min uppväxt i Skåne är svår att ducka ifrån och det är ganska givet att många som jag känner är ljusblåa. Även om jag bodde i Lund och engagemanget kring Malmö FF på 1970-, 1980- och 1990-talet var ljusår från dagens drag var det klubben som gällde för de flesta.

Det är uppenbart att det finns ett ganska stort och genuint missnöje kring hur klubben sköts och inte minst mot en del av ledningen. Det är inte svårt att lyssna in det. Inte sällan får man höra det självklara om att i Malmö FF finns bara att vinna och ta titlar. Den där vinnarkulturen som sitter i väggarna.

Det finns säkert en poäng i en vinnarkultur, men med lite längre perspektiv undrar jag alltid var den kulturen var på 1990-talet. Då tog Malmö FF exakt noll titlar och krönte decenniet med att åka ur allsvenskan. Vet att jag frågade nuvarande sportchefen Daniel Andersson om det, med tanke på att han spelade i klubben några av åren. Han hade inget svar.

Annons

Bayern München är kanske undantaget som bekräftar regeln att alla storklubbar hamnar i svackor. Det är givetvis komplexa skeenden men vem hade trott på Barcelona, Manchester United och Juventus sportsliga sammanbrott på senare år. Det finns givetvis många fler klubbar som klappat ihop efter starka perioder.

Ur ett svenskt perspektiv kan man lyfta fram IFK Göteborg. Som dominerade 1990-talet i svensk fotboll och likt MFF ryckte åt sig en ekonomisk dominans via Champions League. Klart att det var på en annan nivå, men det var svårt att i slutet på 1990-talet tro på det sönderfall som skulle följa och med endast ett SM-guld på 2000-talet (2007).

Hur bedömer man att en spelartrupp passerat sin bäst-före-datum? Vilken tränare är rätt för att få till utväxling? Hur ska vi bygga ut staben? Hur får vi upp egna talanger som vi kan förädla? Och hur ser vi till att rekrytera fynd på olika marknader? Frågor som alla brottas med, men där man kan gå snett.

Annons

Klart att Malmö FF har möjligheter som få andra svenska klubbar men det är också svårt när man försöker hitta tränare och spelare på en hylla upp. En lyckad rekrytering som Jon Dahl Tomasson vill ganska snabbt vidare precis som spelare. Och där chansningar går snett likt Kuhn eller Milojevic. Eller spelarköp som Chalus, Lomotey och Turay.

Klart att det inte är synd om Malmö FF, men ett misslyckande likt 2022 är något 15 andra klubbar i allsvenskan tagit direkt. Det intressanta är hur Malmö FF går vidare efter det här. Är det en nedtur som kommer att fortsätta, vilket en del kollegor till mig är övertygade om. Eller kan man studsa tillbaka? Händer något i ledningen?

Arkitekten bakom Malmös ryck var Håkan Jeppsson. Den tidigare pingisspelaren blev ordförande för MFF 2010 och klarade av att modernisera styrningen av klubben. I stället för det klassiska upplägget med en ordförande a.k.a. en stark man som lade sig i allt klarade Jeppsson av att styra bort från det.

Annons

Jeppsson såg till att styrelsen jobbade långsiktigt och strategiskt och överlät till tjänstemän att driva klubben. Även om det finns missnöje med både vd:n Niclas Carlnén och sportdirektören Daniel Andersson i dag är de bägge två delaktiga i att Malmö FF är på en annan nivå i dag än när de började för snart nio år sedan.

Tyvärr gick Jeppsson bort hösten 2018. Ersättaren blev Anders Pålsson och han har blivit omvald. Han har väl inte gjort något större avtryck mer än dikeskörningen kring LB07 där Malmö FF ville gå ihop med klubben, men utan att ha förankrat det ordentligt hos supportrarna.

Pålsson gav en intervju till Sydsvenskan i september och försvarade då 2022 med att det inte kan vara ett misslyckande med cuptitel, gruppspel i Europa och ett starkt ekonomiskt år.  I teorin håller jag med, men problemet med framgångar är att de skruvar upp förväntningar och krav på framtida framgångar.

Annons

Pålsson valdes på två nya år i mars 2022, men det lär bli ett svettigt årsmöte för honom och de andra i MFF-styrelsen. Klart att medlemmarna har rätt att ifrågasätta och det är möjligt att en annan styrelse och en annan ledning nått ännu mer framgångar. Man ska givetvis vända och vrida på beslut och värvningar, men ibland går det för långt.

För mig hänger det snabba missnöjet kring allt från klubbar, spelare och tränare ihop med det brist på tålamod vi har i hela samhället och som även genomsyrar fotbollen. Inte bara i Sverige utan överallt. Kasten mellan succé och kris är tvära och snabba. Lite överdrivet ska alla avgå ena veckan för att nästa vecka adlas.

Det är utmaning för ledare att hålla huvudet kallt och försöka ta beslut för att uppnå långsiktig framgång. Det betyder inte att man kommer att vinna SM-guld varje år. När jag träffade tillträdande sportchefen Andreas Georgson efter SM-guldet förra hösten trodde jag MFF träffat helt rätt i rekryteringen.

Annons

Det kan fortfarande bli så, men det är bara att inse att Malmö FF-ledningen inte har råd med fler ”misslyckade” år likt 2022. Återstår att se om man kan vända på trenden och utnyttja försteget till de andra klubbarna eller om det verkligen är starten på en utförslöpa.

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Mathias Lühr fyller 50 och har dragit ihop party med klädkoden Lühr. En utmaning. Häcken-Sundsvall, Djurgården-AIK, Real Madrid-Barcelona och Liverpool-Manchester City. Många skärmar.

Helgens avstå
Helg.

Veckans populism
Den nya regeringen gav Janne Andersson en pik när man aviserade ett projekt för att stärka högstaligornas konkurrenskraft inom fotboll och ishockey. Mig veterligen är SHL en stark liga som är extra vass nu med en rad tidigare KHL-spelare som återvänt. Lägg till att Rögle är regerande Champions League-mästare i ishockey. Klart att fotbollsligorna på herr- och damsidan halkar efter och även SDHL behöver stöd, men det känns som ett konstigt utspel oavsett. Visst, Johan Pehrson sa rätt saker om idrott men inte övertygar Liberalernas ledare i det ämnet. Vi får avvakta och se hur regeringen konkret vill gå till väga och då inte bara med billiga poänger kring herrlandslagets svaga form. Och även om jag gillar fotboll, blir det konstigt att inte bredda bilden kring sporter när man lägger fram regeringens tankar kring idrott.

Veckans VM-app
Norska NRK:s säkerhetschef varnar för den app som arrangörerna av VM i Qatar vill ha in i alla mobiler på besökare. Givet att det inte är kul och smartast är att ta med gammal telefon. Sedan kan det vara nyttigt att flika in att vi journalister fick liknande varningar inför VM i Ryssland 2018.

Veckans skakning på nedre däck
Uefa kommer att skära i kvalgruppernas storlekar framöver. Lägg till att man lagt planerna att utöka EM på is. Signalerna från TV-bolag är tydliga, publiken är inte så intresserad. Är detta början på en nerskalning av fotbollsvärldens konstanta jakt på tillväxt och där ligor, förbund och konfederationer bara ökat och ökat på turneringar.

Veckans skygglappar
Amerikanska Fox ska helt styra bort från eventuella problem med Qatar som arrangörsland för VM. TV-kanalen ska koncentrera sig på vad som sker på planen.

Veckans jakt på unga
Fifa har slutit ett avtal med Roblox. Rädslan för att missa unga supportrar. 

Veckans norska överraskning
I torsdags anordnade Sportjournalistförbundet en debatt och ett samtal om VM i Qatar. Det var två gånger 45 minuter plus tilläggstid med NRK:s Halvor Ekeland (som greps i Qatar förra hösten), Amnestys Maja Åberg, SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand, mig och Sportbladets Anna Rydén som moderator. Ni kan se hela samtalet i efterhand via länken här. Det var många ämnen som avhandlades och intressant att höra Ekeland berätta om gripandet. Vi gled in på att det är svårt att granska Fifa, men då påpekade jag även att det är omöjligt för svenska journalister att få ut uppgifter om hur det svenska fotbollsförbundet finansierat sina många träningsläger i Abu Dhabi och i Qatar. Håkan Sjöstrand förklarade att allt sköts perfekt men att man inte kan öppna böckerna. Då överraskade Ekeland med att berätta att i norsk idrott och då även fotboll kan journalister få ut den typen av uppgifter från sina förbund. På det här området är norsk idrott långt före den svenska i öppenhet och vet när jag tidigare skrivit om att vad de svenska fotbollsherrarnas kvalmatcher, som säljs i paket av Uefa, ger det svenska fotbollförbundet är det hemligt. I Norge berättar det norska förbundet vad man får av Uefa.

Veckans quick-step
RF:s Björn Eriksson var inför valet oerhört nöjd med hur mycket plats idrotten tagit i valrörelsen. Jag skrev i Dagens Industri om att idrotten återigen var valets förlorare. Nu har RF-basen Björn Eriksson svängt och var kritisk till den nya regeringen. Han förstår inte hur den tänker och undrar var idrotten tagit vägen i planen för att styra Sverige. Det går snabbt, och inte bara i ishockey.

Veckans icke-tränare
Nebojsa Novakovic ratade AIK-damerna där han är tränare, men gick på herrarnas match. Tvärtom hade aldrig skett.

Veckans insats i Europa
Djurgården fortsatte att imponera när man återigen slog Gent. Bra för klubben som drar in rejält med pengar, får spela vidare efter jul och visar att fler än Malmö FF klarar av det här. Bra för svensk fotboll som samlar rankningspoäng.

Veckans monumentala motstånd
Att läsa kommentarerna under Sydsvenskans artikel om att Malmö stad återigen ska resa Zlatan-statyn ger en ganska klar bild. Något även Sydsvenskan följde upp med en artikel. Det är en komplicerad fråga och även om man kan se värdet av en Zlatan-staty känns inte Malmö som rätt plats i det här läget. Larm eller ej, det lär bli svårt att freda statyn oavsett vad man tycker och tänker om det är rätt eller ej.

Veckans reality check
Jürgen Klopp konstaterar att tre klubbar i Europa har obegränsade resurser inför mötet med Manchester City. Ändå svårt att tycka synd om Liverpool som är uppbackade av okej ägare.

Veckans pubbojkott
Norska sportbarer och pubar är inne på att bojkotta sändningar av VM. Norska Amnesty har förslag på hur de kan agera för att lyfta frågor om sporttvätt oavsett om man visar matcher eller ej. Norge är i framkant i denna fråga.

Veckans lilla steg
De nordiska fotbollsförbunden har varit i framkant när det handlar om att driva på Fifa för att kompensera migrantarbetare. Nu öppnar Fifa för just det. Även om det är en krånglig process då man ska komma in som tredje part mellan ett bolag och missnöjda anställda så borde det gå att lösa.

Veckans nya lucka i idrottens topp
Det är väl känt att fotbollens Karl-Erik Nilsson slutar i mars 2023 och ett par år tidigare klev Lars-Christer Olsson av efter en lång ledargärning. Att det var svårt att ersätta Olsson visade sig när det först blev lottning mellan Ove Sjöblom och Jens T Andersson och sedan hoppade den vinnande Andersson av efter ett drygt år. Kring Nilsson är det oklart då det saknas villiga och starka kandidater och jag beskrev det i en krönika häromveckan. Sedan dess har Jonas Eriksson avsagt sig en möjlig kandidatur och många andra är tveksamma. Nu uppstår nästa lucka när Björn Eriksson aviserat att han lämnar RF i vår. Inser att många inom fotbollen blir glada över det då RF-basen har varit hårt kritiserad, men det ska nu även vaskas fram en RF-ledare som på allvar kan samla svensk idrott. Konflikten mellan RF och SvFF kring takregeln på tio procent för bidrag som slagit mot fotbollen är knappast löst. Lägg till det att även Sveriges olympiska kommitté letar ersättare till verksamhetschefen Peter Reinebo och till generalsekreteraren Gunilla Lindberg.

Veckans fotboll ÄR politik
Lionel Messi ökar på sina intäkter i form av reklam. Bland alla hans partners finns förutom ett qatariskt telekombolag även Saudiarabien.

Veckans ansökan
I grunden är det givetvis bra att demokratier som Norge, Sverige, Danmark och Finland söker EM 2025. Vi kan inte bara kritisera organisationer likt IOK, Fifa och Uefa och deras val av arrangörsländer om vi inte själva är beredda att arrangera. Om det nordiska budet har en chans? Frankrike, Polen och Schweiz är rivalerna inför omröstningen i Uefas exekutivkommitté i januari 2023. Skrev följande i min krönika i Dagens Industri häromdagen: ”Klart att man behöver visa att mästerskapet går i hållbarhetens tecken och att det finns nödvändigt offentligt stöd. Sedan har man en plusfaktor i form av att Sverige 2013 var klart bättre på att få landet att andas EM än vad England klarade i somras. Vilket kan väga upp mindre arenor än i en del andra länder. Det nordiska budet är välrepresenterat i exekutivkommittén med både SvFF-basen Karl-Erik Nilsson och DBU-ordföranden Jesper Möller och det är en fördel, även om de inte röstar. Samtidigt har även Frankrike och Polen medlemmar. Kanske är det en gammal uppgörelse som norska magasinet Josimar rapporterade om hösten 2016 som kan gynna Norden. Då Norden i utbyte mot tidigt stöd till Alexander Ceferin, som valdes till Uefa-president, skulle få arrangera EM för herrar 2024 eller 2028. Ovanpå det skulle Karl-Erik Nilsson få en plats i exekutivkommittén.  Parterna har förnekat en uppgörelse, men Norden var först ut att stötta Ceferin av alla och det utan att man ens visste vilka som ställde upp i valet. Efter det kom Karl-Erik Nilsson inte bara in i exekutivkommittén våren 2017 utan blev förste vice-president. Och i våras på Uefa-kongressen i Wien var det Jesper Möller och Karl-Erik Nilsson som gemensamt lyfte fram sitt stöd till ett omval av Ceferin. Ambitionen att arrangera EM för herrar fick Norden lägga ned, då mästerskapets storlek och arenakrav inte gick att möta. Norden funderade på VM 2027 men bytte spår till EM för damer 2025 när Fifa utökade dam-VM till 32 länder.  Upplagt för en nordisk framgång, eller? Det kan vara en av de sista möjligheterna sett till hur fotbollen växer.”  Tror helt enkelt att Norden får EM.

Veckans propaganda
Äntligen fick vi se Sverige nå de höjder vi hade hoppats på under EM i sommar. Klara 3-0 mot Frankrike efter en imponerande match mot världsfyran innebar inte bara att man säkrade en plats i översta seedningsgruppen till VM-lottningen 22 oktober utan även att man fick visa prov på vad man kan inför över 15 000 åskådare på Gamla Ullevi. Kul för landslaget och för publiken. Klart man kan förstå jakten på en större arena, men ibland kan det vara bra att bygga upp känslan av att det är eftertraktat att komma åt biljetter till landslagets matcher. Lägg till att man kan skruva på biljettpriset så att landslaget för damer drar in mer resurser till förbundet.

Veckans mediabojkott
När Erling Braut Haaland sänkte sin tidigare klubb Borussia Dortmund i Champions League gav han en intervju till oss. Däremot visade det sig att han bojkottade norska TV2. Nu har förklaringen framkommit och Haaland var irriterad för att den norska tv-kanalen skrivit om hans husköp i Spanien. Vilket lett till reaktioner från Haaland Jr och Haaland Sr. Haaland har nobbat TV2 sedan i juni och det både kring landskamper och Champions League. När det handlar om Premier League så ger Haaland intervjuer till Viaplay. Kanske inte konstigt med tanke på att Haaland är betald ambassadör för Viaplay.

Veckans mediaaffär som lär påverka idrotten
Qatars sportkanal Bein Sports är kanske det viktigaste redskapet för att köpa sig inflytande när man skickar in miljarder i Fifa, Uefa, IOK och ligor likt Premier League för att komma åt rättigheter. Otroligt nog verkar Saudiarabiens investeringsfond, Pif, vara på väg att investera i Bein Sports. Onekligen en omsvängning från åren 2017-2021 då Saudiarabien ihop med en rad grannländer satt Qatar under bojkott och saudierna körde piratsändaren BeoutQ som levde på att kapa Bein Sports sändningar.

Veckans låt
”Våldsam busshållplats” – Hurula.

Veckans Leeds United
Här nedanför skulle jag skrivit om framgångar i ligaspelet för Leeds:
Men det finns inga och två poäng av 15 tyder på kamp kring strecket. Kan man byta klubb?

Veckans poddgäst
Per-Mathias Högmo är gäst. Häckens tränare talar om guldjakten, om att gå från att vara hyllad i Norge till totalsågad, om inspirationen från Manchester City, Liverpool, Ajax, om vilka Häcken-spelare som borde vara med i landslaget och hyllningen till Erik Friberg. Sedan tidigare finns över 365 intervjuer med fotbollsprofiler och de finns via länken. Bara att lyssna på.

Publicerad 2022-10-15 kl 13:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto