Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Tänk att juryn inte bara kan välja rätt spelare

Lundhs Krönika

I torsdags kom nomineringarna till Fotbollsgalan.
Tar inte lång tid innan reaktionerna följer.
Felval! Hur kan han vara med? Och hur fick SvFF-gänget in den spelaren?

När Fotbollsgalans nomineringar kom i torsdags tog det inte lång tid innan jag fick reaktioner. Hur kom Ola Toivonen med som årets forward? Borde inte Isaac Kiese Thelin tagit den platsen efter målen i Belgien? Och Zlatan spelar ju i en skitliga. Varför är han med? Någon annan menar att Zlatan ska ha det priset och Guldbollen.

Mest reaktioner fick jag när det gällde de tre kandidaterna till årets målvakt. Förväxlade Janne Andersson valet med en landslagsuttagning? Kristoffer Nordfeldt hade under senaste säsongen begränsad speltid i klubblaget och stod inte några tävlingsmatcher för Blågult.

Oscar Linnér, då? Eller Pontus Dahlberg? Ja, det finns i varje fall alternativ till Nordfeldt även om han kanske klassas som nummer tre i landet av förbundskaptenen och hans målvaktstränare Mats Elfvendahl. Men nu handlar det om priset som årets målvakt. Ska man inte ha stått ett visst antal ligamatcher?

Annons

Nu har jag inget emot Nordfeldt och när man diskuterar det här så blir det lätt ett hackande på honom. Det är inte meningen och jag hoppas att Nordfeldt infriar förväntningarna när han nu får spela i Swansea. Det är som när Andreas Granqvist får Guldbollen och han får till och med skit av spelare i Gais som påstår att han inte förtjänat priset.

Har själv varit med i juryn några år och är glad att jag slipper. Det blir väldigt lätt kompromisser där man blir gisslan och självklart slåss de som jobbar inom förbundet för sina spelare. Det är knappast så att Andersson och Wettergren kommer att lägga all kraft på spelare som är utanför landslaget. Ja, ni fattar.

Likadant är det på damsidan där Peter Gerhardsson kommer att lyfta sina spelare. Sedan är det ingen exakt vetenskap att ta ut årets back. Möjligen att man i dessa tider av Moneyball-tänkande kan få in mer mätande av vad spelare har presterat? Mer rättvisa är väl bra, men det är svårt att mäta allt.

Annons

Hur mäter man VM-euforin från i somras? Eller hur Ola Toivonen slet osjälviskt i det defensiva arbetet för att bädda för den svenska VM-framgången. Sådant kanske bara riktigt defensiva finsmakare kan premiera och lyfta. Kanske har Nordfeldt gjort det strålande i de matcher han spelat.

I grunden är det så mycket oklarheter. Vilken tidsperiod? Vad ska man belöna? Vad spelar ligan för roll? Särskilt svårt är det när prisutdelningen är mitt i den utländska säsongen där de flesta fortfarande är aktiva. På så sätt kan man säga att Emil Forsberg inte fick full valuta för säsongen 2016-17 i Bundesliga.

Inte kan väl spelarna bry sig så mycket? Jo, det är klart att man vill bli prisad. Åtminstone är jag övertygad om att en majoritet uppskattar att få fina priser som visar att man gjort något stort. Det är också uppenbart att de som inte får priset eller ens en nominering kan vara besvikna.

Annons

Vet hur svårt det är att varje år välja spelare till Allsvenskans Stora Pris, men där är juryn betydligt större och varje röst får mindre vikt. Ändå vet jag att många reagerar över vissa val och varför någon annan saknas. Och det går att argumentera länge och väl kring olika val.

Eller när jag och sportchefen Erik Westberg ihop med Marika Domanski Lyfors och Stefan Pettersson från SvFF ska ta ut en den person som ska få Fotbollskanalens Hederspris. Där det förekommer en hel del förslag utifrån av vem som borde få priset och varför. Ja, det går ju inte att få en exakt rättvisa och alla kan inte bli nöjda.

När det handlar om valen till Fotbollsgalan är det en mindre jury men en blandning av SvFF-ledare som jobbar med landslagen och sedan mestadels gamla spelare som numera jobbar inom media. De kan garanterat sina saker, men där risken att det blir en landslagsuttagning.

Annons

De två största priserna i form av Guldbollen och Diamantbollen delas ut av tidningar och SvFF och där man gemensamt drar ihop en jury. Vissa år är det säkert givna val, men ett år som fjolåret var uppenbarligen svårt på herrsidan då det var 3-3 i omröstningen innan SvFF kunde avgöra.

En gång i tiden ville inte Svenska Fotbollförbundet att det skulle delas ut pris till individuella spelare överhuvudtaget. Skälet var att fotboll är ett lagspel och det är fel att lyfta individer då. Annat i dag då vi premierar det mesta på Fotbollsgalan och via Allsvenskans stora pris.

Under åren har svensk fotboll med olika partners byggt ut prisverksamheten och nu kommer till och med en stor bilfabrikör in och kan dela ut pris till årets nummer 10 ihop med Zlatan. Och det är ingen tvekan om att priser både engagerar och väcker känslor.

Annons

Ta bara Guldbollen från i fjol då det var uppenbart att Fotbolls-Sverige var delat när det handlade om Emil Forsberg eller Andreas Granqvist skulle få priset. Att det inte landade rätt hos den som blev utan pris är rätt givet, och jag kan verkligen undra om en förbundskapten ska sitta med i juryn? Vad vinner han på det?

Läser i Simon Banks text om Guldbollens statuter att Stockholms-Tidningen i november 1946 fick SvFF att göra ett undantag och tidningen fick rätt att dela ut ett pris till den bästa fotbollsspelaren i landet. Man fick igenom det för att tidningen tryckte på att det handlar om en hel säsongs insatser.  

Numera är det Aftonbladet som tagit över priset från Stockholms-Tidningen precis som Sydsvenskan tog över Arbetets pris Diamantbollen till årets främsta kvinnliga fotbollsspelare när den tidningen gick i konkurs. Fortfarande är det till bästa spelaren på bägge sidor men det är lite luddigt kring vad som innebär den bästa spelaren.

Annons

Samtidigt är det kanske charmen att det inte är exakt vetenskap i en jury. Det är lite som Melodifestivalen där fel låt alltid vinner. Även om det svider för de som inte får priset så får de trösta sig med att de är i majoritet, det är rätt få som vinner priserna och det är omöjligt att tillfredsställa alla. För ingen vill väl gå tillbaka till att ingen får pris? 

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Följa upplösningen i allsvenskan för både herrar och damer, se Leeds-Nottingham och peta in ett besök på Cirkus för att lyssna på Steven Pinker och Anna Rosling.

Helgens avstå
Naturen.

Veckans läsning
DN:s Henrik Brandao Jönssons text om Brasiliens svar på Donald Trump, det vill säga Jair Bolsonaro, är väl värd att läsa för att lära sig om den troliga vinnaren av presidentvalet i Brasilien.  Gillar Sven-Åke Olofssons kolumn i Helsingborgs Dagblad om att Helsingborgs stöd till HIF kräver öppenhet. En av de vanligaste frågor jag stöter på är folk som inte förstår hur HIF kan värva som man gör och ändå inte sköta sina hyresåtaganden.

Veckans moderna fotboll
La Liga-basen Javier Tebas tror fortfarande på att Girona och Barcelona ska mötas i en ligamatch i Miami i slutet av januari. Tebas talar om att fotbollen är emot alla förändringar men sedan svänger det. Den i Sverige så hyllade Bundesliga öppnar kontor i New York. Sedan tidigare har man kontor i Singapore och det handlar om att sprida varumärket för tysk klubbfotboll för att öka intäkterna.Nu visar det sig att franska Ligue 1 också är på jakt efter amerikanskt kapital och ser gärna att amerikaner tar över franska klubbar och vill lära sig det mesta av jänkarna.

Veckans poddnyhet
Nu finns även podcasten Lundh via Spotify.

Veckans distansering
Fifa-basen Gianni Infantino har träffat Saudiarabiens styrande kronprins Mohammed Bin Salman tre gånger bara det senaste året och det heter att saudierna är inblandade i den satsning värd över 200 miljarder kronor som ska ge ett nytt klubblags-VM och en ny landslagsturnering. Efter det saudiska mordkommandot som dödade en kritisk journalist dragit på både Bin Salman och landet negativa rubriker så fick Fifa distansera sig. Fast vad är det värt, Guardians Marina Hyde är lika vass som alltid när hon skriver om Fifa:s dans med diktaturer. 

Veckans sköna slutsignal
Även om en sen kvittering alltid svider bör Malmö FF vara nöjt med 1-1 mot Sarpsborg. Kunde lätt ha blivit stryk mot det norska bonkegänget, ett rött kort för Markus Rosenberg och ett betydligt tuffare läge i gruppen.

Veckans sportchefer
Svensk elitfotboll har utsett Kalmar FF:s tidigare ledare Svante Samuelsson som ny sportchef. Tror det är en klok värvning. Vill ni höra lite om hans tankar finns en poddintervju från maj 2017 via denna länk. I Norge har Sef:s motsvarighet också utsett en sportchef och det blir förre spelaren, agenten, klubbledaren, klubbägaren och affärsmannen Erik Solér. Man kan säga att Solér är 180 grader från Samuelsson, men även det är en intressant utnämning.

Veckans skyttekung slash varumärke
Zlatan Ibrahimovic säljer mest tröjor i MLS, vilket imponerar, och ingen kan klaga på hans målproduktion i LA Galaxy. Nej, det är ingen toppliga men om det var så lätt att göra mål så hade alla snittat ett mål per match. Dessutom har han alla möjligheter att ta Galaxy till slutspel och MLS-trädet får det svenska seriesystemet för ishockey att framstå som enkelt… Även fascinerande att se Zlatan flossa i amerikansk tv…men ska man erövra en marknad får man bjuda till. Och flossandet har ändå en bit kvar till reklamfilmen med Sverigedans.

Veckans boksläpp
Har varit med i en antologi som heter ”Till min son” där en rad författare och skribenter – allt från Theodor Kallifatides till Kalle Lind - skrivit texter om relationen mellan fäder och söner. I min text tar jag avstamp i min egen uppväxt och vad som gällde då och vad jag vill undvika ska gå i arv.

Veckans gladaste
Fifa-basen Gianni Infantino förklarade i dag för Fifa:s styrande råd att han räknar med att bli omvald i juni 2019. Han uppger att han har stöd av 180 medlemsländer och alla konfederationer. 

Veckans upp på barrikaderna
Fifa:s styrande råd klubbade som väntat prispengarna till VM i Frankrike 2019. Det blev en rejäl höjning men samtidigt ökar gapet till herr-VM. För mig är det obegripligt att vinnarna av träningsturneringen för-VM 2017 får mer i prispengar än vad de kommande vinnarna i Frankrike 2019 får. Damspelare världen över kanske väntade för länge med att väcka debatt om villkoren för att något skulle ske? Det svenska landslaget gick i frontlinjen och det är bara en brutal verklighet där det barrikadjobbet måste göras. Räcker att se på det motstånd som dyker upp i mejl och på sociala medier och det tyvärr saknas mycket kunskap. Tror alla män som är emot den här utvecklingen att Juventus, Manchester United, Paris SG, Bayern München och andra europeiska storklubbar som satsar på damfotboll gör det av välgörenhet? Nej, det är klart att de inte gör, de har fattat att det är en kommande marknad och därför satsar man nu för att skörda längre fram. Dessutom är det så att det har varit snett fördelat under lång tid och att damfotbollen inte fått möjligheter att växa som herrfotbollen. Se bara hur EM i fotboll vuxit sedan det var åtta lag i Sverige 1992. Eller hur den dåvarande Uefa-basen Lennart Johansson var nervös när han krävde bankgarantier för att Champions League skulle bli verklighet. Det är förbannat lätt att titta i backspegeln och tro att herrarna förtjänat allt och damerna ska vara nöjda med vad de får. Värt att läsa ett reportage från i våras om hur kampen sprider sig från USA. Upp till kamp!

Veckans sorgliga mejl
En tittare hörde av sig till TV4-sporten och undrade varför vi inte tagit upp att fotbollsspelaren Torbjörn Jonsson gått bort. Värsta var att jag inte hade koll på denna vinnare av Guldbollen, som han fick efter en heroisk insats mot Frankrike 1960. Läste in mig på Peking-spelaren som kallades den ”eviga slitvargen” via Norrköpings Tidningar och det visade sig att han petades från VM-truppen två dagar innan turneringen drog i gång. Han nobbade även Real Madrid när affären med Milan hade gått i stöpet. Beklagar min okunnighet men det är slående hur grym tiden kan vara och på så sätt nästan sudda ut en storspelare.   

Veckans dramatik
Vilken klubb tar SM-guldet? Rosengård, Piteå eller Göteborg? Även om Rosengård har serieledning är det upplagt för Piteå som möter Växjö hemma när Rosengård möter guldjagande Göteborg borta. Känns som kryss i Göteborg och seger för Piteå. Då är Kronprinsessan Victorias pokal på fel ställe…

Veckans gåta
Hur Göteborg kan ta emot Rosengård på Ullevi? Den är ju till och med ogästvänlig även om den är utsåld. Obegripligt.

Veckans läsarbrev
Hej, Paulinho kan ev tas ut till en vinterturné för att testas där. Just bland tillgängliga anfallare är det tunt med intressanta namn bakom Carlos Strandberg. Jag är tveksam till Paulinho. Gör mycket mål i Häcken men har inte alls spelat mycket i klubblag på den internationella scenen. Hur mycket spelar hans omgivning i Häcken roll för hans målfacit? Men tar man ut honom till en vinterturné får man ju se lite grann hur hans status är. Anders

Svar: Även om det är bra spelare i Häcken är det ännu bättre spelare i landslaget. Paulinho kanske lyfter än mer i Blågult? I senaste avsnittet av Granqvist, Backe, Lundh så pratade vi om Paulinho och där är Backe tvärt emot och jag och Granqvist är för, och ni ser det via länken. 

Veckans Leeds United
Den väntade hemmaförlusten mot Blackburn (se förra veckans krönika) följdes upp av en imponerande klar triumf mot Ipswich och återtagen serieledning. Nu väntar Nottingham Forest och då är Pontus Jansson tillbaka efter att klubben accepterat en matchs avstängning för att han klagade på domaren i en tv-intervju. Matchen går på Viaplay, 18:30 lördag.

Veckans siffror
19,99. Priset i dollar för att se Tiger Woods möta Phil Mickelson i en golfmatch där vinnaren får allt. Matchen spelas 23 november och man har ingen publik mer än sponsorer utan hoppas på att golffrälsta ska köpa matchen.

Veckans låt
”Fire (Po Po Pom Pom) – Julia Lov.

Veckans poddintervju
IFK Norrköpings Andreas Johansson om ångern att han inte blev mittback tidigare, om överraskningen att Janne Andersson inte gav honom chansen i Blågult och om att återvända till Halmstads BK. Intervjun går att se på Sportkanalen på måndag 21:00 och podcasten kommer ut i gryningen samma dag. Sedan tidigare finns 206 poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler som ni hittar via länken.

Veckans citat
”Nej. Nej.”

Manchester Uniteds manager José Mourinho på frågorna om Zlatan är aktuell för en återkomst i klubben och om han kan tänka sig det.

Fakta

Nominerade till Fotbollsgalan 2018

Årets målvakt
Dam:
Loes Geurts (Kopparbergs/Göteborg FC), Hedvig Lindahl (Chelsea FC), Zećira Mušović (FC Rosengård).

Herr: Karl-Johan Johnsson (EA Guingamp), Kristoffer Nordfeldt (Swansea City AFC), Robin Olsen (FC København/AS Roma).

Årets back
Dam:
Hanna Glas (Eskilstuna United DFF/Paris Saint-Germain FC), Nilla Fischer (VfL Wolfsburg), Linda Sembrant (Montpellier Hérault SC).

Herr: Ludwig Augustinsson (SV Werder Bremen), Andreas Granqvist (FC Krasnodar/Helsingborgs IF), Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United FC).

Årets mittfältare
Dam: Kosovare Asllani (Linköpings FC), Jelena Čanković (Växjö DFF), Caroline Seger (FC Rosengård).

Herr: Viktor Claesson (FC Krasnodar), Albin Ekdal (Hamburger SV/UC Sampdoria), Emil Forsberg (RB Leipzig).

Årets forward
Dam:
Anna Anvegård (Växjö DFF), Stina Blackstenius (Montpellier Hérault SC), Anja Mittag (FC Rosengård).

Herr: Saman Ghoddos (Östersunds FK/Amiens FC), Ola Toivonen (Toulouse FC/Melbourne Victory FC), Zlatan Ibrahimović (Manchester United FC/Los Angeles Galaxy).

OBOS Damallsvenskans mest värdefulla spelare
Sif Atladóttir (Kristianstads DFF), Julia Karlernäs (Piteå IF DFF), Caroline Seger (FC Rosengård).

Allsvenskans mest värdefulla spelare*

Årets genombrott i OBOS Damallsvenskan
Anna Anvegård (Växjö DFF), Rebecka Blomqvist (Kopparbergs/Göteborg FC), Julia Zigiotti Olme (Hammarby IF FF/Kopparbergs/Göteborg FC).

Årets allsvenska nykomling*

Årets tränare
Dam:
Stellan Carlsson (Piteå IF DFF), Jonas Eidevall (FC Rosengård), Marcus Lantz (Kopparbergs/Göteborg FC).

Årets allsvenska tränare*

* Koras i "Allsvenskans stora pris" som sänds i C More den 19 november. Svensk Elitfotboll har låtit en jury bestående av lagkaptenerna och huvudtränarna i Allsvenskan samt 32 utvalda journalister och experter utse vinnarna i Allsvenskans stora pris. Förbundskaptenen för Herrlandslaget, Janne Andersson, samt U21-landslagets förbundskapten, Roland Nilsson, ingår i juryn.

JURYS
Dam: Peter Gerhardsson, SvFF; Magnus Wikman, SvFF; Ulf Kristiansson, SvFF; Anders Johansson, SvFF; Victoria Sandell, EFD; Johanna Frisk, Sveriges Radio; Malin Swedberg, TV4/ C More; Frida Östberg, SVT.

Herr: Janne Andersson, SvFF; Peter Wettergren, SvFF; Roland Nilsson, SvFF; Tomas Turesson, SvFF; Stefan Lundin, SEF; Richard Henriksson, Sveriges Radio; Anders Andersson, TV4/ C More; Kim Källström, Discovery Networks; Daniel Nannskog, SVT; Ola Wenström, Viasat.

Till utmärkelserna Guldbollen, Diamantbollen, Årets domare och Fotbollskanalens hederspris sker inga förhandsnomineringar.

På galan hyllas även landslagen, årets svenska mästare och cupmästare, skyttekungar och skyttedrottningar.

Publicerad 2018-10-26 kl 16:44

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto