Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Tvivlar på att fotbollen vill röja upp bland brevlådeföretag, underliga betalningar och noll insyn

Lundhs Krönika

AIK ska utreda tio års transferaffärer efter DN-avslöjandet om olika turer i Nabil Bahouis flytt till Saudiarabien.
Gillar verkligen ambitionen – men tvivlar på att fotbollen verkligen vill städa upp transferträsket.

I veckan skakade Dagens Nyheter om i svensk fotboll när man kunde avslöja att AIK fotboll anlitat ett brevlådeföretag för att sälja Nabil Bahoui till Saudiarabien. Till det hörde en rad märkligheter och allt kom från en faktura som polisen hittat i samband med en knarkrazzia.

Där det estniska företaget BlueBlueSky, som drivs av kriminellt belastade svenskar, ställt en faktura på 80.000 euro (800.000 kronor) till den schweiziske agenten Marco Lichtsteiners bolag Palm Eleven AG. Pengarna skulle skickas till ett annat bolag, Empresa Finance. Minst sagt rörigt och där fakturan var utställd tre år efter affären. 

Annons

I bakgrunden figurerar olika agentnätverk som slåss om marknaden, spelarna och att få göra affärer. Det är utifrån sett svårnavigerat och att Nabil Bahoui själv inte har koll behöver inte vara konstigt. En svensk landslagsspelare som skrev på för en Premier League-klubb hoppade till när en för honom okänd agent kom in i rummet och på ett avtal, och han fick bra betalt. Helt utan att svensken hade koll.

AIK fotbolls ordförande Robert Falck har varit rak och tydlig i efterspelet och meddelat att klubben dragit i gång en egen utredning som leds av en extern jurist som ska granska de tio senaste årens större transfers. Något som klubbdirektören Björn Wesström sedan ska presentera för styrelsen. 

Just Wesström bör ha bra insyn då han tidigare varit sportchef och är en av få höga ledare som varit aktiv i AIK de senaste tio åren varav sportchef sedan 2013. Han var även sportchef 2009-10 och scoutingchef i flera perioder så det är klart att han kan den här världen.

Annons

Gillar verkligen ambitionen som klubben visar att gå igenom vilka affärer man gjort. Hur de gått till. Vem som fått betalt. Och varför personer eller företag fått betalt. Det hade varit revolutionerande om det gavs insyn. Det är som sagt lovvärt men även om AIK gjort allt rätt är det inte säkert att deras affärspartners går med på att öppna upp. 

Ibland gör allsvenska klubbar affärer som är bra för dem och lägger mindre kraft och tid på vad som sker därefter. Det är givetvis AIK inte ensamt om utan det gäller nog alla klubbar som säljer spelare med större regelbundenhet. För det är en kultur i fotbollsvärlden och som finns i Sverige men även i andra länder.

En sportchef sa till mig att det är i princip omöjligt att värva spelare från Brasilien utan att på ett eller annat sätt ta en genväg eller befinna dig i gråzoner som är väldigt mörka. För marknaden i Brasilien är helt annorlunda och man är beroende på att anpassa sig till den för att kunna värva en spelare därifrån.

Annons

Vad det slutar med? Ja, jag är tveksam om vi får en verklig insyn eller om det finns en verklig vilja att städa upp. Något som inte handlar om AIK utan om alla klubbar, föreningar, förbund och konfederationer hela vägen upp till toppen i form av Fifa. Plus en hel del agenter givetvis. Samt advokater och banker som lever gott på att dölja transkatuioner.

För många har för mycket att förlora på att ge en full insyn i vad som sker. Vilket är grundproblemet för fotbollen. Det är svårt att ifrågasätta för ingen får se avtal, betalningar och så vidare. Det är så lätt att skylla på agenter men alla – verkligen alla - använder dem så det argumentet faller lätt. Det är inte agenternas fel om det görs felaktiga affärer.

Svenska klubbar följer inte ens regelverket när det handlar om att rapportera om vilka agenter man arvoderat. Det är flera år sedan man skulle följa Fifa:s regelverk, men där var svenska klubbar och svenska fotbollsförbundet långt efter andra länder i transparens. Ännu i dag vet man inte om det görs på ett korrekt sätt.

Annons

Klubbarna kan ju sätta stopp för det om man vill. Ingen tvingar en klubb att använda agenter. I fallet AIK så har man tidigare talat sig varm för att använda en agent när Alexander Isak gick till Borussia Dortmund. Björn Wesström hymlade inte om det i min podcast efter försäljningen. 

Polisen lanserade för några år sedan en särskild grupp som ska jobba med kriminalitet i idrottsvärlden. Väldigt välkommet. Ändå förvånar det mig att poliserna som fann fakturan som blev grunden till DN:s avslöjande inte informerade Fredrik Gårdare eller någon annan inom aktionsgruppen mot kriminella inom idrotten.

Jobbet mot de här krafterna handlar oerhört mycket om information och att lära sig hur man jobbar. Dessutom fanns det möjligheter att dessa personerna var kända för annan brottslighet kring fotboll och idrott. Att då inte dra in poliserna som är specialister på dessa brott är svårt för mig att fatta. Oavsett om det skulle leda till en förundersökning eller ej.

Annons

Fredrik Gårdare har med all rätt varit hård mot en del av fotbollens aktörer för att de fortsätter att göra affärer med personer som befinner sig i gråzoner. Samtidigt tappar det mässandet både trovärdighet och kraft om polisen har noll lagspel sinsimellan. Nu fick Gårdare och Co läsa om avslöjandet i Dagens Nyheter.

Det är på många sätt även typiskt för fotbollens skumma affärer att polisen inte går vidare med den eventuellt fotbollsrelaterade brottsligheten. Och det är också typiskt att vi endast får insynen i den här affären via att någon slarvat med sina fakturor och därmed kan bjuda på en inblick. För ofta bjuder inte någon på insyn då alla på ett eller annat sätt är inblandade.

Att Stefan Schwarz överlät sin skuld efter en konflikt med sina agenter till sin pappa Herbert som tog hjälp för att driva in pengarna hängde ihop med att det var pengar på Irland som inte beskattats. Det gick helt enkelt inte att gå den vanliga rättsliga vägen.

Annons

Det är tyvärr svårt att få insyn i fotbollens affärer och det är en brist för oss journalister. Utan att veta hur affärer gått till är det svårt att ställa frågor och framför allt ställa ansvariga till svars. Det är lika svårt för medlemmar att få insyn och inte heller kan de ställa ledningen till svars för agentarvoden och annat. 

Sedan vill ofta medlemmar slash supportrar mest ha ett bra lag. Då vill man inte ta del av negativa saker. När man som journalist får tillgång till insyn bemöts man ofta av ilska från en del av den berörda klubbens supportrar. Allt för att på något sätt skydda sin egen förening.

En av få gånger jag fått en rad dokument kring en spelaraffär som visade att en klubb betalat svart för att värva en spelare nekade givetvis företrädare för klubben – och supportrar var inte så intresserade utan trodde att man som journalist ville skada klubben. 

Annons

Likadant har det varit när jag belyst hur en allsvensk klubb inte betalade en spelares moderklubb rätt belopp. Då blev det också ilska mot avslöjandet snarare än mot den egna klubben som dock fick betala. När vi skrev om hur en klubb skickade halva transfersumman till ett brevlådeföretag i London som skickade till en brevlåda i Panama var ingen i klubben intresserad av det, utan bara att man fick ihop ett bra lag. 

Samtidigt vill alla supportrar utom Östersund FK:s att journalister ska vända upp på affärerna i ÖFK. Vilket Östersunds-Posten gjorde förtjänstfullt, men utan att Skattemyndigheterna kollat på flyttfirmor i Jämtland är det långt ifrån säkert att Daniel Kindberg varit i en rättsprocess. Det handlade mer om myndigheterna med andra tvångsmedel än journalister.

Det tog inte många minuter förrän AIK-nyheten dök upp i DN innan jag fick mejl: ”Aik affären ska väl belysas lika mycket som Östersund hoppas man..likaså att journalister inte tvekar att granska på djupet pga dom tentakler som styr aik in i styrelserumet.” Tycker DN, Aftonbladet och mina kollegor på Fotbollskanalen legat i för att på alla sätt belysa det man kan och ställa de ansvariga till svars. 

Annons

Men i slutändan handlar det om öppenhet och om klubbar och förbund vill bjuda på det. För utan att veta vem som gör vad och varför är det svårare för journalister att göra sitt jobb. Dessutom kan inte medlemmar ställa de ansvariga till svars vilket är grunden till en fungerande föreningsdemokrati.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Jobba i studion med Kroatien-Sverige på söndag. Avspark 18:00 och det är TV4 som gäller. Nations League går vidare och för Janne Andersson och Co väntar VM-finalisten på bortaplan. Innan dess tänkte jag blicka ner i division 1 södra med ett väntande Skåne-derby mellan Eskilsminne-Landskrona som bägge är involverade i streckstrider.

Helgens avstå
Zagreb. 

Veckans Norge-haveri
Ett skakande svagt norskt landslag föll i EM-playoff mot Serbien. Nerver? Anspänning? Ur slag? Taktiskt haveri? Eller en kombination? Trots att Lars Lagerbäck mönstrade Ödegaard, Haaland, Sörloth, Berge och de andra. Värsta var att Serbien fullständigt körde över Norge som egentligen aldrig var med i matchen och serberna borde avgjort långt tidigare än i förlängningen. Nu är det ilsket värre i Norge och man vill att Lagerbäck avgår. Svensken förlängde kontraktet som norsk förbundskapten i december i fjol och det är givet att han har ett stort ansvar. Han satsade på en del spelare som knappt spelat något i klubblagen. Sedan måste man undra vad stjärnorna från Real Madrid, Borussia Dortmund, RB Leipzig och en del andra gjorde på Ullevål? För allt kan inte vara Lagerbäcks fel. Under hans ledning har Norge gjort en rejäl uppryckning, men det är klart att det går att förstå att en del undrar om han är rätt man att ta hand om den talangfulla generationen som norsk fotboll fått fram. En del av problemet är väl att många i Norge var övertygade om att landslaget skulle lösa det här. Istället får man ladda om med Nations League-matcher. Serbien däremot stormar mot EM 2021 och får anses vara storfavorit mot Skottland som behövde straffar för att slå ut Israel. Om Serbien når EM hamnar man i samma grupp som Kroatien… Givetvis även England och Tjeckien men det finns en annan laddning i mötet Kroatien-Serbien. 

Veckans vinnare
Erik Hamrén fick se sitt Island sänka Rumänien med 2-1 även om det blev onödigt spännande på slutet efter en hårt dömd straff. Vilket gav rumänerna lite hopp. Annars var det Gylfi Sigurdssons kväll där Everton-stjärnan skickade in både 1-0 och 2-0. Nu är Hamrén en match från EM 2021, men det blir tufft att möta ett pånyttfött Ungern (slog Bulgarien med 3-1) på bortaplan. För övrigt är det fascinerande att se att Hamrén lutar sig mot många av spelarna som varit med och tagit landet till EM 2016 och VM 2018. Vem hade trott att Kari Arnason skulle ta plats i backlinjen även 2020? 

Veckans självmål
Idrottsminister Amanda Lind fick backa från löftet om att öppna upp för mer åskådare som hon och Mikael Damberg gav i augusti. Smittspridningen har ökat. Det sistnämnda går att förstå att man måste bekämpa, men att lova något utan att veta om det håller är ren populism. Då kände sig Lind tvungen att svara på kritik från Jonas Gardell och därav löftet om att lätta på gränsen på 50 personer.  

Veckans VM-jakt
När Spanien och Portugal spelade 0-0 i en träningsmatch så lanserade man även en kampanj för att länderna ska få ordna VM 2030.

Veckans moderna fotboll
FC Barcelona slöt en överenskommelse med investeringsbanken Goldman Sachs för ett lån på åtta miljarder kronor för att bland annat bygga ut Nou Camp. Ska betalas tillbaka över 30 år. Samtidigt gick klubben back en knapp miljard.

Veckans äntligen
Alexander Isak har haft svårt att hitta rätt med målskyttet men han nickade in 1-0 till Sverige i Moskva efter en precis frispark av Sebastian Larsson. Innan dess hade Kalle Johnsson briljerat på ryskt avslut. Mattias Johansson fick komma in vid starten av andra halvlek och ytterbacken var starkare än Emil Krafth och låg även bakom 2-0 när hans skott styrdes in av en rysk back och lurade målvakten. Även om Johnsson fick kapitulera i matchens slutskede var det en rätt stark svensk seger med ett delvis oprövat lag. Här är Fotbollskanalens spelarbetyg. Man kan konstatera att Kristoffer Olsson visade sitt värde via sitt inhopp där han gav Sverige ett annat lugn samt att både Isak och Seb Larsson också stärkte sina positioner. Förutom målet hade Isak en briljant framspelning till Olsson och var stark på topp där han vann en hel del dueller. Larsson gjorde en solid första halvlek med assisten som kröning. Jordan Larsson, Mattias Svanberg, Sebastian Holmén och Carl Starfelt gjorde okej insatser utan att briljera även om alla glimtade till och det var inte de lättaste omständigheterna sett till förutsättningarna. Viktigast för framför allt Larsson och Svanberg är att fortsätta prestera i klubblagen för att ge sig själv en chans till EM. I Starfelts och Holméns fall är konkurrensen större men det är givet att de inte ska ge upp. Om Andreas Granqvist inte kommer tillbaka så öppnar sig en plats i truppen för en mittback även om Marcus Danielson säkert har siktet inställt på den.

Veckans vinnare II
I förra veckan kunde man vinna Lotta Schelins nya bok om man hade koll på att hon hade gjort 88 mål i landslaget. Snabbast med rätt svar var Anthon Molinder som tog hem boken. 

Veckans marknadsnotering
Arsenal skickade maskoten Gunnersaurus och en massa andra anställda samtidigt som man värvade Thomas Partey från Atlético Madrid för ungefär en halv miljard kronor. Lägg till att Partey ska ha lön också. Han tjänar väl i veckan vad en maskot har på fyra eller fem år. Mirror uppger att Parteys veckolön ligger på 2,5 miljoner kronor. 

Veckans nära Sverige-möte men straffarna kom emellan
Bosnien hade ledningen mot Nordirland och debuterande MFF-backen Anel Ahmedhodzic spelade från start. Han var involverad i förspelet till Bosniens 1-0 men nordirländarna som för några veckor sedan fick stryk med 5-1 hemma mot Norge reste sig och kvitterade. I straffläggningen var man kallast och där visade nya förbundskaptenen Ian Baracloughs kyla. I förlängningens slutskede bytte han in Conor Washington och Liam Boyce bara för deras straffskytte. Bägge gjorde också mål när Nordirland gick vidare efter att målvakten Bailey Peacock-Farrell, som gjort flera viktiga räddningar, parerade en straff och fick se en annan gå i ribban. Därmed får Ahmedhodzic ta sikte på VM 2022 snarare än EM nästa sommar där Bosnien tagit plats i Sveriges grupp om man nu nått dit. Istället står det mellan Nordirland och Slovakien som slog ut Irland efter ytterligare ett straffdrama. Den 12 november spelas EM-playoff klart.

Veckans noll koll
Kulturminister Amanda Lind kallade till pressträff 13:00 i går och visade att hon och hennes stab har noll koll på sitt område. Hon lade alltså sin presskonferens rakt emot när Nobelpriset i litteratur skulle presenteras. Samma Lind gick på Guldbagge-galan utan att ha sett en enda nominerad film. Hennes koll på idrott är tyvärr lika bristfällig. Det är sorgligt att se hur regering på regering fullständigt struntar i områden som idrott och kultur. För även om Lind är på en ovanligt låg nivå så har det varit så här under lång tid och det oavsett vem eller vilka som haft makten.

Veckans moderna fotboll II
Gareth Bales agent Jonathan Barnett säljer sin agentur Stellar Group till Hollywood-agenturen Creative Management Partners för en dryg miljard kronor. Häromåret gick även Creative Artists Agency in i fotbollsvärlden och med tanke på att fotbollen omsätter 65 miljarder kronor årligen så finns det pengar att hämta.

Veckans läsarbrev
Hej Olof, I vanliga fall är det business som får mig att klia mig i huvudet (och tappa det lilla hår som är kvar) men nästan lika mycket är jag förundrad över varför Riccardo Gagliolo ej är uttagen till landslaget? Han kan spela både mittback och vänsterback. Han spelar i Seria A och möter världstjärnor. VARFÖR blir han ej uttagen längre? Han fick ju någon chans för några landskamper sedan. Och varför är det inga journalister som ifrågasätter Janne Andersson gällande Riccardo Gagliolos varande eller icke? Mvh Carl

Svar: Till den här samlingen hade Janne Andersson möjlighet att ta ut de tre vänsterbackar som han tidigare haft med före Gagliolo. Att han spelar i serie A är en sak, men Andersson ser det inte så utan håller väl Augustinsson, Bengtsson och Olsson före och vill väl testa den senare efter tiden i Helsingborg. Ifrågasätter inte vi journalister? Klart att vi frågar om spelare som inte är med och varför, men vi får egentligen bara icke-svar om att inte bedöma enskilda spelare mot varandra och att detta är de spelare han tycker är bäst. Sedan har Gagliolo varit skadad och i vår sammanställning Svenskkollen så skrev mina kollegor häromdagen följande: ”Backen gjorde comeback efter skada i helgen, och då vann Parma med 1-0 hemma mot Hellas Verona. Gagliolo hoppade in i den 63:e minuten.” Så det kan också spelat in.

Veckans nysatsning
Krönikören Dan Persson har lämnat Idrottens Affärer och istället startat Idrott & Samhälle. Persson var först ut med att peka i det ohållbara med bygget av Friends Arena och hamnade dessutom oerhört nära i sin bedömning av hur stora förlusterna skulle bli. Han kan dessutom idrottens politiska värld och är inte rädd för att mata på med sina åsikter. 

Veckans skakning på övre däck
Spanska rättighetsgiganten Mediapro köpte häromåret rättigheterna till franska Ligue 1 för närmare åtta miljarder kronor per år. Dessutom är man med och äger rättigheterna till franska Ligue 2 till ett värde på 700 miljoner kronor. Men efter att Mediapro betalat första delen av första säsongen av sin storsatsning så klarade man inte av att betala andra avbetalningen som skulle gått till klubbarna 5 oktober. Nu vill Mediapro omförhandla avtalet och hänvisar till coronautbrottet men klubbarna avvisar det. Blir intressant att se fortsättningen för det är tveksamt om det står köpare på rad att uppfylla mångmiljardavtalet och därför vill knappast Ligue1-klubbarna avbryta helt med Mediapro men givetvis har man budgeterat med dessa miljarder.

Veckans quick-step, eller?
Fifa undersöker om man ska flytta till Paris. Den cyniske misstänker att Fifa-basen Gianni Infantino vill komma undan jobbigheter i Schweiz där han bland annat är brottsmisstänkt. Även om det officiellt heter att lagarna i Schweiz gör det svårt att anställa folk från utanför Europa. 

Veckans nya tider
Expressen och Aftonbladet ser över distributionen för att spara pengar. Snacket i branschen är att kvällstidningarna eventuellt ska distribueras med morgontidningarna och att kvällstidningarna därmed måste tryckas lika tidigt som morgontidningarna. 

Veckans depp
Även om jag som Leeds-supporter har svårt att känna för Manchester United-supportrarnas gnäll så hade Guardian en fin sammanställning på vd:n Ed Woodwards alla transferfönster. Ingen uppmuntrande läsning. Kan inte annat än fascineras att en klubb som United väntar till fönstrets sista dag för att göra affärer. Sällan då man gör de bästa affärerna.

Veckans dokumentärserie
Henrik Evertsson har gjort en dokumentär om Estonia som finns på DPlay. Det är många saker som får mig att undra och det är väldigt bra att någon orkar ifrågasätta och belysa det som inte kommit fram. Se den! 

Veckans syndabock i svensk fotboll
RF-basen Björn Eriksson är återigen utsatt för mycket kritik. Många undrar hur han kunnat få agera fritt och att han inte fattar fotbollen. Det talas om att utesluta honom från AIK där han tidigare suttit i styrelsen. Han är helt enkelt svensk fotbolls fiende. Då glömmer de flesta att fotbollsförbundet är det största specialförbundet och man stöttade omvalet av Eriksson i maj 2019. Svensk fotboll har även representation i Riksidrottsstyrelsen som är RF:s högsta och beslutande organ. Susanne Erlandsson sitter med där och har varit med i många år. Nej, det är fler än Björn Eriksson som trampat snett i att förstå idrottens villkor och framför allt har fotbollen oerhört mycket att säga till om i svensk idrott.  

Veckans festen fortsätter
Premier League-klubbarna skickade i väg mer pengar på nyförvärv det senaste transferfönstret än för ett år sedan. Bra genomgång av Osynliga Handen kring transfermarknaden via Twitter. Fortfarande finns det rejält med TV-pengar i England och det gör att klubbarna kan skeppa i väg stora summor på spelare. Samtidigt är det pressat när man inte får släppa in åskådare och det talas om att det dröjer till i mars. Dessutom efterlyser den brittiska staten att Premier League-klubbarna ska rädda klubbarna längre ner i seriesystemet. Intressant skildring i the Athletic om hur Leeds United värvat spelare för över en miljard kronor, men bara betalat 150 miljoner kronor. Köpen finansieras via lån med TV-intäkter som säkerhet. Heja. Samtidigt är det många ligor som lider och där det försvinner många miljarder.

Veckans PR-kupp
Utfrusne Arsenal-stjärnan Mesut Özil försökte plocka poäng när han erbjöd sig att stå för maskoten Gunnersaurus lön. Men om Özil sänkt sin lön tidigare i år kanske besparingarna inte ens behövts. 

Veckans spelförståelse
Portugisiske agenten Jorge Mendes flyttade fokus till England efter coronautbrottet. Follow the money!

Veckans låt 
”Bron” – Lycke Li 

Veckans Leeds United
Leeds hade landslagsmän i spel för Spanien, Tyskland, England, Nordirland, Polen, Nordmakedonien, Skottland och Wales de senaste dagarna. Nya tider.

Veckans siffror
2. Antalet amerikanska stjärnor som Manchester United värvade till sitt damlag. Efter att Christen Press och Tobin Heath skrev på så sålde duon mer tröjor än någon av klubbens herrstjärnor under de tre första dagarna. 

Veckans poddintervju 
Bokaktuella Lotta Schelin är gäst och talar om hanteringen av huvudskadan som tvingade henne att lägga av, om de största triumferna, om att ensam få skulden för VM-floppen 2015 och om varför hon inte ville prata om sitt privatliv under karriären. Sedan tidigare finns över 280 avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken för att finna tidigare avsnitt och lyssna på dem. 

Publicerad 2020-10-09 kl 10:56

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto