POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Uefa:s trovärdighet hänger på handling kring PSG och City

Football Leaks gav en tydlig bild av att Manchester City och Paris SG rundade regelverket.
Om Uefa ska få oss att tro på organisationen så måste något ske – och vi måste få veta vad.

Efter att Uefa-presidenten Alexander Ceferin i veckan blev omvald som ledare för den europeiska fotbollen så höll han en presskonferens. Där fick han frågan om vad som sker kring Manchester City och Paris SG.

Även om Ceferin var svävande kring om Uefa tittar på anklagelserna mot de två stora klubbarna, som bägge pumpats upp av pengar från olja och gas i Abu Dhabi och Qatar, så påstod han att ingen av dem går säker.

Ceferin sa att alla klubbar inom Uefa behandlas på samma sätt och att han inte har något problem att kasta ut en klubb, och det oavsett vilken det är. Han står inte under tryck från någon utan det handlar om regelverket som styr klubbarna.

För egen del tror jag på det när jag ser det. Bara det att Uefa inte tydligt kan klarlägga om man granskar affärerna bakom Paris SG och Manchester City gör mig misstänksam. Football Leaks bjöd på väldigt detaljerad insyn i hur man rundade regelverket och blåste upp intäkterna.

Det är givetvis viktigt att få in att klubbarna nekar, men för fotbollens och Uefa:s skull så borde man titta på ärenden och sedan redogöra för vad som skett, och om eventuella straff ska utdömas. Men istället svävar vi i okunnighet om Uefa ens bryr sig.

Det känns som om Ceferin säger rätt saker och sedan dör frågan ut. Själv tror jag aldrig att Uefa skulle kasta ut de stjärnspäckade klubbarna? Vad skulle sponsorerna säga? Vad skulle tv-bolagen som injicerar miljarder för att få matcherna säga?

I grunden var det förre Uefa-basen Michel Platinis idé att begränsa förlusterna hos Europas klubbar. Till slut landade det i Financial Fair Play som började introduceras 2011 och under några år fick storklubbarna som levde på bidrag från rika ägare och lån börja strama åt sina satsningar.

Men med tiden har klubbar kommit på olika visa att ändå se till att intäkterna ökar. Det är kanske inte så konstigt att Qatar-ägda Paris SG får se sponsorintäkterna från Qatar växa. Eller att det är liknande kring Abu Dhabi-ägda Manchester City.

Men uppenbarligen vill inte Uefa lyfta fram Financial Fair Play och använda sig av straff. Annat är det om det går att använda regelverket för att framstå som oväntat bra och vettigt och ett verktyg som fått fotbollsklubbarna att räta upp finanserna.

När Uefa nyligen släppte sin årliga och fylliga ekonomiska rapport över klubbfotbollen i Europa så tog man äran åt sig äran över att det ser bättre ut ekonomiskt.  Utan Financial Fair Play hade det aldrig sett ut så, enligt rapporten.

Att det sedan mestadels är engelska storklubbar som är höga på tv-pengar som ger vinster kombinerat med en del spanska och tyska klubbar är inget man vill lyfta fram. De ekonomiska skillnaderna i Europas klubbfotboll ökar i ett tempo som får klyftorna att vara Gran Canyon-artade.

När Uefa nu dessutom är på väg att lansera en tredje turnering, ett Europa League 2 för skrapet, så kommer det bli ännu större skillnader. Och så länge Uefa inte ens vill använda straffen som följer med Financial Fair Play så kommer det inte bli bättre, men det är kanske vad fotbollspubliken vill ha.

Helgens...

Helgens måste
Återfärd från Marbella efter några dagar med Malmö FF och Östersund.

Helgens avstå
Melodifestivalen, runda två. Kan dock rekommendera alla att lyssna på förra veckans avsnitt av Medierna i P1 om SVT, som handlar om Melodifestivalen och en blockerad insyn i en minst sagt annorlunda affärsverksamhet för en skattefinansierad tv-kanal.

Veckans fotbollsdemokrati
Uefa-basen Alexander Ceferin blev omvald som president för fyra nya år. Dessutom blir Fifa-basen Gianni Infantino enda kandidaten när det är presidentval inom Fifa 5 juni och kör därmed på fyra år till.

Veckans omöjliga ekvation
SVT går bananas när det finns reklamloggor på någon idrottsledares kläder, men det är inga problem att låta Svenska Spel ta över ett par minuter av Idrottsgalan. Kan någon förklara?

Veckans läsarbrev
Hej Olof Blir inte riktigt klok på det här med sponsring av fotbollslag. En stenrik knös vill pumpa in 50 mille i TFF och ingen ifrågasätter det. Men när en av ÖFK:s sponsorer (inblandad i Kindberghärvan) la in en betydligt blygsammare summa så ifrågasattes (av skattemyndigheterna/åklagaren tror jag det var) direkt vilken motprestation från ÖFK som svarade mot sponsringen. Finns det krav på motprestation? Vilken motprestation gör TFF? Vore bra om ni kunde reda ut reglerna för sponsring och skriva om det. MVH/Per, Östersund

Svar: Det är ingen sponsring. Trelleborgs FF och Mellby Gård bildar ett gemensamt bolag där TFF har aktiemajoritet och där Mellby Gård står för kapitalet. Man följer både fotbollens regelverk och Sveriges lag, enligt det presenterade upplägget, och har dessutom låtit TFF:s årsmöte godkänna det.

Veckans solkigaste
Skrev ju om Emiliano Sala och turerna innan han skrev på för Cardiff och hur han sedan försvann med ett troligt störtat plan. Nu är både planet och Salas kropp hittade men tragedin tar inte slut där. Klubbarna bråkar om köpesumman på 15 miljoner pund och Nantes har påbörjat en stämning av Premier League-klubben för att man inte betalat de första fem miljoner pund. Räkna med en trist epilog. Lägg till att Sala hade ett kontrakt värt över tio miljoner pund och det sägs att Cardiff erbjudit familjen en miljon pund.

Veckans medaljutdelning
Rysslands president Vladimir Putin delade i veckan ut en medalj till Gianni Infantino som tack för förra sommarens VM-succé. Heja!

Veckans mest överraskande värvning
Örebro SK tar in Marcus Birro. Han ska lyfta föreningen i media och även staden.

Veckans tecken på nya tider
Även om det är NFL:s egen tv-kanal är det rätt fascinerande att man tar in reklamen i själva programmet, vilket Resumés Martin Edenström bloggar om. På ett sätt är det som i många poddar men det är ändå inget eftersträvansvärt.

Veckans blogg
Det går inte att gilla allt Amazon-grundaren Jeff Bezos gör och står för, men han har backat Washington Post som inte tvekat att granska både Donald Trump och Saudiarabien efter mordet på Posts krönikör Jamal Khashoggi. Sent i torsdags bloggade Bezos om utpressningen han är utsatt för från skandalblaskan National Enquirer som har kopplingar till både Trump och Saudiarabien. Ett blogginlägg som är både modigt och skrämmande. 

Veckans bollplank
Tidigare ÖFK-basen Daniel Kindberg ska upp i rätten med start i slutet av april, men för att endast vara ett bollplank till Östersund är han aktiv på klubbens träningsläger och i dess värvningar. Ska dock sägas att han svarade på frågor när han var på klubbens match mot Dinamo Kiev.

Veckans korrekta och moderna fotboll
Uefa är på väg att avskaffa bortamålsregeln i cupspelet som funnits sedan 1965 och kom till för att få bortalaget mer offensivt. På senare år har det framför allt varit fel när bortalaget i andra matchen vid eventuell förlängning haft 120 minuter på sig att göra ett bortamål som vid lika resultat vägt tyngre. Dessutom är det inte samma påfrestning att spela borta längre med chartrade flygplan och mer av en snitslad bana.

Veckans läsarbrev II
Dags att söka nytta jobb Sebastian och Olof? Ni verkar ivriga att få Daniel Kindberg dömd... som vanligt med svensk media, och FK i synnerhet;  man skaffar sig en position, oavsett vad det gäller, om det så är Donald Trump eller Putin, eller Daniel Kindberg, sen letar man bara efter sånt som stöttar den positionen i någon slags cyklopseende, det ska OERHÖRT mycket till för att man ska nyansera sin bild. Ni kan omöjligt tycka att ni levererar objektiv information runt Kindberg-fallet. Jag tycker faktiskt att det är ganska tragiskt att se hur ni trycker på och gör allt i er makt att få någon dömd med era vinklade artiklar, det är en otroligt politisk agenda. Är det verkligen er uppgift? Jag trodde ni var oberoende sportredaktion? //Johan

Svar: Mejlet kom efter intervjun med Daniel Kindberg om den kommande rättegången, erkännandet i ett av förhören och tron på att bli frikänd. Jag är givetvis part i målet men jag tycker inte att vi varit annat än en oberoende redaktion och att vi inte dömt Kindberg i förväg. I artikeln fick han svara på sin syn och säga att han tror sig bli frikänd.

Veckans nästmest överraskande värvning
Ravel Morrison kommer till Östersunds FK. Den tidigare supertalangen vars karriär inte alls blivit vad de flesta trodde startar om i Östersund. Naturligtvis spännande men det finns i princip alltid ett skäl till att man faller i näringskedjan och till slut kommer till allsvenskan. Är Morrison undantaget?

Veckans tv-rättighet
Säger trots allt en del om att dragningskraften kring spanska La Liga när inte den spanska cupen, Copa del Rey, är såld till någon aktör i Sverige. När nu Barcelona och Real Madrid ställdes mot varandra i semifinal i dubbelmöte så köpte Strive (IMG:s streamingsatsning som kör La Liga och serie A) upp rättigheterna med ett par dagars varsel, men då bara till semifinalerna. Allt för att marknadsföra Strive, vilket inte är det lättaste trots samarbete med Aftonbladet. 

Veckans läsarbrev III
Qatar asiatiska mästare. Hade svenska landslaget vunnit om man fått ställa upp i denna tävling? Mvh, Olle 

Svar: Ja. 

Veckans podcaster
Fotbollsexperterna med kollegorna Jon Persson, Alexander Axén, Anders Andersson och Erik Edman bjöd in Pontus Jansson som berättade om hur det är att ha Marcelo Bielsa som tränare. Väl värt att lyssna påFör övrigt gav Janssons berättelse eko i England med rubriker och mittbacken gick ut på twitter och förklarade sig. Lyssnade även på Johanna Frändén och Simon Bank i sin podcast som är av den smalare och radikalare sorten (bara det att det talas om kontextbaserade invektik…) men det är trots allt fotboll och både lärorikt och rätt kul. För egen del gästade jag bettingtorsken och pratade om spelreklam, medieföretagens ansvar och synen på offentliga förebilder som bli ambassadörer för spelbolag. Ni hittar intervjun via länken

Veckans siffror
5,72. Antalet miljarder euro som Uefa beräknas ta in på Champions League, Europa League och EM 2020 under året 2019-20. Alltså närmare 60 miljarder kronor i intäkter för ett år och även om det finns avbränningar så är det skamligt att Uefa inte skickar över lite mer på damsidan för att lyfta den ytterligare.

Veckans låt 
"Sverige Vet" – Z.E.

Veckans Leeds United
Pisk hemma mot Norwich, tappad serieledning, en del skador och nu väntar jagande Middlesbrough på bortaplan. Får kolla in den via Leeds hemsida. Lite ångest. Dessutom släppte ligan nyheten om att utredningen om Marcelo Bielsas spionerande går vidare sent på fredagen som en lagom retning.

Veckans poddintervju
Malmö FF:s anfallare Marcus Antonsson är gäst och berättar om hur Uwe Rösler fick liv i honom, drömmen om landslaget, utfrysningen i Leeds, varför han lämnade Halmstad och mycket mer. Sedan tidigare finns långt över 200 andra poddintervjuer med olika svenska och utländska fotbollsprofiler som ni hittar via länken

Veckans citat
"Det finns fler som haft bra säsonger första och sedan inte direkt lyckats ändå. Så han kan inte bara ställa ut skridskorna utan han får ju jobba på att bli starkare, snabbare och allt det där. Första året vill man bara ut och köra, andra och tredje året rullar det på. Så det gäller att hålla sig motiverad. Och så börjar folk få upp ögonen för en, i och med att man är så bra isen, så då blir man markerad."

Peter "Foppa" Forsberg är lite glädjedödare kring Elias Petterssons framfart i NHL. Typ, tro inte att du är något.  

Publicerad 2019-02-08 kl 21:15
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto