Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Upp till de andra att utmana Malmö FF

Allsvenskan

Mesta Mästarna har förvisso 19 SM-guld och tre de senaste fyra åren.
Ändå är debatten om vad som är bra för svensk fotboll tröttsam.
De andra klubbarna får väl göra det bättre.

Malmö FF infriade förväntningarna och med ett par omgångar kvar av Allsvenskan 2016 kunde spelarna med Markus Rosenberg i spetsen börja fira. SM-guldet är himma igen. Det lät som om de skulle hålla på ett tag. 

Trots att klubben sålde skyttekungen Vidar Örn Kjartansson i augusti och fick en hel del tunga skador och avstängningar under hösten så höll man undan. För utmanarna höll inte hela vägen, AIK sladdade i våras och Norrköping föll samman i höst.

SM-guldet var klubbens 19:e och därmed är Malmö FF mesta mästarna i Sverige med ett före IFK Göteborg. Ett guld till och man kan trycka dit den där stjärnan som klubben och resten av fotbolls-Sverige bråkat om. För Rosenberg och andra med rötterna i Malmö säkert en drivkraft inför 2017.

Annons

SM-guldet är även klubbens tredje på fyra år, fjärde på sju säsonger och det är förståeligt att många börjar tala om en dynasti.  Resursmässigt kan ingen annan klubb mäta sig med Malmö FF, och pengar styr resultat på sikt,

Dessutom verkar Malmö FF inte kasta pengar omkring sig på ett nyrikt sätt. Bara det att man räddade det ekonomiska resultatet för 2016 genom att sälja Kjartansson visar det. Ofta har man sökt Bosman-lösningar eller spelare med kort tid kvar på kontraktet.

Redan när Malmö FF nådde Champions League 2014 så växte oron och att man råkade yppa att det var bra för svensk fotboll – jo, det är bra för svensk fotboll på många sätt – så fick man kraftiga reaktioner från andra fans.

Förutom att både A-landslaget och U21-landslaget fått påfyllning av spelare som helt eller delvis fått sin skolning alternativt tagit nästa kliv i Malmö FF så fick alla klubbar en Uefa-bonus på 1,7 miljoner. Dessutom har man värvat litegrann.

Annons

Ovanpå det får andra klubbar någon att studera och ta lärdom av. Malmö FF är just nu ett exempel på hur man tagit sin verksamhet till nya höjder och det är väl kanon att det finns någon att lära och inspireras av.

Hade förstått en del supportrars frustration och ilska om det varit så att Malmö FF fått pengar av en rik oligark eller på annat sätt ramlat över sin rikedom. Nu har klubben spelat sig till pengarna och det är en del av sporten.

Andra klubbar har vid olika tidpunkter haft möjlighet att ta liknande kliv. Blåvitt hade ett för tiden ointagligt läge i mitten på 1990-talet men både pengar och framgångar rann i väg. Även AIK och Helsingborg har smakat på CL-pengarna, men hanterade inte det bra nog.

Inte heller är det så att det varit en lugn seglats. Även om det nu är 15 år sedan tål det att påminnas om att Malmö FF våren 2001 skrev upp värdet på klubblokalen Kulan för att klara elitlicensen. Man lånade miljoner av ett gäng miljonärer.

Annons

Efter en säsong i Superettan 2000 så knäade storklubben betänkligt och den vinnarmentalitet som vi alla klyschigt pratar om när MFF har framgångar hade varit spårlöst borta under lång tid. För även om MFF är mesta mästarna vinner man inte direkt varje säsong.

Efter att man tog SM-guldet 1988 och följde upp med Svenska Cupen 1989 så gick man 15 år utan en titel. Tom Prahl spräckte det och bärgade ett SM-guld 2004 men det gick ytterligare sex år utan titel. Ett SM-guld på över 20 år.

Just SM-guldet 2010 och skötseln av klubben efter det höll på att sänka Malmö FF. I januari 2011 kallade man till presskonferens efter en förlust på över 30 miljoner kronor. Vd:n Pelle Svensson fick sluta omedelbart.

Naturligtvis har Malmö FF en helt annan bas i och med två säsonger i Champions League. Man har tryckt ner lånen på arenan, det egna kapitalet är stort och man verkar ha koll på att det inte ska fara i väg för mycket.

Annons

Ändå har historien lärt oss att de flesta dynastier faller. Våren 2001 var inte bara symboliskt för att MFF skrev upp värdet på Kulan utan även för att man några månader senare sålde Zlatan Ibrahimovic till Ajax för 83,6 miljoner kronor.

Minns att MFF:s dåvarande kassör Jarl Torstensson trodde att den bufferten skulle ge klubben en trygghet för lång tid. Två år senare hade Sydsvenskan rubriken: ”Zlatanpengarna snart slut” och dåvarande MFF-basen Bengt Madsen sa: ”Resultatet blev betydligt värre än vad vi räknat med”.

Tror i och för sig att MFF:s ledning är försiktigare och skickligare i dag och riskerna är mindre, även om Madsen fortfarande går på styrelsemötena och då alltid talar om ”bra beslut killar” trots kvinnor som medlemmar.

Det är upp till andra klubbar att utmana Malmö FF. AIK har ett gyllene läge med en Alexander Isak som kan ge klubben ett kapital och dessutom en trupp som ser vass ut. Under Rikard Norling har man tagit kliv och poängen har rasslat in.

Annons

Framför allt har AIK haft svårare för att möta topplagen. Om man kan behålla stommen och dessutom addera kvalitet kan Norling o Co utmana Malmö FF på allvar. Man kan även ge sig en chans att nå Europa League.

IFK Norrköping har börjat sin resa som topplag och hade inga muskler att behålla spelare för. Att nå Europa League och ta ny medalj är starkt med tanke på skador, spelartapp och att Janne Andersson lämnade.

Återstår att se vad man kan mönstra inför 2017, men det är klart att man visat tillräckligt spelmässigt för att tro på SM-guld även 2018. Stefan Hellberg och Mathias Florén är kvar och kan ge Jens Gustafsson rätt support.

IFK Göteborg då? Tror att klubben får svårt och man verkar så tyngd ekonomiskt. Bara det att man inte anställt en klubbdirektör och får släcka bränder. Truppen ser felbalanserad ut om man ser till kostnad och vad man får ut.

Annons

Hammarby har alla förutsättningar och även om biljettintäkter inte ger den enorma ekonomiska injektionen så bör det vara en motor som kan inbringa sponsorstöd. Man lider av många dåliga år och bygger sakta upp ekonomin.

I bakgrunden skuggar ett välskött Elfsborg och ett rikt Häcken som ska ömsa skinn och byta tränare. Bägge klubbarna har ordning på finanserna och det är A och O för att kunna utföra sportsliga satsningar. Redan 2017? Absolut.

Det är möjligt att Malmö FF kommer att dominera svensk klubbfotboll länge, men historien har visat något annat. På sikt vore det förödande för intresset om Sverige fick ett Bayern München eller ett Celtic, men det är långt kvar.

Inte heller var det så att MFF 2016 saknade skönhetsfläckar. Allan Kuhn fick inte till spelet till hundra och valde ofta äldre spelare framför talanger. Hur hanterar han spel på två fronter: i Sverige och i Europa? Får han bygga en trupp helt efter eget huvud?

Annons

En nyckelrekrytering för Malmö FF var när Daniel Andersson vintern 2013-14 gick från att vara assisterande tränare till sportchef. Han har visat sig ha sinne för affärer och spelare och har byggt ett lag och en klubb.

Att Anderson vill ha insyn i vad som sker är inget konstigt, men det är klart att Kuhn måste spela tätt med sportchefen för att det ska funka. Daniel Andersson är omringad av gamla polare i Olof Persson och Jens Fjellström som bägge varit i MFF och kan klubben.

Så även Malmö FF har sina utmaningar när man tar sikte på SM-guld 20 och att spela i Europa. Många stjärnor vill spela och när unga spelare som Rakip, Svanberg och Brorsson också vill spela så blir det svårare att hålla alla nöjda. Kanske ett angenämt problem, men likväl ett problem.

Upp till de andra allsvenska rivalerna att se till att göra det bättre, för det går. Om IFK Norrköping kunde 2015 är det givet att fler kan göra det 2017, men man måste bara jobba bättre och smartare än Malmö FF. Vilket i sig är en rejäl utmaning.

Annons

Helgens...

Helgens måste
Kollega Axel Pileby har fyllt 30 och bjudit in till rejv med tema Danmark i en industrilokal i en söderförort. Om någon saknar mig så vet ni nu var ni ska börja söka. 

Helgens avstå
Höstlov. 

Veckans lärdom för SvFF
När Leeds tog emot Blackburn i Ligacupens tredje omgång var det 8000 åskådare och dött på Elland Road. Till matchen mot Norwich i fjärde omgången drog man ner priset till 10 pund för vuxna och 2,5 pund för barn. Över 22 000 sökte sig till matchen och det var magisk stämning och det drar garanterat fler nästa gång. 

Veckans frikännande
Bara älskar hur Uefa själv utredde huruvida det gick rätt till när Fifa-basen Gianni Infantino som generalsekreterare lånade ut fyra miljoner euro till Sloveniens fotbollsförbund som då leddes av Alexander Ceferin som i dag är Uefa-bas. Hur det gick? Jo, allt grönt. Heja. 

Veckans gåta
Hur får vanligt folk ihop ekvationen med alla lov kombinerat med antalet semesterdagar? Höstlovet drar i helgen in med full styrka och väldigt många är borta. 

Veckans tack
Oerhört tacksam, stolt, glad och rörd över att jag fick Per Wendels Pris till årets Nyhetsjournalist av Expressen. Ja, de som kan min historia inser att det finns en extra ingrediens i att jag fick priset av just Expressen och av förre chefredaktören Otto Sjöberg och det var stort för mig att vara tillbaka på tidningen i detta ärende. Priset delades ut för elfte gången till minne av den skicklige reportern Pelle Wendel som gick bort alldeles för tidigt. Även om jag var kollega med Wendel så kände jag inte honom, men beundrade hans jobb. Han var alltid nyfiken och alltid på gång och det är något jag vill ta efter. Extra kul att sportjournalistiken blev uppmärksammad, det är den värd och det sker sällan, och det finns många fler än jag som jobbar på hårt och gör det bra.

Veckans Twitter-konto
Amatörlaget Halesowen Town FC liverapporterade från en match och en bokstavs felstavning gav udda effekt

Veckans skägg
Jo-Inge Berget.
Honnör! 

Veckans nyordning
Sedan några år kan allsvenska klubbar se till att alla spelare i truppen får medalj när man vinner SM-guld, även om klubben får betala för extra medaljer. Gillar att även bänkvärmare får SM-guld, för det är trots allt en grupp spelare som vinner. 

Veckans läsning
Amerikansk collegeidrott är onekligen speciell där spelarna ska vara amatörer och studenter men samtidigt är del av en kommersiell industri. Övertrampen är många när universitet jagar spelare, och nu är en av de mest framgångsrikaste tränarna i trubbel efter en skandal där spelare lockats med strippor och sex

Veckans äss
Jamie Vardy
som på sex år gått från Stockbridge Park Steels i Northern Premier Division (division 7) till enda engelsmannen som var nominerad till Ballon d’Or.

Veckans förklaringar
Gillade både Ulf Lundell om Bob Dylan i Aftonbladet och Jan Gradvall i Di Weekend. Även om jag varken går i gång på Dylan eller på Nobelpriset så är det en fascinerande cirkus kring att han inte verkar vilja ha priset.

Veckans galenskap
Att skattesystemets konstruktion innebär att det är dyrare för företag att sponsra en damfotbollklubb än en herrfotbollklubb är i klass med att det är högre moms på att läsa en tidning eller bok i digital form än i analog form. Elitfotboll Dam lyfte frågan i veckan, och ledningen var tydlig: ”I Skatteverkets riktlinjer för avdragsrätt för sponsring står det att för motprestationen från en förening till företaget värderas till marknadsvärdet. Överstiger det sponsrade beloppet marknadsvärdet betraktas det som bidrag och har en annan beskattning. Det gör att ett företag som vill vara med och investera i ex damfotbollen blir högre beskattade.” Upp till regeringen att visa att man inte bara bedriver en feministisk utrikespolitik.   

Veckans tålamod
Många utländska spelbolag tror på att Sverige inför licenser så att man på sätt avreglerar marknaden, men Idrottens Affärers Dan Persson belyser problematiken med att börja ändra på dagens modell.  

Veckans låt
”Familiar” – Agnes Obel. 

Veckans Leeds United
Stämningen på Elland Road gick rakt genom skärmen när Leeds slog ut Norwich ur Ligacupen trots underläge 1-2 och en man mindre i 30 minuter. Det krävdes straffar och efter att Ronaldo Vieria skickat in avgörandet lyfte taket. I nästa omgång väntar LiverpoolAnfield, och det kan gå.

Veckans podd
Linköping
och landslagets stjärnskott Stina Blackstenius. Om att sno SM-guldet framför stjärnspäckade Rosengård, om gnisslandet mellan klubbarna och Pia Sundhage, om att spela U20-VM och vem hon tror blir en ny bra förbundskapten efter EM. Ute i gryningen på måndag, övriga 120 avsnitt finns här.

Veckans citat
"Det skulle du vilja veta.”
HIF-tränaren Henrik Larsson svarar på frågan ”Hur mår du som manager” i Sportbladet. 

Publicerad 2016-10-28 kl 23:52

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto