Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA
47v

Lundh: Uppropen smärtar – men det måste leda till ett kulturskifte

Både kvinnor inom idrotten och journalistiken hakade i veckan på uppropen i svallvågorna efter #metoo.
Smärtsam läsning och det är klart att det leder till ett kraftfullt reflekterande – och ett nödvändigt kulturskifte.

Hollywood-mogulen Harvey Weinstens fall i början av oktober har gett vågor som fortplantat sig över världen. Än är det svårt att veta om det är i början av slutet eller i slutet av början. Effekterna har synt på flera ställen och det har skakat om.

Kan ärligt säga att det inte varit många konversationer efter det som inte på ett eller annat sätt berört #metoo och dess följder. Och det är klart att jag rannsakat mig själv och funderat över vad jag sagt och skrattat åt genom åren.

Låt mig vara tydlig och göra skillnad på de rena övergrepp som beskrivits och som måste klassas på annat vis och är upp till rättsväsendet och/eller arbetsgivarna att agera på. Tänker mer på en kultur som rått och råder - och där det alldeles för lätt att vara en del av den och antingen skämta eller garva.   

Det är mestadels manliga miljöer och det finns en jargong där (det finns även i en del kvinnliga sammanhang) men det är bara att titta på vilket kön som dominerar på tongivande poster i samhället för att inse att männens jargong dominerar.

Fotbollsgalan i måndags pratade rätt många om det kommande uppropet #timeout där flera tusen idrottskvinnor på olika sätt skulle beskriva hur de upplevt det i idrottens värld. Det kom i onsdags och föregicks av #deadline där över 4000 kvinnor i mediabranschen beskrev tillvaron.

Inte utan att det är skakande att ta del av beskrivningarna och den tystnadskultur som härskat. Det är klart att jag också känt till en del, eller framför allt hört en del historier från förr, men jag har inte insett vidden av hur det varit. Pratade med en kvinnlig kollega som beskrev att det var en helt väntad bild för henne.

Det är uppenbart att det är en struktur som skapat denna kultur och där vi låtit det fortgå. Nu betyder inte det att alla män är skyldiga eller att man som Jan Guillou ska dra ut linan hela vägen till att inte våga krama kvinnliga vänner. Men man måste inse vårt ansvar.

Snarare måste vi vara med och identifiera strukturerna och försöka förändra dem. Att helt enkelt våga stå för något annat. För det måste komma från oss män, för det är vi som till stora delar skapat det och behållit den här kulturen. Vi måste förändra den.

Minns så väl hur jag som ny journalist var med på de allsvenska upptaktsträffarna på Finlands-båtar med oerhört mycket alkohol och en hel del följder. Kan inte ha varit lätt att vara en av få kvinnor på en sådan resa och parera på dansgolvet.

Det var dessutom en stark alkohol-kultur i journalistbranschen då. Det var ingen eller ytterst få som ifrågasatte att tränare, ledare och journalister stack i väg till havs ett dygn och jobbade lite på dagtid och festade på kvällen.

Även i idrottens värld var det betydligt vanligare med alkohol och det skapade en kultur som var underlig. Ändå var det ingen som reagerade på flera år utan man gav sig ut på kryssningen varje vår. Det var minst sagt stökigt på nattklubben när klockan passerat midnatt.

Givet förekomsten av alkohol är det naturligt att det blev fler fall av trakasserier och andra övergrepp. Just spritkulturen har åtminstone skiftat och på ett sätt är det tydligare med vad som gäller, och det är vad som måste ske när det gäller en manligt präglad kultur.

Läser bra texter av Simon Bank, Johanna Frändén och Malin Fransson som alla beskriver problematiken och hur denna kultur har greppet i de två branscher jag är aktiv i. Framför allt är det ledsamt att läsa om hur kvinnor bemöts och det är svårt att förstå att vi inte kommit längre 2017.

Tyvärr märker man direkt i sociala medier att inte alla är positiva och öppna till en förändring, utan snarare kommer klassiska ord för att trycka ner eller skämta grovt om hur fel det är. En del av kulturen sitter i vår vokabulär.

Vet när jag gick en journalistkurs i Kalmar för några år sedan och första dagen kom frågan om genus upp. Vi satt i en liten grupp och vände och vred på det hela. Det är så förbannat lätt att man som man glider in i en försvarsställning, om att man minsann inte gör någon skillnad på om det är män eller kvinnor.

Det låter ju så bra, och vi män har alla möjliga förklaringsmodeller till varför vi gör si eller så. Det handlade om bilder i tidningar och ofta var det kvinnor som visar känslor och män som presterar. Visst, det är tidspress men det är ändå något som styr valet.

Vid den tiden kom jag på mig själv att säga något om kärring och att inte vika ner sig, och då slog det mig att min mamma på många sätt var oerhört mycket kraftfullare än min pappa. Var det någon som vek ner sig så var det han och egentligen borde jag vara fast i det att en gubbe viker ner sig.

Samtidigt är vi alla produkt av vår tid och den miljö vi växer upp i präglar oss starkt. Något gör att Mikael Lustig skriker om ”fi**or” och han är verkligen inte ensam om att använda det ordet. Varför är det just den kvinnliga delen av kroppen som symboliserar det?

Inget jag kan svara på men jag har givetvis både hört och sagt det själv på samma förklenande vis mängder av gånger under mina 48 år på jorden. Har även skrikit den manliga motsvarigheten, men det har en annan klang och det gäller att tänka till före och försöka ändra på orden vi väljer.

Rätt fascinerad över att jag aldrig hörde den typen av saker i hemmet under min uppväxt i Lund, utan det är i andra miljöer som jag hört just sådant. Sedan var det naturligtvis en miljon andra saker i hemmet som präglade mig som man och som jag lever vidare med.

Det går garanterat att leta upp människor som skulle kunna lyfta fram negativa saker jag sagt eller där jag inte levt som jag försöker lära i dag när det gäller genus. Inget jag hymlar om, men enda sättet att ta ansvar framåt är att ändra på beteenden och sätt att tänka.

Det är trots allt intressant att reflektera över vad vi säger och vilka ord vi använder. Så här i efterhand kan jag fascineras över att vi kallade det negerboll så många år och inte reagerade. Hur korkade var vi? Naturligtvis handlade det om att vi var präglade av tidens anda och alldeles för få vågade ifrågasätta.

På ett liknande vis måste vi se till att ändra den kultur och den struktur som gäller i dagens samhälle. För det kan aldrig vara okej att den andra halvan ska riskera att bli trakasserad och utsatt för övergrepp.

FAKTA

Helgens...

Helgens måste
Ingenting. Första helgen på länge helt utan måsten, om man inte räknar Barnsley-Leeds då. lördag 13:30 är det dags för derby i Yorkshire.

Helgens avstå
Inre tjänst i form av tvätt, städ och annat trist.

Veckans tvodd
Malmö FF:s Anders Christiansen var gäst i Lundh och du ser intervjun här.

Om varför han förlängde i FEM år, om han har en klausul i kontraktet som ger rätt att flytta, om drömmen om att spela VM med Danmark och varför han gillar kaxigheten i MFF.

Veckans långfinger
Mikael Stahre visade vad ett undertecknat treårskontrakt är värt när han lämnar Häcken efter ett år. ”Det finns även goda förutsättningar att också utveckla mig själv. Ledarskap handlar oerhört mycket om erfarenhet och i den meningen är jag fortfarande nybörjare. Jag vill och behöver utvecklas”, sa Stahre för ett år sedan när han var ny tränare i Hisingen-klubben.

Veckans rubriker från Fotbollsgalan
Att Andreas Granqvists fick Guldbollen och inte Emil Forsberg. I min värld kan bägge få den, Forsberg för strålande insatser i en av världens bästa ligor och i landslaget, ”Granen” för insatserna i VM-kvalet och även i ryska ligan som dock bara är sexa i Europa. Lägg till att juryn gick bort sig lite i motiveringen kring att mittbacken tagit Krasnodar ut i Europa då man i höstas åkte i kvalet mot Röda Stjärnan. Visst, man gick till 16-delsfinal i våras men har varit med i gruppspelet tidigare. För mig är problemet kring Guldbollen att det inte är tillräckligt definierat vad priset belönar. Väldigt intressant av Patrik Brenning om historien kring Guldbollen och att kriterierna ändrats genom åren.

I dag gäller följande: "Fotboll är ett lagspel och att det är samspelet, lagarbetet, som ger bästa utbytet och som skall premieras. Inte själviskhet och målsugenhet." Här gäller det inte premiering av en spelare efter någon särskild match utan efter en hel säsongs insatser, och i bestämmelserna för priset trycks det särskilt på att det är den för LAGET nyttigaste spelaren som skall ihågkommas. Den som "…med skickligt och föredömligt spel främst bidragit till sitt lags framgångar och hedrat sin klubb och sitt land."

Under senare år har juryn dessutom gjort två tillägg:

Det är perioden mellan jurymötena som räknas som kvalificerande, för att undvika en "blind period" i november-december. I år är det 1 november 2016–15 november 2017.

Tidigare guldbollsutdelningar ska inte påverka alls. Huruvida en spelare vunnit en eller flera guldbollar ska inte ha någon inverkan på nuvarande periods bedömning.

För mig är det lite oklart om man ska utse den svenska spelare som haft det bästa året eller om det är den spelare som är bäst i Sverige under året. Genom att det är rätt diffust så blir det också reaktioner då man inte vet vad som ska premieras. Sedan är en del av reaktionerna väl kraftiga men speglar samtidigt att man byggt upp priset genom utdelning på galan och flera dagars uppbyggnad. Det var onekligen annat förr i tiden och då passerade det mer obemärkt. Humor är att förbundet egentligen var emot enskilda priser i en lagsport men nu är med och eldar på kring priset. Det är också givet att ett jurymöte några dagar efter miraklet i Milano sätter en tydlig prägel och dessutom med förbundskapten Janne Andersson och två ytterligare SvFF-representanter i juryn. Att döma av Emil Forsbergs frus instagram och att han i veckan nobbade prisutadelande Sportbladet i Monaco så har det möjligen inte landat så väl. Hur påverkar det lagandan? Janne Andersson har uppenbarligen röstat på sin lagkapten och om någon är missnöjd med att inte få priset spiller det över. Andersson har en del att lösa.

Veckans lag
Östersunds FK klev vidare till sextondelsfinalen i Europa League efter 2-0 hemma mot Zorja Luhansk. Starkt att ha excellerat i den gruppen och med möjlighet att vinna gruppen.

Veckans debatt

Hur ska SHL och hockeyförbundet hantera att sex allsvenska klubbar med AIK, Modo, Leksand och Björklöven hotar med att hoppa av seriesystemet? Bakgrunden är det nya tv-avtalet som börjar gälla i höst och som späder på skillnaderna mellan de två högsta ligorna i hockey. Intressant artikel i Sportbladet om att SHL fick rätten att förhandla tv-rättigheterna på egen hand och att man dragit in åtta miljarder kronor sedan dess.  Man kan jämföra med fotbollen som också tillkämpat sig rätten att förhandla istället för att någon centralt ska sköta det. Kan inte se varför det inte skulle vara så? Varför ska förbundet ha hand om det? Många som kan tv-branschen menar att förbundet (läs Lars-Åke Lagrell) övervärderade landskamperna för att ta in mer pengar till SvFF och det kostade allsvenskan och superettan många miljoner varje år. Dessutom kan man krasst konstatera att tv-avtalet gällande allsvenskan för damer övervärderade marknadsvärdet. Kanske rätt steg, men då ska det ske öppet. Skillnaden mellan hockeyn och fotbollen är att de två högsta fotbollsligorna sitter ihop i Sef men i hockeyn är det två olika organisationer som slåss om pengarna på marknaden. Frågan är bara om 32 föreningar i en organisation är en bra lösning? Tveksamt, men hockeyns största problem är väl att SHL nästan lyckats stänga ligan och att snedfördelningarna därmed blir än mer bestående.

Veckans arga läsarmejl

Hej Att inte Emil Forsberg fick Guldbollen är bara en skandal, varför du smyger undan med svansen mellan benen fattar jag /vi fotbolls /kunniga inte. Att han kan tänkas få det senare är inte så mycket värt eller hur? Det är uteslutande populistiskt att ge priset till granen dagar efter att vi gick till VM, speciellt med hans krokodil tårar som vi svenskar faller för. 

Men priset handlar väl inte om det utan sammantaget vem som presterat bäst? Priset förlorade sitt värde och betydelse i mångas ögon. Jag vet att du inte sitter i Juryn, men kan likväl ha en åsikt om det, granen? Nä! Inget emot honom, bra kämpe! Bästa svenska spelare? Knappast! Vi har en stjärna kvar i Sverige och det är Emil Forsberg, kan komma fler vem vet?

Men idag är det bara Emil enligt mig och alla jag känner som har ett fotboll intresse, och inte bara i samband med Kvalspelet. Lite svagt att inte säga din åsikt! Mvh, Jan Åke 

Jag sade min åsikt dagen efter Fotbollsgalan då jag var med i Nyhetsmorgon.  Sedan är det kanske inte exakt det svar du vill ha, Jan Åke, men för mig kan bägge vinna priset.

Veckans siffra
100 000. Antalet simuleringar av VM-lottningen som matematikern Julien Guyon kört igenom efter att SvFF tagit reda på att man kommer dra lotter från seedningsgrupp 1 först, därefter grupp 2, 3 och 4. Vilket betyder att Sverige med störst sannolikhet får Brasilien, Mexiko och Marocko.  Alla sannolikheterna får ni i artikeln men i grunden handlar det om att det inte får vara mer än ett land från varje konfederation i varje grupp förutom från Europa (Uefa) där det får vara två länder. I och med att Fifa lottar från grupp 1 och neråt så är det troligt att Sverige undviker europeiskt motstånd då de flesta grupper lär ha sina två platser fyllda. Lottningen sker fredagen 1 december 16:00 och du ser den på Fotbollskanalen och i Sportkanalen.

Veckans värdiga pristagare
SVT:s dokumentärfilmare Tom Alandh fick Lukas Bonniers Stora Journalistpris i torsdags. Han underhöll både vid prisceremonin och när han tackade för maten. Oerhört glädjande att han fick priset, det är han värd. Vill du kolla in Alandh-filmer så har SVT samlat en hel del här.

Veckans mejl I
Vad fan är det som händer? Hur har 
fotbollskanalen.se kommit att handla mer om att sprida radikal jävla dynga till vänsterpropaganda, än FOTBOLL? Dagligen läser jag flertalet rubriker i ert feed som man skulle kunna tro är copypasteat direkt från tidningen BANG eller politism. Det är sorgligt att se. Lundh blir sämre och sämre på att dölja sin förtjusning till marxismen. Herregud. Jag har redan sedan länge slutat lyssna på hans pod av just den anledningen. Helt ärligt. Hur ser läsarstatistiken ut på era artiklar? Vilket berör och drar till sig allra mest respektive minst intresse? Trots era vidriga kvällstidningsmetoder i rubriksättningen, så är artiklarna rörande damfotbollen överlägset minst lästa? Det finns en anledning. Ni är en kommersiell aktör. Inte något statligt jävla propagandaorgan. Med vänlig hälsning, Philip

Tack för din vänliga hälsning på slutet. Uppenbarligen är det fler än herrarna högst upp i SvFF:s pyramid som ogillar att Fotbollskanalen avslöjade damlandslagets strejkhot. Känner dock inte igen mig i bilden som mejlet ger och inte heller i en eventuell förtjusning i marxism. Men det är alltid frivilligt att läsa Fotbollskanalen och man kan avstå.

Veckans uppvaknande
Uefa anlitar en agent för sälja Champions League och EM för damer. Allt för att se till att öka intäkterna och som förhoppningsvis kan höja prispengarna. Sedan är det svårt att förstå att Uefa inte omfördelar en del av resurserna för att snabbare bygga en verksamhet som givetvis bara kommer att växa.

Veckans genomgång
Martin Svensson ville sätta miraklet i Milano i perspektiv och jämförde Sveriges mästerskap under 2000-talet med Frankrike, Italien och Holland. De andra länderna har tio mästerskapsmedaljer (VM-guld, EM-guld, tre EM-silver, två VM-silver, VM-brons samt två EM-brons) tillsammans och bara Holland har missat mästerskap under 2000-talet (VM 2002 och EM 2016) förutom då VM i Ryssland.                   

Veckans läsarmejl II

Hej Olof, Lyssnade på din podcast om Christiansen. En synnerligen välartikulerad man. När han började pratade om landslaget och mittfältet så googlade jag.

Bra konkurrens absolut. Men det som slog mig var faktiskt hur tidigt födda alla var i det Danska landslaget, kolla wiki. Jag var tvungen att kolla Sverige också. Så här ser födelsefördelningen ut i svenska o danska herrlandslagen i fotboll:

           SV      DK

Q1        6        10

Q2      11          6

Q3        6         7

Q4        2         1

Inga nyheter. Men jag blir lika förvånad varje gång. Vi har könsdiskriminering, vi har åldersdiskriminering ... men tydligen ratas rätt många som är födda andra halvåret. Det här har varit på tapeten så länge jag kan komma ihåg. Jag född Nov/66. Såg tom till att mina barnen föddes första halvåret... Men hur kan denna ordning bara fortsätta?! Häls, Tobias

Bra fråga, nu börjar förbundet jobba med en modell för att försöka fånga upp spelare som utvecklas senare för att de är födda senare på året. Vilket är ett steg i rätt riktning, men man inser att många talanger försvinner den vägen. Själv är jag född i mitten av oktober, men kan tyvärr inte skylla på det…

Veckans Leeds United
Berg-och-dal-banan fortsätter. Seger mot Middlesbrough och krossat av Wolves.

Veckans låt
”Queen Of Peace” – Florence + The Machine. Gammal favorit som plockats fram igen.

Veckans poddintervju
Landslagets psykologiske rådgivare Daniel Ekvall är gäst och talar om jobbet han gör med spelarna, hans betydelse i VM-avancemanget, vikten av evidensbaserad mental träning och om han släppte bilden på en städande Janne Andersson för att bygga förbundskaptenen. Poddintervjun går att se i Sportkanalen, 21:15 måndag. Man kan även se den på Cmore.se efter sändningen under två dygn och därefter på Fotbollskanalen från onsdag kväll. Den läggs även ut i vanlig poddform i gryningen på måndag med lite extramaterial. Sedan tidigare finns över 170 andra poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Det finns även utmaningar. Vi har en ekonomi vi jobbar hårt för att förbättra och 2017 har vi till viss del varit en klubb i disharmoni. Vi måste också försöka ena klubben.”

Till viss del? Minst sagt ett ”understatement”. Mats Engström är valberedningens förslag till ny ordförande i IFK Göteborg. Bankmannen och styrelseledamoten har en tuff uppgift men Blåvitt har gjort spännande val i veckan med först Poya Asbaghi som ny tränare och nu Engström som ordförande.

Publicerad 2017-11-24 kl 19:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons