Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Utan engagemang är snacket om demokrati bara snack

I svensk fotboll är vi noga med att hylla 51-procentsregeln.
Inte lika noga med att klaga på bristen på engagemang som är basen för en fungerande demokrati – och att det krävs nya tag för att få liv i processen.

Det är dags för årsmöten i den svenska fotbollsvärlden och tyvärr är det en rätt bristande demokrati som man får se prov på. Tänk att när IF Brommapojkarna röstar om en sådan viktig fråga som namnbyte så är bara 72 röstberättigade på plats. Även om det är bökigt att bli röstberättigad är det inte så att det kokar över av engagemang.

I AIK har Lennart Johansson och en hel del andra motionerat om att man i klubben ska få använda sig av ombud framöver. Tanken är att ett ombud framöver ska få ha upp till 200 röster med sig på ett årsmöte. Skälet är givetvis att det är alldeles för få som vanligtvis röstar.

ANNONS

Något måste till om man ska få en bättre fungerande föreningsdemokrati. För det är i alldeles för många klubbar en haltande demokrati där det är en hel del som sker i skymundan utan att medlemmar fattar vad som händer.

I veckan skakade det om i min klubb, Landskrona Bois, när jag kunde avslöja att storsponsorn och styrelseledamoten Peter Condrup gett 250 medlemskap till sina anställda. Hans motivering var att det var för att hjälpa klubbens ekonomi och ABSOLUT INTE för att styra klubben.

Efter uppståndelsen som följde som omvandlades det hela till en satsning på ungdomslagen och att Condrup gav samma summa plus ytterligare 100 000 kronor Bois ungdomsverksamhet. Vackert så, men det borde man fatta innan tidningarna skriver.

Att en förälder ger sitt barn ett medlemskap eller att en partner ger sin partner ett medlemskap är sin sak. Det går inte att jämföra med det här och det är klart att det är lätt att tänka på en hotad föreningsdemokrati när en sådan anmärkningsvärd affär sker.

ANNONS

Att en sponsor och styrelseledamot inte inser problematiken av affären är oroande. Än mer oroande att en klubb inte fattar det hela. Man kunde inte köpt en halsduk eller gett matchbiljetter till premiären i superettan? Det var tvunget att vara medlemskort…

Det är ingen hemlighet att det stormar kring Peter Condrup som har en stark maktposition i klubben. Hans pengar är viktiga. Om han är mer plus eller minus låter jag medlemmarna avgöra på årsmötet där de kan rösta om det.

Jag konstaterar att valberedningens förslag fått en utmanare. Det är naturligtvis av godo och sker alldeles för sällan i den svenska modellen med valberedning och en process i det tysta. Men nu måste medlemmarna kliva fram om det är viktigt att värna den modell som Sverige valt.

För egen del är jag skeptisk till 51-procentsregeln. Mycket för att jag anser att medlemmarna själva borde få bestämma över hur man ska göra kring ägande, men accepterar att en stor majoritet i svensk fotboll inte vill gå i den riktningen.

ANNONS

Däremot är det ett problem att 51-procentsregeln är relativt lätt att runda och att det krävs att medlemmar engagerar sig för att demokratin ska fungera. Givetvis behöver man delta och rösta i ett årsmöte men även mellan mötena och det ställer krav på medlemmarna.

Tyvärr brister inte sällan klubbar i kontakter med medlemmarna och man är inte tillräckligt öppen om affärer för att det ska gå att ifrågasätta. Ta bara i fallet med Landskrona Bois där man säljer 250 medlemskort och dessutom kansliet till en del styrelseledamöter. Och det utan att vara öppen.

Kanske är det så att styrelseledamöterna räddat klubben genom att köpa kansliet? Men hur man kan genomföra den affären utan att ta in andra anbud? Bara det gör att det är en tveksam affär, för man borde åtminstone ha annonserat ut det.

Det är i och för sig så man gör i familjen fotboll. Förbundet sålde Råsunda till de goda vännerna på Peab utan att ta in anbud från andra. Likadant var det när Blåvitt sålde Kamratgården till några intressenter.

ANNONS

För Landskronas medlemmar är det svårt att värdera affären utan att man vet hyran. Att klubben redovisar det hela i samband med årsmötet är för sent, det här måste vara öppet innan man gör affären och godkännas där och då. Inte i efterhand.

Så det ligger ett stort ansvar både på föreningar och medlemmar om det här ska fungera. Fördelen är väl en sådan här händelse som 250 köpta medlemskort väcker medlemmar och gör att fler kanske engagerar sig och ställer frågor. 

Men det räcker inte att vara nöjd över att Sverige har 51-procentsregeln, man måste vara delaktig för att det inte bara ska vara en kuliss utan något som är fungerande.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Resa till Alperna för några dagars ledigt med skidåkning.

Helgens avstå
Fotboll. 

Veckans svidande seger
Östersund skakade Arsenal när man gjorde 0-1och 0-2 inom loppet av en minut i första halvlek i Europa League-returen på Emirates. Vid ÖFK-ledning med två mål var det svårt att inte gräma sig åt att Tom Petterssons straff inte satt i första matchen och överhuvudtaget åt insatsen på Jämtkraft Arena. I slutändan fick Arsenal till en tidig reducering i andra halvlek och det sög en del kraft ur Östersund. Ändå har man gjort avtryck. Den stora utmaningen för Daniel Kindberg blir att behålla Graham Potter och fortsätta utvecklingen i vardagen, i allsvenskan och svenska cupen. Helst bör man vinna cupen för att nå Europa återigen, men framför allt måste man kriga i toppen av allsvenskan.

Veckans avsked
Nils-Eric Johansson fick lägga skorna på hyllan efter att läkare satt stopp med tanke på hans medfödda hjärtfel hade förändrats och det inte var säkert för honom att spela fotboll längre. Tungt för backen men samtidigt tur att det inte hände något allvarligt. ”Nisse” har verkligen varit en tillgång för både AIK och allsvenskan och ett proffs både på och utanför planen. Dessutom härligt att se hur både spelare och fans från andra klubbar kunde visa sin respekt för en av allsvenskans gentlemän.

Veckans tecken på nya tider
Svenska Fotbollförbundet anställer en utredare som ska ha koll på matchfixning och förmedlare som inte håller sig till regelverket. Bättre sent än aldrig.

Veckans gåta
Svenska Akademien har en del annat att brottas med, men att man använder exemplet ”mesig tjejfotboll” för att förklara ordet mesig i svensk ordbok är minst sagt förvånande.Eller så är det inte det?

Veckans VM-koll
Om fyra år väntar VM i Qatar och det är alltid bra att påminnas om hur det är att bygga arenor i det lilla emiratet. SVT Dokumentär har köpt in brittisk dokumentär om arbetarnas egen fotbollscup. 

Veckans krav från tv-bolag
I Danmark så delar MTG och Discovery på sändningsrättigheterna för superligan, men tv-bolagen är inte nöjda med att ligan utökades till 14 lag. Man vill gärna se en minskning till tio lag.

Veckans förmedlare
I veckan presenterade MTG Fredrik Ljungberg som expert. Starkt namn och han är en person som både är rak och tydlig och har åsikter. Om han har det i tv-rutan återstår att se. Förmedlare var delvis Lasse Lagerbäck som länge haft en speciell relation med spelaren han hade i pojklandslaget för över 20 år sedan.

Veckans gåta
Hur kunde Saman Ghoddos passera utan att bli upptäckt under rätt lång tid? Skrev om hans resa och att aldrig ge upp i april 2016. Kanske den viktigaste egenskapen som spelare: att aldrig ge upp.

Veckans läsning
Beskrivningen av hur Sverige ordnade en plats i FN:s säkerhetsråd och hur UD inte vill berätta om kampanjen. FN påminner på visa sätt om Fifa och Uefa och där man måste spela spelet för att nå framgångar, men där man inte kan berätta om spelet som man spelat. När Sverige mötte Turkiet i en rad tävlingsmatcher från mitten av 1990-talet var det alltid Hakan Şükür, som det varnades för, nu lever den tidigare nationalhjälten i exil i USA. Daily Mails Charlie Sale har ofta fina inblickar, som här om Manchester Citys klagan på kameror i spelargången i samband med FA-cupmötet med Wigan och att man samtidigt tagit emot 110 miljoner kronor från Amazon för en egen dokumentär.

Veckans omröstning
IF Brommapojkarna förblev IF Brommapojkarna efter veckans årsmöte. Förslaget att ändra till IF BP för att ge klubben ett mer könsneutralt namn förlorade 37-29, men det hade behövts två tredjedelars majoritet av de 66 som röstade för att driva igenom styrelsens förslag. Tyvärr hakade inte BP på nutiden, vilket jag skrev om i förra veckan.

Veckans telefonsamtal
Gamle skrinnaren Jonny Nilsson hörde av sig efter att jag nämnt honom i en krönika i Dagens Industri om hur Charlotte Kalla och andra OS-medaljörer kan tjäna pengar i dag. Nilsson vann OS-guld i Innsbruck 1964, tog ett par VM-guld och fick Bragdguldet men blev även känd för att han tog kampen mot amatörstatusen och startade en proffscirkus för skrinnare. Finns en fantastisk P1 Dokumentär om Nilsson och där han berättar om kampen mot amatörismen. I dag erkänner han villigt att han är bitter för att han inte fick samma chans som andra, och det går verkligen att förstå. Ett fascinerande samtal med stor idrottare och som dessutom vågade utmana de styrande.

Veckans finansiella dribbel
När Leicester City 2014 avancerade från Championship och nådde Premier League så bröt man mot det finansiella regelverket och förlorade 230 miljoner kronor trots att gränsen var satt vid 90 miljoner kronor. Straffet blev böter på 33 miljoner kronor. Leicester-ägarna skrattar hela vägen till banken och visar varför det är oerhört svårt att införa finansiella regelverk som har effekt.

Veckans mediabojkott
I veckan fick Björn Frantzéns krog en tredje stjärna av Guide Michelin. Visar sig att kockstjärnan är känslig för kritik och inte talar med Dagens Nyheter efter en recension som inte bara strök medhårs.  Undrar hur Frantzén ska hantera att många tidningar skriver om bristen på kollektivavtal. För övrigt en krog där en av Sveriges rikaste personer investerat över 75 miljoner kronor för att få till något extra. 

Veckans mejl
Apropå veckans turer kring föreningsdemokratin i Landskrona Bois fick jag följande mejl: ”Läste artikeln om Landskrona BoIS. Exakt samma sak hände i Västerås SK som fick 150 nya medlemmar, inför extra mötet i höstas. Personer som är nära VSK bandy blev medlemmar. Nu har fotbollen lånar ut ytterligare 1,5 miljon till VSK bandy. Över 3 miljoner som betalats dit på ett år. Tragiskt.” 

Veckans Leeds United
Vi har alltid nästa säsong. Frågan är om Pontus Jansson stannar? Han var gigantisk mot Derby men ändå bara 2-2 efter två andra försvarshaverier. Vackert dock när Jansson gav sin tröja till en ung supporter. 

Veckans låt
”Traumatized” – Meek Mill.

Veckans poddintervju
Elfsborgs assisterande tränare Tobias Linderoth. Den tidigare landslagsmannen och ex-proffset gör comeback i svensk elitfotboll och talar om varför han gillade tränarutbildningen, om drömmen att ha ett eget lag, om hur han och Jimmy Thelin ska få fart på Elfsborg och när han hissades i Istanbul. Sedan tidigare finns över 180 poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat

”Lyxliv och lyxliv. Det är ett rätt vanligt hotell men jag har det ju bättre än de aktiva har det på många sätt i och med att de bor i en OS-by.”

IOK-höjdaren Stefan Holm i en intervju med Sportbladet. Med tanke på att han bor på Intercontinental så får man ha en rätt skev bild av hotell om man kallar det ett rätt vanligt hotell. För övrigt en kedja som Fifa-höjdarna brukade välja.

Publicerad 2018-02-23 kl 12:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto