Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Utan Fifa kanske fotbollen går boxningens väg

En ny president och ett reformpaket.
Räcker det för att rädda Fifa?
Tveksamt – fast alternativet är nästan värre med en öppen kamp om fotbollen.

Under fredagen går Fifa-delegater från 207 av 209 medlemsländer till val i Zürich då Kuwait och Indonesien är avstängda. En hårt ansatt organisation ska ta ställning till ett reformpaket och vem som ska leda Fifa.

Karl-Erik Nilsson har den svenska rösten och ska lägga den på Gianni Infantino som är Europas kandidat. Kampen står mellan honom och Bahrains shejk Salman som verkar ha ett stort stöd från Afrika och Asien vilket lär räcka långt.

Det är inte svårt att bli nerslagen av rapporterna från Schweiz där kandidaterna – alla sedan tidigare på ett eller annat sätt rotade i Fifa-kulturen – slutspurtar och lovar allt från större VM, mer pengar till förbunden och fortsatta kommittéuppdrag.

Allt talar för att Bahrains shejk Salman vinner omröstningen även om det kanske dröjer till andra omgången då det räcker med enkelt majoritet, det vill säga 104 röster, för att ta hem den. I första omgången behöver man 139 röster för att vinna.

Under fredagen ska delegaterna även ta ställning till ett rejält reformpaket som Fifa under hösten tagit fram. Allt för att freda organisationen från allt från polis och åklagare till medier och sponsorer.

Reformpaketet innebär att man begränsar presidenten och ledamöternas tjänstgöringstid till tolv år, ersätter exekutivkommittén med ett strategiskt råd samt skriver in mänskliga rättigheter som krav vid VM-ansökan och jobbar för mer jämställdhet.

Lägg till att man ska vara öppen om vad alla i ledningen tjänar, visa transparens när det handlar om organisationens pengaströmmar och skära i kommittéerna. Alla saker är kliv i rätt riktning för att återupprätta det skadade förtroendet.

Om det räcker? Det går inte att säga på förhand, men det ser bättre ut. Samtidigt är det uppenbart att en ny president måste stötta reformpaketet och verkligen vill förändra. Annars kommer det att bli kosmetika för att sminka över ett fult yttre.

Man kan undra om allvaret när shejk Salman under gårdagen lovade att de lukrativa platserna i olika kommittéer inte ska blir färre. Just det är något delegaterna älskar, att få betalda resor och uppdrag och det lockar många av dem.

Ovanpå valet cirklar både amerikanska och schweiziska myndigheter och de rättsliga processerna är varken över, och dessutom kan de få ny fart. Det läckte under torsdagen även ut information att Fifa går back en miljard. Dyra rättsprocesser och tvekande sponsorer kostar.

Så det är ingen tvekan om att Fifa och dess underliggande konfederationer är pressade. Fortfarande finns spänningarna som följt valen av VM i Ryssland 2018 och VM i Qatar 2022 och rädslan att nya saker ska komma fram när spelet granskas.

Vad är då alternativet till Fifa? Finns det? Faktum är att organisationen är äldre än det Svenska Fotbollförbundet. Sverige var med i starten av Fifa men dock via något som hette Svenska Bollspelsförbundet som tack vare en dansk deltog i Fifa:s grundande.

Under det tidiga 1900-talet var det rena vilda västern när olika organisationer vill lägga fotbollen under sig. I Sverige var det tre olika organisationer som kämpade om makten innan ett gäng gubbar i december 1904 fick till det som i dag är SvFF.

Risken är att vi får en liknande situation om några viktiga aktörer i dagens fotboll bryter sig ur Fifa. Där det blir en kamp om att få arrangera mästerskap och att det blir som i boxningens värld, eller åtminstone åt det hållet.

Är det någon som vet vem som är tungviktsmästare i boxning? Tyson Fury är en, men även Deontay Wilder och Charles Martin är mästare. Ja, det finns ju inte längre ett mästarbälte om det någonsin varit så.

Utan det handlar om ett tiotal organisationer där WBA, WBC, WBO och IBF ansetts vara de större. Tänk er ett liknande scenario med fotbollen. Det är inte omöjligt att de större klubbarna i Europa tröttnar och tvingar delar av Uefa att kliva av.

Även om jag inte har någon tro på Fifa och dess ledares sjukdomsinsikt så lockar inte en ny organisation. Då skulle maktkampen vara än brutalare och man kan nog räkna med att slutresultatet blir splittrat och inte fotbollen av i dag.

Kan helt enkelt inte se något alternativ i att krossa Fifa utan man får sätta hoppet till att tillräckligt många medlemsländer både vill och vågar ta strid för en organisation som är öppen och trovärdig och rensar ut skurkar.

Om det blir så är en annan fråga, för det är svårt att ta bort den typen av excesser som lätt slår rot i organisationer som får makt, pengar och förmåner. Vi behöver inte gå längre än till Kommunal för att inse att det är människan som fallerar.

Värsta i det här fallet att fotbollen är för stark för sitt eget bästa. Trots korruption och skandaler så fortsätter den att växa. Så länge inte sponsorer, tv-bolag och fans överger den så kommer det inte finnas något riktigt yttre tryck på förändring, och det är svårt att se.

FAKTA

Veckans...

Helgens måste
Inga alls.

Helgens avstå
Det mesta.

Veckans Leeds United
Ägaren Massimo Cellino har pröjsat fans för att skriva positivt om honom och klubben i sociala medier men det framkom också att han satt in 600 miljoner i klubben och sänkt underskottet.

Veckans ”åh fan”
Redan innan Fifa-valet så har organisationen instruerat en eventuell vinnare vad han ska säga. Bland annat förväntas vinnaren berömma valet som rättvist och transparent, lyfta fram sina rivaler och stötta reformprocessen.

Veckans journalistik
ESPN:s story om hur Fifa-imperiet rämnade är strålande läsning och bra att få hela storyn till livs.  Måste även lyfta Peter Kadhammars text om Palme-mordet. Lägg till Maciej Zaremba reportage om Polen och landets gir till höger mot lag och ordning

Veckans spelare
Richard Scudamore är vd för Premier League och ligger bakom det nya tv-avtalet värt över 100 miljarder kronor. Hans belöning: 75 miljoner kronor. 

Veckans twittrare
Hade nästan glömt Faustino Asprilla som spelade i Parma och Newcastle.Vilken man, som när han kör hooverboard i drakdräkt eller svarar på Fotbollskanalens tweet.

Veckans favorit från Fifa
Kandidaten Prins Ali vill ha genomskinliga röstbås men fick nobben. Skälet, att man inte ska kunna plåta sitt röstande med mobilen och på så sätt få ut något av det. BBC:s Richard Conway hittade en blixt från senaste valet som finns på Youtube, 1:38:54 in i klippet.

Veckans insats
Marianne Djudic är grym på att tippa Grammis-vinnare. Alla som hon tippat vann…

Veckans rekommendation
Läs allt som DN:s Lasse Wierup skriver. Som häromdagen om hur svenska MC-gäng bygger upp verksamhet i Serbien eller om svindleri mot SBAB. Han är i en klass för sig själv när det gäller att skildra kriminalitet i Sverige.

Veckans låt
”För Evigt” – Silvana Imam. Årets artist.

Veckans citat
"Jo, jag har kanske Manchester United-DNA men ska du vara realistisk är det 0,00001 procents chans. Det var det även som fotbollsspelare och ändå så slutade det med att jag spelade för Manchester United så man vet aldrig här i livet. "So you are telling me there is a chance?" om du har sett "Dum & Dummare"?"

Uppskattar att Ole Gunnar Solskjaer drog in en klassisk film apropå hans möjligheter att ta över Manchester United som tränare i veckans podd.

Kommande veckas poddgäst
Idrottsminister Gabriel Wikström som finns ute 06:00 på måndag.

Publicerad 2016-02-26 kl 08:18
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons