Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lundh: Väl tidigt att avskriva Djurgården

En omgång räckte.
Sedan var det kris i Djurgården, ett tips på Östersund som tvåa var utdömt och Malmö FF gungade.
Finns det ens något tålamod kvar?

Inför avspark mellan Djurgården och Sirius så gick det att ta på Dif-förväntningarna på Tele2 Arena. Kim Källström tillbaka. Sedan tidigare fanns Andreas Isaksson redan i laget och veckorna före premiären kom Jonas Olsson, Gustav Engvall och Felix Beijmo.

När Kingsley Sarfo punkterade ballongen i andra halvlek så kände man besvikelsen bland de 25 000 Dif-anhängarna. Var det inte mer? Räckte att se Bosse Anderssons tomma blick bakom bänkarna. Allt det här värvandet och så rann det i väg.

Ändå är det bara en omgång spelad. Egentligen kan det inte chocka så många att Djurgården som har en ny tränare som haft svårt att få prägel på laget under cupspelet och en rad sena nyförvärv uppträder ganska virrigt.

Frågan är bara vilken tid som Özcan Melkemichel får på sig? Bristen på tålamod går som en röd tråd genom allt i fotbollens värld. Det är inte heller något svenskt fenomen. Hur många kriser har inte Manchester United haft under säsongen?

Har Dif-styrelsen tålamod? Har spelarna? Har fansen? Har sponsorerna? Utan att överdriva så kan man lugnt konstatera att brinntiden för en allsvensk tränare halverats några gånger de senaste åren. Helst ska man ha resultat omedelbart.

Det är egentligen galet. Nej, det är inte så att jag kan slå fast att Melkemichel med tid är rätt eller fel för Djurgården. Utan mer bara att vi hamnat i ett läge där man ska få ett lag att fungera i det närmaste direkt.

Gustav Engvall ska knappt hinna landa på Arlanda innan han ska skicka in några bollar. Kim Källström ska hitta sina lagkamrater och framför allt ska lagkamraterna veta var han slår sina bollar. Det ska bara vara som ett maskineri.

Så är det givetvis inte. Det går att se hur det hackade i Malmö FF. Är Magnus Pehrsson rätt? Vi behöver bara gå ett år tillbaka för att dra upp Vidar Örn Kjartansson som dömdes ut för att han inte öste in mål för klubben. 

Själv blev jag idiotförklarad efter att ha tippat Östersund som tvåa som föll borta mot Halmstads BK. Ja, det kan vara så att jag är en fullständig idiot som charmats av ÖFK-spelet och det jag såg i Salou och sett i cupen i vår.

Men det är knappast så begåvat att ge upp ett tips efter en omgång av 30. Det finns en del poäng att spela om fortsatt och det går naturligtvis inte att kassera ÖFK-tipset baserat på en match. Även om man fortfarande kan anse att jag är en dåre.

Vi i media är naturligtvis del i den här processen. Allt går så mycket snabbare och vi behöver mer material och det fort. ”Krisen” i Djurgården drogs snabbt vidare till att spelarna och tränaren hade haft ett krismöte dagen efter matchen.

Säg så här, oavsett resultat i den allsvenska premiären hade det förvånat om man inte träffats och utvärderat insatsen. Det är som sagt ont om tid och det gäller att maximera de möjligheter man har att utveckla spelet. Så ett möte kan väl inte vara en nyhet?

Självklart har Djurgården bidragit till det hela när man värvat starka namn och därmed pumpat upp förväntningarna och förhoppningarna. Men några av värvningarna är lite till åren och en del har inte spelat på länge och andra inte varit med på den här nivån. Lägg sedan till en sen ankomst och en ny tränare.

På Sirius bänk satt Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf som haft just tid på sig att forma ett lag. Bergstrand kom till Sirius inför säsongen 2012 och alltså inledde sin sjätte säsong som tränare för klubben. Där har det funnits tålamod.

Skälet är naturligtvis för att klubben var nere i division 1 och det var nära konkurs när miljardären Bengt Ågerup började sin satsning på Sirius. Även om det inte varit några enorma resurser så har det varit tryggt och säkert att jobba på.

Under några år har Sirius varit nära allsvenskan och dessutom överraskat en del i cupen. Man påminner en del om Östersund med att man har en tydlig spelidé, vilket inte Djurgården hade i måndags, och trots spelartapp har man fortsatt på den inslagna vägen.

Precis som i Östersund och även i Jönköping har man tagit spelare som inte övertygat på andra ställen och fått dem att prestera ihop. Ett långsiktigt truppbygge där man präglat ett sätt att spela fotboll hos alla i truppen.

När man dessutom hittar rätt med en pärla som Kingsley Sarfo och som visade i måndags att han kan prestera mot ett virrigt Djurgården då blir det spännande. Sirius är säkert i allsvenskan för att stanna, det ser lovande ut även om det är 29 omgångar kvar.

Om Bergstrand och Lagerlöf fungerat i Djurgården? Eller i Hammarby som var aktuellt inför säsongen? Osäker på det, och knappast med den idé man har i Sirius. Man hade knappast fått jobba på som man gjort i Uppsala år efter år. För det tålamodet finns inte längre i de stora klubbarna längre.

Det är naturligtvis trist på ett sätt, men som så mycket annat är det bara att anpassa sig till en skiftande värld. Djurgården får jobba på och det är givetvis för tidigt att avskriva klubben, men ballongen blev punkterad och det är kanske av godo på kort sikt. Även om kassören lider av att 25 000 gick från Tele 2 Arena och var besvikna.

Fakta

Veckans...

Helgens måste
Besök i Philadelphia för att se om jag minns något från när jag bodde där som liten. Blir en sväng på USA:s östkust över påskhelgen. 

Helgens avstå
Allsvenskan, bland mycket annat. 

Veckans lågoddsare
SvFF-basen Karl-Erik Nilsson blev som väntat invald i Uefa:s exekutivkommitté på kongressen i Helsingfors. Han fick flest röster av de tolv kandidater som slogs om åtta platser. Med tanke på att Nilsson varit instrumental bakom stödet för nya Uefa-basen Aleksander Ceferin så var det knappt ens spelbart att svensken skulle bli invald. Nästa steg i kohandeln - som vi skildrat - är att Norden ska kunna få EM 2028 om man väljer att söka mästerskapet. Innebär Nilssons plats i Uefa:s innersta organ att organisationen öppnar sig? Klart att den inte gör det, dels vill inte Ceferin o Co ha någon öppenhet vilket följande intervju visar, dels är inte Nilssons pastorat SvFF något under av öppenhet. Gjorde intervju med Expressen om Nilssons tal om öppenhet. Nilsson har även utsetts till förste vicepresident i Uefa av Ceferin, som han säger sig vara "väldigt god vän" med.

Veckans bollkänsla
Emil Forsberg klackade fram en ny assist i Bundesliga och då blir det artiklar om Europas assistkung som RB Leipzig fyndade i Malmö.

Veckans Norge-historia
I Sverige har allsvenskan för damer satsat på en egen plattform för att sända sina matcher. Framgången har varit begränsad. I Norge går man en annan väg och har hittat fram till ett avtal med tidningen eller mediahuset Dagbladet.

Veckans kommunala insats
Östersunds kommun uppges vara beredda att öka sponsringen av Östersunds FK från 700 000 kronor till 900 000. Dessutom vill ÖFK ha 240 000 för att man arrangerar cupfinalen mot IFK Norrköping.

Veckans brist på bollkänsla
Pepsi.

Veckans vinnare
SvFF:s förste vice ordförande Jörgen Eriksson slaktade en valberedning i Norrbottens FF för att han trodde att hans position var hotad. Något jag beskrev för ett drygt år sedan: ”En krydda är att man från svenskt håll nu jobbar stenhårt för att Nilsson ska få en starkare position inom Uefa efter att Michel Platini blivit avstängd och Gianni Infantino blivit Fifa-bas. Om Nilsson blir starkare i Schweiz är 1:e vice i SvFF-styrelsen än mer värdefullt.” Nu kan Eriksson ta en än starkare position i svensk fotboll. Härligt med demokrati. 

Veckans tecken på att det är nya tider
Amazon köper rätten att visa tio NFL-matcher för en halv miljard kronor. Förra hösten var det Twitter som betalade 100 miljoner kronor för att visa tio matcher på torsdagar.

Veckans kassa-ko
Uefa redovisade sina intäkter för 2015-16 som även gällde EM 2016 och man tog in runt 46 miljarder kronor. Att jämföra med 2011-12 som innehöll EM 2012 och då låg intäkterna på 28 miljarder. En hyfsad ökning på 64 procent.

Veckans jobbiga Brexit-effekt
Alla i England jublar som bekant inte över Brexit och fotbollen får problem vilket syns här och här.

Veckans lite lätt desillusionerande
Med risken för att jag missat att någon tagit upp stafettpinnen efter min krönika om Sef-basen Lars-Christer Olsson, som sitter på två stolar, så är det bara att inse att det inte ger många krusningar på den mediala ytan. Tänk bara hur vi reagerat om Sepp Blatter:s Fifa varit på väg att sluta avtal med ett bolag där han var delägare eller om Michel Platinis Uefa varit på väg att göra något liknande. Det är fascinerande att vi inte vill se det som sker i Sverige men gärna pekar finger åt andra.

Veckans siffra
870 miljoner kronor. Fallskärmspengarna som Reading fått utbetalt efter att man föll ur Premier League. 

Veckans budskap
Kriminalkommisarie Fredrik Gårdare var på Sef-mötet häromveckan och varnade klubbarna för att kriminella försöker infiltrera fotbollen och talar om att ”äga spelare”. I en tid där det blir mer och mer pengar inom fotbollen är det givet att fler intresserar sig av verksamheten. Nu har Gårdare o Co börjat granska verksamheten. Förhoppningsvis hittar man de 

som gör fel och sätter stopp för dem. Kanske borde SvFF anlita Gårdare för att informera talanger om farorna med att ta emot gåvor i utbyte mot att man får styra transfers? Gårdare leder polisens satsning mot kriminella i idrottsmiljö och var tydlig två gånger om när fotbollen sparkade i gång förra helgen, dels i lördags, dels i måndags.

Veckans insikt
Claudio Ranieri måste varit mäkta impopulär i Leicesters omklädningsrum. Annars är det svårt att förstå att laget gick vidare i Champions League och har vunnit fem raka ligamatcher efter att ha förlorat fem raka matcher innan han fick sluta. 

Veckans avhopp
Jonas Thern går som vanligt sin egen väg. När inte Landskrona Bois lyssnade klev han av. Mest synd om Bois, särskilt med tanke på turbulensen när han tillträdde.

Veckans läsning
Två advokatfirmor har vänt ut och in på Fifa och gått igenom flera miljoner dokument och dessutom intervjuat anställda. Nu har man tagit fram 1300 sidor som överlämnats till åklagare i Schweiz och dessutom har man kompletterat det med ytterligare 20 000 sidor.

Veckans vinnare II
Även om USA:s världmästare nådde hela vägen fram så har de höjt ribban för vad de ska få betalt för att spela fotboll. Även USA:s hockeydamer stod upp för sina rättigheter och vann.

Veckans jobbigaste tv-tittare
Personen som rapporterade in att Lexi Thompson inte följde reglerna i damernas major härom helgen. Slutade med att Thompson fick plikta fyra slag, tappade ledningen och förlorade sedan titeln i särspel. Rätt bisarrt att någon rapporterade det på LPGA-tourens speciella portal för feedback från fansen.

Veckans Leeds United
Två tunga förluster mot Reading och Brentford. Tecken på att säsongen faller samman eller reser man sig mot Preston North End? Ångest.

Veckans läsning II
Kampen om Steaua Bukarest. 

Veckans låt
”360” – Nebay Meles.

Veckans podd
Samuel Armenteros berättar om målsuccén i Heracles Almelo, fotbollsresan som tagit honom från Gränna till Baku, Bryssel och runt om i Holland, om tuffa lektioner i proffsvärlden och varför han ser sig i Sveriges A-landslag inom kort. Sedan tidigare finns över 140 poddintervjuer här.

Veckans citat
”Rosenborg skal være helt åpent. Bendtner skal stille opp til intervju som alle andre fotballspillere.”

Lord Nicklas Bendtner har gjort succé i Norge med några mål men fick mycket rubriker när han nobbade pressen efter första matchen. Då ingrep Rosenborgs ordförande Ivar Koteng och styrde upp.

Publicerad 2017-04-07 kl 09:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto