Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Var Platini nykter när han drev igenom upplägget för EM 2020?

Lundhs Krönika

EM 2020 är på många sätt ett haveri. Allt från klimataspekten till lottningsförfarandet och att sex lag får vars tre hemmamatcher. Undrar fortfarande om Michel Platini var nykter när han tvingade igenom EM 2020?

Foto: Bildbyrån.

En majoritet av de som kommer att följa EM 2020 kommer givetvis inte att ha så mycket att klaga. Att se några av världens bästa lag göra upp om mästerskapet på häftiga arenor runt om i Europa är fin tv-underhållning.

Dessutom kan man tycka att gnällandet på upplägget för EM 2020 kommer väl sent. Alla inblandade har haft närmare sju år på sig att klaga på resorna, formatet och fördelar och nackdelar samt att man struntade i klimatet.

Den som drev igenom EM 2020 är inte kvar inom fotbollen. Den avsatte Uefa-presidenten Michel Platini har förvisso avtjänat sitt straff och vill tillbaka till fotbollens köttgrytor, men när alla klagar på hans EM-upplägg är han långt borta.

Annons

Det bisarra är att det går att undra om han var nykter när beslutet togs. Dagen innan EM-finalen 2012 hade Uefa kallat till presskonferens i Kiev med Platini och det var där han kom med utspelet om ett helt annat EM, utspritt över hela Europa.

Fransmannen inledde presskonferensen med utspelet. Det gick att ta på förvåningen i rummet som var knökfyllt med journalister. Det närmast gick ett sus genom lokalen och min krönika efter presskonferensen hade rubriken: Har Platini tappat det helt?

Där skrev jag: ”För egen del känns det som om Platini tappat det när han bara kastar ur sig en sådan här grej på en presskonferens och dessutom säger att man ska ta beslut i december eller januari. Rädd att inte tillräckligt många får fram sina synpunkter i tid till det, men frågan är väl om fransmannen vill lyssna om han redan bestämt sig? En idé, säger han. En helt galen idé, säger jag.”

Annons

Uefa-basen förklarade att det handlade om att spara pengar, att det kostar för mycket att bygga nya arenor. Dessutom att EM skulle utökas till 24 lag, vilket var britternas fel, enligt Platini och då var det här den enda vettiga lösningen.

Platini sa även att det handlade om att fira att EM fyller 60 år 2020 och att det var därför det passade bra att sprida mästerskapet. Minns så väl om hur han förklarade att lågprisflygen skulle innebär att supportrarna lätt och billigt skulle kunna följa sina lag.

När Platini denna lördag satt vid ett podium i Olympiastadions inre så såg han väldigt bakfull ut. Han kanske bara vara sliten efter EM-slutspelet? Men hela atmosfären kring honom andades en sen natt i Ukrainas huvudstad och att han då kommit på en briljant idé.

På något sätt ledde han väl själv in det på det spåret när någon frågade om han hade något roligt minne från EM 2012 i Ukraina och Polen. Svaret var att han hade druckit mycket vodka. Och det kanske förklarade en hel del…

Annons

Det var i vare fall väldigt uppenbart att Platini, som styrde Uefa med en järnhand under sin tid i toppen, bara kastade ut förslaget utan att ha förankrat det. Dessutom förklarade han att beslutet skulle tas senare samma år, vilket också skedde.

Kan i efterhand klandra mig själv att vi inte ens tänkte på klimataspekten, men det gjorde ingen journalist. Vi var rätt överraskade av beskedet om ett nytt upplägg. Frågorna handlade mer om supportrarnas möjligheter att följa mästerskapet på plats och inte om resorna.

Efter Platinis utkast fick Uefa i efterhand konstruera EM-slutspelet. Det är inte lätt när man bygger ett hus genom att börja med taket. Det påminner om när Platini körde igenom Financial Fair Play innan man visste om det ens gick att konstruera ett system som kontrollerar klubbarnas ekonomi.

Annons

När man dessutom lägger till Nations League som del av kvalspelet, som man skapat för att förbunden vill ha mer pengar från tv-bolagen och då behövs tävlingsmatcher, så blir det än mer förvirrande. Det är därför vi sitter med en lottning som delvis redan är gjord.

Ja, det är ett haveri i mångt och mycket. Inofficiellt hette det att Platini gjorde så för att Turkiet var den enda riktiga kandidaten och av någon anledning ville man inte att EM skulle gå där. Parallellt hade Istanbul sökt OS 2020 och från Uefa-håll var man osäker på EM-kandidaturen.

Uefa har nu lagt EM 2024 i Tyskland och för att väga upp klimatpåverkan ska man plantera 50 000 träda i varje land som är med och arrangerar EM-matcher. Så man kan väl lugnt konstatera att det inte lär bli liknande upplägg framöver.

Sedan får vi glädjas åt att Sverige är med i EM och att man förhoppningsvis slipper gruppen med Rom och Baku för det blir många och långa resor till Azerbajdzjans huvudstad. Men det ska det lottas om nästa lördag. Och även om nu slipper en omlottning efter playoffen, efter att Uefa parerat det, så är det minst sagt rörigt. Ja, nykter kan han omöjligt ha varit.

Annons

Helgens...

Lundhs krönika

Helgens måste
Inga. Ska givetvis se Leeds 16:00 på lördag, annars blir det en helg i Lund för att fira min kompis Jens Jakobsson som fyller 50 år och det kan bli en nostalgiafton i AF-borgen.

Helgens avstå
Plikter.

Veckans lottning
Playoff väntar för 16 lag som slåss om fyra platser i EM nästa sommar. Följande väntar:

A: Island-Rumänien, Bulgarien-Ungern
B: Bosnien-Nordirland, Slovakien-Irland
C: Skottland-Israel, Norge-Serbien
D: Georgien-Vitryssland, Nordmakedonien-Kosovo

Det som gäller är en match som är avgörande med eventuell förlängning och straffar vid oavgjort. Matcherna spelas 26 och 31 mars och laget som vinner de oven fetade matcherna får hemmaplan i finalen.

Mitt tips är att Island, Bosnien, Norge och Kosovo tar sig till EM.

Veckans finska lösning
Inte nog med att det finska bollspelsförbundet gått med på att herrar och damer har samma ersättning när de spelar i landslaget, man får även del av varandras prispengar. När Finland kvalade in till EM 2020 får förbundet 100 miljoner kronor och spelarna har rätt till 30 miljoner. Herrspelarna skickar då vidare tio procent, det vill säga tre miljoner kronor, till damerna.

Veckans granskning
Sportbladet har tittat närmare på professionaliseringen av ungdomsfotboll där utländska storklubbar nu öppnar verksamheter i Sverige, och även svenska storklubbar sprider ut sig för att fånga upp de bästa unga spelarna. Dessutom blir det vanligare att unga spelare har agenter. Intressant läsning och en nyttig granskning och en rad olika perspektiv.

Veckans lottning II
Danmark tillhörde vinnarna när man lottade vilka värdländer som får spela tre hemmamatcher i gruppspelet när man hamnat i samma grupp som ett annat värdland. Ryssland får alltså nöja sig med två hemmamatcher. Likadant blir det för England, Spanien, Tyskland, Nederländerna oavsett om det hamnar andra värdländer i deras grupper. Även Italien får spela tre hemmamatcher i gruppspelet när man är ensamt lag i sin kvalgrupp. EM-slutspelet lottas lördag 30 november i Bukarest.

Veckans läsarbrev
Hej Olof, Vad tycker du om Simon Gustafssons chanser för januari turnén? känns det inte som att Simon Gustafson blivit utlämnad trots fina insatser i den holländska ligan? Han är utan tvekan en tillgång Sverige kunde utnyttjat på mittfältet i A landslaget.

Svar: Han var oerhört spännande när han slog igenom i Häcken och fick debutera på en vinterturné 2015 men har inte tagit det där klivet. Tror inte heller hans holländska klubb Utrecht lånar ut honom och det finns en del spelare före honom i kön.

Veckans VAR-beställning
Den danska ligan har beställt VAR av produktionsbolaget NEP som även finns i Sverige och kör den allsvenska produktionen åt Discovery. Det är samma system som finns i den polska, portugisiska och spanska La Liga.

Veckans banderoll
Gareth Bales walesiska flagga med orden: ”Wales. Golf. Madrid. In that order.” Inte poppis i Real Madrid men ändå kul.

Veckans pristagare
Linda Hedenljung fick Per Wendel-priset i veckan. En verkligt värdig vinnare och det är välförtjänt efter hennes arbete kring Östersunds FK och Daniel Kindberg. Inte alltid lätt som lokaltidning att stå upp mot en klubb och människorna som omger den.

Veckans supporter
Colin Weir, 71, vann närmare två miljarder kronor på lotteri 2012. Han har tidigare stöttat sin klubb Patrick Thistle med närmare 30 miljoner kronor och lovat att skicka in 75 miljoner till en träningsanläggning. Nu har han tagit kontroll över klubben och ska skänka ägandet till supportrarna senast i mars nästa år.

Veckans läsning
Marina Hyde är en av mina absoluta favoriter och när hon skildrar Prins Andrews tragiska haveri är det briljantÄven intervjun med Vincent Kompany är väl värd att läsa. Den förre Manchester City-stjärnan är numera manager för Anderlecht.

Veckans kungahus
Det engelska. Inte nog med prins Andrews haveri, hans ex-fru är i Saudiarabien och hyllar det fina ledarskapet. Jag vet givetvis att hon inte är en del av kungahuset, men hon har varit.

Veckans chockartade quick-step
Tottenham sparkade Mauricio Pochettino och kallade in José Mourinho.

Veckans pristagare II
Idel starka vinnare på Stora Journalistpriset och när man ser vilka som var nominerade men inte nådde ända fram inser man att det görs mycket bra journalistik i Sverige. Här nedan är vinnarna, och här är motiveringar:

Årets röst: Hanna Hellquist som är journalist och författare, känd från bland annat Morgonpasset i P3, Dagens Nyheter och serien Hannas baby.

Årets berättare:  Karwan Faraj och Rosa Fernandez för P3-dokumentärserien ”Terrorsyskonen och IS”.

Årets förnyare: Malin Mendel för SVT-serien ”Världens sämsta indier”.

Årets avslöjande: Per Agerman, Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli och Axel Gordh Humlesjö för ”Swedbank och penningtvätten” som sändes i SVT:s Uppdrag granskning.

Lukas Bonniers stora journalistpris gick till Bibbi Rödöö som är programchef för radions Sommar sedan mer än 20 år.

Veckans big in Finland
Norwich. Teemu Pukki har gjort den engelska klubben till en finsk angelägenhet och nu försöker man kapitalisera på det.

Veckans rekrytering
Helena Taube Rehnmark ska få fart på fotbollsförbundet försäljning. Hon är ny marknads- och försäljningschef efter Mikael Jiffer som klev av tidigare i år. Taube Rehnmark kommer närmast från Fokus och har jobbat mycket inom mediabranschen med just försäljning, vilket är ett område där förbundet har utmaningar.

Veckans rättsliga strid
Spanska La Liga kämpar för att få spela ligamatcher utanför Spanien men förbundet är emot. I senaste vändan vann det spanska förbundet kampen.

Veckans jobb
Rudy Giulianis son Andrew har fått uppdraget att hantera idrottares besök hos Donald Trump i Vita huset. 90 000 dollar om året. Ett bra gig.

Veckans chockartade quickstep II
Spanien sparkade Roberto Moreno och tog tillbaka Luis Enrique.

Veckans läsarbrev II
Hej! Varför vinklar ni saker från eran synvinkel (personliga) istället för att ta saker från minst 2 vinklar? Om det är si så blir det så och så vidare. Som exempelvis nu med rättegången mot de som står anklagade för brott angående luftfakturor mm i Östersund (Daniel Kindberg, Sollefteåföretagaren, PEAB-mannen mm). Att pengar gått den väg de har gått kanske är ett faktum och inget de förnekar. Men det är ju inte olagligt. Hur kan ni då utmåla dem som dömda då ingen dom vunnit laga kraft ännu (rättprocessen är inte klar)? Blir väldigt brydd. Även i många andra fall där någon misstänks för nåt så får ni det ofta att framstå som om att det redan är klart att de är skylda eller oskyldiga. Ofta baserat på vad ni tror. Varför ska ni tro nåt över huvud taget istället för att invänta fakta om saker och ting? Exempelvis låta rättsprocesser visa om någon är skyldig eller ej. Å vad är meningen med att hänga ut någon? Kommer ju inte att göra nåt av det som skett ogjort. Istället bör ju samhället jobba med att få till ett så bra proaktivt arbete så att inga brott längre begås (nollvision precis som för trafikolyckor). Vem/vilka som begår brott är inge slump. Kolla Dunedinstudien som pågått i 40 år på Nya Zealand om just detta (följt en grupp på Xtusen personer från att de föddes). Hade de haft samma arv och miljö som de som inte begår brott så hade de aldrig gjort det liksom det skulle vara tvärtom. Vi som inte begår brott har i mångt och mycket haft tur i livets lotteri. När ska samhället och media börja jobba för lösningar och samhällets bästa istället för att bara jaga högre försäljning och att plocka hem väljare? Mvh, Magnus

Svar: Tycker att vi varit tydliga med att det är en pågående rättsprocess där bägge parter fått ge sina versioner. Vi var på varenda rättegångsdag och skildrade både försvaret och åklagaren. Det vore fel att helt avstå från att skildra processen på väg fram till fallande dom.

Veckans värvning
Kul att Sportbladets Kalle Karlsson får chansen som assisterande tränare hemma i Västerås SK. Lycka till! Offside hade ett fint reportage om honom nyligen.

Veckans reklamfilm
Under Kevlaret är en organisation som försöker få fler killar att våga prata om känslor och be om hjälp om man behöver. Man släppte en film i veckan med temat #vågadela

Veckans läsarbrev II
Hej, Känns enormt konstigt att Vitryssland har chans på EM efter ynka 4 poäng i kvalspelet. Kontra Grekland som tog 14 poäng i en annan grupp och deras chans till avancemang är redan borta. Mvh, Anders 

Svar: Fotboll är som livet i övrigt: orättvist. Nu baserar man playoff på Nations League och där var Grekland uppenbarligen för dåligt.

Veckans moderna fotboll
Romas amerikanska ägare är på väg att sälja hela eller delar av klubben till en miljardär från Texas. Leeds ägare förhandlar fortsatt med Qatar om att köpa in sig i klubben.

Veckans förvåning
För första gången var det under 20 000 åskådare på en tävlingsmatch för herrlandslaget på Friends Arena. Visst, det var avgjort men ändå förvånande att bara 19 737 kom till sista EM-kvalmatchen och kunde hylla Janne Andersson o Co. Tidigare har Sverige-Ryssland i Nations League varit sämst för tävlingsmatcher med 20 223. Allt enligt Fotbollskanalens statistikblogg. Sämsta siffran är 9 876 i träningsmatchen mot Slovakien i fjol.

Veckans läsarbrev III
Hej! Tycker att du dissar Ken Sema lite väl mycket. I den här typen av match kommer han ju inte till sin rätt, med ett motståndarlag som bara backar hem. För långsamt spel och det var ju inte bara hans fel. Kens styrka är ju vid snabba kontringar och hans genombrottsförmåga från ytterpositionen. Tycker jag. Sen bidrog han ju trots allt med några listiga passningar. Mvh Per

Svar: Vi ser alla olika på fotboll och vi som satte betyg hade kanske för höga förhoppningar nu när Ken Sema fått lira i Italien. Men tyckte att han bidrog för lite mot ganska svagt om backande motstånd.

Veckans siffror
310. Antaler miljoner som Borussia Dortmund får av Puma varje år för att bära det tyska bolagets kläder från och med sommaren 2020. Därmed tripplar man intäkten och avtalet gäller i åtta år framåt. Det är runt 2,5 miljarder kronor. Puma har sedan tidigare Manchester City, Milan, Marseille och Valencia.

Veckans låt
”Traumatized” – Meek Mill.

Veckans Leeds United
Pablo Hernandez skrev på ett bättre och längre kontrakt. Den 34-årige spanjoren är klubbens viktigaste offensiva kraft och Pontus Jansson kallade honom den bästa spelaren han spelat med.

Veckans poddintervju
Tyske journalisten Hajo Seppelt är en av världens främsta granskare av idrott och har en rad avslöjanden bakom sig. Han var i Stockholm som hedersgäst på Stora Journalistpriset där jag intervjuade honom på scen, och det blev även en podcast med honom. Sedan tidigare finns över 245 avsnitt av podcasten Lundh och ni hittar dem alla här.

Publicerad 2019-11-22 kl 20:23

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto