POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS KRÖNIKA
3v

Lundh: Vem i hela världen kan man lita på?

Experterna och studierna står emot varandra även i fotbollens värld.
Spela klart eller blås av.
Alla är lika säkra på den rätta vägen – och vem av dem kan man lita på.

Allsvenskan ska gå i gång i mitten av juni. Dessutom utesluter Svensk Elitfotboll inte att det kan bli med publik även om man är öppen för att det kan bli utan. Samtidigt har Belgien, Nederländerna och Frankrike alla blåst av ligaspelet för det går inte att spela fotboll förrän i höst.

Parallellt med det har klubbarna i Tyskland börjat träna mer och mer för att förhoppningsvis börja spela ligafotboll i mitten av maj. Så när Ligue 1 är avblåst och man tjafsar om allt från vilket lag som ska åka ut till hur man ska avgöra Europa-platser så är de tyska klubblagen på gång att spela klart ligan.

Visst, det är tysk noggrannhet och det är många sidor som redogör för hur det ska gå till att spela fotboll trots coronaviruset. Nej, det blir ingen publik och det är till och med tal om att spela med masker alternativt vara isolerade under tiden att man spelar klart de nio omgångarna.

I England är målet att Premier League ska gå att spela klart men att lägre serier kommer att blåsas av. Det blir för komplicerat och dyrt med tester och organisation kring matcher för att någon annan liga än Premier League ska spelas klar i England. Heter det åtminstone nu.

Naturligtvis handlar det om pengar och för många ligor och indirekt klubbar är det miljarder som står på spel. Givetvis går det att förstå att en del spelare är rädda och tveksamma, men det är samtidigt indirekt deras pengar som står på spel om säsongerna inte spelas klart. Och för dem som velat avstå sänkningar så kan det bli dyrt. Konkurshotet hänger över många klubbar.

Likadant är det i allsvenskan där det handlar om överlevnad för en del klubbar att komma i gång och få in tv-pengar och även ersättningar från spelbolag och andra partners. Även om man fått hjälp med insamlingar, korttidspermitteringar och lönesänkningar räcker det inte när kostnaderna taktar på och intäkterna är mer eller mindre försvunna.

Om nu Anders Tegnell och den svenska coronastrategin visat att det finns olika sätt att se på virusutbrottet och att facit kommer långt senare så är det inte bättre i fotbollens värld. Även där står experter, strategier och ligor mot varandra och kommer fram till helt olika saker.

Häromdagen var Fifa:s medicinskt ansvarige Michel D’Hooghe ute med beskedet att det inte går att spela fotboll förrän tidigast i september. Fotboll är en kontaktsport och då går det inte att gå i gång tidigare än så och han var hoppfull att det skulle stoppas.

Det tog inte mer än ett dygn, sedan var Uefa:s medicinskt ansvarige Tim Meyer ute och förklarade att man visst kan återuppta säsongerna igen. Om man bara håller sig till de strikta instruktionerna som ligor och förbund och myndigheter tagit fram så är det möjligt att dra i gång spel i ligorna igen.

Likadant var det med en dansk studie som visade att riskerna för fotboll var små. Tätt därefter kom en tyskitaliensk studie som gick rakt emot och snarare talade om ökade risker för elitidrottare som andas in mer partiklar vid högintensiv träning och spel.

Så kan vi nog hålla på och leta efter för och emot. Det är klart att vi är många som vill lita på experter och andra representanter som vill dra i gång verksamheten eller kommer med datum då fotbollen kan återvända. Idrott är saknat i dessa kristider och dessutom vill väl ingen att klubbarna ska gå i konkurs vilket drabbar väldigt många fler än bara spelare.

Emellanåt känns det samtidigt som fåfänga förhoppningar och kanske drömmar om att allt ska återvända till det vanliga. Jag vill bara veta vem i hela världen jag kan lita på. Just nu verkar det inte finns någon som har en rak bild av hur idrotten ska hantera viruset. Och det är svårt att veta vem som är den vuxne i rummet.

Fotbollen har en förmåga att ta sig på större allvar än man borde. Att man nästan står över vanlig lagstiftning och regelverk. På något sätt hade man önskat att det kom tydligare besked, men sanningen är väl att ingen vet säkert och då blir det så här.

Återstår att se om Bundesliga gör rätt som försöker spela klart eller om den franska vägen att blåsa av Ligue 1 är rätt. Som så ofta med det här viruset så får vi facit långt senare och det är väl en delförklaring till att det är svårt att ta besluten. Ingen vet vad som är rätt.

FAKTA

Helgens...

Helgens måste
Egentligen inga vilket är oerhört konstigt. En löprunda ska det bli i varje fall.

Helgens avstå
Folksamlingar.

Veckans quick-step
Bara några veckor innan Premier League tvingades börja ta ställning till om Saudiarabiens investeringsfond ska få köpa Newcastle United så agerade ligan mot kungadömet. New York Times skriver att Premier League meddelat amerikanska myndigheter att Saudiarabien skulle finnas kvar på en lista över länder som struntar i regler gällande immateriella rättigheter. Skälet är den gigantiska piratsändare, BeoutQ, som Saudiarabien driver och där man stjäl allt innehåll från den Qatar-ägda sportkanalen Bein Sports. Dessutom ser Saudiarabien till att sälja egna kort till BeoutQ och tjänar pengar på det. Under flera år har Qatar jagat på Fifa, Uefa och en rad förbund och ligor för att försöka påverka Saudiarabien, men förgäves. Kungadömet har inte ens gett möjlighet för rättighetsförsäljarna att anlita en advokat i Saudiarabien, för landet gör vad man vill. Att kapa sändningar har varit ett sätt att slå mot Qatar som sedan flera år tillbaka är satta i blockad av Saudiarabien och många andra grannländer i regionen. Nu finns även uppgifter om att Saudiarabien är intresserat av att köpa Premier League-rättigheterna i Mellanöstern till en ny kanal. Ja, det återstår naturligtvis mycket innan det blir verklighet men det är slående hur Premier League blivit så mycket mer och att ligan nu även är ett slagfält mellan två rivaliserande länder.

Veckans räddningspaket
Marouane Fellaini har aviserat att han kan tänka sig låna ut 30 miljoner kronor till den belgiska klubben Standard Liège. Det var där belgaren som nu är i Kina slog igenom som senior innan han flyttade till Everton.

Veckans hotbrev
Vd:arna för fem stora spelbolag med licens på den svenska marknaden skickar nu brev om att minister Ardalan Shekarabis skärpning av reglerna hotar dem. Något som riskerar att leda till att bolagen lämnar den svenska licensieringen. Ja, det är verkligen ingen lätt situation för Shekarabi efter omregleringen och där han riskerar att sänka skiftet genom att försvåra för de bolag som är licensierade.

Veckans mästare i kavaj I
Paris SG. Ska få ligatiteln efter att franska ligan blåsts av från politiskt håll.

Veckans quick-step II
Zlatan Ibrahimovic fick betalt av Discovery i samband med intervjun efter att Hammarby kört tävling på träning förra fredagen. Dessutom gjorde Milan-stjärnan reklam inför sändningen på Instagram vilket varv tydligt märkt med ”betalt samarbete”. Skrev om det förra fredagen och mina uppgifter var att han fått dryga 100 000 kronor i ersättning och det viktigaste för DPlay var intervju som Tommy Åström gjorde efteråt. I veckan skrev Expressen om uppgörelsen och att han fått 200 000 för att marknadsföra matchen och då följde även Aftonbladet med. Efter att bägge kvällstidningarna i tisdags kväll skrivit om uppgörelsen så skickade Hammarby ut ett pressmeddelande om att Zlatan skänkt pengarna till Samhällsmatchen som är klubbens samlingsnamn. Vilket man kunde gjort redan i förväg eller direkt efter matchen. Eller blev det ändrat efter uppmärksamheten? Oavsett, rätt fascinerande att en tv-kanal köper tillgång till en stjärna på det sättet och får både marknadsföring och en intervju. Senast Zlatan bara satte sig ner för en sådan intervju i Sverige är ett bra tag sedan.

Veckans icke-mästare i kavaj
Ajax. Fick inte ligatiteln trots att Nederländerna blåst av ligan.

Veckans läsarbrev I
Jag har liksom du har ett varmt hjärta för Leeds. Men allt var inte punsch o plättar runt NH. Han var stenhård, hade vassa knän, la inga fingrar emellan. Det sades att han svårligen kunde teka med en boll till två men obehindrat med en ytter till fem. Hans

Svar: Om du tagit del av skildringarna från England efter Norman Hunters bortgång så är alla med på att han var stenhård, men fotbollen var annorlunda då. Däremot är många noga med att poängtera att han visst var en finns bollspelare.

Veckans juridiska haveri
Schweiz lägger ner brottmålet kring mutor som utbetalades för att Tyskland skulle få VM 2006. Skälet är att det gått för lång tid och det schweiziska rättssystemet framstår som minst sagt tamt.

Veckans musik
Kollade in Wilmer X från ett öde KB i Malmö. Går att se igen. En del av de gamla låtarna gör att man är sugen på att trycka sig ner framför scenen och röja loss, men det lär väl dröja.

Veckans läsarbrev II
Vad anser du om att ersätta inkasten med insparkar? Har det kanske en gång provats? Vilka eventuella konsekvenser skulle uppstå? Kenneth

Svar: Jag är för konservativ för att vilja ha det, men följden är väl att det blir fler farliga situationer av hörn- och frisparkskaraktär. Dessutom är inte spelare offside vid inspark, inkast och hörnor och det hade öppnat en rad möjligheter.

Veckans läsning
Läste till slut Klubben av Matilda Gustavsson och blev inte besviken. Väldigt bra bok. Hann även med Spotify inifrån – så blir man störst i världen av Jonas Leijonhufvud och Sven Carlsson. Intressant skildring men den blev lite lidande av svårigheten att få någon riktig närhet till huvudpersonerna.

Veckans sorgliga avsked I
Författaren Maj Sjöwall gick bort efter sjukdom. Tillsammans med Per Wahlöö skrev hon tio deckare i serien ”Roman om ett brott” som är bland de bästa i genren. Har läst om dem många gånger. Uppskattade de politiska inslagen i böckerna.

Veckans läsarbrev III
Hej Olof, Olof, du har väl ändå varit en av dem som haft en klar uppfattning om Zlatan som person genom åren!? Varför hoppar ni/du nu på tåget igen när Zlatan lägger ut blådunster? 1. Zlatan säger aldrig något till pressen om han inte skall tjäna pengar! 2. Zlatan har inte empati som vi andra, tjänar han inte på det så skiter han i det? 3. Nu gäller det att synas, höras märkas för att hålla liv i det sista som pressen trånar efter, en exklusiv intervju. Men när höll Zlatan senast en intevju utan att be om frågorna innan, ingen minns för det var länge sedan,  reptil hjärna har bra kapacitet, men i övrigt???? Läste någonstans att Zlatan frågat MFF om en roll i klubben,  men fick nobben.  Jag säger lycka till Bajen att styra Zlatan så det ger något positivt. Och... Tack klubben i mitt hjärta att ni nobbade honom.  Trevlig helg? Jan åke P.s Han kommer inte spela för Bajen, detta är ännu en jippo grej att lägga på högen..ds

Svar: Ett brev kryddat med kritik men min känsla var verkligen inte att Tommy Åström lämnat frågorna i förväg till Zlatan. Att han fick betalt skrev jag redan förra fredagen. Om det är blå dunster som han sprider? Möjligt, men det är klart att coronautbrottet ändrat på läget för Zlatan och att han därför kanske kan tänka sig att spela i Hammarby. Jag har inte trott på det tidigare, men det är ett annat läge nu. Dessutom är det uppenbart att relationen med Malmö FF återigen är sargad och då kan man undra om det inte är något som bidrar till att försöka ta hem ett SM-guld till Hammarby?

Veckans sorgliga avsked II
Författaren PO Enquist. Starkast intryck gjorde hans självbiografi Ett annat liv men även Legionärerna. Skrev dessutom en hel del sport.

Veckans offensiv
Lunds kommun som spred hönsgödsel i Stadsparken för att hindra ungdomar från att fira Valborg.

Veckans streaming
Såg alla avsnitten av ”Guldfeber” i följd och det var en fascinerande inblick i en för mig okänd värld och dessutom en spännande berättelse. Såg givetvis avsnitt 3 och 4 av ”The last Dance” om Chicago Bulls och Michael Jordan som släpptes i måndags. Varje söndag släpper ESPN två nya avsnitt av totalt tio och på måndagen kommer de ut på Netflix i Europa. Ett måste att se dem för det är oerhört intressant och välgjort, även om det är bra att ha med sig att Michael Jordan är involverad i produktionen via både sitt produktionsbolag och att två av hans närmaste medarbetare även är producenter. Det vill säga att Jordan antagligen vill se till att serien har rätt vinkel, det vill säga att han är störst och bäst i baskethistorien. Filmaren Ken Burns är bara en av kritikerna mot upplägget med Jordan involverad i produktionen. 

Veckans läsarbrev IV
Hej Olof! Läser att många journalister på Twitter (bla.) hyllar Tommy Åströms intervju med Zlatan i fredags. Måste tyvärr meddela att jag inte begriper någonting. Snarare var den ordentligt okritisk? Svävande svar, insinuationer, personangrepp, felaktiga fakta, tidsperspektiv om 19 år som förväxlas m.m. Allt utan en motfråga eller ett ifrågasättande... Vad är din åsikt? Vänligen Jesper

Svar: Det går givetvis att se det på olika sätt men jag upplevde inga personangrepp. Inte heller några svävande svar. Eller felaktiga fakta. Vi ser det nog olika och min gissning är att du håller på Malmö FF och i min värld var det en rätt bra intervju. Zlatan gav sin syn på allt från statyn till reaktionerna från MFF-håll och var ju öppen med att han inte förväntat sig så mycket reaktioner när han gick in i Hammarby. Det är trots allt hans version och Malmö har fått ge sin syn efter det. Visst, man kan alltid efterlysa mer eller en viss motfråga men det är inte alltid så lätt att få in som det är framför tv.n.

Veckans låt
”Pawn Shop” – Brandy Clark.

Veckans siffror
243. Antalet miljoner euro som Bein Sports och Canal Plus vägrar att betala för Ligue 1-säsongen som nu är avblåst. Ovanpå de cirka 2,5 miljarderna kronor tillkommer uteblivna intäkter från tv-bolag utanför Frankrike. Ända sedan Neymar skrev på för Paris SG så har ligan väckt mer intresse utomlands. Listan på tv-bolag runt om i världen som visar Ligue 1 i sina länder är lång. Det kommer att slå hårt mot en rad franska klubbar.

Veckans Leeds United
Trevor Cherry gick bort i veckan. En elegant spelare som kom till Leeds United i slutet av framgångsperioden och var med och vann ligan 1974 och spelade finaler i både Cupvinnarcupen och Europacupen. Efter att de flesta av storstjärnorna antingen slutat, varvat ner eller bytt klubbar så var Cherry ensam kvar i Leeds och var klubbens ende landslagsman för England. Han lämnade Leeds när det blev respass ur division 1 våren 1982 och var spelare och manager för Bradford.

Veckans poddintervju
Daniel Larsson är måndagens gäst. Anfallaren berättar om tillvaron i karantän i Saloniki, om oklarheter kring fortsatt ligaspel men tittar även tillbaka i karriären och bjuder på inblickar från Turkiet, Spanien och både Malmö och Häcken. Sedan tidigare finns över 260 avsnitt av podcasten Lundh och ni hittar dem alla här.

Veckans läsarbrev V
Syns kanske dåligt men 28 april snöar det i Sundsvall. Ett tydligt argument att det är svårt för oss att spela höst/vår med GIF Sundsvall.

Svar: GIF Sundsvalls Instagramkonto skickade även en bild och det är klart att det är svårt att skifta från vår-höst till höst-vår. Har sedan tidigare krönikerat i ärendet och det är bara att konstatera att svensk fotboll är mer än allsvenskan.

Veckans Leeds United II
Även om Premier League ska försöka spela klart serien så talar det mesta för att Championship, League 1 och League 2 kommer att blåsas av. Om Premier League spelas klart så ska tre lag flyttas ner. Vilka kommer då upp från Championship om inte ligan spelas klart? Lokaltidningen Yorkshire Evening Post har skissat på olika scenarier med hjälp av en statistiker inriktad på fotboll och YEP tror på Leeds United, men det går knappast att tro på. 

Publicerad 2020-05-01 kl 10:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto