Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Viaplay-kollapsen borde skrämma skiten ur de styrande i svensk fotboll

Lundhs Krönika

Viaplay jagar ny finansiering för att rädda bolaget. Om man inte får in de fyra miljarder man siktar på kan bolaget gå under. Det borde skrämma ledarna i svensk fotboll – och många i svensk idrott.

Foto: Bildbyrån.

Under fredagen lämnade till slut Viaplay sin rapport över tredje kvartalet 2023 efter att ha skjutit på det tre gånger. Under årets första nio månader backade bolaget 7,4 miljarder kronor och det har inte gått att sälja verksamheterna i Baltikum och Polen som man hoppades på. Man har sålt en dramaserie och fler är på gång.

Planen framåt hänger på att man tar in fyra miljarder kronor av några nya storägare för att rädda bolaget. Dagens Industri skriver att det kan bli svårt. Två tredjedelar av aktieägarna måste rösta för och ovan emission gör i princip deras aktier värdelösa. Dessutom måste 90 procent av obligationsinnehavarna rösta för förslaget.

Annons

Viaplay var tydligt kring att man måste få in pengarna, för annars: "Skulle den extra bolagsstämman eller obligationsägarmötena inte rösta för rekapitaliseringen eller om nyemissionerna inte fulltecknas skulle koncernen behöva gå vidare med andra mindre optimala finansieringslösningar och, om de inte är framgångsrika, eventuellt behöva inleda insolvensförfaranden."

Det är svårt att veta var det slutar. Man kan konstatera att det var skickligt av Viaplay att trots det utsatta läget så sent som i augusti förlänga rättigheterna i den danska ligafotbollen. Man gick förvisso ner i antalet matcher och antalet förstaval när man delade rakt av med TV2. Modigt av danska ligan som fick se en mycket knapp prisökning.

I veckan som gick stängde auktionen för Champions League, Europa League och Europa Conference League i Norden. Ännu har det inte kommit något besked från Uefa eller dess agent Team kring försäljningen. Återstår att se var det landar. Sett till fredagens rapport från Viaplay vore det förvånande om man köpte mycket cupfotboll i Europa, men konstigare saker har skett.

Annons

Telia som äger TV4 (där jag jobbar) har Champions League i Sverige fram till finalen, men det har varit tydligt från Telia- och TV4-ledningen att det pris man betalade för rättigheten 2021-24 var för högt. Alltså skulle det förvåna om Champions League dök upp här igen.

Osvuret är bäst i sådana här affärer, men jag har svårt att se att priserna för att visa cupfotboll i Europa på skärmar i Norden gör annat än faller. Det finns olika åsikter i det här och min tidigare chef, Janne Scherman, skriver i en krönika i Dagens Media att han inte tror på något stopp för priserna på rättigheterna för direktsänd idrott.

"För det första, hur mycket körsången av experter än talar om att priserna har nått sin topp så infrias inte den profetian, som väl mest är att betrakta som en önskedröm. Priserna fortsätter att öka i högt tempo så länge det finns mer än en budgivare", skriver Scherman och menar att köparna inte knäcks trots att kalkylerna visar att det inte går att räkna hem. Nu skrev Scherman krönikan innan Viaplay kom med sin rapport men när både han och jag var med i Medierna i somras hade vi olika åsikter om prisutvecklingen. Och det är viktigt att påpeka att man inte kan vara tvärsäker här. Ett bolag kan få in nya ägare, en ny chef eller nya pengar och skifta strategi. Det kan gå snabbt.

Annons

Eller så kan det komma in nya aktörer. Är Amazon redo för Norden? Dazn? Någon annan techjätte? Det är svårt att veta, för ofta sprids den typen av rykten men det händer ganska sällan något. Det är också svårt att tro att skickliga personer på bolag kollar av den nordiska marknaden och tänker: här ska vi in och höja priserna från redan enormt höga nivåer.

Det är svårt att se annat än en prispress i Norden de närmaste åren. Fram till 2020 var det brutal konkurrens mellan framför allt tre aktörer: TV4 (med Telia från 2019), Viaplay och Discovery. En del rättigheter likt Premier League, SHL och Champions League, Formel 1 och herrlandslagets kvalmatcher gick upp våldsamt i pris.

Bara det att Premier League valde att starta sin försäljning av de internationella rättigheterna i Norden 2020 var talande. De valde den marknad med mest tryck i för att kunna visa klubbarna att det kommer nya pengar och andra marknader att Premier League kostar. Annat läge 2023 när Champions League-buden lämnas blott sex månader innan finalen spelas och rättigheten löper ut.

Annons

Allsvenskan och superettan som på grund av risig deal med Kentaro (som gick i konkurs 2014 och kostade Sef 50 miljoner kronor och staten 165 miljoner) var elitklubbarna på herrsidan tvungna att ta hjälp av rättighetsinnehavaren TV4/C More. Då blev en del i uppgörelsen att avtalet mellan Sef och TV-kanalen förlängdes fyra år och löpte fram till 2019, men där inte pengarna ökade särskilt mycket.

När man skulle sälja 2020-2025 var det viktigt att få upp mediaintäkterna och man drog i gång processen 2016 med norske agenten Rune Hauge som fick 100 miljoner kronor för att hjälpa Sef. Han sålde till Discovery som ökade på intäkterna till kring 550 miljoner kronor per säsong till allsvenskan och superettan.

Det ska sägas att Sef har två år kvar på avtalet med Discovery, men om jag varit svensk fotbollsledare hade det skrämt mig att följa marknaden nu. De smarta börjar rusta för ett alternativ där intäkterna går ner, som inte behöver bli verklighet. Men Viaplay är pressat, Telia/TV4 är pressat och Discovery har dels sålt visningsrätten på allsvenskan och superettan till TV4, dels antingen avvecklat sina lokala rättigheter eller är på väg i Norge och Danmark.

Annons

Ovan hade lätt kunnat ge sömnsvårigheter. När jag var i Kalmar och pratade om det här var det uppenbart att Kalmar FF inte hade full koll på marknadsläget. Vilket är förståeligt, men det är en bister verklighet och det är svårt att hoppas på en vit riddare i form av Amazon som ska komma in med mer pengar bara för att Sef (enligt mina uppgifter) har satt en målbild på 800 miljoner kronor per säsong från 2026.

Nu kanske Sef:s generalsekreterare Johan Lindvall blir irriterad över att jag skriver om det här och beskriver verkligheten på ett negativt sätt. Han uttryckte missnöje när TV4-sporten gjorde ett inslag om detta för någon dryg månad då det är möjligt att min arbetsgivare TV4 är intresserad av rättigheterna. Han får naturligtvis tycka att det är dumt, men det ändrar inte verkligheten. Bara på TV4 har vi i höst dragit ner 85 tjänster, Viaplay drog ner 30 procent av det anställda. Det är kris.

Annons

Och det är svårt att på allvar tro att en representant för ett annat TV-bolag läser detta eller ser ovan inslag i TV4-Sporten och bestämmer sig för att sänka ett eventuellt bud på svensk fotboll. För det andra skiljer TV4 på affärer och journalistik precis som Expressen och Aftonbladet som också köper rättigheter och har avtal med sporter och förbund men även granskar svensk fotboll.

Den svenska mediamarknaden är pressad på ett sätt som den inte varit tidigare. Det gör att även om det finns flera intressenter kring en rättighet är det stor risk att budens storlek går ner, och det oavsett om allsvenskan är glödhet med mycket publik och stort intresse. Jag kanske har fel i min tro, men det är omöjligt att tro något annat just nu.

Detta dilemma gäller givetvis inte bara allsvenskan i fotboll. De som ska sälja Formel 1 (löper ut 2024), Hockeyallsvenskan (löper ut 2026), EM i Schweiz 2025 och andra rättigheter i närtid står inför liknande problematik. Se bara på ligahandbollen som fick köra på egen hand med sitt agentbolag för att ingen aktör plockade upp rättigheterna.

Annons

Om alla bolag överlever krisen så är vinnarna givetvis de idrotter som sitter på långa avtal. SHL har fram till 2030 med Telia/TV4 och fotbollsförbundet sålde först all kring herrarna till Viaplay fram till 2028. Från och med 2025 tar Viaplay även över damlandslaget, U21-landslaget och allt annat fram från förbundet till 2029.

Kanon för fotbollsförbundet med långa avtal om Viaplays rekapitalisering håller. Även damernas allsvenska finns hos Viaplay fram till 2026. Klart att SvFF och EFD behöver hålla koll på hur aktieägarna och obligationsinnehavarna röstar kring att få in nya fyra miljarder kronor.

Det är givet att ingen som sålt rättigheter till Viaplay eller andra aktörer kommer vilja gunga båten de sitter i. Alla rättighetssäljare inser att det är omöjligt att få lika bra betalt här och nu. Även om det är svårt att klandra förbund, ligor och klubbar för att vilja göra så bra affärer kring rättigheter som möjligt, har givetvis de också ett ansvar i priskarusellen när de jagat mer intäkter.

Annons

Hur blir det för tittarna då? När priserna sjunker borde det bli billigare att titta, eller? Ta handbollen som exempel. När de gick på egen hand blev det mycket dyrare. TV4 som ägt C More sedan 2008 har förlorat många miljarder på vägen och Viaplay behöver ta in allt man kan få in. Tyvärr kommer idrott fortsätta att vara dyrt och det ansvaret ska lika mycket ligga på Premier League, SHL och de andra som jagar mer och mer intäkter.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
EM-lottningen 18:00 lördag. Tyvärr utan Sverige men mästerskapet i Tyskland lockar oavsett. Tillsammans med Adam Pinthorp tar vi hand om sändningen av lottningen som ni ser på TV4 Play.

Helgens avstå
Gå på tur i snölandskapet.

Veckans insats
Norges fotbollsordförande Lise Klaveness gjorde vad många internationella fotbollsledare borde ha gjort. Hon åkte till Qatar för att se hur Fifa levde upp till sina löften till efter VM. Svaret? Inte alls. Starkt att hon åker dit och fick med sig det danska fotbollsförbundet. Sedan tidigare har Amnesty och Human Rights Watch slagit larm och svenska Byggnads har varit kritiskt. Det visade sig dessutom att Sverige hade blivit inbjudet av Klaveness men Fredrik Reinfeldt nobbade resan. SvFF-basen ville inte svara på frågor om varför han tackat nej, men kom med ett skriftligt uttalande. Det är tydligt att SvFF under Reinfeldts ledning fortsatt på Karl-Erik Nilssons försiktiga väg kring Fifa och Uefa. Tidigare var SvFF-basen återhållsam kring att Saudiarabien får VM 2034 och det verkar som den svenska hållningen framöver blir i form av tyst diplomati. 

Veckans tröjauktion
Sex av Lionel Messis tröjor från VM i Qatar är ute på auktion. Budet just nu är på 5,2 miljoner dollar. Auktionen stänger 14 december, så det finns tid att buda hem dem.

Veckans väntade
Fifas försök att med nya regler sätta ett tak på vad agenter får ta betalt stöp i veckan i England. Om det inte går där, går det då i andra länder? Tveksamt.

Veckans OS-miss I
Sverige föll mot Schweiz i Nations League och därmed är den svenska OS-sviten som började i Atlanta 1996 (då OS-fotboll för damer kom med) över. Landslaget har inte nått upp i nivå under hösten. Peter Gerhardsson och Magnus Wikman får ta sikte på EM i Schweiz 2025 och kvalet drar i gång våren 2024 och är numera i ligaform. Blir det en generationsväxling när det är knappa två år till nästa mästerskap? Och finns det kvalitet att fylla eventuella hål med?

Veckans lapp på luckan
Inter Miami fick kritik för att man dubblade biljettpriserna inför 2024. Nu har man sålt slut på säsongskorten. Lionel Messi drar.

Veckans avsnitt i poddserien Blågul framtid – krisen i svensk fotboll
I måndags talade vi om akademier och plus samt minus med dem. Inte helt lätt att landa i en given uppfattning med Peter Kisfaludy, Thomas Hasselgren och Ulf Carlsson. I onsdagens avsnitt som är nummer fem tog vi upp bredd vs elit som är en konflikt som måste lösas. Johan Johqvist, Ulf Carlsson, Peter Kisfaludy och Kenneth Öberg var inte överens om allt, men om mycket. Fredagens avsnitt med SvFF:s nya generalsekreterare Andrea Möllerberg handlade om anläggningar och infrastruktur. En svår fråga för fotbollen då ofta kommuner är de som ansvarar för anläggningar och dess ekonomi, men där bristen på planer gör det svårt att bedriva verksamhet.

Veckans moderna fotboll
Saudiarabien tar över slutspelet för Asiens Champions League. Det är klart att en turnering med kvartsfinaler och framåt hålls i Saudiarabien de närmaste två åren och det finns en option på ytterligare tre år.

Veckans bisarra
Spanien som i Nations League startade andra halvlek med tio spelare och till slut föll mot Italien. Därmed kan Sverige få kvala för att hänga kvar i A-divisionen om man inte slår spanjorskorna.

Veckans förmaning
Fifa-basen Gianni Infantino talade inför SVT och andra medlemmar i den europeiska TV-unionen EBU i veckan. Han vill se att även TV-bolagen investerar i damernas fotboll och helst visar minst en timme i veckan.

Veckans OS-miss II
Sedan OS i Stockholm 1912 har Sverige via olika orter dragit i gång tio ansökningar varav en stupade innan man ens nådde IOK. Den tionde gången var vinter-OS 2030 och som vanligt var representanterna för det svenska budet med Stockholm som bas – men även Falun, Åre, Östersund, Södertälje, Lettland och eventuellt Norge – mycket hoppfulla. Man pekade på hållbarheten och en ny typ av OS som skulle staka ut framtiden för den olympiska rörelsen. Dock saknade man de statliga ekonomiska garantierna, men Sverige var övertygat om att man skulle bjudas in till nästa steg och där kunna lösa det. Verkligheten var en annan och i veckan blev det svenska OS-budet som vanligt ratat i konkurrens med Frankrike och Schweiz. Frankrike pekades av IOK ut som alternativet till 2030 och USA (Salt Lake City) som var ensamt sökande till 2034 blev alternativet där plus att Schweiz pekades ut för OS 2038 även om det inte är bestämt. Sverige? Ingenting.

Veckans jakt på fotbollskapitalister
På senaste tid har 777 Partners fått uppmärksamhet för att man är på väg att ta över Everton men man äger ytterligare fotbollsklubbar. Nu har amerikanska myndigheter börjat undersöka om allt går rätt till i det Miami-baserade bolaget. Man kan konstatera att bolaget redan är pressat efter poängavdraget som drabbat Everton. Ovanpå det hotar ytterligare poängavdrag. Minst sagt jobbigt för supportrarna.

Veckans haveri
Handsregeln i Champions League i veckan. Många skyller på VAR, men här handlar det om att det inte finns en regel för hands och det är givetvis illa.

Veckans VM-avhopp
Sydafrika har återigen klivit av en ansökningsprocess till damernas VM. Först gjorde man det inför 2023 och nu inför 2027. Det heter att man ska söka 2031. I dagsläget är det Brasilien, ett kombinerat bud från Tyskland, Belgien och Nederländerna samt ett bud från USA och Mexiko som slåss om VM 2027. Troligen kommer beslut på Fifa-kongressen i maj.

Veckans deppiga avslut
Skilsmässan mellan Mjällby och spelaren David Löfquist. Aldrig lätt att ta bort en så tongivande och viktig person, men det är svårt att fatta hur dåligt detta hanterades.

Veckan läsning
Några av Europas bästa reportrar kring grävande i spelvärlden har för Play The Game visat hur fotbollsklubbar tar emot pengar från illegala bolag. Uppenbart att man från stora klubbar struntar i att bolagen enbart vänder sig till andra marknader. Fint fredagsbrev av Johan Orrenius om mentala gps-västar för journalister och att vara slav under klick, lästid och köpta abonnemang. Inte någon lätt balans, för alla blir vi påverkade, men samtidigt viktigt att göra journalistik för att man tror på det snarare än bara klick. Bloggaren Swiss Ramble skriver klokt och nyktert om Evertons möjliga poängstraff. Det är uppenbart att Premier League behöver ett regelverk. Den amerikanska diplomaten Henry Kissinger som dog i veckan var en stor fotbollsentusiast. Hans favoritlag var Greuther Fürth eftersom han var född i staden Fürth och såg laget som pojke innan hans judiska familj flydde nazisterna i Tyskland 1938. En intressant skildring av hur Kissinger och Argentinas juntaledare besökte Peru inför VM-mötet 1978 där det argentinska laget vann med 6-0 och hämtade in fyra mål på Brasilien och gick vidare.  En match det alltid funnits frågetecken kring.

Veckans riskkapitalister på jakt efter Bundesliga
Svenska EQT är ett av fem bolag som lämnat bud på att köpa in sig i Bundesligas produktionsbolag som kontrollerar ligans rättigheter. En liknande försäljning som spanska La Liga gjort för att ta in kapital. Det heter att klubbarna i Bundesliga 1 och 2 ska ta in 11 miljarder kronor över fem år i utbyte mot under tio procent av bolaget. Tidigare försök av Bundesliga att ta in pengar har stoppats av supportrar.

Veckans läsarbrev
Hej Olof! Funderar som många andra på varför det gått sämre de senaste åren för landslagen, både för A och för U 21. Under senare tid har det blivit en affärsidé att värva spelare från andra länder, värva unga talanger, utveckla dem för att sedan kunna sälja så dyrt som möjligt. Det innebär så klart att färre svenska talanger får möjlighet att spela i allsvenskan.  Många säljs tidigt i deras karriärer till utländska lag och får tyvärr ofta för lite speltid där vilket hämmar deras utveckling. Undantag finns så klart, exempelvis Dejan Kulusevski. Nu finns ju en begränsning för hur många utländska spelare som får medverka i en allsvensk match. Vad tror du om att minska den kvoten så vi får se flera av våra svenska talanger spela och utvecklas i Allsvenskan? Bästa hälsningar Leif

Svar: Ogillar den typen av regler och bestämmelser men vet att en del ligor kör på det viset för att få in fler unga talanger i spel. När klubbar gör affärer och får betalt för talanger (svenska och utländska) finns det större resurser att därefter utveckla verksamheten. Klubbar måste ha intäkter och kan inte enbart tänka på landslaget.

Veckans kassako
FC Köpenhamn som fortsätter att spela in miljoner i Champions League och den danska storklubben har stora möjligheter att få spela vidare efter nyår. Antingen i Champions League eller i Europa League och det kommer innebära att klubben rycker.

Veckans Saudi-värvning
Saudiska klubben Al-Hilal har värvat från Manchester City. Ingen spelare denna gång utan Esteve Calzada som jobbat som försäljningschef i Manchester City de senaste åren och innan dess var i FC Barcelona.

Veckans bästa liga i Norden
Ja, det är inte allsvenskan. Faktum är att den norska ligan är före den danska på Uefa-rankningen. Norge är på plats 14, Danmark på plats 15 och Sverige är på plats 23 där Ungern blinkar för omkörning.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof! Med anledning av veckans handsdiskussioner kommer här ett kreativt förslag.  Så fort bollen tar på armen (axel och nedåt) oavsett var på planen så blir det indirekt frispark. Om spelaren uppenbart sträcker med handen efter bollen så blir det även gult kort. Är handsen sådan att man genom att sträcka sig efter bollen förhindrar ett givet mål blir det rött kort. Sker handsen i målområdet (anfallande lag) så flyttas frisparken ut till målområdets linje. Även här kan man såklart fundera på att om handsen sker i straffområdet så flyttas frisparken ut till straffområdeslinjen. Då blir vi av med alla billiga handsstraffar. Motståndarlaget får ett farligt läge i straffområdet med inte en straff som ofta genererar ett mål. Det ska bli straff för otillåtet spel i straffområdet men inte för att en boll studsar upp på en hand. Tankar? Med vänliga hälsning Filip

Svar: Tack, det är uppenbart att det inte funkar som det är nu. Kanske är detta en väg för att få bort de enkla straffarna, men ibland kan jag tänka att boll på arm innebär straff. Det viktigaste är tydlighet och samma regler överallt.

Veckans Leeds United
Tre poäng mot Swansea i veckan. Middlesborough hemma lördag. Osäker trea och Ipswich och Leicester framstår som klara för Premier League.

Veckans läsarbrev III
Hej! Sjukt att Estland får spela EM playoff när de kom sist i vår grupp och vi hade slått dem med 7-0. Men men fattar det är från NL men det säger en del om hur korrupt och snedvridet hela systemet är. Varför är det ingen som pratar om Solbakken som svensk FK? Kan vi inte knipa honom från Norge nu efter de misslyckats? Hört han ska vara riktigt bra. //Anders

Svar: Mycket kan man säga om systemet som innebär att Estland får kvalspela vidare men korrupt är direkt felaktigt. Alla har vetat om förutsättningarna, det är inget nytt. Man kan tycka det är fel, men jag kan uppskatta att några av de mindre länderna får en möjlighet att nå EM dit 23 landslag av 54 går. Solbakken vill köra vidare i Norge och har dessutom inte lyckats trots en del riktiga äss i laget.

Veckans låt
"Snön faller och vi med den" – Ulf Lundell.

Veckans poddgäst
Celtics back Gustaf Lagerbielke är gäst och talar om ett sanslöst år, om att träna extra mentalt, om vad han blivit bättre på i Skottland och om att hantera motgångar. Sedan tidigare finns över 415 poddintervjuer att lyssna på. Du hittar dem alla här. God lyssning!

Publicerad 2023-12-03 kl 09:30
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS