Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Viktigare att SvFF visar civilkurage än röstar rätt

Om några veckor ska en utav fem kallade väljas till ny Fifa-president.
Är rädd att det spelar mindre roll vem som vinner.
Mitt enda krav på SvFF: visa civilkurage och våga berätta.

Efter att ha läst Andrew Jennings bok ”Fult spel: Sanningen om Fifa” så är det inte svårt att bli både upprörd och desillusionerad på samma gång. Mutkulturen har fotbollen i ett punggrepp och så har det varit i över 40 år. 

Ironiskt nog var det Adidas pengar som hjälpte Joao Havelange och Sepp Blatter att kuppa bort Sir Stanley Rous och ta kommandot över Fifa. Samma Adidas som nu får rubriker för att man kliver av friidrotten efter dopinghärvor och mutor. 

Man kan undra varför Adidas inte gjort något kring Fifa? Det tyska skoföretagets vd kan gnälla över att Manchester United inte spelar bra nog efter ett ha inkasserat ett gäng miljarder för att bara tre ränder, men säger inget om Blatter o Co.

Det är många som brustit under de dryga 40 år som fotbollen blivit plundrad av ett gäng herrar. Kanske är festen över nu? Ja, tillåt mig tveka för även om man putsar på ytan dröjer det länge innan man är reformerad på riktigt.

Den 26 februari är det en extrakongress inom Fifa för att välja en ny ledare istället för Sepp Blatter som i dagsläget är avstängd i åtta år men riskerar livstid. Det är fem herrar som slåss om posten som president och de lovar att reformera Fifa.

Om det blir så återstår att se, först väntar valet och sedan får vi se följderna av det. Värsta är att alla de inblandade på något sätt simmat i syltburken ett tag redan och det talar inte för att det blir några hårda tag.

Det svenska fotbollsförbundet hakade i veckan på kandidaten Gianni Infantino precis som de andra nordiska länderna, och många andra i Europa. Uefa:s generalsekreterare tog över Michel Platinis fallna mantel i valet när Uefa-basen blev avstängd.

Inget talar för att Platini ska bli friad för betalningen han fick av Blatter på 17 miljoner kronor. Ni kan storyn, det var pengar för jobb han gjorde 1998-02 men först nio år senare fakturerade han och lämpligt nog när han bad Uefa stötta Blatter.

Om Infantino är rätt man? Ja, det räcker att ta del av en del turkiska protester mot honom för att Uefa inte agerade tillräckligt tufft mot riggade matcher i landet och även i Grekland för att inse att han har en del repor i rustningen.

Tror tyvärr inte någon av kandidaterna är några riktiga äss om vi talar om att städa upp i Fifa, och förutom schweizaren är det Salman bin Ebrahim al Khalifa, Ali bin al Hussein, Tokyo Sexwale och Jerome Champagne som vill ta över Fifa.

I dagsläget far kandidaterna världen runt och lovar bort pengar, VM-platser och annat som kan locka till sig röster. Det talas även om allianser, där kandidater går ihop med varandra för att få stöd att vinna i utbyte mot en post som generalsekreterare.  

Eftersom Fifa på klassiskt manér ser till att insynen är noll genom att hålla omröstningen hemlig så kan länder lova bort sin röst till alla kandidater, och sedan kan ingen syna huruvida man verkligen röstat som man sagt.

Jennings bok innehåller få nyheter men det är så slående när man får hela kulturen upprullad sida för sida och i det närmaste muta för muta. Och det går inte att säga att det varit hemligt eller okänt, för det mesta är skildrat.

Tyvärr har inte Fifa velat ta tag i de översta skikten där korruptionen grasserat, och det är väl kanske förståeligt att skurkarna inte anger varandra. Däremot kan jag skämmas över den kultur av tystnad som rått.

Den har SvFF varit en del av ihop med många andra förbund. Nej, det är inte lika illa som att vara del av mutkulturen, men att inte säga något genom åren för att hålla sig väl med andra är bara för dåligt av svenska ledare.

Tror inte en sekund att de inte fattat vad som hänt och vilka som gjort fel, men istället för att visa civilkurage har även SvFF:s utsända suttit tysta. Det är inte okej och det är inte heller något att vara stolt över.

Mycket möjligt att Lennart Johansson och Lars-Christer Olsson anser att man gjorde vad man kunde när man lämnade dokument till schweiziska myndigheter, men man hade velt se dem ännu tydligare, rakare och hårdare.

Tystnadskulturen har inneburit att mutkulturen kunnat fortsätta år efter år och alldeles för många har deltagit i den förstnämnda. Vi får aldrig glömma att det var först på Fifa-kongressen 2014 som Uefa krävde att Sepp Blatter skulle kliva av.

Nej, jag skojar inte – det var först 2014. Alltså för mindre än två år sedan som SvFF och andra medlemmar kunde uttrycka att det vad dags för Blatter att gå. Innan dess pågick den tysta leken som indirekt gav klartecken till schweizaren och hans polare att plundra på.

SvFF kan knappast styra vilka som ställer upp i valet, men de kan åtminstone bryta ny mark med att våga berätta vad som händer. Ge en ärlig bild av hur det går till inom både Uefa och Fifa så att man kan ta några kliv mot riktig öppenhet.

Dags för SvFF att sluta spela med i en kultur av tystnad som bara gynnar de skumma typerna och våga berätta vad som sker. Det kallas civilkurage och har i perioder varit en hyfsad svensk gren. Karl-Erik och Håkan, ni kan om ni vill.

Helgens ...

Helgens måste
Inför säsongen hade man trott att Chelsea-Manchester United var helgens match men nu är det lördagens tidiga fajt som gäller: Manchester City-Leicester. Kanske kan det bli Super Bowl också.

Helgens avstå
Arbete. 

Veckans Leeds United
Transferfönstret drog igen utan att det hände något. För att verkligen bekräfta att säsongen är över.

Veckans journalistik
En gammal granne till mig från New York är bildredaktör på New York Times. Nu har Darcy Eveleigh och några kollegor grävt i tidningens arkiv och skildrar bland annat den svarta frihetskampen med bilder som aldrig publicerats tidigare.

Veckans ”åh fan”
Karolinska Institutet bryter med kirurgen Paolo Macchiarini. Fast rektorn Anders Hamsten klarar sig. 

Veckans spaning I
Stigande biljettpriser har länge fått kritik i England och efter Liverpools planer på att ta 77 pund för en plats Anfields ombyggda huvudläktare så planerar fansen att lämna sina platser i den 77:e minuten mot Sunderland. 

Veckans kompispass
USA:s förbund stämmer världsmästarna i landets landslag för damer i en konflikt om ersättningar och avtal. Knappast optimalt inför OS-kvalet.

Veckans rekommendation
Fastnade på 1980-talet av en slump för Ken Stablers memoarer. Han var quarterback i Oakland Raiders och spelade 15 år i NFL och boken var fylld av vilda historier och han var en profil. Helt missat att han gått bort efter cancer. Nu visar det sig att han ansluter sig till raden av gamla spelare vars hjärnor skadats av att spela fotboll och man undrar hur länge NFL kan köra på som man gör.  

Veckans låt
”Real Thing” – Jonathan Johansson. 

Veckans spaning I
Efter förra veckans krönika om Idrottsgalans jury som knappast når upp till RF:s mål på mångfald och jämställdhet så var det enbart män som var kritiska och arga. De fattar inte varför man ska ändra på något. 

Veckans citat
Det är en ackumulerad konflikt som började med att han hånskrattade åt mitt uppsatsämne på UB 1985. Jag minns det fortfarande.”
Dick Harrison har i varje fall inte problem med minnet, det står klart. Historieprofessorn är i konflikt med rätt många vid Lunds Universitet och en av konflikterna började på Universitetsbiblioteket för 30 år sedan. 

Publicerad 2016-02-05 kl 18:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons