Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS KRÖNIKA

Lundh: Viktigast är att Hamrén lärt sin EM-läxa

Senast Sverige åkte till ett mästerskap hade man tolv debutanter.
I år är det 15.
Viktigast är att Erik Hamrén lärt sig – och utnyttjar erfarenheten.

Under veckan har Sverige så smått dragit i gång uppladdningen inför EM i Frankrike. Runt 15 spelare har varit på plats i Stockholm och tränat, gjort media och kört rehab varvat med ledighet. PÅ håll ser det harmoniskt ut.

Har sagt det tidigare och upplever fortfarande att Erik Hamrén ger ett mer avslappnat intryck. Förbundskaptenen ville inte ge sig in i en diskussion vad skillnaden i uppladdning 2016 och 2012 kan betyda för EM. Men det är givet att det är annat upplägg.

För fyra år sedan var man på Gotland med familjer och spelade sedan en match i Göteborg innan man hade ledigt ett par dagar. Därefter var det återsamling i Stockholm med mer träning och en match innan man flög till Ukraina och Kiev.

Man kan konstatera att Uefa har utökat EM och samtidigt inte gjort plats för det. Champions League-finalen väntar i helgen och en hel del ligor inklusive Allsvenskan är i full gång. Så det är inte lätt för Hamrén och hans kollegor att samla manskapet.

Först på måndag ska alla de svenska spelarna ansluta i Malmö i samband med matchen mot Slovenien. Inte så att alla ska spela träningsmatchen men då ska Erik Hamrén ta beslut om Albin Ekdal ska med till EM och om det finns andra skador.

Därefter väntar en vecka i BåstadSvFF spelade ut kommunen mot Kalmar och fick ett erbjudande man inte kunde nobba – och det blir garanterat en bra tillvaro. Båstad har slagit knut på sig själv för att Örebäcksvallen ska bjuda på bästa förutsättningar.

SvFF har förvisso bra kontakter i Båstad. Företagaren Erik Paulsson som inte bara byggt Friends Arena, Mall of Scandinavia och har sina fingrar i alla pajer i Arenastaden utan äger i princip halva Båstad. Så Karl-Erik Nilsson behövde inte gå långt för att ordna det.

Efter en knapp vecka där är det Wales söndagen 5 juni i EM-genrep. Några dagars ledigt och därefter går flyget till lyxfortet på den franska Atlantkusten och Sverige får fem dagar innan det är EM-premiär mot Irland.

Mästerskapserfarenhet är A och O för att lyckas. Se bara hur Olle Nordin gick under med man och allt 1990 efter tolv år utan deltagande i VM eller EM. Något som bidrog till att Tommy Svensson sedan kunde skörda med stora delar av samma manskap 1992 och 1994.

Likadant var det för Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg. Efter sex år utan slutspel var det oerfarna ledare och spelare som kom till EM i Belgien och Holland 2000. Det slutade illa, men erfarenheten bar sedan längre under många år därefter.

Att Sverige under Erik Hamrén föll i EM-premiären mot Ukraina 2012 skyllde man delvis på en orutinerad trupp men en faktor var även att förbundskaptenen var grön. Han gick helt enkelt på fel lag och fel taktik mot hemmanationen och hämtade sig aldrig.

Så när Irland, Italien och Belgien väntar i EM i Frankrike så får Hamrén kompensera att truppen är än mer oerfaren än senast med sin egen vana. Att han inser hur upplägget ska vara för att uppnå bästa möjliga resultat. Det är ett stort plus.

Lägg till att Hamrén kan strunta i kritiker och andra som har synpunkter nu när han slutar. Han kan bara tänka på att göra vad han anser är bäst. Förhoppningsvis har han koll på det och en rak linje, även om jag inser att en del tvivlar på det, och han basar över en intressant trupp.

Sverige kan få till en slagkraftig startelva med en del starka alternativ på bänken. Även om de unga spelarna saknar mästerskapserfarenhet från riktiga EM och VM så är framgångarna i U21-EM givetvis en boost som kan bidra även i Frankrike.

Är hoppfull att en förbundskapten med erfarenhet kan göra skillnad när Sverige kliver in i mästerskapet i Frankrike. Sedan var lottningen i grupp E värre än motståndet där både vilotid och tänkbart motstånd i åttondelen gör att det är svårt att se landslaget kvar efter det.

Helgens...

Helgens måste
Landslaget är i full gång på Friends Arena. Kanske ett öga på Allsvenskans sista omgång. Fixa en ny cykel efter att min blivit stulen.

Helgens avstå
Helgen.

Veckans ”åh fan”
José Mourinho tar över Manchester United. Derbyna mellan United och Manchester City med Pep Guardiola blir en smula laddade. Om Mourinho är rätt? Beror på vad man vill åstadkomma, men det är givet att klubben får en annan profil. Däremot undrar jag om man verkligen vill ha alla kontroverser som följer. Och resultaten är avhängiga på att portugisen får skicka in rejält med stålar på nyförvärv.

Veckans tal till nationen
Erik Hamrén i reklamen för en sportkedja.

Veckans app
Landslaget har följt IFK Göteborg och IFK Norrköping och börjat samarbeta med Forza Football och har nu en app som heter Blågult inifrån. Rätt kul inslag och ger en liten inblick, och så länge man inte stryper tillgången till spelare är den inget hot. Däremot är jag tveksam till om SvFF ska ta 20 kronor i månaden för att vara med.

Veckans citat I
Jag vill bara säga att det här är första gången jag ser ett land där media trycker ner spelarna. Jag har känt så. I andra länder höjer man landslagsspelarna och det är bara i Sverige man trycker ner spelarna.

Erkan Zengin apropå svenska mediers bevakning. Mittfältaren kan ALDRIG ha varit i några andra länder än Sverige och Turkiet om det är hans världsbild.

Veckans pinsammaste
Peter Hjörne o Co som kört ner Stampen och nu vill att staten kliver in. Det går ingen nöd på Hjörne efter den sammanställning som SvD gjort. Lider med mina gamla jobbarkompisar på Göteborgs-Posten.

Veckans tidsresa
Förr i tiden kunde man få sitta ner med landslagsspelare och prata utan stress. Det bjöd SvFF återigen på i veckan och under några timmar ställde alla upp utom Zlatan och det var uppskattat. Ett kliv i rätt riktning.

Veckans val
DN:s Lisa Edwinsson tar över ordförandeskapet för Svenska Sportjournalistförbundet. Ett utmärkt val och det är vad förbundet behöver.

Veckans låt
”Lost Boy” – Ruth B.

Veckans journalistik
Är svag för sammanställningar likt den som visar vilka intäkter alla klubbar haft i Premier Leagues historia. Man inser att det rasslat på rätt bra på senare år när min klubb Leeds som trots allt spelat tolv av 23 säsonger och ändå är långt ner i tabellen. Om ett år passerar Manchester United en miljard pund i intäkter.

Veckans citat II
”Man behöver ju inte skriva exakt de orden han säger. För ibland säger man saker på ett omskrivet sätt.

Landslagschefen Lasse Richt tipsar journalister att INTE skriva vad spelarna säger efter Erkan Zengins utspel. Undrar hur det låter om vi fortsätter så? 

Veckans Leeds United
Ingen manager. Inga nyförvärv. Inget hopp. Massimo Cellino har inte ens sparkat den förre managern Steve Evans.

Veckans fajter
FC Köpenhamn släppte inte Ludwig Ausgustinsson, Robin Olsen och Erik Johansson i förväg till landslagets EM-uppladdning trots fixad ligatitel. Helt enligt reglerna. Sverige kallar hem Marcus Berg från Panathinaikos trots klubbens viktiga match om Champions League, vilket är helt enligt regelverket.

Kommande veckas poddgäst
Håller vi hemligt ett tag till – inte inspelad än - men det ska ha anknytning till EM och landslaget. Podden finns ute i gryningen på måndag och alla tidigare 104 avsnitt finns här.

Publicerad 2016-05-27 kl 14:24
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons