Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Vill inte vara utan ångesten som ryms under strecket

3v

Amerikansk proffsidrott kan onekligen fascinera.
Ändå saknas något.
Den där ångesten som existerar när det finns nerflyttning - och klubbens framtid står på spel.

Brynäs och HV71 utkämpar just nu en kamp om att hänga kvar i SHL. Ett av lagen ska ner i Hockeyallsvenskan. Det är en matchserie som är svår att slita sig från. Oavsett skärm som visar kampen så går det att ta på ångesten när klubbarna slåss om att undvika nerflyttning.

ANNONS

Självklart går det att förstå att SHL-klubbarna drev på i en riktning att stänga för nerflyttning. Det handlade om en slags egoistisk självbevarelsedrift. Hissen ner i seriesystemet innebär ofta en plågsam process där man måste skära hårt i verksamheten för att klara ekonomin.

Samtidigt är det svårt att förstå att man vill ta bort det mest fundamentala som finns i lagidrotten i Europa. Att det ska gå att både avancera uppåt i ett seriesystem, men även riskera att åka ur. Ångesten kring nerflyttning är bara ena sidan myntet där euforin över framgång finns på andra sidan.

Kvalhaveriet mot Gais 2005 lever kvar i minnet hos mig. Precis som nerflyttningen 1994 och att det var nära konkurs. På samma sätt finns givetvis uppflyttningarna 1993 och 2001 inristade i hjärnbarken kring Landskrona Bois. Även 1980 finns kvar efter ett helt 1970-tal i allsvenskan.

ANNONS

Eller när Leeds rasade ut 1982 och det dröjde till 1990 innan man återvände till högsta ligan. Än värre var det givetvis när man kollapsade både sportsligt och ekonomiskt 2004. Först sommaren 2020 nådde man återigen Premier League och jag ska inte säga att euforin i somras var värd 16 års plåga, men befrielsen var stark.

Ingen supporter vill uppleva en nerflyttning, men utan hotet om att det kan gå riktigt åt helvete kan det inte bli samma starka glädjekänsla vid framgång. Sedan har tyvärr fotbollen mer och mer skiktats upp när pengarna fått en tydligare och tydligare påverkan på resultat. I land efter land är det ett fåtal eller en klubb som dominerar.

Det är också deras drivkraft att snarare säkra intäkter än spänning som gör att Europas cupspel går i den här riktningen. Antalet amerikanska ägare ökar i Europas fotboll. De finns i England, Frankrike, Italien och Danmark. Och de blir bara fler och fler.

ANNONS

Skälet är att priset på fotbollsklubbar i Europa är lägre än vad det kostar att investera i en proffsklubb i USA. För att få dra i gång en MLS-klubb så ska man upp med 300 miljoner dollar (cirka 2,5 miljarder kronor) och då är intäkterna inte i närheten av vad man kan få om man får fart på en klubb i någon av Europas större ligor.

I de andra ligorna är det bara NHL där priset på en klubb inte dragit i väg. Snittpriset är 5,5 miljarder kronor. I NBA har snittet klättrat till 18 miljarder och baseball är ungefär på samma nivå. NFL som dominerar tv-mässigt är dyrast med ett snittpris på 24 miljarder. Priset på de dyraste klubbarna är givetvis mycket högre.

En faktor som skiljer sig mot Europa är just att man vet att man hänger kvar i NFL, NBA och NHL oavsett hur dåligt det går. Givetvis kan ägare förlora pengar även i Nordamerika men riskerna är trots allt mindre när man kan ha lönetak och andra styrmekanismer som gör att det är lättare att planera och budgetera.

ANNONS

I Europas fotboll är det helt annorlunda. Om man missköter en klubb så kan priset bli oerhört högt ekonomiskt och klubben kan säcka ihop. Och man behöver inte missköta sig för att ändå bli straffad. Många utländska ägare går vägen via Championship för att nå Premier League och med tanke på att de flesta klubbar lägger mer än de totala intäkterna bara i löner så inser alla att det är dyrt.

Lägg till alla negativa känslor som utlöses när en klubb rasar ut. Där alla från spelare, tränare, tjänstemän, förtroendevalda och eventuella ägare får löpa gatlopp och känna av trycket. Det är naturligtvis oerhört jobbigt och i vissa fall ovärdigt när supportrar och andra kring klubben kanske går för långt.

Ändå går det inte att tänka sig ett seriespel utan att det finns en fallucka längst ner. Hotet om att åka ut är det som gör seriespelet levande och det är svårt att förstå att en del vill ta bort det. Även om vi tar många intryck från USA så ska vi avstå det här. Att stänga till är bara dåligt, då försvinner det som gör idrotten levande.

ANNONS

Helgens...

Helgens måste
Allsvenskan för både damer och herrar fyller helgen. Ska även få in ”En runda till” på bio och sista avsnittet av säsong två av norska Exit. 

Helgens avstå
Nöjen.

Veckans undran
Uefa kom i veckan med domen mot Slavia Prags Ondrej Kudela som kallade Glen Kamara en ”jävla apa” när klubben mötte Glasgow Rangers i Europa League tidigare under säsongen. Det blev tio matchers avstängning för tjecken för det rasistiska påhoppet. Därmed missar Kudela EM för Tjeckien. Ändå är det konstigt att det inte går att dela ut tuffare straff om man nu konstaterar att Kudela sagt något rasistiskt till Kamara. Signalvärdet minskar när man Uefa inte lever upp till sina ord kring att stoppa rasism. Glen Kamara blev själv avstängd tre matcher efter att han ska ha attackerat Kudela. Det är uppenbart att fotbollens organisationer fortfarande har svårt att hantera den här typen av händelser vägt mot andra. Att sedan Tjeckiens president kallar det för omvänd rasism visar att det är ett svårlöst problem, och därför viktigt att Uefa och Fifa står upp. Finns mer om reaktionerna i Tjeckien här via Twitter-kontot Tjeckisk fotboll. Arsenals Alexandre Lacazette var tydlig i sitt ställningstagande när klubben slog ut Slavia Prag under torsdagen. Starkt givetvis.

Veckans invigning
I sommar anordnar Baku en rad EM-matcher. Nyligen invigde Azerbajdzjans president Ilham Alijev en utställning med hjälmar från döda armeniska soldater från kriget som tog slut i november i fjol. Men ännu rätt tyst kring problemet att spela matcher där.

Veckans deppiga besked
Efter att pandemin fick TV4:s vinst att halveras jämfört med 2019 vill relativt nya ägaren Telia se bättre vinst även i dess mediaverksamhet. Telia i stort ska igenom ett program för att sänka kostnader som innebär att närmare 1000 tjänster ska bort från hela bolaget. För TV4:s del har det talats om besparingar som motsvarar 100 tjänster även om det inte handlar om 100 personer och givetvis drabbar det TV4-Sporten också. Tungt på flera sätt, inte minst för att en del kollegor blir av med jobbet, att vi ändrar kring sportnyheter både morgon och kväll och dessutom ska färre göra mer. Ja, den trenden känns igen från både mediabranschen och resten av samhället. Tyvärr slår det mot vår möjlighet att göra journalistik på TV4-sporten, att påstå något annat vore fel, även om det inte slår ut oss helt. Ovanpå vinstkravet som följer när man numera ägs av ett börsbolag som lämnar kvartalsrapporter så har även tv-tittarna beteende förändrats de senaste åren. Färre tittar på linjär-tv. Något som innebär att samtidigt som vi blir färre så måste vi även förändra hur vi presenterar vår journalistik vilket leder till skiften. Allt för att försöka nå fler. Jag hade önskat att man från ägarhåll eller från den högsta ledningen någon gång investerade direkt i sportjournalistik men inser att det inte är troligt då det är svårt att peka på direkta intäkter kopplade till sådana investeringar.  Lägg till att kostnader för rättigheter fortsatt att stiga och då både nyhetsrättigheter och evenemang. Ekvationen är bister. Ovanpå det är en hel del internationella teknikjättar här och kapar åt sig stora delar av intäkterna på både annons- och abonnemangsmarknaden. Det är verkligheten och effekterna av den går att se hos betydligt fler medier än TV4. Undantagen är SVT och SR som får årliga skattemiljarder och Dagens Nyheter som faktiskt kunnat anställa en rad journalister efter framgångar med prenumeranter, även om DN satsat på mycket förutom sport.

Veckans allsvenska tips
1. BK Häcken
2. FC Rosengård
3. Vittsjö GIK
4. Kristianstad DFF
5. Linköpings FC
6. Kif Örebro
7. Hammarby IF
8. Piteå IF
9. Eskilstuna United
10. Djurgårdens IF
11. AIK
----------------------
12. Växjö DFF

Min kollega Andreas Sundberg har en helt annan guldkandidat i sitt allsvenska tips. Vore spännande om Kristianstad klarade av att vinna SM-guld.

Veckans avgöranden
På måndag kommer besked om både EM-orterna och nya Champions League. Då träffas först Uefa:s exekutivkommitté. Numera återstår bara besked kring München, Dublin och Bilbao när det handlar om EM-orter. Just Sverige är rejält indraget. Ett av de senaste ryktena är att en av Sveriges matcher spelas i London och en i Glasgow. Frågan är då om landslaget byter bort basen som annars är förlagd i Dublin?

Veckans havererade diplomati
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson försökte hjälpa Saudiarabien att köpa Newcastle. Det hjälpte inte. Premier League stod upp mot landet som under flera år drev världens största piratsändare av fotbollsmatcher.

Veckans läsarbrev I
Hej igen Olof! Redan på 60-talet när jag såg dåvarande Wifsta Östrand, idag Timrå IK, möta klubblag med någon landslagsspelare blev jag ofta besviken. Jag trodde i min arma enfald att landslagspelare i ishockey genant enkelt på slalommanér skulle kunna åka från eget mål och sprätta upp pucken i ett valfritt hål av fem (!) möjliga. Men det hände sällan; möjligen gjorde ”Tumba" det någon enstaka gång. Besvikelsen håller i sig än idag och gäller även fotboll. Visst betyder Sebastian Larsson, med färska landslagsmeriter, mycket för AIK. Men soloräder av Ronaldomodell lyser helt med sin frånvaro. Jag håller på Giffarna i fotboll och dom kryssade mot exallsvenska Helsingborg den 13 april. Det blev 2-2. I Helsingborg spelar mittbacken Andreas Granqvist med färska landslagsmeriter och svårforcerad även om motståndarna heter Griezmann, Mbappé eller Giroud. Då ska det vara omöjligt för en superettaspelare att ta sig förbi honom. Men istället för att retfullt enkelt ta bollen av Giffarnas forward, Pontus Engblom, förorsakade Granqvist en straff efter närkontakt med Engblom. Denne slog själv in straffen som betydde kvittering till 1-1. Varför är landslagsspelarna inte skrattretande överlägsna i de svenska klubblagen när de återvänt hem efter en sejour utomlands? De borde vara så bra att om Axel, 84 år med nedsatt syn, för första gången ser en allsvensk fotbollsmatch ska han direkt kunna se vilka spelare som har färska landslagsmeriter. Det gäller även ishockeyspelare förstås. Handlar det om synergieffekter; att landslagsspelarna bara når sin fulla potential när de spelar i landslaget i en högklassig omgivning? Eller i ett klubblag av hög europeisk klass. Hälsningar: Claes-Göran

Svar: Skillnaden är inte så stor och sedan är fotboll ett lagspel. Knappast att man bara hoppar in och briljerar oavsett liga eller nivå.

Veckans nyttiga påminnelse
Aftonbladet har framgångsrikt granskat politikerna i serien ”Maktens kvitton” och nu agerar riksdagen. Utan journalistik hade det inte skett.

Veckans humor
Tottenhams överseende med färgföretaget som blivit klubbens nya sponsor. Där man deltog i hånande av Spurs svårighet att vinna titlar vilket gav rubriker i massor.

Veckans maktkamp
Uefa och en del stora klubbar slåss för fullt om vem som ska bestämma över framtidens Champions League. Onekligen en deppig utveckling men marknaden talar för de stora klubbarna. Oavsett att supportrar över hela Europa försöker samla motstånd. Tyvärr är genomslaget för det begränsat.

Veckans moderna fotboll I
Klassiska Saint-Étienne är till salu. Den gamla industristaden som fått se globaliseringen slå hårt mot den har nu ett fotbollslag som är under press av pandemin.

Veckans sportswashing
Italienska nyhetsbyrån Ansa jobbar nu ihop med Qatar. Ja, när man inte trodde att världen kunde bli galnare så blev den det. Man publicerar artiklar i samarbete med Qatars ambassad. Hur är det möjligt?

Veckans evigt unge
Florentino Perez, 74, omvald och blir kvar som president för Real Madrid till 2025. 

Veckans lyssning
The price of football. Nördig engelsk podcast om klubbarnas ekonomi.

Veckans spelbolagskoppling
Zlatan Ibrahimovic är fortfarande delägare i ett spelbolag och det borde vara problematiskt. Sportbladet gjorde ett bra jobb kring oklarheterna i regelverken hos både Fifa och Uefa och där det är svårt att bedöma följderna.

Veckans mediesatsning
Tutto Balutto har dragit i gång en sajt med en massa innehåll. Onekligen en spännande uppväxling av Gusten Dahlin och Thomas Wilbacher som på knappa fem år skapat en rejäl innehållslåda.

Veckans läsarbrev II
Du som har en stor röst i fotbollssverige. Är det inte dags att ställa sig riktigt kritisk till vad FHM sysslar med kring publikfrågan? Idag gick Anders Tegnell ut och sa att det handlar om att publikfrågan dessutom ska vara rättvis och att man inte kan göra skillnad på idrotter. Är det inte just skillnader man måste göra utifrån förutsättningar? Eller vi ska behandla svensk idrott som barn där varje sport ska ha exakt lika mycket av kakan för att inte sätta sig ner och gråta? Borde det inte handla om förutsättningar för att driva verksamheten på ett smittsäkert sätt? Med Anders Tegnells logik om rättvisa så borde ju en korvkiosk på 6kvm få ta in lika mycket gäster som Ikeas restauranger? Det är ju helt befängt att inte utgå från förutsättningar. Vi är blåögda men inte är vi väl så blåögda och avundsjuka på varandra att vi inte kan se att Tele2-arena kan ta in betydligt fler besökare samtidigt än en simhall. Eller? Alltså du behöver ju inte svara mig om du inte pallar men jag hoppas fler i din position trycker på frågan för det börjar bli löjligt. Och nej, jag är inte skeptisk till restriktioner överhuvudtaget. Tycker bara det är helt sjukt att idrottsarenor som tar in 50 000 får ha 8 stycken på plats medan närbutiker tar in det trippla. Det är ett hån mot sporten och framförallt logiken. Kan ju tillägga att det är ett HÅN mot svensk fotboll att där under gårdagen satt åtta pers på en arena som rymmer 52 000. Och det är ett ännu större hån mot logiken att dessa personer satt på samma jävla sektion.  Mvh, Daniel

Svar: Klart att det är oerhört mycket som är ologiskt men just nu är det sådan smittspridning att det vore bättre om elitfotbollen siktade in sig på mer publik efter EM-uppehållet. Då mer vaccinering bör göra det möjligt att öppna för fler åskådare. Däremot borde ungdomsfotbollen och de lägre serierna få komma i gång. Det fattar jag inte.

Veckans låt
"Urban City" - Irya Gmeyner, Martin Hederos. 

Veckans Leeds United
Efter triumfen borta mot Manchester City känns det lugnt att se fram emot en säsong till i Premier League. Däremot förnekade Marcelo Bielsa uppgifterna i argentinska medier om att han är överens om ett kontrakt på två år med Leeds United. 

Veckans siffra
5. Sveriges plats på världsrankingen för landslag för damer. Även om insatsen mot Polen var svajig så var det en stark insats mot USA där man verkligen hade möjligheten att vinna. Känslan är att det är rejäl konkurrens i laget. Blir inte lätt för förbundskapten Peter Gerhardsson att ta ut OS-truppen som bara består av 18 spelare varav två målvakter.

Veckans poddintervju
Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson är gäst. Han talar om varför andraplatsen i fjol rankas högt av honom, om att sälja spelare, om jobben han nobbat och om hur länge han fortsätter. Sedan tidigare finns det över 305 avsnitt av podcasten. Gå in via länken här. Då kan ni garanterat hitta en hel del att lyssna på.

Publicerad 2021-04-18 kl 09:44

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto