POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (HERR)

Lundh: VM:s häftigaste, mest icke-pk och konstigaste diskussion - här är mina intryck

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ovan kan du se Olof Lundh prata om Kroatiens finalavancemang.

ST PETERSBURG. Två matcher kvar och medaljerna ska fördelas.
Oavsett det, VM 2018 var mest en njutning.
Här är mina intryck under fem veckor på rysk mark.

VM:s felaktigt mest utskällda: VAR. Kan inte förstå alla som tror att fotbollen ska stå stilla. Även om inte VAR varit helt perfekt och det finns en del att slipa på så har det varit ett steg i rätt riktning och ju längre det gått av turneringen ju bättre har samspelet kring VAR fungerat. Dessutom har antalet utvisningar för grova förseelser gått ner från tidigare turneringar. Om vi följt alla nostalgiker som vill att VM ska vara exakt som när de upptäckte det så hade det stått stilla. Vilken tidpunkt gäller i så fall? Fotbollen har hela tiden utvecklats på olika plan. Ett tag hade man ingen avbytare, sedan en avbytare och nu tre med en möjlig fjärde i förlängning. Likadant med VM som var 13 lag från start och blev 16 för att därefter öka till 24 och nu 32. Till VM 2026 blir det 48 lag och redan är det många som sågar förslaget för fotbollen blir sämre. Men världen har förändrats och utan att Europa vill släppa till platser så är det knappast rimligt att Asien och Afrika med över 50 medlemmar var ska slåss om några ynka platser. Älskar fortfarande VM för att det är något annat än Champions League där störst plånbok mestadels avgör.

VM:s häftigaste 1: Tårarna när Panamas kommentatorer grät när de fick höra landets nationalsång inför VM-debuten. Finns ju många liknande händelser men det är så otroligt att ta del av.

VM:s manifestation: Oavsett om Jimmy Durmaz fick en, tio, hundra eller fler rasistiska och hatiska kommentarer efter sitt mindre lyckade inhopp mot Tyskland så var det starkt att han klev fram och höll ett tal och hade hela laget med sig bakom det. En av de vackraste bilderna från detta VM.

VM:s mest icke-PK: Diego Maradona.

VM:s bästa utskällning: Brasilianska Julia Guimaraes skällde ut en supporter som försökte kyssa henne. Helt rätt.

VM:s mest sympatiske: Gareth Southgate har tagit sig tid för alla han kunnat och med tanke på trycket på honom är det imponerande. Dessutom svarar han på frågor utan att vara feg eller diplomatisk.

VM:s svenskelva: 1) Janne Andersson 2) Andreas Granqvist 3) Victor Nilsson Lindelöf 4) Robin Olsen 5) Peter Wettergren 6) Ester Kristiansson (pressansvarig) 7) Albin Ekdal 8) Victor Claesson 9) Mikael Lustig 10) Ludde Augustinsson 11) Daniel Ekvall

VM:s häftigaste 2: Alla bildsekvenser om hur VM följs världen över och samlar folk. Det är så mäktigt att se jublet vid ett mål oavsett var det kommer ifrån och sociala medier har gjort att det är möjligt.

VM:s bästa ort: Gelendzjik. Den svenska VM-basen var verkligen ett paradis med sol och värme och finns förutsättningar för alla inblandade. Fullt förståeligt att de svenska spelarna ville återvända.

VM:s mest feltajmade: Kroatiens Nikola Kalinic nobbade att hoppa in under VM och blev hemskickad. Han kan fortfarande kräva en medalj, men han missar det roligaste som hänt det kroatiska landslaget.

VM:s flygbolag: Ural Airlines som vi flugit mycket med. Överlag imponerad av den ryska organisationen utanför arenorna. Även om det brister när rätt få av oss besökare kan ryska och rätt få i Ryssland kan engelska så har det flutit på. Det har blivit över 20 flygresor och bara en försening får klassas som riktigt bra. Visst, jag har tröttnat några gånger på att ”five minutes” kan vara betydligt längre och oftast bara är ett sätt att köpa tid, men helheten är att det varit välskött.

VM:s mest hånade: Neymar för sina rullningar. Väl hårt för han får mycket stryk.

VM:s konstigaste diskussion: Den som följde efter att Sverige åkt ut i kvartsfinal mot England. Självklart kan spelarna och Janne Andersson fundera över vad som hade kunnat bli om man klarat av att resa sig i kvartsfinalen, men helheten är att Sverige gjort något bragdartat som tagit sig hela vägen till en kvartsfinal med tanke på förutsättningar och spelarmaterial. Dessutom vann man tre matcher i VM och det är fler matcher än vad Lars Lagerbäcks landslag klarade sammanlagt på VM 2002 och VM 2006. Inte sedan 1994 har ett svenskt herrlandslag gått så långt i VM och då ska man ta in att fotbollsvärlden blivit betydligt större sedan dess.

VM:s Lars-Åke Lagrell: SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand gjorde allt för att ta del av rampljuset som följde landslagets framfart.

VM:s svenska quick-step: När regeringen ändrade sig och flög in ministrar till slutspelsmatcherna trots tidigare tal om VM-bojkott. Oppositionen var inte bättre utan M-ledaren Ulf Kristersson flög till Samara för att spegla sig i VM-glansen.

VM:s svenska hårding: Säkerhetsmannen och ex-polisen Janne Gustavsson som blev varnad av Fifa för sin NHL-liknande insats när han knuffade en tysk ledare efter de hade hånat den svenska bänken. Gustavsson körde silenzio stampa efter det så det gick inte att fråga honom om det.

VM:s pengaflöde: Sverige spelade in 158 miljoner kronor och dessutom har det rasslat in pengar för tröjförsäljning och dylikt. Dock trodde tydligen inte Adidas på Sverige eftersom landslagströjorna tog slut.

VM:s hattrick: Ronaldo mot Spanien.

VM:s vanligaste syssla förutom jobb: Träning. dag är det helt andra krav på leveranser oavsett om du jobbar med tv, radio eller på en tidning. Inte nog med att allt flyter ihop, vi på tv skriver (även SVT har skrivande reporter på plats i Ryssland) och tidningarnas utsända gör tv. Det är ett krav på att kunna lämna direkt och på många olika plattformar, och sedan vara beredd att jobba i princip all vaken tid. Visst, det görs en hel del dåligt i dag när kvantiteten går ut över kvaliteten och dessutom gör snabbheten att en del sakers livslängd är extremt kort, men paradoxalt nog görs det också mycket bra journalistik från mästerskap.

VM:s dubbelmoral: Reaktioner mot spioner på svenska träningar samtidigt som svenska spionerade på motståndarna…

VM:s tråkigaste: Att det inte riktigt är ett VM. För första gången sedan 1982 överlevde inget lag från Afrika gruppspelet. Till åttondelsfinalen gick tio lag från Europa, fyra från Sydamerika och ett från Asien och ett från Nord- och Mellanamerika. Till kvartsfinalen var det sex lag från Europa kvar och två från Sydamerika. I semifinalerna var det fyra lag från Europa. Klart är att den ekonomiska makten inom fotbollen finns i Europa och talanger från hela världen söker sig dit, men det borde inte behöva gå ut över landslagen. Möjligen är det så att det krävs andra resurser även bakom landslag i dag som gör att det slår igenom.

VM:s skönaste pratstunder: Med scouten Tom Prahl som alltid bjöd på något roligt. Som när han jämförde att vara scout med att få barnbarn, man får vara med om det roliga men slipper ansvaret.

VM:s fegaste: Nike som vägrade skicka nya skor till spelarna i Irans landslag av rädsla för Donald Trump. Tvärtemot företagets image som visade sig bara vara en image. Uselt, Nike, uselt. Det var inga problem för Saudiarabien att spela i Nike-grejer.

VM:s underligaste: När argentinsk tv höll en tyst minut för landets fotboll efter 1-1 mot Island och 3-0 förlust mot Kroatien. Sedan reste sig argentinarna och vann mot Nigeria och tog sig vidare trots allt.

VM:s felbokning: Att Zlatan som var på plats i Ryssland och såg några matcher i regi av ett kreditkortsföretag inte kunde se till att ta sig till Sveriges VM-premiär mot Sydkorea för att stötta laget på plats.

VM:s honeytrap: Det svenska godiset som SvFF flugit in och placerat i presstältet i Gelendzjik.

VM:s pengar luktar inte illa: Peter Schmeichel och José Mourinho jobbade för statliga Russia Today under VM.

VM:s vinnare: Rysslands president Vladimir Putin. Över 100 miljarder kronor satsade på VM i fotboll och ännu så länge är det en propagandasuccé. Det ryska landslaget överraskade och pressade finalisten Kroatien till straffläggning och de flesta rapporter har handlat om både ett underhållande och välorganiserat VM. Inga politiska protester. Inga huliganer. Ännu inga dopingfall. Klart att det är problematiskt att Fifa valt att lägga VM i ett land som styrs av en odemokratisk regim som bedriver krig både i Ukraina och Syrien och dessutom har svårt att respektera mänskliga rättigheter. Samtidigt är det ett land som Sverige handlar med. Vi kräver gärna att spelare ska köra med regnbågsfärgade skosnören men ingen säger något om Ikea, Ericsson och andra företag som är i Ryssland dag ut och dag in. I grunden får man ta det positiva i att människor träffats och byggt relationer – även om inte alla är positiva – och att vi pratat om Ryssland och lyft viktiga frågor.

VM:s största brist på bollkänsla: Fifa som jagar och bötfäller förbund vars spelare bryter mot något reklamförbud och sedan knappt ger böter för rasism.

VM:s tröttsammaste: ”Fotball’s coming home.”

VM:s tv-puckhög: Kroatien efter Madzukic 2-1 mot England.

VM:s häftigaste 3: Kvinnor som följde Iran från läktarna i Ryssland.

VM:s bästa elva 3-4-3: Schmeichel - Granqvist, Varane, Maguire - Vrsaljko, Kante, Modric, Hernandéz - Hazard, Cavani, Mbappé.

VM:s bästa bänk: Ochoa, Olsen, Godin, Pavard, Nilsson-Lindelöf, Augustinsson, Pogba, Rakitic, Griezmann, Lukaku Mandzukic, Dzjuba.

VM:s största flopp: Tyskland. Dels för sportsligt haveri, dels för att de skämde ut sig när ett par ledare hånade den svenska bänken vid segern i Sotji. Pinsamt.

VM:s finaste mål: Belgiens kontring mot Japan där Nacer Chadli till slut rakade in 3-2 och sköt laget till kvartsfinal. Andra favoriter: Ronaldos 3-3 mot Spanien, Tjerysjev mot Kroatien, Toivonen mot Tyskland, Kroos frispark på Sverige, Trippier på Kroatien.

VM:s mesta old school-män: Bildproducenterna som mestadels plockar upp lättklädda kvinnor i publiken.

VM:s största fara: Ännu är vi inte i mål men tacksam och glad över att jag sluppit vara med i någon trafikolycka och det har varit nära mer än en gång. Glad att allt gick bra med Anders Andersson och Jesper Hussfelt men inte förvånad över att det small i trafiken för dem. Ryssarna kör som galningar och tänker inte på säkerheten.

VM:s underligaste bild: Egyptens stjärna Mohamed Salah ställde upp med Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov och blev utsedd till hedersmedborgare.

VM:s mest hyllade svenska ledare efter Janne Andersson: Zlatan var först ut på Instagram och sedan har många av spelarna ur VM-truppen följt efter i att hylla Lasse Richt som lämnar jobbet som landslagschef efter 20 år. Han har varit populär hos spelarna och inte alltid populär hos oss som bevakat landslaget. Det kan vi lämna därhän nu, men under hans 20 år som ansvarig har Sverige gått till alla EM-slutspel (fem stycken) och nått tre VM-slutspel (2002, 2006 och 2018). Ett rätt makalöst facit även om det inte blivit medaljer eller några längre slutspel. En VM-kvartsfinal 2018 är bästa resultatet följt av en EM-kvartsfinal 2004 och åttondelar i VM 2002 och 2006. Så hyllningarna är förståeliga.

VM:s tröttsammaste 2: Tjatet om att Sverige spelar tråkig fotboll. Eller någon annan nation. Det handlar om att göra resultat i ett VM.

VM:s saknade svensk: Ken Sema borde fått en plats med tanke på att Marcus Rohdén inte verkade vara påtänkt.

VM:s mest utskällda: Filmningarna. Klart att det ser trist ut men det är upp till Fifa att straffa spelare i efterhand så kommer man åtminstone bekämpa problemet. Sedan kan ju alltid spelare och ledare ta ett eget ansvar, men i en värld där allt handlar om att vinna lär det inte bli så frivilligt. Alltså måste Fifa handla och VAR ger ju en möjlighet.

VM:s mest förutsägbara: Gnället på bronsmatchen. För många länder som Sverige, Turkiet och Kroatien har det varit stort att komma hem med en medalj efter ett mästerskap. Att ge bronsmedaljer till bägge de förlorande lagen är inte roligare.

VM:s tjat: Fotbollskanalen on Tour med Andreas Sundberg blev en hel del tjat och dessutom roligt. Att kunna ta ut svängarna lite mer är uppskattat när man följer Sveriges landslag på nära håll och kunna borra i allt från Oddevolds fria fall till hur man lägger semesterplaner när det är VM-slutspel. Kul med reaktioner.

VM:s löjligaste: Luka Modric slakt av engelska journalister och experter efter semifinalen för att de underskattat Kroatien. Han måste ha tagit del av mycket gamla tidningar…

VM:s största Sovjet-känsla: Hotellrummet i Samara utan fönster och där tiden stått stilla. Dessutom mer malmedel än vad som kan vara godkänt och känslan är att om något mal ens tittar åt mina kläder lär det dö.

VM:s drömjobb: Mitt och många andras. Hade som liten och fotbollsgalen aldrig kunnat drömma om att jag skulle få åka på VM och jobba med matcher och både intervjua spelare och skildra saker både på plan och utanför. Lätt att glömma bort det när man vaknar efter två timmars sömn och ska ta flyget 05:20 och har jobbat rätt långa dagar, men det är en ynnest att få vara del av ett VM i fotboll.

VM:s bästa ryska grenar: 1) Statyer och monument 2) Stämplar (på allt) 3) Renligheten på gator och torg där det sopas och fejas 24/7 4) Klistermärken på väskor 5) Avslappnade säkerhetskontroller

Publicerad 2018-07-13 kl 13:49
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå