Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: "Vore skönt om fotbollen rengjordes - men vem eller vilka har ansvaret?"

Lundhs Krönika

Chelsea är i brygga efter sanktionerna mot ägaren Roman Abramovitj.
Förhoppningsvis leder det till rensning i fler led i den internationella fotbollen.
Frågan är bara vem som har ansvaret - och vad missnöjda kan göra?

Foto: C More.

Den internationella toppfotbollen har på många sätt spårat ur. Inte så att fotbollen är dålig, snarare tvärtom, men krafterna bakom en del av klubbarna och en pengasnurr som bara går åt ett håll kan göra att man tappar sugen att följa den.

Hade turen att befinna mig på Santiago Bernabeu i onsdags kväll för att bevaka Real Madrid-Paris SG i Champions Leagues åttondelsfinal. Efter en timmes dominans där Kylian Mbappé skickat in 0-1 och totalt 0-2 hade PSG bud på mer. Vägen till kvartsfinal var öppen, när matchen vände.

Karim Benzema tryckte till målvakten Gianluigi Donnarumma - helt rätt att fria - och fransmannen stod för ett snabbt hattrick. Trycket på arenan i den spanska huvudstaden var därefter den sista halvtimmen med en hög ljudnivå, vita halsdukar i luften och exalterade hemmasupportrar. Har aldrig känt av något liknande på en spansk läktare och då har jag ändå följt några "el clasico" på plats i både Barcelona och Madrid.

Annons

Festen fortsatte efteråt på gatorna utanför Santiago Bernabeu och även om min spanska är begränsad så var det inte svårt att förstå att lika mycket som Real-supportrarna firade, lika mycket hånade man Messi, Neymar och PSG. Och det var inte bara trevliga ord.

Kampen mellan en av Europas riktiga giganter som vunnit Champions League flest gånger och en nykomling som uppbackad av miljarder från Qatar var en häftig holmgång. Det var en match som hade allt man kan önska sig, förutom om man är PSG-supporter. Det var svårt att inte bli frälst.

Ändå går det inte att komma runt att toppfotbollen i Europa har spårat ur. Bara försöket att skapa en superliga under en pågående pandemi och att Real Madrid, Barcelona och Juventus inte gett upp är ett tecken på det. Argumentet att de ska rädda fotbollen och klubbarna är skrattretande.

Annons

Efter att Storbritannien i torsdags infört sanktioner mot Roman Abramovitj skakade det till i hans klubb Chelsea. De regerande Champions League-mästarna har en tuff kamp att gå för att ta sig helskinnad ur det och även hitta en ny ägare som kan fortsätta stå bakom klubben. Det är osäkert om titeljakten kan fortgå som under Abramovitjs år.

När jag twittrade om att en av sponsorerna övervägde att kliva av så reagerade GP:s Robert Laul. Han skrev på Twitter om att det är dags att avsluta TV-avtalen som genererar pengar och att även medier skulle sluta skildra det som underhållning. Något som driver på den här cirkusen.

Vilket delvis är sant, även om i fallet Abramovitj och kring en del andra klubbar är det ägarna som skickat in miljarder snarare än TV-bolag och dess avtal. Tweeten fick mig ändå att tänka till kring ansvaret. Vilket ansvar har jag som journalist? Som supporter? Som anställd av Telia (TV4 Medias ägare) som köpt Champions League och andra rättigheter? Vi skriver om fotbollens värld och försöker granska men är parallellt del av ett kretslopp som göder och föder fotbollen.

Annons

Klart att ansvaret finns där, men det är som vanligt mer komplicerat. Medier skildrar en del av det som läsarna och lyssnarna vill ha. Det går inte bara att gå på smalare granskningar eller skildringar. Då blir det inte mycket till affär för att betala för journalistiken.

När det handlar om TV-pengar är frågan om TV-bolag ska kliva av för att några klubbar gjort fel? Nej, det tycker inte jag, men förstår naturligtvis invändningen. Att pengar från Telia, Nent och en rad andra aktörer runt om världen driver på det här. Kanske kan man kräva att köpare av rättigheter ska sätta tryck på Premier League? På Uefa? På Fifa?

Lättare sagt än gjort, men klart att det går. För ansvaret ligger tyngre på förbund och ligor. Premier League har inte reagerat utan släppte in Roman Abramovitj precis som att Abu Dhabi kunde köpa Manchester City från en tidigare thailändsk politiker som var ifrågasatt i hemlandet. Lägg till att Saudiarabien kunde köpa Newcastle i höstas. Det är ligan som inte bromsat.

Annons

Visst, det finns supportrar som välkomnar rika ägare och hissar skygglappar för var pengarna kommer ifrån. Det gäller dock inte alla, men tyvärr har marknaden för fotboll bara vuxit och vuxit. Egentligen är det synd om supportrarna som vuxit upp i närheten av sin klubb och fått se hur den gått från lokal till global.

På plussidan kan i Chelseas, Paris SG:s och Manchester Citys fall vara en rad titlar. Klubbarna har efter att man tagits över av rika ägare haft en rad år med framgångar som man inte varit nära tidigare. Baksidan är givetvis att klubben hamnar i en annan kontroll och på något sätt prisas ut från en del av de tidigare supportrarna.

Både Premier League och Champions League blev starten på en revolution när de bildades 1992. Inte så att jag tror att grundarna insåg vad som skulle ske, men det fullkomligt exploderade. Även om rättighetsprisernas ökning för Premier League avstannat i Storbritannien är det fortsatt fart runt om i världen.

Annons

Priset på Premier League och Champions League har tiodubblats i Sverige på tio år. Det som driver den utvecklingen är delvis ett stort intresse för att se matcherna. Det finns en affär vilket lockar TV-bolagen som behöver direktsänd idrott för att sälja abonnemang. Det är ingen välgörenhet som drivit fotbollen från public service till reklam-tv och vidare till betal-tv och dagens streamingtjänster.

Finns det betalningsvilliga tittare kommer bolag att skjuta till tjänsterna. Klart att bolagen också har ett ansvar, men det finns ett sug att se matcher och under mina år i branschen har klagomålen oftast handlat om att kunna se alla matcher, att det satsas på inramning, kommentatorer och så vidare.

Det är egentligen ingen skillnad när det handlar om supportrar som köper tröjor och annat av klubbarna. Eller att sponsorer gärna vill synas på klubbarnas tröjor, träningsdräkter och arenor. En del av sponsorerna går dessutom att ifrågasätta beroende på var pengarna kommer ifrån, men inom och utanför fotbollen har väldigt mycket accepterats.

Annons

Sportswashingen är omdiskuterad och det är naturligtvis för väl. Förhoppningen är att tvättandet framöver handlar om fotbollen snarare än att det ska få Qatar, Saudiarabien och en del andra aktörer att skina. Jag vill tro att det sker, men är osäker på om kraften finns. För det är klart att vi är många som har ett ansvar, även om det är litet, och vi kan alla bidra med att ifrågasätta än mer.

Fakta

Helgens...

Helgens måste
Barnsley-Fulham, Manchester United-Tottenham och Leeds-Norwich på plats i England. En helg med fotboll, en och annan öl och inget jobb.

Helgens avstå
Arbete. 

Veckans sanktion
Storbritannien slog till slut till mot Roman Abramovitj och frös den ryske oligarkens tillgångar. Därmed hamnar Chelsea i ett pressat läge när man inte får sälja biljetter, souvenirer eller förlänga kontrakt alternativt sälja spelare. Lägg till begränsning på 250 000 kronor i kostnader på bortamatcher. Undrar hur man löser mötet med Lille i Champions League? Får spelarna ta notan för hotellet? Klart att det skakar klubben och att det sprider sig en oro bland ledare, spelare, andra anställda och supportrar. Roman Abramovitj har under sina knappa 20 år som ägare pumpat in nästan en miljard kronor årligen. Avkastning har kommit i form av 16 titlar. Twittraren Swiss Ramble gjorde en genomgång i veckan och bland annat finns ingen annan klubb bland storklubbarna som fått större kapitaltillskott. Bara de senaste fem åren har det kommit in 4,5 miljarder kronor. Inte konstigt att Chelsea kunde satsa rejält även under pandemin.

Veckans ramsa
Tottenhams supportrar har fått en ny favorit i Dejan Kulusevski och stämmer gärna upp i en fin ramsa med Abba-inspiration. Räkna med att bortafansen gör den hörd på Old Trafford lördag kväll.

Veckans på tiden
Ballon d’Or ändrar period att prisa från januari till december, som inte rimmar med särskilt många säsonger, till augusti-juli. Redan nu är det klart att VM 2022 hamnar på utmärkelsen 2023.

Veckans fotbollsledare
PSG-basen Nasser Al-Khelafi har inte haft någon rolig vecka. Först åkte hans klubb ut ur Champions League efter att ha klappat ihop mot Real Madrid. Därefter kokade Al-Khelafi, som är medlem i Uefas exekutivkommitté och ordförande för European Club Association, över när han var på jakt efter matchens domare. Qatarierna är även chef för landets sportkanal Bein Sports, som köper rättigheter av alla stora idrottsorganisationer, och är åtalad för mutbrott i Schweiz rörande rättighetsaffärer. Nu visar det sig att åklagaren vill se honom i fängelse. Lägg till att allt kring klubben ifrågasätts och det kan vara värt att fördjupa sig i styrningen av PSG. Undrar hur man studsar tillbaka. Kylian Mbappé lär knappast stanna.

Veckans kokande cup
Slutar inte att fascineras över att Svenska cupen gått från att under 70 år vara iskall trots alla möjliga försök att hetta upp den till att nu vara något alla vill se. Träffade polare i Lund där alla inte ens fått biljetter till Malmö FF-AIK. Visst, det är en mindre arena men ändå. Det där gruppspelet var briljant.

Veckans övergång
Anders Tegnell från FHM till WHO. Jag kommer att sakna Tegnell.

Veckans oheliga allians
I veckan skrev Qatar och Ryssland ett avtal om sportsligt samarbete. Ja, herregud, det är inte svårt att bli desillusionerad. Flera av ledarna i Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar har nobbat USA:s president Joe Biden när han ringt. Det är ett ovärdigt spel.

Veckans cuptips
Kvartsfinal 1: Kalmar FF-Djurgården
Kommentar: En på förhand jämn match där Kalmar givetvis har en fördel av hemmaplan och även om Djurgården sett starkt ut på försäsongen och man vann i Kalmar i allsvenskan i fjol så är det lite skällvarning. Halmstad tog poäng mot Djurgården i cupen och Rydströms gäng gick rent i gruppspelet.

Kvartsfinal 2: Elfsborg-IFK Göteborg
Kommentar: Ett sent mål från Oscar Wendt ordnade en plats i kvartsfinal men det vore fel att säga att Mikael Stahres lag imponerat 2022. Bortaplan mot Elfsborg som vann alla tre gruppspelsmatcher och dessutom skickat in 16 mål gör Borås-laget favorittippat att nå semifinal.

Kvartsfinal 3: Malmö FF-AIK
Kommentar: Tungviktsmöte direkt i kvartsfinal och klart att det svider för AIK som borde varit seedat men tappade segern mot Örebro hemma och nu får man möta Malmö borta. Klart att MFF på hemmaplan är bland de mest svårspelade som finns i Sverige och man har hanterat sin relativt lätta grupp. Blir målsnålt och jämnat men Malmö tar semifinalplatsen.

Kvartsfinal 4: Hammarby-IFK Norrköping
Kommentar: Ny tränare och ett lag som skiftat en del karaktär, men Hammarby gjorde tillräckligt för att hålla Häcken bakom sig. Rikard Norlings Norrköping är svårbedömt och det ser ut som det är en del kvar innan man är ett färdigt lag. Hemmaplansfördel och jakten på en kvalplats i Europa talar för att Hammarby ska nå semifinal.

Semifinal 1: Hammarby-Elfsborg
Kommentar: Två lag som hamnade precis utanför platserna i allsvenskan som ger kvalspel i Europa. Liten fördel för Borås-laget som vann på Tele2 förra säsongen, men Hammarby är ruggigt starkt på hemmaplan. Enda plumpen 2021 var mot Elfsborg och man tar revansch här och går till final.

Semifinal 2: Kalmar-Malmö
Kommentar: Kalmar hade flyt med lottning som fick Malmö hemma för det är ett lag som man hade svårt mot 2021 och förlorade bägge matcherna. Klart att MFF är favorit men det är mer en känsla att Kalmar gör vad som krävs i en direkt avgörande match.

Final: Hammarby-Kalmar
Kommentar: Det ska lottas om hemmaplansfördel men Hammarby har ett större driv för Europa och en ny titel och rider på 5-3 i allsvenska slutomgången. Till i slutet på maj har Cifuentes fått ihop sitt nya lagbygge och tar en titel.

Veckans rättighetskamp
OS-rättigheterna i Europa för OS 2026 och OS 2028 kom ut på marknaden under torsdagen. EBU där SVT ingår har aviserat en offensiv. Det kan vara aktuellt att även sälja 2030 och 2032. IOK jobbar med IOK och senast 25 april ska bud vara inne. Discovery har kvar Paris 2024 efter att ha köpt fyra OS för 13 miljarder kronor.

Veckans Twitter-tråd
Maria Pevchikh jobbar med regimkritikerna Navalnjy och skildrar hur Rysslands utrikesminister Sergej Lavrovs 26-åriga styvdotter shoppat en lägenhet i London för 53 miljoner kronor. Kontant.

Veckans lön
Green Bay Packers förlängde överraskande nog med Aaron Rodgers som många trodde skulle lämna klubben. Övertalningen bestod i att han blev NFL:s bäst betalde. Dryga 1,5 miljard kronor i garanti över fyra år och möjlighet att tjäna över 2 miljarder. Imponerande lönecheck.

Veckans moderna fotboll
Liverpools ägare Fenway Group äger även Boston Red Sox och är majoritetsägare i NHL-laget Pittsburgh Penguins. Nu är man på jakt efter en NFL-klubb, en NBA-klubb, en WNBA-klubb, en cricket-klubb och ytterligare en fotbollsklubb. Sedan tidigare är Fenway Group värderat till 75 miljarder kronor.

Veckans stekta avtal
Både Ligue 1 och Premier League avvecklar avtal kring mediarättigheter i Ryssland.

Veckans dåliga tajming
Paris SG öppnar en så kallad "flagship store" på femte avenyn i New York. Kanske en aning mindre het efter respass mot Real Madrid i Champions League.

Veckans besök på hemmaplan
Under torsdagen var jag i Lund för att vara med på Vinröda vänners träff. Det är ett grepp som Lugi tagit för att samla de som tidigare varit involverade i handbollsklubben. Mingel, lite käk, något föredrag och sedan seriematch. Fint initiativ och det var kul att träffa gamla profiler. Långt ifrån alla på plats har spelat elithandboll för klubben, utan det handlar snarare om alla vi som har någon form av koppling till Lugi. För egen del började jag i första klass och spelade hela grundskolan, men hade svårt att konkurrera i årgång ’66 där Axel Sjöblad spelade på linjen. Känslorna för klubben är kvar och att just försöka bygga något kring alla som på olika sätt har en relation är ett grepp som fler föreningar kan ta efter. Extra skönt att Lugis herrar höll undan och vann över Alingsås och parallellt vann damerna i Kristianstad. Mot SM-guld!

Veckans fina gest I
Naturligtvis görs det enormt med insatser för flyktingar från Ukraina. Notabelt att den tidigare finske landslagsspelaren Tim Sparv lånat ut sin lägenhet till en ukrainsk familj. Han har sedan flera år varit ett föredöme för fotbollspelare.

Veckans vidriga läktarupplopp
Bilderna från bråken i samband med en match i MX-ligan i Mexiko mellan mästarlaget Atlas och Querétaro gick inte att se. Här är en reaktion. Här är försök till en förklaring hur det kan ske. Signerat Raúl Vilchis i Guardian. Helt försvarslösa och halvt medvetslösa supportrar misshandlades och kläddes av nakna i ett sätt att förnedra dem.

Veckans lyssning
The Slow Newscast om hur en rysk oligarks son tar sig hela vägen in i det brittiska parlamentets överhus. Evgeny Lebedev är Lord of Siberia. Fascinerande och deprimerande på samma gång.

Veckans rättsliga efterspel
Barnsleys svenska vd Khaled El-Ahmad har i ett brev ifrågasatt hur Reading följt sin handlingsplan efter att klubben har förlorat mer än vad reglerna tillåter. Återstår att se om det räddar den svenskstyrda klubben med Poya Asbaghi som tränare och David Wernersson som klubbsekreterare.

Veckans gästspel
Blev intervjuad av Aftonbladet häromveckan. En aning tröttsam rubrik i ett uttjatat ämne, men annars en rak intervju. Även intervjuad av SvenskaFans efter att Johan Tarland och jag fått Guldskölden för bästa sportjobb. I grunden efter vårt besök i Qatar i november och det givetvis kul att många uppskattade det. Tack för det.

Veckans moderna fotboll II
Tottenham är på väg att ta hem närmare sex miljarder kronor. Man ska sälja namnet på nya arenan i 20 år.

Veckans låt
"Traumatized" - Meek Mill.

Veckans Leeds United
I torsdags åkte Marcelo Bielsa hem till Argentina igen. Senare på kvällen förlorade Leeds mot Aston Villa på Elland Road. Ångesten är total och när jag nu ska utnyttja mina innestående biljetter från Leeds Championship-avslutning 2020 då man vann, men där pandemin satte stopp, blir det i en ångestmatch med stort Å.

Veckans poddintervju
Förbundskapten Janne Andersson är gäst och talar om svårigheten att tänka på fotboll efter Rysslands invasion av Ukraina, om sportslig rättvisa i kommande VM-playoff, om svenska spelare som är skadade eller bänkade och om att det inte bara går att prata fotboll som förbundskapten. Sedan tidigare finns det över 340 avsnitt via länken: https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/lundhpod/ Bara att lyssna på.

Publicerad 2022-03-11 kl 20:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto