Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lundh: Zlatan ökar trycket i frågan om VM

Ibland är det bra med svenska medier trots allt.
Som när en ny sporthall ska säljas in.
Av bara farten så blev det drag i frågan om Zlatan till VM.

Det var svårt att undvika att ta del av att Zlatan Ibrahimovic var i Stockholm under torsdagen. Han hade med sig Paul Pogba, Henrik Larsson, Peter Forsberg och Alexander Östlund och en del andra när hans nya sporthall skulle invigas officiellt.

ANNONS

Onekligen en mäktig uppställning som deltog när det var dags att spela invigningsmatcher. Inte konstigt att vi i medierna flockades kring det upplägget. Blev ju både snack med Zlatan Ibrahimovic och Paul Pogba om allt från Lindelöf till VM.

Det är ganska lätt att konstatera att det inte blev några sågningar av svenska journalister under denna kväll. Utan snarare idel leenden. För ibland är det bra att ha tillgång till medierna för att sälja något, oavsett om det handlar om sportkläder, parfym eller en satsning på sporthallar.

Naturligtvis hade vi journalister kunnat avstå om det nu var fel att göra reklam för en sporthall, men även vi kliver dit som om inget var hänt. Det är så det fungerar, helt enkelt, och det vet Zlatan som vill sälja något, vi som vill ställa frågor och tittare och läsare som vill ta del av svaren.

ANNONS

Sedan är det klart att man som journalist kan reflektera över vilka frågor man ställer? Hur man skildrar det hela? Vilken roll man har i ett affärsdrivet jippo? Var slutar man vara journalist - när börjar man marknadsföra? Inser dock att det är svårt i tider som dessa.

Man kan lugnt säga att Zlatan Ibrahimovic, trots sin frånvaro från spel på grund av rehab efter den svåra knäskadan, satte fart på en fråga som varit död ett tag. Den om landslaget, VM och Zlatan. Zlatan öppnade upp rätt rejält med tanke på att landslaget var ett avslutat kapitel efter EM 2016.

Zlatan sa nu att snacket om honom i VM får honom att känna sig levande. Att han saknar landslaget. Att ingen behöver ringa för om han vill så är han där. Att han ska känna sig på topp för att vara med i VM och inte vara med för att han en gång varit någon.

ANNONS

Janne Andersson är i Ryssland på resa inför VM i sommar, så han hade ännu inte uttalat sig. Däremot smsade SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand svar till Aftonbladet och skrev: I alla lägen är det en fråga mellan Janne och Zlatan. Sedan är min uppfattning att en frisk och motiverad Zlatan tillför något i alla lag.”

Nu vet i varje fall Janne Andersson vad chefen tycker i frågan, även om det är mellan förbundskaptenen och spelaren. Därmed kommer Janne Andersson få brottas en del med Zlatan-frågan vare sig om han vill eller inte.

Naturligtvis måste Zlatan börja spela i Manchester United igen för att vara riktigt VM-aktuell. Själv var han hoppfull om spel framöver då han hade tränat bra med Manchester United i ett par veckor. Om det sedan räcker för att få spela regelbundet lär vi veta framöver.

ANNONS

Om Zlatan spelar och visar att han kan leverera - hur ska då Janne Andersson göra? Självklart måste han träffa Zlatan och höra med honom om han är villig att vara med på Janne Anderssons premisser. Trots allt har förbundskaptenen byggt ett lag efter vissa principer som gett framgång och de kan han inte kasta bort.

Om Janne och Zlatan kan hitta varandra. Och gemensamt konstatera att då var då under Erik Hamrén och att nu är nu under Janne Andersson så vore det dumt att inte ta med Sveriges främste till Ryssland i en trupp på 23 spelare. Men det hänger på viss anpassning från bägge parter.

Janne Andersson är tillräckligt trygg och stabil för att stå emot alla från Håkan Sjöstrand och neråt om han inte känner att det är rätt för hans landslag. Samtidigt har Andersson varit prestigelös i landslagsbygget - frågan är bara om Zlatan kan vara det för en plats i VM.

ANNONS

Helgens...

Helgens måste
Kämpa mig hemåt genom snökaoset. Blir ett halvt öga på Middlesbrough-Leeds fredag kväll. En del cupfotboll på söndag.

Helgens avstå
Pasta. Efter en vecka i Italien är det stopp. Under lång tid.

Veckans vinnare
Lars-Christer Olsson lämnade posten som Uefa-vd när Michel Platini vann Uefa-valet 2007. Därefter har Olsson sakta men säkert klättrat uppåt i fotbollens värld, först konsult åt Sef, därefter Sef-bas och sedan ordförande för Europeiska ligaorganisationen EPFL. Kröningen kom när han i veckan blev invald i Uefa:s exekutivkommitté som fullvärdig medlem, men som representant för EPFL. Därmed har Sverige plötsligt två ledamöter i Uefa:s innersta. Sedan kan man undra om Olssons kritik mot omläggningen av Champions League, men det är klart att det är en vinstlott att komma in där.

Veckans stora förlorare
Landskrona Bois kunde inte genomföra sitt årsmöte under torsdagen då det kom för många människor. Det var 211 röstberättigade i en lokal som av säkerhetsskäl bara får ta in 200 personer. Då sköt man upp mötet till måndag. Att klubben inte var förberedd efter den uppståndelse som varit inför det här är både pinsamt och obegripligt, i teorin kunde över 500 röstberättigade komma. Lägg till att folk som rest för att vara med och rösta inte ens fick rösta. Det späder på konspirationsteorierna om en pågående maktkamp. Skulle vilja att någon opartisk från fotbollsförbundet höll i mötet. Har fått mängder av tips om hur man kryssade av folk på listor utan att kolla medlemskort, om hur U-spelare blivit uppmanade att gå dit och rösta och så vidare. Lägg till en kraftfull ryktesspridning från bägge sidor. Inför årsmötet läste jag intervjun med omstridde styrelseledamoten och sponsorn Peter Condrup i Skånesport. Tänk att det ska vara så svårt att förstå att kritiken om köpet av klubbstugan handlar inte om köpet i sig – det kanske räddade Bois - utan det rör att man inte tog in något konkurrerande anbud, att man köpte i smyg och att de köpande är i princip samma personer som säljer. Jag har svårt att se Peter Condrup bete sig så i sina företag.

Veckans tecken på nya tider
Svenska Fotbollförbundet sänder landslagets matcher från Algarve Cup.

Veckans föreningsdemokrati
PR-mannen Simon Strand publicerade en text om AIK på julafton som gav en syn på rörigheten i föreningen. I veckan publicerade han en ny text om AIK och aviserade att han skulle ta fram ett förslag för både en ny styrelse och en ny valberedning om över 500 AIK:are visade sitt stöd och att de ska gå på årsmötet. Resultatet är att närmare 600 anmält sitt stöd till Strand som är i full färd att ta fram alternativ.

Onekligen häftigt när föreningsdemokrati blir verklighet, men det blir intressant att se om det verkligen fungerar hela vägen.

Veckans VM-koll
Robin Olsens skada är onekligen en störning. Bara hoppas operationen går bra och att han kommer tillbaka i slag i god till inför VM i Ryssland.

Veckans avslut
Min bok ”Allsvenskan enligt Lundh – makten, pengarna, tystnaden i svensk klubbfotboll” är avslutad och nu på väg till tryckeriet. Kommer ut runt 20 mars. En aning nervöst när man lagt mycket tid på ett projekt under 2017 och en bit in på 2018.

Veckans akademi
Brommapojkarna slog Malmö FF i kampen om bästa verksamhet när det handlar om att fostra talanger. Elfsborg är trea i Sverige. Blåvitt som fått mycket kritik för att det kommer fram för få talanger är fyra.

Veckans truppbygge
AIK:s sportchef Björn Wesström har verkligen satt fart på pengarna från Alexander Isak. I veckan blev det klart att Alexander Milosevic återvänder till klubben. 

Veckans läsning
Får inte nog av Dagens Nyheters granskning av Nya Karolinska. Även Erik Nivas möte med polarna Stefan Silva, Alexander Milosevic och Omar Eddahri är givande läsning.

Gillar att G-P:s Eric Hilmersson ger en annan bild av Sveriges insats i vinter-OS.

Veckans interna debatt
BK Häckens kamp om man ska åka till Dubai på träningsläger eller inte. Getingarna vill att klubben nobbar det framöver, men styrelsen i BK Häcken lyfter att man inte ska dela upp världen i vi eller dem utan försöka bygga broar.

Veckans drag
Imponerar att Sverige-Chile är nära utsålt och att Sverige-Danmark ser ut att bli det. När väl SvFF började skruva på biljettpriserna och landslaget levererade på planen blev landslaget hett.

Veckans finansiella dribbel
Fifa får stora bonusar av amerikanska tv-bolag om VM 2026 går till USA, Mexiko och Kanada. Närmare tre miljarder skäl för Fifa att lägga VM i de tre länderna.

Veckans VM-ångest hos tv-bolag
Neymar är fotskadad och det är oklart om han är tillbaka i tid till VM-premiären.  

Veckans mejl
Lyssnade med tillfredsställelse på din senaste podd. Jag var faktiskt själv verksam i IFK Hässleholm när Tobias hängde med pappa Anders på de första A-lagsträningarna. Han var vass redan som 13/14-åring.

Tack för ett bra jobb. Även Tobias är ett exempel på spelare som etablerade sig på seniornivå innan han gick vidare. I hans fall blev det till Feyenord. Under den tiden i IFK Hässlehiolm var det flera spelare som gjorde samma resa som Tobias. Etablering i A-lag och därefter ut. Jon Jönsson hamnade i Tottenham, Andreas Dahl gick också till England, (tror det var Coventry) och det fanns ytterligare talangfulla spelare under den tiden som nådde A-laget tidigare. Man kan konstatera att i fallen Tobias, Jon och Andreas Dahl så blev inte flyttarna utomlands någon höjdare, men de vände tillbaka och fick/har fina karriärer. Samtliga med landslagsuppdrag faktiskt.

Kul att höra Tobias slingra sig kring Elfsborgs akademi och hur han tycker man skall göra. Det finns såklart inget enkelt eller entydigt svar på det och man kommer aldrig få svar på om det varit bättre för Tobias att direkt gå till en vassare förening inom Sveriges gränser i stället för att gå till en U-akademi utomlands, men jag tycker det är bra att du belyser frågan om de olika vägarna i din podd. Vi får inte stirra oss blinda på akademiverksamheten och tro att det är den enda raka vägen. Då kanske vi tappar spelare som Henrik Larsson, Jordan Larsson, Mikael Nilsson, Forsberg m.fl. m.fl. som utvecklades sent eller som tappat lusten om de inte fått utvecklas i egen takt.

Hälsningar, Magnus 

Har inte gjort någon sammanställning men det är slående hur många elitspelare jag pratat med som spelat seniorfotboll som unga och hänvisat till det som en delfaktor.

Veckans Leeds United
Vi har alltid nästa säsong… Det framkom att ägaren Andrea Radrizzani betalade runt en halv miljard för klubben. Dessutom hade han, sportdirektören Victor Orta och vd:n Angus Kinnear en frågestund med fansen.  Den blev rätt sågad.

Veckans låt
”I Dare You” - The xx.

Veckans poddintervju
SFSU:s ordförande Sofia Bohlin är gäst och talar om varför hon är ovanligt lugn inför den allsvenska säsongen, om varför samarbetet med polisen inte är hundra, om hur hon blivit mottagen som kvinna i en mansdominerad värld och synen på gradering av supportrar. Sedan tidigare finns över 180 poddintervjuer med olika svenska fotbollsprofiler via länken.

Veckans citat
”Sedan funderar jag på att köpa en klubb någonstans. Inte i England, för det är så dyrt där. Det kommer inte vara en klubb i Sverige heller, på grund av reglerna om hur mycket man får äga av en klubb. Men jag planerar för något som kommer att vara på en väldigt låg nivå i ett annat land.”

Sven-Göran Eriksson har uppenbarligen fått ordning på ekonomin efter några år i Kina. Annars är Hartlepool till salu.

Publicerad 2018-03-02 kl 07:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto