Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ägaren ser möjligheter i korrupt industri: "Ett skäl till att vi har framgång med mindre pengar"

6v

Våren 2019 köpte Jordan Gardner danska Helsingör och nu är klubben på väg upp i superligan.
För att man är effektivare än många andra klubbar.
- Ibland sitter man bara där och skakar på huvudet över en del ägares beslut, säger Jordan Gardner till podcasten Lundh.

Helsingör FC är i topp på den danska andraligan och jagar en plats i superligan. Om man tar sig upp skulle det vara klubbens andra uppflyttning på tre säsonger under amerikanskt ägande.

Det var våren 2019 som Jordan Gardner och ett konsortium av amerikaner betalade tolv miljoner kronor för att ta över Helsingör och därefter har man investerat både i klubben och i spelare. Nu är siktet på att ta sig uppåt.

- För oss handlar det om att ta sig till den danska superligan, där finns en stor uppsida. Det är mycket större tv-intäkter och värdet på klubben blir högre, säger Jordan Gardner i podcasten Lundh.

ANNONS

Dansk klubbfotboll har inga begränsningar kring ägande som 51-procentsreglen vilket lett till att en rad klubbar i landet tagits över av utländska ägare. Jordan Gardner agerade rejält när han tog över Helsingör men har också lärt sig vad man inte kan göra.

- Vi bytte ut det mesta, ny tränare, ny sportchef, ny personal och vi bytte ut 80 procent av spelartruppen. Vi hade många nya idéer om nya sätt att göra saker på och ha större professionalitet både på och utanför planen. Vi ville skapa en bra kultur och ha främst unga spelare som ville vara här och ville ta klubben tillbaka där den hör hemma, säger Jordan Gardner.

- När vi köpte klubben var det en rad personer som var där men som inte ville vara där och kulturen var därefter.

En satsning som Jordan Gardner låg bakom var att ta dit sex amerikanska spelare men det funkade inte.

ANNONS

- Vi har insett att ha en mestadels dansk trupp är en viktig nyckel för att nå framgång. Vi har fortfarande en del utländska spelare för att de kan anpassa sig och är bättre än de inhemska spelarna.

Att fotbollen som industri har en hel del problem med konstiga spelaraffärer, brist på insyn samt en rad ägare som knappast tar rätt beslut är inte bara negativt, enligt Gardner.

- Det är ganska korrupt, det är agentstyrt och man har klubbar som fattar beslut av fel skäl. Det är väldigt ineffektivt vilket är bra för personer som oss som försöker driva klubben på ett bättre sätt. Ett skäl till att vi kan nå framgång trots att vi satsar mycket mindre pengar beror på att många andra klubbar sköts på ett dåligt sätt, säger Jordan Gardner.

- Så på ett sätt skapar det möjligheter när industrin är dåligt skött men samtidigt är det trist att se några av de allra största klubbarna så dåligt skötta.

ANNONS

Jordan Gardners plan var från början att äga Helsingör i tre till fem år och sedan sälja en välskött klubb. Pandemin har ändrat på det.

- Det har varit en del intresse men covid har ändrat på allt. Vi funderar överhuvudtaget inte på att sälja klubben men det finns alltid intresse kring vad vi gör, säger amerikanen.

324 - Jordan Gardner

Avsnitt 324 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jordan Gardner.

Amerikanen leder ett gäng investerare som köpt FC Helsingör som är på väg upp i den danska superligan och Gardner talar om varför amerikanska ägare köper upp klubbar över hela Europa, om varför han valde Danmark, om vad målet är med ägandet, om att behöva buntas ihop med andra amerikanska ägare och om att fotbollen i Skandinavien är undervärderad.

Dessutom ger Gardner sin syn på fotbollen som industri, om att agenter ofta sätter agendan, om kampen mellan Fifa och Uefa, om varför han inte tror på ett lönetak i Europa och om att pandemin förvisso pressat klubbarna men att många med ekonomiska problem snarare är misskötta.

Publicerad 2021-10-18 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto