POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LUNDHS PODCAST
4v

AIK ungdom plantskola för ledare: "Oerhörd stolthet - haft en bra plattform"

Rikard Norling, Mikael Stahre och Jens T Andersson.
Alla tre, och fler ledare därtill, har en bakgrund i AIK ungdom. 
- Det är en oerhörd stolthet, säger Leif Karlsson, tidigare sportchef i AIK ungdom, i podcasten "Lundh". 

Leif Karlsson, tidigare sportchef i AIK ungdom, har genom åren fått se flera spelare ta steg från föreningens ungdomslag, upp till A-laget och vidare ut i Europa. Två av spelarna, som lyckats bäst, är Real Sociedad-anfallaren Alexander Isak och Mainz-anfallaren Robin Quaison, som numera båda tillhör Janne Anderssons svenska A-landslag. 

Men samtidigt har även flera ledare gått via AIK:s ungdomsorganisation och vidare till andra uppdrag, så som Rikard Norling, Jens T Andersson och Mikael Stahre. 

Karlsson är glad över att AIK:s ungdomsverksamhet även fungerat som en plantskola för ledare, som både lett lag i allsvenskan såväl som utomlands. 

- I tränarorganisationen i övrigt för A-laget var Rikard Norling, Patrik Jildefalk, Henrik Jurelius alla på ungdomssidan. Båda tränarna på damsidan kommer från ungdomssidan. Dessutom har det varit en plattform för tränare och ledare som har tagit en karriärväg utanför AIK. Jens Andersson har varit hos mig, Stahre, det är fler som har tagit en karriärväg till andra organisationer, som förbund, säger Karlsson i podcasten "Lundh". 

- Vi har haft en bra plattform för många att utvecklas i, och det är roligt att många av dem utvecklats genom AIK. Det betyder att det finns någon form av AIK-identitet som lever vidare, fortsätter han. 

Karlsson berättar även att han är stolt över den utvecklingen på ledarsidan. 

- Det är en oerhörd stolthet. Dels att ha identifierat deras kapacitet och framför allt deras potential, att ha givit dem möjligheten. AIK ungdomsfotboll är en plattform för så många att ta sig vidare. Jens T Andersson myntade det ganska väl, bland annat har han varit assisterande tränare någon vända, han och jag hade ett resonemang kring ett uppdrag i AIK ungdomsfotboll 2010 och vad som skulle trigga honom att vara där, då nämnde han att han uppfattade AIK som en utvecklingsinriktad miljö. Det är ett rätt bra epitet, att de som finns i AIK har alla möjligheter att utvecklas. Jens blev sportchef lite senare det året, där han gjorde ett fantastiskt jobb. Jag kan sakna honom lite i AIK.

Lyssna på hela avsnittet med Leif Karlsson i spelaren ovan. 

FAKTA

275 - Leif Karlsson

Avsnitt 275 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Leif Karlsson. Efter 56 år lämnade Karlsson nyligen AIK och där han sedan 1997 varit sportchef för AIK Ungdom och han talar om skälet till ökningen av egna talanger i A-laget, om att våga dra ner på selektering och elitsatsning i unga år, om laddningen kring talangutveckling, om euforin när Quaison och Isak lyckas i landslaget, om att skydda unga spelare från media, om agenternas inflytande och stoltheten över att ha varit med och format många av dagens AIK-ledare.

Dessutom berättar Karlsson om Martin Mutumbas betydelse, om den tuffa tiden efter galgningsincidenten, om det viktiga sociala jobbet som föreningen gör, om att orka stå upp när det stormar, om att överleva trots alla ledarskiften i klubben, om den egna spelarkarriären med cuptitel inför 2000 åskådare, om att vara målvaktstränare för Ljung, Hedman och Asper och om SM-gulden som ledare.

Publicerad 2020-07-09 kl 06:30
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto