Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
32v

Allbäck gick från landslagsroll till agent: ”Förstår frågeställningarna som kom"

Marcus Allbäck lämnade sin roll som players manager i landslaget och blev agent.
Ett skifte som gav en del kritik.
- Det är absolut inga problem för mig att stå för det, säger Allbäck i Lundhs podcast.

När Erik Hamrén lämnade sin roll som förbundskapten i landslaget efter EM 2016 blev det också slutet på Marcus Allbäcks uppdrag som players manager efter sju år. Den tidigare landslagsanfallaren sadlade då om och blev spelaragent.

SvFF såg inga konstigheter i det, men Allbäcks val väckte frågor på annat håll. Vilket bland annat Olof Lundh bloggade om. När 44-åringen nu gästar podcasten Lundh så menar att de frågor som ställdes var rättvisa.

- Jag förstod de frågeställningarna. Däremot tror och hoppas jag att de spelare som jag kände mycket för och trodde mycket på som jag hade haft lite kontakt med i och med min anställning på förbundet tycker jag var fullt naturlig. Det var några av de spelarna som jag frågade hur deras situation var, och de svarade att de hade personer som de var nöjda med. Jag fortsatte inte att ringa eller träffa honom, utan respekterade det, säger Allbäck.

Hur många spelare från det landslaget har du nu som klienter, som inte tillhörde Martin Dahlin, Wirmola och det bolaget?
- Som jag har varit med att ta in, för Martin hade många spelare innan jag kom in, är två stycken. Men i båda de fallen har jag i första hand blivit kontaktad av dem. Det var inte jag som kontaktade dem.

Vilka är de?
- Linus Wahlqvist och Alexander Fransson. Det är klart att om en spelare ringer och säger att de är intresserade av hur vi jobbar så säger jag inte att jag måste respektera att de har en agent. Jag vet ju inte hur deras avtal ser ut. Båda deras var på väg att ta slut, och Alexander tror jag inte ens hade avtal. Han hade jobbat med några, men ville testa något annat. Han hade en bra feeling för mig och hade hört bra saker om Martin. I det läget står jag rakryggad och har inga problem med det.

Är det någon av de andra agenterna eller liknande som har kontaktat dig om det här?
- Om att jag kontaktat deras spelare?

I och med att du kom som player manager och blev agent.
- Nej, inte vad jag minns. Du menar att de skulle tyckt att det var konstigt?

Ja, att du fick en fördel på något sätt?
- Nej. Jag tycker att jag inte ska ha en nackdel av det jag gjort för svensk fotboll. Jag gör det inte på något fult sätt, jag hotar ingen. Det är absolut inga problem för mig att stå för det.

FAKTA

197 - Marcus Allbäck

Avsnitt 197 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Marcus Allbäck. Han deltog i fem mästerskap som spelare och två som ledare och anser att det inte rättvist att jämföra Erik Hamréns landslag med Janne Anderssons, att han får VM94-vibbar av dagens landslag som ska till Ryssland, att det är så litet som skiljer mellan succé och fiasko i ett mästerskap, att han drogs med i fientligheten till medierna under Hamrén, att Zlatans röst i landslaget var asstark och då inte bara verbalt och om att det aldrig riktigt skar sig med Anders Svensson.

Allbäck berättar även om när han vände på flygplatsen när han skulle skriva på för AIK, om hur Heerenveen var det rätta steget, om när Graham Taylor lovade honom speltid och fick honom att skriva på för Aston Villa, om flevalet att gå till Hansa Rostock, om den fantastiska tiden i FC Köpenhamn, om att klivet från EM-spel till superettan med Örgryte innebar en omställning och att han inte hade slutat som spelare om inte Hamrén erbjudit ledarjobb i landslag.

Marcus Allbäck talar även om nya jobbet som agent, om att de nya agentreglerna som införs i juni är ett steg i rätt riktning, om hur mycket branschen ändrats sedan han själv hade agent som spelare och att han förstår de kritiska frågeställningarna som följde när han gick från att vara landslagets players manager till att bli agent.

Publicerad 2018-06-06 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons