Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST
32v

Allbäck: ”Zlatans röst i landslaget var asstark - inte bara verbalt”

Marcus Allbäck var Erik Hamréns högra hand när han var förbundskapten för landslaget mellan 2009 och 2016.
Men Zlatan Ibrahimovic hade också en del att säga till om.
- Jag tror att jag sade att hans röst var asstark. Det var den ju. Inte bara verbalt, säger Allbäck i det senaste avsnittet av Lundhs podcast. 

Sommarens VM närmar sig med stormsteg men utan Zlatan Ibrahimovic i laget. Under kvalspelet har lagsammanhållning lyfts fram som en av nyckelfaktorerna till att Sverige lyckades kvalificera sig till sommarens mästerskap, men vem som bestämde när Marcus Allbäck hade rollen som players manager i landslaget innan Janne Andersson tog över, råder det inget tvivel om.

- Jag tror att jag sade att hans röst var asstark. Det var den ju. Inte bara verbalt, säger Allbäck i det senaste avsnittet av Lundhs podcast om Zlatan Ibrahimovic starka röst i omklädningsrummet. 

Hur mycket bestämde han inom ert landslag, som lagkapten och superstjärna?
- Om man ser till det taktiska och uttagningar så bestämde Erik, 100 procent. När det gäller andra småsaker, som man nog skulle kunna tro om man ser till min roll, var vi skulle bo och vem som skulle bo i vilket rum och så… I landslaget hade vi förr, och jag kan tänka mig att det är så nu också, att den som har gjort flest landskamper får störst rum. Det var alltid lite känsligt vem man skulle sätta var. Ibland var det så att man kom till små länder, och då fanns det bara små enkelrum. Zlatan var en av de som alltid hade flest landskamper, han var kapten dessutom, och då ska man ha lite större rum om det finns. Då tänkte jag att jag skulle få höra att han fått ett litet rum, och någon gång frågade jag honom om rummet var okej, för han sade inget. Då sade han att det var det. Han gnällde aldrig över sådana småsaker. Sedan vet jag att han och Erik talade mycket. Det var i egenskap av lagkapten, och Erik ville involvera Zlatan mycket. Men jag tror också att du frågar om hur stark hans röst var vid en samling, där alla var närvarande, då man åt eller hade genomgång. Det är klart att hans röst då var otroligt stark. Han har en aura runt sig som vissa människor har, att när de kommer in i rummet så blir det tyst. Då skojar han till med Erkan, dammar till honom i huvudet och så skrattar alla. Men det var aldrig så att han betedde sig illa på det sättet.

Om han var försenad, hade man mer överseende med det?
- Ja, det tror jag. Han var väldigt sällan försenad.

Men det fanns…?
- Ja, absolut. Var genomgången 17:00 var det ofta 16:59 som han kom in. Det var inte så att alla satt i en kvart och väntade på honom. Jag tycker att han skötte det väldigt, väldigt bra. Ofta när vi skulle iväg till träningarna och bussen skulle iväg en viss tid tror jag knappt att han var sen en enda gång. Han var i tid och satt på bussen, eftersom det alltid var så att det var barrikader utanför mellan hotellets entré och bussen. Skulle han av någon anledning inte vara på en samling kunde vi nästan gå till arenan.

Lyssna på hela Lundhs podcast med Marcus Allbäck som gäst i spelaren högst upp i artikeln. 

FAKTA

197 - Marcus Allbäck

Avsnitt 197 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Marcus Allbäck. Han deltog i fem mästerskap som spelare och två som ledare och anser att det inte rättvist att jämföra Erik Hamréns landslag med Janne Anderssons, att han får VM94-vibbar av dagens landslag som ska till Ryssland, att det är så litet som skiljer mellan succé och fiasko i ett mästerskap, att han drogs med i fientligheten till medierna under Hamrén, att Zlatans röst i landslaget var asstark och då inte bara verbalt och om att det aldrig riktigt skar sig med Anders Svensson.

Allbäck berättar även om när han vände på flygplatsen när han skulle skriva på för AIK, om hur Heerenveen var det rätta steget, om när Graham Taylor lovade honom speltid och fick honom att skriva på för Aston Villa, om flevalet att gå till Hansa Rostock, om den fantastiska tiden i FC Köpenhamn, om att klivet från EM-spel till superettan med Örgryte innebar en omställning och att han inte hade slutat som spelare om inte Hamrén erbjudit ledarjobb i landslag.

Marcus Allbäck talar även om nya jobbet som agent, om att de nya agentreglerna som införs i juni är ett steg i rätt riktning, om hur mycket branschen ändrats sedan han själv hade agent som spelare och att han förstår de kritiska frågeställningarna som följde när han gick från att vara landslagets players manager till att bli agent.

Publicerad 2018-06-05 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons