Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Amerikansk klubbägare tror fler kommer följa: "En bråkdel av kostnaden jämfört med att köpa i Nordamerika"

6v

Amerikanen Jordan Gardner var med och köpte FC Helsingör 2019. 
Nu berättar han om varför amerikanska ägare vill köpa klubbar i Europa.
- Det tillgängliga priset lockar många amerikanska investerare till europeisk fotboll, säger han i podcasten "Lundh".

Jordan Gardner leder en grupp investerare som köpt FC Helsingör som är på väg upp från den danska andraligan. Gardner berättar nu om varför amerikanska ägare köper upp klubbar över hela Europa.

- Det är två saker som händer; en sak är att sporten blir mer och mer populär i USA. Det finns mer intresse från människor som spelar fotboll, tittar på fotboll och investerar inom fotboll. Sedan kommer VM 2026 till Nordamerika också. Dessutom håller priset på franchiser och stora sporter i USA på att bli helt otroligt. Jag menar, att komma in i NBA, major league baseball eller NFL, vi pratar om flera miljarder dollar. Så för en uppenbarlig bråkdel av den kostnaden blir man en del av europeisk fotboll. Du kan köpa en liten klubb, eller så kan du till och med köpa en storklubb. Så det tillgängliga priset lockar många amerikanska investerare till europeisk fotboll, säger han i podcasten "Lundh".

ANNONS

Gardner ser heller inte att intresset kommer svalna från amerikanskt håll, snarare tvärtom. Han tror att amerikaner kommer att investera utöver den europeiska fotbollen. 

- Jag tror att du kommer att fortsätta att se ett starkt intresse för amerikanska investeringar på klubbnivå. Amerikanerna kommer att fortsätta att köpa större och större klubbar. Om det är bra eller dåligt kan vi diskutera vid en separat diskussion. Jag tror också att du kommer att se amerikaner titta på andra marknader, inte bara europeisk fotboll utan också sydamerikansk fotboll, asiatisk fotboll eller till och med afrikansk fotboll. Jag tror att det finns så mycket pengar i USA. Så jag tror att den globala sporten fotboll kommer att fortsätta att vara en attraktiv investering för amerikanerna.

Att fotbollen skiljer sig från land till land var något Gardner fick lära sig efter köpet av den danska klubben. Den insikten fick honom också att anpassa sitt arbete för att nå framgång. 

ANNONS

- Jag vet att jag hade många idéer när jag köpte klubben, och nu kan jag erkänna att många av dessa idéer fungerar nödvändigtvis inte inom dansk fotboll. Så som alla andra företag var vi tvungna att anpassa oss och förstå vad som fungerar och vad som inte gör det, annars kommer du inte att ha någon framgång. Det är väldigt tidigt för några av de andra grupperna, de har bara varit inne i ungefär sex månader så de behöver definitivt lite tid. Men jag ser inte mycket vilja från de grupperna att respektera den danska kulturen inom fotboll. Så jag tror att det gör det svårt för dem att nå framgång men jag önskar dem all lycka och hoppas att det löser sig. Det har varit lite frustrerande att se eftersom utlänningar och amerikanska ägare ses på samma sätt. Jag tycker om att det vi har gjort i FC Helsingör är väldigt annorlunda i jämförelse med andra utländska ägargrupper.

ANNONS

Gardner ger också sin syn på grupper av investerare som är ägande i flera klubbar. Han förklarar då varför Red Bull-koncernen och City Football Group (ett brittiskt multinationellt holdingbolag som äger fotbollsklubbar på fem kontinenter) lyckas med sin satsning så bra.

- Jag tycker att multiklubbportföljen, om den görs på rätt sätt, är intressant. Jag vet inte hur många grupper som faktiskt gör det bra. Jag tror att det kanske är Red Bull och City Football Group. Sedan finns det mycket mindre grupper som äger flera klubbar som jag inte riktigt förstår varför eftersom klubbarna inte interagerar med varandra, spelarna rör sig inte bra, det finns ingen enhetlig spelstil. Så om du ska ha fler klubbar tror jag att du måste ta reda på hur du ska integrera dessa klubbar på rätt sätt och hur du ska använda stordriftsfördelar och bygga upp en infrastruktur på holdingbolagsnivå som City Football Group har gjort. Men med det sagt, ja, jag tycker att det är en intressant affärsmodell.

ANNONS

324 - Jordan Gardner

Avsnitt 324 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Jordan Gardner.

Amerikanen leder ett gäng investerare som köpt FC Helsingör som är på väg upp i den danska superligan och Gardner talar om varför amerikanska ägare köper upp klubbar över hela Europa, om varför han valde Danmark, om vad målet är med ägandet, om att behöva buntas ihop med andra amerikanska ägare och om att fotbollen i Skandinavien är undervärderad.

Dessutom ger Gardner sin syn på fotbollen som industri, om att agenter ofta sätter agendan, om kampen mellan Fifa och Uefa, om varför han inte tror på ett lönetak i Europa och om att pandemin förvisso pressat klubbarna men att många med ekonomiska problem snarare är misskötta.

Publicerad 2021-10-19 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto