Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LUNDHS PODCAST

Andersson om motgångarna under Hammarby-tiden: ”Jag sökte bekräftelse"

Petter Andersson har haft bra dagar i Hammarby - och mindre bra. När det gick dåligt så gick han in på forum och försökte se om det stod att han var så dålig som han själv tyckte.
- Jag sökte bekräftelse på något sätt, och det påverkade mig, säger Andersson i podcasten Lundh.

Under Petter Anderssons tid så var Hammarby ett topplag. Bra stämning i publiken i medgång, men större belastning i motgång. Andersson menar att det är en annan utmaning än att spela i en mindre klubb.

- I dag, med sociala medier, är det ganska lätt att komma åt att ge spelare kritik. Jag var dum nog att läsa forum och sådant. Jag sökte bekräftelse. Det var inte speciellt sunt när man hade gjort en dålig match, säger han i podcasten Lundh.

Men då satt du alltså där och gick igenom…?
- Jag kunde kolla och försöka se om jag var så dålig som jag själv tyckte. Av någon dum anledning sökte jag bekräftelse i fan-forum. Kan man inte hantera det, som inte jag kunde, och tog det personligt, i omgångar, inte hela tiden… Jag sökte bekräftelse på något sätt, och det påverkade mig.

Andersson har upplevt Hammarby-supportrarna och supportrar över huvud taget som bra under karriären när det inte har gått bra. Men det förekom hot.

Det var upp till något derby som de hade ställt elva vita kors på träningsplanen med Hammarbys startelva, med personnumren från oss spelare på korsen.

Det låter lite läskigt med personnummer…? Det låter som att du normaliserar något man inte borde?
- Ja, när man tänker på det i efterhand… Det kanske jag gör. Men jag reflekterade det inte så mycket på det där och då, man accepterade bara allt med ”så är det”. Jag är från Ljusvattnet…

Där sätter ni inga kors på planen…?
- Nej. Men de hade skrivit ut en telefonlista och ringde runt till oss spelare på nätterna inför någon AIK-match.

Vad svarade man då?
- Jag vet inte ens varför jag svarade, för det var mitt i natten, men man svarade, och så var det någon som sade något i stil med att ”gör du mål i morgon så slår jag dig”. Då lade man på och svarade inte nästa gång de ringde.

Påverkar inte det någonting sportsligt? Att man accepterar att det är så för att sedan spela match?
- Svårt att säga. Omedvetet kanske, ja, att man bygger upp en viss rädsla för något. Man kanske blir rädd för att göra mål då? Man kanske drar sig för att komma i sådana situationer och riskera det? Men jag kan inte sitta nu och säga att jag påverkades av det.

FAKTA

174 - Petter Andersson

Avsnitt 174 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Petter Andersson. Den tidigare Hammarby-spelaren berättar om sin nya karriär där han ska hjälpa spelare att utvecklas och undvika vanliga fällor, om misstagen som förhindrade honom från att gå hela vägen, om alla skador som höll honom borta i fem år, om ödesoperationen för 300 000 kronor där han stod för halva kostnaden och om sorgen över att tvingas lägga av med fotbollen innan han fick avsluta karriären i Bajen.

Dessutom berättar Andersson om de tuffa tagen i Groningen där han plötsligt stod utan kontrakt, om korsbandsskadorna, om pressen att spela trots att det inte kändes bra, om det hårda avskedet där han bröt samman, kastade minnestavlan från klubben och bara gick och om åren i Midtjylland där han blev dansk mästare. Petter Andersson talar även om hur tufft det var att komma till Hammarby som tonåring, om svårigheten att hantera succén, om hur han läste fansforum i jakt på bekräftelse, om den jobbiga pressen att bli utlandsproffs, om machokulturen och om landslagschansen.

Publicerad 2017-12-06 kl 06:45
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons