Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Andersson om valet att fortsätta åka till Qatar med landslaget: "De måste ta dig på allvar när du är där"

1v

Att resa till Qatar ifrågasätts av många.
Men det svenska landslaget fortsätter att göra det.
- Vi är trots allt de sportsliga representanterna, det finns andra som tar de politiska, säger Janne Andersson i podcasten Lundh.

VM 2022 ska spelas i Qatar, och det är en fråga som aktualiseras med jämna mellanrum. Belarus blir av med hockey-VM till exempel. Sveriges förbindskapten Janne Andersson tycker det är bra att diskussionen finns.

- Sedan vad man gör åt det rent generellt... Pratar vi Qatar specifikt för fotbollen så är det ett beslut som togs för en massa år sedan. Jag var inte med på den tiden, men jag vet att förbundet redan från början var kritiska, och inte tyckte att det var bra. Sedan har det fortgått. Att tro att det ska gå att ändra nu - så naiv är inte jag i alla fall. Däremot har vi, framför allt med generalsekreterare Håkan Sjöstrand i spetsen, när man har varit i Qatar och även när vi var i Förenade Arabemiraten på januariturné så har man träffat folk på plats och framfört vad man tyckt. Om man tror på dialog, sedan hur stor effekt det får konkret där och då, det har jag ingen aning om. Men jag tycker ändå att man tar ett ansvar ur det perspektivet, att man har försökt belysa det här och ha en bra diskussion när man väl har varit på plats. Jag var sjuk när vi var där i januari, men annars skulle jag ha varit med. Men jag har varit och träffat ambassadören och en del lokala aktörer någon gång där nere. Men generellt tycker jag att det är bra att diskussionen finns. Idrotten är en del av världen, vi kan inte avskilja oss. Även om jag som sportslig företrädare så klart inte är någon statsvetare. I första hand ska jag ägna mig åt sportsliga grejer.

ANNONS

Norges förbundskapten Ståle Solbakken brottades lite med Qatar, han sade att de spelar VM, men att de aldrig kommer att göra som Sverige och åka dit på träningsläger. Hur ser du på att ni har valt att åka dit flera gånger?
- Det är utifrån det som vi har sagt tidigare om det. Det är en väldigt bra region att åka till utifrån avstånd, klimat och så vidare. Det är väldigt mycket som träffar rätt när vi ska åka. Därför har vi valt att göra det. Istället för att bojkotta, som man också kan göra, väljer vi att åka dit, men i och med att vi är där får vi också ett mandat att framföra våra synpunkter. Det har varit ganska digra program som Håkan har haft under de tio dagarna vi varit där nere. Jag hoppas verkligen att det får en effekt på ett eller annat sätt. Hur man mäter sådant är väldigt svårt.

Ni blir en del av sportwashing. De använder ju er.
- Både ja och nej. Du får också mandat om du kommer dit som ett svenskt landslag att framföra saker och ting. De måste ta dig på allvar när du är där. Håkan tycker att de har haft jättebra möten och fått bra respons på flera olika håll efter att de har varit där. Jag kan inte detaljerna, för det är inte mitt bord, men själva principen.

ANNONS

Vilka krav kan man ställa på er och spelarna om ni anländer dit i november 2022 att ni ska markera?
- Jag tror inte att man ska kunna ställa några krav i grunden, för vi är lekmän som ska utföra det sportsliga, det tror jag att vi ska få göra i första hand. Sedan ska man ha en uppfattning, och har man det ska man inte vara rädd att framföra den. Det har jag framfört i andra sammanhang, exempelvis när jag var i Ryssland. Har jag en uppfattning är jag inte rädd att framföra den, men det är tufft att ställa krav. Vi är trots allt de sportsliga representanterna, det finns andra som tar de politiska och stora besluten kring fotbollen. Där tycker jag att det ska ligga.

Hockeyspelaren i Luleå, Erik Gustafsson, gick ut och sade att om det blir ett hockey-VM i Belarus så kommer inte han att spela. Hur hade du reagerat om en spelare kom till dig och sade att han inte vill åka med till Qatar?
- Det får man ha full respekt för. Ens egna värderingar kan man aldrig säga är rätt eller fel. Jag hade tyckt att det var tråkigt, självklart, för jag vill ha med de bästa spelarna, förutsatt att det var en av dem, men man måste alltid ha respekt för den personliga integriteten och värderingarna man står för som människa. Det kan man inte döma på något annat sätt.

ANNONS

Lyssna på hela avsnittet i spelaren ovan.

298 - Janne Andersson

Avsnitt 298 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Janne Andersson. Förbundskaptenen talar om sin längtan efter VM-kvalet, om det självklara att spela trots pandemi, om oron över en del skador, om att han kan vänta länge på "Granen", om lärdomar från VM 2018 som följer med till EM, om varför samtalet med Zlatan var bra, om efterföljande kontakt och om vem som beslutar om Milan-stjärnan gör comeback.

Dessutom berättar Andersson om mångmiljonbud från klubbar och andra landslag, om hur Sverige ska klara av att ha bollen mer, om varför det inte är fel att träningsspela i Qatar, om att förbundet idag jobbar ännu bättre kring spelare som kan representera flera landslag, om kaoset i IFK Norrköping och om att Halmstads BK äntligen är tillbaka.

Publicerad 2021-02-21 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto