POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Asbaghi försvarar Mats Gren: "Får kritik som inte är kopplat till det han gjort"

Poya Asbaghi fick uppdraget att som tränare stöpa om Blåvitt.
Han lider med hårt kritiserade sportchefen Mats Gren.
- Jag är imponerad över hur han kan hantera kritik sett till det som han får, säger Asbaghi till podcasten Lundh.

I vintras anställde Blåvitt Poya Asbaghi som ny tränare och under hans första säsong har det svajat en del resultatmässigt och klubben är på 11:e plats efter två tredjedelar.

Dessutom har man omsatt många spelare. Inte minst på lån, vilket lett till kritik mot sportchefen Mats Gren. Något Poya Asbaghi givetvis tagit del av.

- Jag brukar säga till Mats att jag är imponerad över hur han kan hantera kritik sett till det som han får. Det påverkar så klart alla. Han får det varje dag, och jag tycker ändå att han kommer in på Kamratgården med ett glatt humör, medan andra skulle ha blivit sänkta av det. Jag kan inte uttala mig så mycket om vad Mats har gjort eller inte har gjort, jag har inte varit här, säger Poya Asbaghi till podcasten Lundh.

Men du kan ju läsa in lite och se på värvningar in och ut?
- Jag har alltid uppskattat Mats av den anledningen att han har varit sportchef, han har varit klubbchef och tränare på elitnivå, han har varit spelare på elitnivå. Jag tycker att han har en ganska bra bild från alla delar. Det är inte subjektivt från en del av organisationen. Sanningen är att det inte är någon i eller runt Blåvitt som vill att Blåvitt ska ligga och slåss i undre delen av en tabell. Blåvitt är här mycket på grund av saker som inte har gjorts tillräckligt bra – och då menar jag inte förra året eller året innan det, utan lite längre tillbaka. Blåvitt var en klubb som vann allt, sedan vann man inte och tog till med kortsiktiga tillvägagångssätt för att snabbt kunna komma tillbaka. Ibland lyckas du, och ibland lyckas inte det. När det inte lyckas blir fallet hårt. Då blir det en tuff ekonomisk sits, och vi som är i klubben nu ska försöka vända på det. Alla har inte varit med att skapa det, men vi får den lite halvt obekväma rollen att vara de som ligger där vi ligger efter 20 år där man har vunnit. Saker har inte gjorts på rätt sätt och vi har hamnat här, men nu ska vi tillsammans försöka ta oss tillbaka. Där kan Mats få en hel del kritik som inte är kopplat till det som han har gjort. Det är min känsla utan att veta för mycket.

Hur ser du på att man lånar in så mycket spelare? Det låter inte som ett optimalt sätt att försöka forma en trupp på lång sikt, att man har spelare som är inlånade och man kanske inte ens kan behålla om det går jättebra?
- Det är inte optimalt. Men du hamnar i det läget när du inte har en optimal ekonomi. Då blir det lite för mycket kortsiktigt här och där. Nu har vi faktiskt försökt styra oss bort från det mer och mer, och försöka låna med option när vi lånar. Det kan jag tycka är en ganska bra lösning, även om man inte ska ha för många sådana lösningar. Optionen betyder att spelaren sedan är vår om vi vill. Det ska inte bara bli så att man lånar och inte har någon kontroll på det. Men det är klart att vi helst av allt skulle bygga en trupp med bara permanenta övergångar. Det är enklare att jobba på det sättet ju starkare ekonomin är.

Du har ett kontrollbehov som du har berättat om både i Dalarnas Tidning och Offside. Är det inte jobbigt att inte vara inblandad i spelarköp in och ut?
- Det kan vara skönt också. Jag tror att det är ganska mycket arbete. Jag tror ändå att Mats är bra på att fråga mig hur jag ser på vissa spelare och vad vi vill ha. Om man jämför januari och september så har Mats förstått mer och mer av vilken fotboll jag står för. Vi pratar samma språk mer och mer allteftersom tiden går. Så länge jag känner att det är så är det inte så jobbigt.

Vilket inflytande känner du att du har på köp och försäljning?
- Mer och mer.

På en skala 0-100, var ligger du?
- Svårt att säga. Däremot har jag svårt att se att vi i dag ska värva en spelare utan att jag har gett okej för det.

Lyssna på hela avsnittet med Poya Asbaghi i spelaren ovan.

Fotnot: Podcasten spelades in innan uppgifterna om Mats Gren i tidningen Offside kom ut.

FAKTA

201 - Poya Asbaghi

Avsnitt 201 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Poya Asbaghi. Blåvitt-tränaren ger sin syn på klubbens säsong, Al-Hakims svårighet att döma Blåvitt, kritiken mot sportchefen Mats Gren, var pengarna för Pontus Dahlberg tagit vägen och att klubben framför allt lider av tidigare beslut och kostnader. Dessutom talar Asbaghi om sin raketkarriär, om drömmen att jobba med fotboll på heltid, om betydelsen av Andreas Brännström, om hur det var när han och Brännström konkurrerade om Blåvitt-jobbet och om att det svider att duon från Uppsala inte är nära varandra längre.

Publicerad 2018-09-24 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå