Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Asoro kan välja bort svenska landslaget: "Har varit lite liv efter Europakvalet"

Lundhs Podcast

Joel Asoro kan välja mellan det svenska och det nigerianska landslaget.
Som tonåring gjorde han tydligt avtryck i svenska U21.
- Det kan nog varit lite avundsjuka, säger han i Lundhs podcast.

Foto: Bildbyrån

Med en pappa från Nigeria kan Joel Asoro välja om han vill representera Sverige eller Nigeria i landslagssammanhang. 

På ungdomsnivå var det aldrig något snack om saken.

Du har spelat oerhört många U21-landskamper, som U21-EM 2017, där du var väldigt mycket yngre. Hur var det att tidigt vara med i U21-landslaget och göra mycket mål?
- Roligt, att se spelare som Tankovic, Linus Wahlqvist, Dagerstål, Tibbling… Jag var uppe med 94:orna, det var några som var lite äldre. Det är sjukt att som fem år yngre komma in, det blir lite avtryck. Jag tänkte att jag var tillräckligt bra, annars hade Håkan inte tagit ut mig.

ANNONS

Det brukar vara åldersrelaterat, du var så många år yngre och hade kommit längre än många av dem kommit i sina karriärer. Hur var det?
- Det var en stor grej. Det kan nog varit lite avundsjuka, men det var inget jag kände i alla fall.

Just den årgång som du tillhör, 99:orna, med fantastiska namn – Isak har gått till Newcastle – hur var det att tillhöra den generationen?
- Vi har trott på den här årskullen sedan vi var små, att många kommer lyckas. Det har många gjort. Vi tror fortfarande att det kommer komma några till. Men det krävs hårt arbete och tålamod. Jag har kontakt med många i dag.

Du har det?
- Ja, med rätt många av dem.

Anel Ahmedhodzic och Sead Haksabanovic från den generationen bytte till Bosnien respektive Montenegro. Det stod att du hade kunnat spela för Nigeria. Vad är korrekt?

ANNONS
- Det var så. De har kontaktat mig nu igen, även om U23-läger. Vi får se vad som händer, jag kan inte säga så mycket nu. Men jag vill så klart spela för svenska landslaget. Sedan får man se i framtiden om man är tillräckligt bra för att vara med där. Det kan jag inte säga nu när jag inte fått något från någon. Men har jag haft lite kontakt med Nigeria över det som varit i Europa, jag kom tredje bäst i skytteligan i Europakvalet. Det har varit lite liv efter det.

Men om du får välja hade du helst spelat för Sverige?
- Så klart.

Din pappa är från Nigeria?
- Ja. Jag hade så klart valt att spela för Sverige. Alexander Isak, Mattias Svanberg – om några år tror jag att Sverige kommer bli något stort. Det hade inte varit konstigt alls.

Och när din kurva pekar uppåt känner du att det hade varit en möjlighet?

ANNONS
- Jag måste göra lite fler mål. Men vi får se vad som händer, jag får göra mitt på planen så kan vi prata om det vid ett senare tillfälle.

Publicerad 2022-09-29 kl 06:30

Fakta

363 - Joel Asoro

Avsnitt 363 av Sveriges nyfiknaste fotbollspodd gästas av Joel Asoro. Djurgårdens anfallare talar om det tuffa första året i klubben, om tvivlet på om han ens skulle spela fotboll, om succén i Europa-spelet, om supportrarnas kärlek, om rasistattacken i Kroatien, om sammanhållningen i klubben och om att han vill vinna SM-guld innan han går utomlands igen.

Dessutom berättar Joel Asoro om den viktiga vänskapen med Kulusevski som började med att de var ovänner, om att vara eftertraktad ung talang, om varför han valde Sunderland, om genombrottet i Premier League-klubben, om ilskan mot agenter som blåste honom, om klubbskiftena när karriären stannade av, om att vara en del av 99:orna i svensk fotboll och om att vilja spela för Sverige trots intresse från Nigeria.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto