Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lyssna på hela podden i spelaren ovan.

Bajen sneglar på Skellefteå Hockey: "Vill ha ordning i klubben"

Henrik Kindlund vill har mer kontinuitet i Hammarby.
Han har tittat på hur Skellefteå Hockey och AIK bygger en kontinuitet kring ett team i stället för kring en enskild huvudtränare. 
- Att kontinuiteten inte sitter på tränarrollen – det är bara fakta, säger Hammarbys ordförande Henrik Kindlund i Lundhs podcast. 

Hammarby gav i början av januari danske huvudtränaren Jakob Michelsen sparken och tillsatte i stället tidigare assisterande tränaren Stefan Billborn som ny huvudtränare i föreningen. Hammarbys ordförande Henrik Kindlund anser att det finns flera fördelar med att bygga kontinuiteten kring ett team i stället för kring en enskild tränare. 

- Självklart vill alla klubbar ha en Alex Ferguson, som är 20-25 år i klubben och vinner 30 titlar. Men tittar man på realiteten, på fakta, så ser det inte ut på det sättet. Genomsnittstiden för de tio senaste tränarna i de stora klubbarna i Sverige är i Hammarby och AIK 1,6 år per tränare, i Djurgården 1,1. De har alltså haft tio tränare de senaste elva åren. I Göteborg och Malmö är det lite längre. Malmö kommer till och med över två år i genomsnittstid. Det är väldigt ovanligt att någon tränare är kvar längre än tre år i de här klubbarna. Det har hänt ett fåtal gånger de senaste 30 åren. Det är inte där kontinuiteten sitter, säger han i podcasten.

ANNONS

Kindlund har bland annat tittat på hur AIK och Skellefteå Hockey arbetat med tränarfrågan, då AIK tidigare har tillsatt nya huvudtränare som sedan tidigare finns i föreningen.

- AIK har lyckats väldigt bra med det. Nu har de tillbaka Norling, som var assisterande tränare innan. Innan det var det Andreas Alm, som var assisterande tränare, och Micke Stahre innan det.  Det har vi tittat lite på, och det har också varit syftet när vi har tagit in Stefan Billborn, Ola Larsson, Andreas Brännström innan och Stefan Olsson nu som är vår U19-tränare. Det är inte säkert att vi kommer plocka upp dem – men det är lite som man tänker med spelare. Vi får väl se vart det tar vägen. Men att kontinuiteten i dagsläget inte sitter på tränarroll – det är bara fakta, säger Kindlund. 

- Skellefteå också bestämt sig för att de är en klubb där folk håller sig till fattade beslut och strategier. När de tog in Anders Forsberg från Modo var det lite likt vår värvning av Jakob, han började köra eget race och då tog de bort honom när de ledde elitserien, för de kände inte att hans sätt att jobba passade in med deras sätt att jobba. Alla tyckte att de var helt galna, men så vann de SM-guld två månader senare. Det här har lite med Hammarbys historia att göra, som har varit jäkligt svajig. Det har gått från höger till vänster med dålig ekonomi, och när vi kom in för fem-sex-sju år sedan var det uttalat, vi kunde inte lova titlar, så enkelt var det, däremot skulle vi se till att det skulle bli ordning i klubben, fortsätter han. 

ANNONS

Jörgen Lennartsson var på ett norskt fotbollsseminarium och pratade om 13-1, att 13 tränare har fått sparken medan en slutat. Han försvarade tränarna och sade att det var viktigt med den kontinuiteten. Men du verkar inte tycka att det är det viktigaste?
- Jo, det är det, men man måste skapa rätt förutsättningar för kontinuiteten. Det är alldeles för mycket pengar i dag för att man ska släppa alla beslut till tränaren. Det går inte, om du har perspektivet att de är här i ett och ett halvt år för att sedan försvinna. Då måste ansvaret för de besluten finnas högre upp i organisationen. Tränarna kommer ju och går, säger Kindlund. 

Lyssna på hela podden i spelaren ovan. 

Fakta

179 - Henrik Kindlund

Avsnitt 179 av Sverige mest nyfikna fotbollspodd gästas av Henrik Kindlund. Hammarbys vd berättar om förvåningen över att Jakob Michelsen vill ändra på överenskommen spelidé, om värvningarna som gjorts utifrån det, om att man var tvungen att sparka honom, om vad det kostade klubben, om att man träffade tre andra tränare och om varför Stefan Billborn är rätt person att leda klubben. Dessutom talar Kindlund om hur han överlevt omsättningen av ledande personer i klubben, om att kontinuitet inte sitter i tränarrollen, om varför de sportsliga framgångarna dröjer, om snacket om att skapa en vinnarkultur, om varför man sneglar på Malmö FF och om att det inte är svårt att både vara supporter och vd. Kindlund är öppen om att svensk fotboll måste bli bättre på att hitta sponsorer, om att många företag inte vill sponsra allsvenska klubbar av risk för negativa rubriker om det blir stökigheter, om att svenska klubbar är för dåliga på att ta betalt för spelare, om den svåra bengalfrågan och om hur Hammarbys herrar kan hjälpa damerna.

Publicerad 2018-01-31 kl 06:30

PODDEN SPONSRAS AV C MORE

Just nu har C More ett exklusivt erbjudande till dig som älskar filmer, serier, sport och barninnehåll.

C More har bland annat: Alla matcher i UEFA Champions League, Serie A och LaLiga.

C More Plus kostar normalt 299:- ingen bindningstid – nu - 50 % rabatt på C More Plus i 3 månader! Därefter 299 kronor i månaden, utan bindningstid. Erbjudandet hittar du här.

Använd kampanjkod: VIPFOTBOLLSKANALEN

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto